Scudo Sports

Bayanlar ve ehliyet

Genelde kadınlar sıkıntılı kullansa da çok da iyi kullanan kadınlara şahit oldum. Cinsiyete çok bağlı değil sanırım. Ama çok çirkef kadınlar da yok değil. 82 yaşında anneannem var. Bundan 1.5 ay evvel rahatsızlandı ve sonucunda ambulansla hastaneye kaldırdık. Çok ciddi acele gerektiren bir durum yoktu. O yüzden belli bir trafik sıkışıklığına kadar ambulans siren açmadan sadece aralarda anons ve manuel siren yaparak gitti. Kızıltoprak civarında acayip sıkışık olur trafik orada siren açtı. İnanır mısınız bilmem ama sürücüler o kadar vurdumduymaz ki. Yol vermeyen, cep telefonuyla araba süren ve aynasını kontrol etmeyen bir dolu insan.

Problem yaşanan noktalardaki sürücülerin çoğunluğu kadındı. Belki soğukkanlı olamayan tiplerdi ve genelde soğukkanlı olamayan trafikte sıkıntı yaşar ve yaşatır. Her neyse. Sonuç olarak gerçekten ağır hasta ya da yaralı taşıyan bir ambulans olsa düşünün durumun içler acısı halini. Gel gelelim bu dikkatsizlik ve vurdumduymazlığı genel trafiğe yaydığımızda başımıza böyle olayların gelmesi maalesef kaçınılmaz.

Yazın bisikletimi alalı 1-2 hafta olmuşken çok enteresan bir kaza başıma geldi. Evime 100 metre kala yıllardır geçtiğim sokaktan geçiyordum. Adamın teki arabasından inerken arkadan araç geliyor mu diye kontrol dahi etmeden kapısını açtı. Ben de belirli bir hızda gidiyordum. Yani ne yavaş ne de çok hızlı. O kapıyı açmaya yeltenirken olayın kötü gelişeceğini farkettim ve hemen gidonu kırdım. Fakat kapıyı açtığında sağ bacağımı sıyırdı. 4-5 gün sarı-mor renkte bir bacak ile dolaştım. Hani işin trajikomikliği de şu. Adam resmen kapıyla girdi bacağıma. Durdum dedim "Aynayla bir kontrol etseydiniz yolu". Adamdan gelen cevap aynen bu "Yok yok herşey sağlam". Aynı hızla kaçıp gitti. Orada gidip kapısını boydan boya çizmek ya da göçertmek bir an içimden geçmedi değil. Dedim boşver değmez. Yürüdüm gittim.

Scudo
Öncelikle geçmiş olsun. Bir başka arkadaşında bayan sürücü yüzünden geçmirmiş olduğu kazaya yaptığım yorumdaki bir kaç şeyi burayada copy paste yapmak istiyorum. Çünkü sizin geçirmiş olduğunuz kazayada uymuş bu durum. "Bayan sürücülerden uzak duracaksın! Sen ezmişsin yada ezilmişsin pek umursamazlar. Size çarparlarsa da bir şey söylememeye çalışın. Ya şoka girer ağlar, yada sana bağırır" :) Gerçi biz bisiklet kullananlarda da şöyle bir hata var. Eğer ki trafik içerisinde bisiklet kullanacaksak plakamızın olması gerekir. Bunun dışın da bisiklet için serbest olan yerlerde kullanabiliriz. İğneyi kendimize çuvaldızı kötü sürücülere batırmayalım değil mi ))

@Önder Tarım

:D "bir anda kendimi kaputun üstüne lap diye otururken buldum" kusura bakma güldüm ama çok geçmiş olsun.

her bayanda kötü kullanmıyor aslında sorun ehliyetin çok kolay verilmesi bilende bilmeyende ehliyet sahibi

Makina kullanmaya intibak yeteneği ve psikomotor, direk olarak testosteron hormonu ile bağlantılı.
Ki haliyle hanımlarda var ama az bu hormon..Tabi seri otomobil kullanabilen kadınlar yok değil..
O hanımlara yüzük parmağı- işaret parmağı testini uyguladığımda ise, hemcinslerine göre
ziyadesi ile fazla çıkıyor testosteron seviyeleri..Cinsiyetçi değilim, bilimselim :)

(link)

Araç hareket halindeyken aynaya uzanarak ruj kontrolu yapmak ancak kadınların yapabileceği bir hatadır.

her kadın sürücü kötü kullanmaz, ama kötü kullanlarda hakikatten kötü arkadaşım. arası yok mu bunun? iyisi senden benden iyi şoför, kötüsü de evlerden ırak.

Çok fazla birşey söylemeye gerek yok. Bayanlar resmen trafigin içine ediyorlar arkadaşlar. Diyarbakır'da da bunu görüyorum, Ankara'da da görüyorum , İstanbul'da da görüyorum. Saymadığım , sayamadığım birçok yer var.

Sakın önyargılı olduğumu düşünmeyin. Ben gördüklerimi aktarıyorum. Tabiki çok güzel araba kullanan bayanlar vardır ama bunlar bayan sürücüler içinde %2veya taş patlasın %3 lük bir kesimi oluşturuyorlardır.

Geçenlerde kuzenimle beraber yürüyoruz caddeden sokağa doğru girdik. İlerliyoruz derken karşıdan bir bayan sürücü arabası ile bize doğru geliyordu. Kuzenime dedim ki; Kuzen bak fazla sürmez bi yere toslar bu kadın diye! Neyse bizi geçti araba , 10 saniye sonra taaakk ses geldi. Döndük baktın sağa yanaşmış bir kasalı küçük pikaba çarpmış. Yani diyecegim o ki: Bayan kullanıyorsa heran kaza yapabilirler bu olasılıkları çok yüksek.

Hemen başka bir örnek. Diyarbakır'da İstasyon Caddesin'de durakta oturuyordum. Cadde 2 yönlü bir gidiş , bir de geliş. Neyse karşı taraf yani gidiş yönünde bir özel halk otobüsü duraga yanaştı yolcu indiriyo veya alıyo ( kapı tarafını göremedigim için alıyo ve indiriyo diye belirtiyorum ) derken baktım arkasından bir bayan sürücü yaklaşıyoo. Yaklaştı yanından geçmesi grekirken yavaşça ... ne yaptı sizce halk otobüsüne arkadan vurdu. Sonra da hiç birşey olmamış gibi kalakaldı direksiyon başında. Hiç istifini bozmuyo. Tabi ben ne yaptım diyordur kendi kendine. Hiç bir sebep yokken gidip vurmak bi yerlere. İşte bu ve bunun gibi örnekler sadece benim gördüklerim ki sizler de defalarca şahit olmuşsunuzdur eminim buna.

Kısacası ilk cümlemde de belirttiğim gibi bayanlar trafigin içine ediyorlar. En doğrusu ehliyet verilmemesi yönünde olcaktır. Yok mudur bir çözümü vardır : 2 yıl boyunca eğitim vereceksiniz ilgili kuruluş olarak, sonra testlere ve direksiyon sınavlarına tutacaksınız bu dönem içerisinde ve sonrasında. Ondan sonra gerkiyorsa vereceksiniz , yetersizde 1 yıl sonra tekrar başvurmasını isticeksiniz.

Benim görüşlerim bu yönde. Düşüncelerimi de anlamışsınızdır arkadaşlar. Hepinizi çok seviyorum. Bayan sürücülere dikkat aman.

bayanlar arabayı düzgün kullanamadıkları gibi bisikletlere de saygılı davranmıyorlar, kendilerini hata yapmaya müsait hissedip, bisikletleri de hata unsuru olarak görüyorlar. benim de başımdan bu dediğimi kanıtlayacak olaylar geçti malesef.

Öncelikle geçmiş olsun diyelim. Sonrada bu tür olayları sadece bayanlara yüklemeyelim. Kültür ve eğitim seviyemizin bir göstergesi. İstanbul da Tır şoförü gişelerde bekleyen araç grubuna nasıl daldı herkes gördü. Bunun için bu olay toplumsal bir sorun. Yapacak bir şey yok. Tek yapmamız gereken sürekli karşımızdakini acemi olarak düşüneceğiz ona göre tedbirimizi alacağız. Ayrıca nice bayan şoförler tanırım, Erkek şöförlere fark atar. (Buda ayrı bir taraf)

@Bahadır Budak

şehir içinde 15kmlik hızla bir bayan sürücüye arkadan çarptım ..ışıklara 200 metre kala durma pozisyonuna geçiyorum diye ani fren yaptı..:S

@Özgür Tunalı

Binmesinler bence de :D
Bugün sahilde bisiklet süren çiftten kadın olanı, çığlıklar eşliğinde önünde yürüyen çocuğa çarptı :D

Hani bunlar panik anında çok iyilerdi :D
Kadın ayaklarını havaya kaldırdı, çığlık ata ata çıktı çocuğun üzerine. (çocuk dediğim de 18 yaşında var, minik çocuk değil yani)

@Gökhan Toros

çarpan bayan eğitim zahiyatı..:)

"bayanlara ehliyet verilmemesi" fikri "BİSİKLET" forumda bile varsa, ülkenin geri kalanını düşünmek bile istemiyorum...

ee hadi ehliyet verilmiyor artık diyelim... kadınların yapmaması gereken sırada ki şey ne peki??

ha pardon yukarıda bi arkadaş şakayla karışık söylemiş zaten...

bisiklete binmemek...

peki ya sonraki??

Ya arkadaşlar geçen yazımda da bireyler yazmıştım. Aha yine yazıyorum.

Dün yodla gidiyorum yol da sakin bir yol; yolun sagından kendi halimde ilerliyorum bisikletimle. Arkadan bi araba korna çalıyo.Deli etti beni. Tedirgin ediyolar insanları. Beni geçerken baktım gri bir BMW içinde de bayan mı diyeyim ahmak mı diyeyim bilemiyorum. Yav Allah aşkına o korna niye yani!!! Bas geç git. Salak işte nolcak. Altındak iarabayı haketmiyo zevzek.

arkadaşlar,sorunun nedeni başkadır.
Bugün bayanlardan da iyi otomobil,bisiklet...v.s. kullanan vardır.Herkes anasının karnından doğma bu işleri bilemez.Sadece (ben direksiyon öğretmenliği de yaptım.)erkeklere göre,mesela;otomobil kullanırken panikleri daha fazladır.Tabii genel anlamda.Ben otomobil kullanırken;kafasını koltuk başlığına dayayıp,kullanan bayan şöför gördüm.
Biz erkekler otomobil kullanırken veya sürücü kursunda kendimize laf söyletmiyoruz.
Sürücü kursundayken bir erkek öğrencim vardı ve kendisi araç kullanmayı bildiğinden son derste gelmişti.Bana şunu söylemişti;
-hocam ben 5 senedir,araba kullanıyorum.Bana eğitim gerekmez.
-iyi dedim.Ama yinede söförlüğüne bakalım.
Arkadaşla bu konuda biraz tartıştıktan sonra pisttin içine eğitime çıktık.
Hafif meyilli yerde yokuş yukarı durduk.
-Bak dedim.Burada hiç geri kaydırmadan ve aracı stop etmeden kaldır.
-yaparım,dedi.
Bilen arkadaş aracı 2m geri kaydırdı ve aracı stop etti.
Ana düşünce;herkesi aynı kefeye koymayın.
Cennet bayanların ayağı altında :D.

@ilkay çağda

Bu konuyu direksiyon hocasıyla konuştum ben. Söylediği aynen şuydu;
Araba kullanmak yetenek işi. Kimi bayanlar var, 1 derste kapıyor işi ama bazı erkekler var ki ömür boyu gelse beceremez.

Biraz yetişme şekli, beynin nasıl geliştiğiyle ilgili bu durum. Olmuyorsa zorlamayacaksın kısacası. Baktın kullanamıyorsun, bırak. Kimsenin canını tehlikeye atmaya gerek yok

Bu arada, bazı arkadaşlar biz trafikteki bayanlardan memnun değiliz gibi anlamış. Hayır, biz araba kullanamayan bayanların trafikte bulunmasından rahatsız oluyoruz.

@ilkay çağda

bi de müziğimizi açıyoruzzz... ooohh... misss =) böyle keyif yok =)

bir de paylaşmadan geçmek istemediğim bi konu var...

eğer yolda bir erkek ve bayan kaza yapmışsa, ilk düşündüğümüz, "yapmıştır bayan kişi bi hata..." oluyor... yani bayan olarak bi kazaya karışmış olmak, dışardan bakan gözlerde, hatalı olmak için yeterli...

ya da trafikte bi hata yapmışsak, bayandır yapar...

ama bi erkek aynısını yaparsa, "erkek işte n'olucak, yapar" demiyoruz... dikkatsiz diyoruz, salak diyoruz, yuh diyoruzz...

bu yaklaşım ister istemez, kadınların trafikteki çekingenliğine, telaşına tuz biber ekiyor...

bir nokta da, yukarıda bahsettiğim olumsuz yaklaşımların, yani hiç düşünülmeden sırf bayan olduğu için suçlanabilme olasılığının yüksekliği diyim, bizleri daha asabi yapıyor...

onun yerine daha yapıcı olunsa; "bayan işye yapar" demek yerine "nasıl daha iyi araç kullanılır, trafiğe nasıl daha iyi adapte olunur" anlatılsa emin olun çok daha iyi, rahat ve stressiz araç kullanabiliriz biz de...

bence yakın çevrenizde denemeye başlayın... farkı fark edeceksiniz =)

Geri