@alper 76
Evet antrenman yapıyordum. Sürekli yükleme yaptığım söylenemez, arada bir keyfime göre sürerim ama yılın altı ayı kadar antrenman yüklemesi yapıyorum, yapmaya çalışıyorum. Onun dışında hep kafama göre sürerim.
Günde 100-150'lerle gezdiğim çok nadir oluyor. Biraz anlatayım da antrenman yapmak isteyen arkadaşalar varsa içeriği hakkında bilgi sahibi olsunlar. Genelde insanlar antrenman yüklemesini sürekli artan kilometrelerle gelişmek diye biliyor ama yanlış. Diyelimki her gün100, 150 km yapılan durumlara geldik. Hiç bir kondisyon sürekli artan zorlamayla gelişmez. Varılacak yer bir gün mutlaka sürantrenman olacaktır.
Neticede her insanın sınırları var ve 100 km gibi her gün sürdürelemeyecek bir noktaya varmak kesin. Özellikle sporcu olmayan, herhangi bir işte çalışan bizim gibi kimseler için.
Antrenmanlarda önemli olan km değil, süredir. Sürenin içeriğini ise neyi ne kadar yaptığın belirler. Geldik bisiklet antrenmanın nasıl yapılacağına. İlk önce periyotlama yapıyoruz. Hedef tarihe göre aylık çalışmaları gruplandırıyoruz. Öncelikle Sıklık bakımından haftalık sürüş günümü 3'ten 4, 5'e, nadiren 6'ya çıkarıyorum. Altın kural: Yeterince dinlenmiyorsan yeterince gelişemezsin. Asıl etken Süre demiştim. Süre bakımından neyi ne kadar yaptığımız önemli. 1.5 saatlik Mukavemet çalışmakla 1,5 saatlik Eşik Altı -steady state- çalışmak bir değil. Kilometre mi? Umurumda bile değil. Sıklık ve Süre antrenman Hacmimi belirliyor. İstediğim kilometreyi vücudum istediğim zaman yapar hale geliyor zamanla. Şu anda öyleyim mesela. Yükleme Temel dönemden başlayarak gidiyor. Antrenman çalışma bölgelerini gittikçe artan düzeyde yapıyorum. Yani aerobik temellendirme kolaydan zora doğru giderek artarken zamanla laktat seviyesinde çalışmalara varıyoruz. Burada Eşik değerine yakın interval sürüşleri oluyor. Her insanın Eşik değeri zamanla artar. En azından dört sene kadar. Tabi sürekli spor yapan kişiler için geçerli bu durum. Başka bir değişle güç seviyesi değişir, yükselir.
Eşik demişken öncelikle yapacağımız çalışmalarda güç bölgelerini belirlemek için test yapmamız gerekiyor. Nabız ölçerle çalışan kişiler için LTHR denen vücutta laktik asitin artmaya başladığı noktayı tespit edip güç bölgelerini buna göre düzenliyoruz. Benim test biraz farklı. Kolayını şöyle anlatayım. Yeni başlayanlar için 20, yıllardır bisiklet kullananlar için 30 dakika sürebileceğimiz en sert sürüşü yapıyoruz. Güçte mümkün mertebe azalma çoğalmanın olmadığı, hep aynı zorlanma seviyesinde gittiğimiz, yapabileceğimiz en sert sürüş. Isınma ve Soğuma hariç dememe gerek yok sanırım. Sürüş sonundaki ortalama nabız değeri Eşik değerimizdir. İşte çalışacağımız güç bölgelerini buna göre düzenleriz.
İnterval döneminden sonra ise hedefime yönelik çalışma yapıp antrenman Şiddetini yapabildiğim en yüksek seviyeye getirip artık Hacmi azaltıyorum. Şiddet için antrenman tanımlarında Yoğunlukta denir. İngilizce yazılarda hacimle karıştırlımasın diye söylüyorum. Gücüm her aşamada arttıkça artıyor. Zamanla Hacim kadar olmasa da Şiddeti de azaltıyorum. Bu noktadan sonra da hedefim her neyse onu yapabilir hale geliyorum. İşte bu kadar.
Bu arada bütün yaptıklarımızdaki fayda kalıcı. Tabi düzenli bisiklet kullandığımız sürece.
Belki başka antrenman çalışmak isteyipte içeriğini bilmeyen kişiler vardır diye özetle ama detaylı yazamaya çalıştım. Antrenman bilgisi çok geniş kapsamlı. Her şeyi buraya sığdırmak imkansız. 300 km veya uzun bir performans turu veya molasız bir dağ tırmanışı veya ülkeler arası tur veya amaç her neyse. Yaklaşık 4-6 aylık sürüşle istenilen seviyeye gelinir.