Merhaba, dizlerimdeki sıkıntı sebebi ile 3-4 senedir doğru olduğunu düşündüğüm sele boyunu biraz da doktorun korkutmasıyla yükseltmiştim. Dizlerimdeki baskı azalmış gibi görünse de bu sefer 20-30km arası boyun ağrıları başladı. Bu böyle olmayacak deyip uzun zamandır ertelelediğim bikefit'i yaptırmaya karar verdim. Sonuçta MR'a ve doktora vereceğim parayı bikefit.e vermek daha mantıklı geldi.
Biraz araştırmadan sonra Temmuz ayı ortasında Aktif Pedal'da
@Barış OKUDUCU 'ya bikefit yaptırdım. Kendisi ile ön hoş bir genel muhabbetten ve şikayetleri konuştuktan sonra bikefit.e geçtik. Yanlış ayarlarım ve parçalar olarak:
- Selem gerektiğinden arkadaymış, öne doğru getirildi.
- Gidon boğazım uzun olduğu için 11 cm.den 8cm.ye çekildi (burda parça değişikliği oldu, ama sağolsun kendisi ürün satma derdinde değil, elinde tesadüf bulunan 2.el bir ürünle yarı fiyatına değişim yaptı).
- Sele yüksekliğim çok yanlış değilmiş, ama yine de 2-3 mm değiştirip uygun hale getirdi. Selem, 2014'te aldığım bisikletimin üstünde olan seleydi, biraz eskimiş, ama eskimesinden daha çok, hem kalça genişliğime uygun değilmiş (ki bunun için de farklı bir test yapılıyor ve ölçü alınıyor), hem de kumaşından ötürü sürekli üstünde kayıp kendimi düzeltiyormuşum ve bunun farkında değilmişim. Bütün bu gözlemleri siz trainer üstünde iken yapıyor ve aldığı ölçümlerle doğruluyor. Sonuç olarak selemi değiştirmemi önerdi, ama ben bu önerisini o zaman ertelemiştim.
Değişikliklere dikkat edersiniz aslında ben ileri doğru gereğinden fazla uzanmak zorunda kalıyordum, bu da boynumda baskı yaratıyormuş. Sonuç olarak boyun ağrılarım önemli ölçüde azaldı. Daha önceden ileri çok uzandığım için hep tutmam gereken boynuzlar yerine gidonun düz yerinden tuttuğum için 2 senede 2 tane gidon bandı eskitmiştim
Şimdi 2 aydır sürüyorum ve 90% boynuzlardan, 10% (o da çok yorulduğumda) düz gidondan tutuyorum. Dolayısı ile gidon bandım da daha az eskiyor
Alışma evresinde ellerimde ilk 1 ay hafif ağrılar ve uyuşmalar oldu, ama o da 1 ay düzenli sürmeyle geçti. Çünkü bisikleti tuttuğum yer tamamen değişti ve tutmam gereken yerden tutmaya başladım.
Öte yandan kısalan, düzelen mesafelerle pedala basışım daha atak bir şekle büründü. Çok yorulduğumda dahi pedallara daha önce yapamadığım öne basar bir şekilde basabilme ile sprint atma kapasitem arttı diyebilirim.
Diğer bir değişiklik sol kalin altına 1 parça takıldı, bu da belki ben çok gözlemleyemesem de fark yaratmıştır diye düşünüyorum, çünkü iyileşen çok şey oldu
Seleyi ilk başta değiştirmemiştim ama aklımda kalmıştı, maddi olarak daha musait bir zamanda diyordum, biraz şansla bu hafta değiştirme şansı buldum. Yarın sabah ilk sürüşümü yapacağım bakalım.
Bu arada Temmuz - Eylül arası bana sürekli nasıl gittiğini soran, yeni aldığım selemi 2 ay sonra sadece hoş bir sohbet karşılığında ücretsiz demonte - monte eden @barisokuducu dostuma burdan selamlarımı ve teşekkürlerimi iletiyorum
Sohbetlerinde dahi öğretici çok şey var, herkese tavsiye ederim.