Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bel fıtığı ve bisiklet

Merhaba Mustafa Bey öncelikle geçmiş olsun bende ankilozan spondilit+ kemik erimesi hastasıyım bana da doktorum önermediği halde bisiklet kullanıyorum sorunuza gelince
önemli olan sizin sağlığınız ve rahatlığınız ileri eğilme durumlarında illaki belinize bir yük binecektir özellikle çukura düşme durumlarında bu konuyu uzman bir fizyoterapiste danıştıktan sonr< bisikleti deneyerek almanız sizin için çok daha iyi olacaktır

• Beğen
Tepkiler: K. Benli
Scudo
Bilimsel dayanaklarım yok ama önde amortisör olsa sanki daha yararınıza gibi geldi bana. :)

Soner Bey teşekkür ederim öneriniz için.Ayrıca size de geçmiş olsun.Tavsiyelerinizde galiba haklısınız.bana bel diskleri çok hafif sinire baskı yapıyor denildi ve egzersiz yardımıyla bel kaslarını kuvvetlendirirsem geçebileceğini söyledi doktor.Umarım öyle olur.Ama tavsiyelerinize uymakta fayda var diye düşünüyorum.En doğrusu uzmana danışmak olacak galiba..

@Emre GÜLEN

Bana da öyle geliyor.Çünkü en ufak sarsıntıda aynen etkisi olur sabit kadronun.Sağolun teşekkür ederim..

Merhabalar,bel rahatsızlıklarında en önemli olay doktorun verdiği egsersizleri yapmak. Bana belimin sol tarafında sakroleit,sağ tarafında da fıtık başlangıcı var dendi. Geçen sene 6ay binmedim yasak demişti dr. sıkıntılarım da olmuştu. Yol bisikleti bu yönlü çok iyi değil,ancak daha dik oturuş pozisyonunlu mtb yada sizin dediğiniz gibi şehir bisikletleri kullanım açısından daha sağlıklı olacaktır. Ancak bu sadece birşeyleri yaparak değil, bazı şeyleri de yapmayarak aşılacak bir problem. Oturuşunuza, kalkışınıza günlük yaşantınızda dikkat etmeniz gerekiyor. Dizimdeki de belimdeki de problemlerim günlük yaşantımda özensizliğimden kaynaklı, iyi tecrübe ettim. Şuan çok şükür iyi durumdayım.+100 km gittiğimde oldu ama belimde hiç sıkıntı yaşamadım. Velhasılı seçtiğiniz bisiklet iyidir ama meseleyi sadece bisikletle çözmeyi denemeyin dediğim gibi süreci uzatırsınız,sabırlı olmakta fayda var bu tip şeylerde.

öncelikle geçmiş olsun. gidondan sorun çıkmaz ama size bir şey tavsiye etmek zor olur. çünkü fıtık başlamış daha önce bisiklet sürmediyseniz fazla eğilmenizi tavsiye etmem. ayarlı gidonlar var yükseltip alçalta biliyorsunuz. onu kullanmanız daha iyi olur diye düşünüyorum. kendinize göre ayar verebilirsiniz. bunun dışında yanlış bir şey söyleyip size zarar vermek istemem, ama bisiklet belinize iyi gelecektir. bel ağrısı için yer hareketlerini yapmanız, doktorunuzdan fizik tedavi almanız sizi daha çabuk iyileştirir tekrardan geçmiş olsun

Ekrem Bey öncelikle teşekkür ederim.Çok haklısınız zaten bende sizin gibi düzensiz ağırlık kaldırmaktan oldu hep.İnsan bel sağlığını sadece beli ağrıyınca anlayabiliyor.Ama en çok dikkat edilmesi gereken bölgelerden bir tanesidir belimiz.Ben de teşhisden sonra hayatımı düzene soktum en ufak market poşetlerini bile dengeli taşıyorum.Oturmamı kalkmamı bel egzersizlerimi esnemelerimi doktorun tavsiyesiyle muntazam bir biçimde yapıyorum.Çok bilinçlendim bu konuda.
Fakat seçtiğim bisiklet hakkında karamsarlığa düştüm.Siz de bisiklet kullanıcısısınız bu bisiklet de özellikle sele gidon dengesi konusunda ne düşünüyorsunuz?yani gidon çok mu aşağıda?bel kaslarımızı kuvvetlendirelim derken iyice bozmayalım o yüzden özellikle bu bisiklet hakkında görüşlerinizi merak ediyorum..

@berkay onaylıı

Berkay Bey önerileriniz için sağolun.Bendeki fıtık biraz farklı yani giriş seviyesinde diyebiliriz.Belimde ağrı oluşması için özel bir uğraş vermem gerekiyor.Şöyle söyliyeyim belim ancak yüzüstü yatıp ayaklarımı havaya kaldırınca yani belimdeki sinirler gerilince ağrı yapıyor onun haricinde özellikle çok yürüdüğüm zaman hafif bir ağrı hissediyorum o da dinlenince geçiyor.Amacım bu hastalığı ilerletmeden omurgayı kuvvetlendirmek.Yer hareketleri dediğiniz gibi rahatlatıyor.Tavsiyeleriniz için tekrar teşekkürler..

Mustafa Bey,

Ben fıtık hastasıyım. Sıkça görülen L5-S1 seviyesinde nur topu gibi kocaman bir fıtığım var. Önceleri (8-9 yıl önce) ambulansla hastaneye gittiğim de oldu. Ağrıdan 3 gün boyunca kımıldayamadığım, hacete gidemediğim de oldu. Bacaklarımda güçsüzlük hiç olmadığı için inat ettim ameliyat olmadım. Zamanla belimi ağrıtan, beni zorlayan herşeyi ezberledim, tabi ki beni rahatlatan şeyleri de. Sonra fıtık benim arkadaşım oldu ve birbirimize alıştık.

Ben birçok sporla uzun süre uğraşmış birisiyim (Uzakdoğu, sualtı vs...).

Sözü fazla uzatmayayım, bu rahatsızlığa en iyi gelen iki şey 1- Yüzme, 2- Bisiklet' tir. Yalnız her iki sporu da yaparken beli üşütmemeye, yel aldırmamaya dikkat etmelisiniz. Özellikle bisiklette terledikten sonra belinizi çok iyi korummalı, asla rüzgar aldırmamalısınız. Bunun haricinde bisikleti sürdükçe bel kaslarınız, bacak kaslarınız güçlenir şikayetleriniz azalır. İlk başlarda dikkat etmeniz gereken engebeli zeminlerden geçerken popoyu seleden kaldırmak, bilekleri dümdüz değil hafif kırık tutarak darbeleri absorbe etmek olmalı. Sonrasında zaten herşeyi çözecek, kendi stilinizi oluşturacaksınız.

Aslına bakarsanız bu rahatsızlığın tolere edilmesi bakımından önden amortisörlü bir bisiklet daha rahat olacaktır fakat bu tarz bisikletler de ön tarafı ağır olduğu için bence bisikletten alınan zevki biraz azaltıyor. Seçim tamamen sizin tercihiniz olsun.

Benim bisikletim Sedona 321 sabit maşa. Bisikletimi çok seviyorum, özellikle kadrosu tam istediğim gibi. MTB' den geçtiğim için başlarda biraz sert geldi fakat sonrasında alıştım ve çok sevdim.

Linkteki bisikletin gidonunun seleden alçak olmasına bakmayın, sele boyunu bacak boyunuza göre zaten siz ayarlayacaksınız. Yani o açılar artabilir, azalabilir. Gidon alçalsa dahi belinize çok yük binmez, pek sıkıntı yaşamazsınız diye tahmin ediyorum.

Sedona konusunda da doğru karar derim, şahsen ben çok memnunum.

İki fıtığı bir başlangıcı olan birisi olarak bu konuyu baya araştırdım bisiklet almadan önce. İhtiyacınız olanları listelersek;
1-Amortisörlü ön maşa.
2-Ayarlanabilir gidon boğazı.
3-Titreşimler için eldiven, tayt ya da yerine jelli sele kılıfı.

Ön tekerdeki titreşimler farkında olmadan gidona gereğinden fazla sarılmanıza yani vücudunuzu kasmanıza sebep oluyor. Artı olarak çukurlara girdiğinizde darba bileklerinizden vücudu geçip bele vuruyor eğer alçak seviyede gidon varsa (kendi tecrübelerimden belirtiyorum bunları kişisel görüşümdür).
Ayarlanabilir gidon boğazı gittiğiniz yolun durumuna ve uzunluğuna göre en rahat edebileceğiniz konuma tek vida kullanarak ayarlayabiliyorsunuz. Ben uzun ve düzgün zemin olan yollarda alçaltıyorum, şehir içinde kullanacaksam yükseltiyorum.

İşin özü mümkün olduğunca az titreşime maruz kalmak. Bisikletin bana faydası dokundu açıkçası. Eskisi kadar belim ağrımıyor. Fakat ilk başlarda çok dikkat ettim, rampa çıkarken gidona asılıp güç almak gibi şeylerden kaçındım. Başlangıç seviyesindeyse spor ve bel kaslarını güçlendirici hareketlerle sıkıntı yaşamadan hayatınıza devam edebilirsiniz.

@Ali Kerimoğlu

Ali Bey büyük geçmiş olsun.Mesajınızbeni çok mutlu etti.Haklısınız bende yavaş yavaş alışıyorum galiba.Biraz da psikolojik olduğunu düşünüyorum.Mr çektirip doktorun odasına girdiğimde bomba gibiydim enerjik ve bir o kadar da dinamitim.:D Ama doktor bel fıtığın var diyince o an belim ağrıdı sanki 1 hafta belimde ağrı hissettim halbuki birşeyim yoktu sonra anladım ki onu(bel fıtığı) aktif hale getirmedikçe akıldan çıkarmak gerekiyor.Şimdi çok şükür iyiyim.Bisiklet ile daha da iyi olacağım inşallah.tekrar sağolun

@Ali Kerimoğlu

Ali bey ince noktaları çok güzel anlatmış.

bende yaşadım o sorunu. bir şeyler kaldırırken yada yerden bir şey alırken, eğilerek değilde çömelerek almak bu herkes için geçerli. belinizi sıcak tutun, yürürken dik yürümeye bakın eğilmeyin. hiç bir şey sağlığınızdan önemli değil. dikkat ettiğiniz müddetçe sorun aşılır. fizik tedavi sizi çok iyi edecektir, aksatmadan yapın. ben o günlerden sonra yediğime içtiğime bile özen gösteriyorum.

@Gökhan Taflan

Gökhan Bey tavsiyeleriniz için teşekkür ederim galiba bu işi ayarlanabilir gidon boğazı ile çözebilirim.Ayrıca nerede nasıl kullanmam gerektiği ile ilgili bilgileri verdiğiniz için teşekkürler..:)

@berkay onaylıı

Haklısınız en önemli varlığımız sağlığımız.

Hocam ben yarış bisikleti kullanıyorum, gidon açılarını az buçuk biliyorsunuzdur açtığım konulardan da bisikletimin fotoğrafına ulaşmanız mümkün,gidon daha da aşağıda.Kendi adıma sıkıntı yaşamıyorum. Ben maşa da amortisörü çok gerekli görmüyorum ama ayarlanabilir gidon oldukça mantıklı.Amortisöre ihtiyaç çok ağır hasta olsanız vede çok kötü yollarda gidiyor olsanız tamam ama asfalt yolda gidecekseniz bence lazım değil (fıtık için düşünüyorsanız sadece), ben taş gibi lastik üstünde gidiyorum,aniden çukura vs bir yere girmediğiniz sürece problem yaşamadım. Bel ağrıları genelde dik oturmamaktan,ağırlığı dengesiz dağıtmaktan ve ani hareketlerden kaynaklı oluyor. Dik oturmayı seçtiğiniz bisiklette söylenildiği gibi gidon boğazı yardımıyla halledebilirsiniz. Yaşadığım için biraz rahat konuşabiliyorum, o yüzden gene diyorum ki verilen egzersizlerin üzerine evde de oturuşunuzda yatışınızda kendinize dikkat ettiğiniz sürece ,belki de bir süre belinizi dinlendirdikten sonra bu bisiklette bence sıkıntı yaşamazsınız .

Öncelikle çok geçmiş olsun, Ali Bey güzel açıklamış mevzuyu, önce sağlık. Ben de hala yaşamaktayım ama şükür iyiyim, Allah kimseye yaşatmasın çok fena inanın kalkamıyordum Allahım canımı alda kurtulayım derecesine kadar gelmişti ilk zamanlar, poşet bile taşımayacaksın demişti doktor kesin ameliyat dedi,tamam dedik onada ama son anda vazgeçtim,mesleğimi değiştirdim bu hastalık vasıtasıyla iyide oldu :)) son bir yıldır sorun yok, bol bol suya,havuza,denize girin yüzün derim size,geçmiş olsun tekrardan.

Ekrem Bey dediğiniz gibi ben sadece asfalt yollarda kullanacağım.O yüzden ben de çok sıkıntı olmayacağını anladım.Belki ayarlanabilir gdon boğazı alırım ya da kelebek(trekking)gidona geçerim.Tavsiyeleriniz için teşekkürler..

@hasan akca

Hasan bey teşekkür ederim.Size de çok geçmiş olsun.Şimdi iyi olmanıza sevindim.Yüzme konusu da çok mühim özellikle sırtüstü yüzme muazzam rahatlatıyor..Sağolun:)

evet bunun çaresi yüzmek, sakın ha çevrenizdekiler,tanıdıklarınız size değişik şeyler söylerlerse yapmayın(belinize balık sarma gibi,hacıya hocaya gitmek gibi) valla ben işi bırakınca bir otelin havuzuna kayıt oldum yaklaşık 6 ay işe gider gibi gittim hergün,

@hasan akca
Hasan Bey zaten zaten birisi bir hastalığa yakalandı mı bizim insanımız çözümler üretmeyi çok sever.Ama ben o hataya düşmem Fıtık başlangıcını duyunca belimi çekmeye kalktılar ne kadar cahilce davranışlar var bir bilseniz hayret edersiniz.:D

Dostum yapman gereken bir tane bisiklet almak ve bisiklette belin güçlenene kadar abanmadan binen bunun dışında birşey yapmana gerek yok.

@Çetin Güzel

:DÇetin Bey konuyu en doğal haliyle özetlemişsiniz.Sağolun,teşekkür ederim..

Konu biraz eski hortlatıcam ama paylaşmak istedim.Ben de hafif şekilde bel fıtığı var.Doktorum çok uzun süreli olmamak şartıyla bisiklete binmemi önermişti.Faydasını gördüm.

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
Geri