Mustafa Bey,
Ben fıtık hastasıyım. Sıkça görülen L5-S1 seviyesinde nur topu gibi kocaman bir fıtığım var. Önceleri (8-9 yıl önce) ambulansla hastaneye gittiğim de oldu. Ağrıdan 3 gün boyunca kımıldayamadığım, hacete gidemediğim de oldu. Bacaklarımda güçsüzlük hiç olmadığı için inat ettim ameliyat olmadım. Zamanla belimi ağrıtan, beni zorlayan herşeyi ezberledim, tabi ki beni rahatlatan şeyleri de. Sonra fıtık benim arkadaşım oldu ve birbirimize alıştık.
Ben birçok sporla uzun süre uğraşmış birisiyim (Uzakdoğu, sualtı vs...).
Sözü fazla uzatmayayım, bu rahatsızlığa en iyi gelen iki şey 1- Yüzme, 2- Bisiklet' tir. Yalnız her iki sporu da yaparken beli üşütmemeye, yel aldırmamaya dikkat etmelisiniz. Özellikle bisiklette terledikten sonra belinizi çok iyi korummalı, asla rüzgar aldırmamalısınız. Bunun haricinde bisikleti sürdükçe bel kaslarınız, bacak kaslarınız güçlenir şikayetleriniz azalır. İlk başlarda dikkat etmeniz gereken engebeli zeminlerden geçerken popoyu seleden kaldırmak, bilekleri dümdüz değil hafif kırık tutarak darbeleri absorbe etmek olmalı. Sonrasında zaten herşeyi çözecek, kendi stilinizi oluşturacaksınız.
Aslına bakarsanız bu rahatsızlığın tolere edilmesi bakımından önden amortisörlü bir bisiklet daha rahat olacaktır fakat bu tarz bisikletler de ön tarafı ağır olduğu için bence bisikletten alınan zevki biraz azaltıyor. Seçim tamamen sizin tercihiniz olsun.
Benim bisikletim Sedona 321 sabit maşa. Bisikletimi çok seviyorum, özellikle kadrosu tam istediğim gibi. MTB' den geçtiğim için başlarda biraz sert geldi fakat sonrasında alıştım ve çok sevdim.
Linkteki bisikletin gidonunun seleden alçak olmasına bakmayın, sele boyunu bacak boyunuza göre zaten siz ayarlayacaksınız. Yani o açılar artabilir, azalabilir. Gidon alçalsa dahi belinize çok yük binmez, pek sıkıntı yaşamazsınız diye tahmin ediyorum.
Sedona konusunda da doğru karar derim, şahsen ben çok memnunum.