Arkadaşlar 22-32-42lik aynakolu kullanıyorum. En büyük dişlisi 44 olan bi aynakol taktırmayı düşünüyorum. Sizce hız konusunda fark ettirir mi?? Mesela yokuş aşağı 60 kmnin üstüne çıktığımda pedallar boşa dönüyosa 44lükte nasıl olur? Öss sorusu gibi oldu ama yine de yardımlarınızı bekliyorum
Aynı konu hakkında bende başlık açmıştım. Öncelikle alacağın aynakolun bisiklete uyup uymayacağı önemli. Bisikletinin orta göbeğine uygun olmalı. Ben 28-38-48 dişli ve bisiklete uyumlu bir aynakol buldum. Fakat henüz değiştirmedim. Benim düşünceme göre, pedal direnci artacak ve buna bağlı olarak düz ve yokuş aşağı yollarda daha fazla hızlanma sağlayacaktır diye düşünüyorum.
Bir gezi dönüşünde grubu ikiye ayırıp ayrı yollardan dönmüştük ve ben asfalt yola çıkan gruptaydım. Hafif inişli yolda 42 dişli aynakolla hiçbirine yetişemedim pedallar boşta döndüğü için. (Arka dişlinin de etkisi vardı o zaman ama yine de çok fark atmışlardı bana). 44 taktırdım, şimdi rahatım.
Bu arada, aynakolu değiştirince orta attırıcının değişmesi gerekir mi, veya hangi durumda değişmesi gerekir, bilen var mı? çünkü bisiklet tamircileri bu konuda birbirine ters şeyler söylüyorlar.
muhtemelen orta göbeği ve kesinlikle zinciride değiştirmeniz gerekir ancak alacağınız aynakol aslında 9'lu sistem içindir ve 8'li de kullanırken zamanla aynakolu yersiniz. iyi bisikletçiler bunu belirtir zaten.8'li sistemde kullanacağınız en iyi aynakol alivio, daha üst seviye bir aynakol alırsanız 9'lu sisteme geçmeniz sizin için daha iyi olur.
48 dişli bir aynakol 44 ve 42 ye göre rampa aşağı ve düz yolda avantaj sağlar.42 den 44 e geçerken ön aktarıcı belki sorun yaratmaz ama 42 veya 44 ten 48 e gecerken mutlaka ön aktarıcıyı değiştirmen lazım.hollowtech aynakol alırsan orta göbek beraberinde gelir.oktanlık veya diğerlerinde göbeği ayrı alırsın tabi gerek varsa.
merhabalr. şu an kullandıgım 22-32-42 suntour xct v3 aynakolu, 28-38-48 shimano fc m361 ile değiştirmek istiyorum. genelde yol ağırlıklı kullanıyorum. düz yolda hız yapmak için aynakolu büyütmek istiyorum. 8 li sistem kullanıyorum.
1-uyum sorunu yaşarmıyım?
2-aynakol büyüyünce zincir uzunluğu arka en küçük ön enbüyük dişlide kısa gelir mi ?
3-orta göbek kare milli bahsettiğim aynakol buna uygun mu ?
kare göbek olsa bile bazı kare göbekler çok az uzun olabiliyor benim başıma daha dün geldi kare mil nasıl olsa uyar diye aldım çarşıdaki hesap evde turmadı aynakol dışarda kaldı 1cm kadar göbeğimide değiştirmek zorunda kaldım iyi araştırmak lazım
O göbeğin uzunluğuyla ilgili bir durum. Kadroya göre belli boyları oluyor, ona göre almanız lazım. Arkadaşımız göbeği değiştirmeyi düşünmediği için sorun yaşamaması gerekir. (En azından 3. sorudan değiştirmeyeceğini anladım ben, yanlış anlamadıysam.)
Resimde aynakola uygun göbek ( bottom bracket) gösterilmiş. un-26 modeli kare modeldir. Sizin suntour aynakol da kare göbek.Karelerin kenarları aynı olursa sizi uğraştırmayacak gibi duruyor.Tabi aynakolları çıkarmak için kesinlikle çektirmeye ihtiyacınız olacak.
merhaba arkadaşlar,
benim bisikletin aynakolu 50-34 (kaset dişli 11-28),
düz yolda daha hızlı gidebilmek için bunu 56-44 aynakol ile değiştirmeyi planlıyorum.
sizce bu değişiklik ne kadar verimli olur?
50-34'ün üstüne 56-44 çok mu kondisyon gerektirir?