bir ay boyunca sürekli araştırdım zaten sırf bunun için bisuderi bile aradım tavsiye edebilecekleri herhangi bir takım varmı diye
Bisiklet dünyasının insanları iletişim kurabilecekleri birilerine, bir yerlere ihtiyaç duyuyorlar hep. Bu arkadaşımız da bisikletli ulaşım odaklı bir derneğe kadar gitmiş, iyi de yapmış, bisuder ile bağını sürdürmesini ve güçlendirmesini öneririm.
Orada kimse sana burada davrandıkları gibi davranmaz kardeşim. Neden mi? Çünkü onlar aktivist bir yapı. Amaçları daha fazla insanı bisikletle buluşturmak, bisikletin şehirlerde günlük hayatın doğal bir parçası olmasını sağlamak. Orada kimsenin derdi hangi kaskı giyeceğin, hangi giysiyi alacağın, hangi bisikletin kaliteli olduğu falan değil. Sorarsan anlatırlar elbette, ama kimse sana hele bir dur bakalım kaç fırın ekmek yedin de takım makım diye saçmalıyorsun demez. Oranın bir tüzüğü var, başkanını seçiyorlar, yöneticilerini seçiyorlar, genel kurul yapıyorlar, denetliyorlar, hesap soruyorlar. Böyle yapılanmış, böyle işleyen başka bisiklet aktivistleri, toplulukları da var. Onları da bulacaksın bir gün.
Ama bu forum böyle bir yer değil. Burada bir sponsor var mesela, parayı onun verdiği söyleniyor, ona kimse laf edemez deniyor. Sonra bu forumda moderatörler var ama onları kimse seçmiyor, seçimle gelmiyor, kimin tayin ettiğini bile çoğumuz bilmiyoruz, neye göre atanıyorlar, niye görevden ayrılıyorlar ya da alınıyorlar, hiçbirini bilmiyoruz. Burada bisikletin daha çok fiyatı konuşulur, yedek parçası giysisi aksesuarı konuşulur, şu kadar hız yaptım bu kadar tırmandım derler, bazen paristeki yarışı konuşurlar, son zamanlarda da biraz biraz ulaşım konuşmaya başladık ama öyle başlıklara pek katılım olmaz.
Bisuder'den abilerine ablalarına da seslenmiş olayım buradan: Bakın bu delikanlı size kadar gelmiş, siz de elinizden geleni yapmışsınızdır eminim, ama sonra buraya gelmiş ve burada bu muameleyle karşılaşmış. Şimdi benim sizden ricam, bu arkadaşımıza burada da destek verin, arka çıkın. Bu forum da bisikletli ulaşım aktivizminin bir alanı, zemini, mecrası. Buradan uzak durmanın buradaki sorunlara çözüm olmadığını bilelim. Üç sene kadar önce burada yaşadığımız bir ayrımcılık sorununu, bir kadın üyeye yapılan kötü muameleyi Twitter'da o zamanın ortamdaki aktivistleriyle paylaşmış, müdahale edelim demiştim, ama birbirimizle didişmeyelim, zaten orası kayıp halka diye karşılanmıştı. Ama sonra gördüm ki aktivistler her yerde birbiriyle didişir oldular, bölündüler ayrıştılar rekabet eder hâle geldiler. Sorunlar daha da büyüdü, haksızlıklar daha da büyüdü, kendini yalnız çaresiz şaşkın hisseden bisikletli insan sayısı daha da arttı, nereye gideceğini bilemeyenler çoğaldı, buralara gelip de ortamı görünce topuklarını vura vura uzaklaşan çok insan var. Bisuder de, başka bisiklet dernekleri de grupları da platformları da gelsinler burada bisikletlilerin dertlerini beklentilerini konuşsunlar.
Forumdan uzak duran bisikletli aktivistler bu tutumlarıyla çok yanlış yapıyorlar. Burayı küçümsemek, kendi hâline terk etmek stratejik olarak büyük bir hata. Aktivistler buradan uzak durduğu için burası adaletsiz yönetiliyor, kendilerine aktivist diliyle cevap verecek insanlar sayıca az olduğu için zorba moderatörler bu insanlara artniyetli, mızıkçı, anarşist, oyun bozucu falan muamelesi yapıyorlar, kendilerine dair her itirazı "fırsat kollamak" olarak görüyorlar. Tanıdık geliyor mu bu atmosfer? Evet, kendi içine kapalı, otoriter rejimlerle yönetilen ülkeler gibi, sesini çıkaranın kafasına sopa iniyor, sözünü söyleyene yafta üstüne yafta yapıştırılıyor. Aktivistler, bisikletin hayata sirayet etmesi mücadelesi veren yapılar ve kişiler, kadın bisikletliler, engelli bisikletliler, herkes, bu foruma dönmeli, gelmeli. Bu forumu yanlıştan döndürüp doğru yola sokmalı, olması gereken olmalı. Şirket parasıyla işletilip tayin edilmiş kişilerle yönetilen bir forum değil, bisikletin her yönüyle ve herkes tarafından ve herkesin fikrince konuşulup tartışıldığı, sorunların çözümü için ortak davranışlar ve eylemler geliştirildiği, bilmeyenin öğrendiği, bilenin anlattığı, yanlış bilenin eleştiridliği, doğru bilenin dinlendiği, birlikte öğrenip birlikte yapılan bir forum olmalı burası.
Gençlerin hata yapma hakkının yaşlılardan çok daha fazla olduğu, gençlerin yaşlılardan çok daha fazla hoşgörüyü hak ettiği bir dünya bisikletlilerin de ulaşımda çok daha fazla hoşgörüyü yaşadığı, ulaşım düzeninin onların muhtemel hatalarını telafi edecek şekilde yeniden yapılandırıldığı bir dünya olacaktır.