Scudo Sports

Bisiklet alırken hangi ölçüye bakılmalı?

(link)

Yukarıdaki link sanırım yardımcı olur. ölçülerin nasıl alınacağını izah eden videolar da var. Size uygun olan ölçüleri gidon boğazına kadar tüm ölçüleri veriyor. Anak yine de görünen rakamlar ile değil, tecrube ile alınması daha önemli, ve tabii burda genelde ne nasıl sürüleceği, agresif mi rahat mı, mtb için tırmanma ve hız mı yoksa, denge ve iniş ağırlıklı mı gibi mevzularda kadro boyu, headset, çatal açısı vs vs önem arz ediyor diye düşünüyorum. youtube ta da çok güzel video kaynakları var.

Saygılar.

Scudo
@trainspotting35 Benimde baktığım bisiklet bianchi slr 500 sadece 51 kadro kalmış.. boyum 178 bacak boyumda 75-77 benimde.. sadece deneme amaçlı , alacağım bir bisiklet, ileride yükselticeğim. o yüzden çok sıkıntı edermi bu kadro , çokmu ufak gelir merak ettim..

@Adrenalin26 Boy ve bacak ölçülerimiz yaklaşık olarak aynı. Bacak boyum 2cm daha uzun. 53 kadro yol bisikleti aldım. Arkadaşların yukarıda verdiği siteye girdiğim verilerden elde ettiğim değerlere göre 53-54 kadro sonuç çıktı. Ancak üst boru ve diğer bir takım ölçüleri her markada bulamıyorsunuz. Kol uzunluğunuz benimki gibi boy ve bacak boyunuza göre fazla ise mecburen sadece kadroyu uygun alıp gidon boğazı, sele ayarı gibi değişikliklerle kurtarmaya çalışmaktan başka çare kalmıyor.

(link)

Bike fit yaptırınca vucut ölçülerinizi gösteren bir kağıt veriliyor diye biliyorum

Fit yaptıran birisi şu yukarıdaki linke Bike fitin verdiği kağıt da ki değerleri girebilir mi. Merak ediyorum ne kadar doğru bir site diye.

@Pamuk bike-fit`te vucut olculeriniz hesaplanmiyor. bisiklet uzerindeki en uygun pozisyon bulunuyor, stack/reach elde ediyorsunuz.

verdiginiz site deki hesaplama yontemleri ile kendi vucut olculerinizi hesaplamaniz durumunda hicbir zaman %100 dogru sonuc elde edemezsiniz. olculerinizi dogru hesaplasaniz bile %100`e ulasamayacaksiniz sadece yakin degerler elde edersiniz. ornek; eger %80`e yakin deger sizin icin yeterli ise, sorun yok. ama sunu unutmayin ozellikle yol bisikletinde 1cm bile cok seyi degistiriyor. ornek; 80mm gidon bogazi ile 70mm gidon bogazi arasinda cok fark var. ayakkabinizin kal pozisyonu 1cm yanlis olsa diz agrisi cekmeniz muhtemel.

eger sitenin verdigi degerleri incelerseniz zaten %100 tek bir veri vermiyor, 2 veri veriyor ve "bu ikisi arasinda birsey" deniyor size. kendimden ornek vereyim; bende kendi olculerimi olcerek bu siteye verilerimi girmistim, kadro boyum 47cm demisti, megerse 42cm mis benim gercek oranim. arada 5cm var bu cok buyuk bir fark. eger seri uretim kadrolarin boylari 2cm araliklarla arttigini dusunurseniz farkin boyutunu anlarsiniz.

@clubber Bu kadar kesin hükme varıp konuşmanız bence yanlış. Tam gelir demeniz için arkadaşın vücut ölçülerini ve alacağı Bianchi slr 500 ün ölçülerini bilmeniz gerekmez mi?

@trainspotting35

Tecrübelerim sonunda görüşümü yazdım. Bisikletin ölçüsü 51 ya. En önemli ölçü o.

@Sarper Uluoluk
@Sarper Uluoluk

IMG_3501.PNG @karanbatu

Bende 6 ay uygun kadro aramış birisiyim. İstanbuldaki bilindik tüm mağazaları dolştım neredeyse. Benimde boyum 1.70 ve inseam 81 cm (hatta 81.5) ilk araştırmalarımda bacak içi boyuna göre kadro bakıyordum haliyle üst beden kısa kaldığı için süpermen pozisyonunda kalıyordum. Satıcıların gazına gelsem çoktan medium boy bir bisiklet almıştım. Bu konu hakkında en güzel cevapları 3rsin yazmış zaten kesinlikle yazdıklarını ciddiye almanızı öneririm ama bende bütçeden dolayı bike fit yaptırmadım. Geçen hafta ikinci elde 2014 model fuji 1.3 sportif buldum 52 kadro. Geometrisi diğer yol bisikletlerine oranla daha dik oturuşa göre tasarlanmış bir kadro (head tube daha uzun) 6 ay araştırma neticesinde ideal oturuş pozisyonuna en yakın bulduğum kadro bu oldu ve bisiklet donanım ve ağırlık olarak istediğim seviyede olmamasına rağmen (10,5 kg tiagra set) aldım. Size de geometeisi bu şekilde tasarlanmış kadroları veya bayan kadrolarını denemenizi tavsiye ederim.
Ben kadro bakarken resimdeki oturuş pozisyonunu yakalamaya çalıştım. Sanırım aldığım kadroda bunu yakaladım.

@3rsin

Tam da tahmin ettiğim gibi. bisikleti almadan önce bana da 56 beden kadro önermişti ve 12 cm gidon boğazı. Bunun gibi siteler yüzünden hep boyumun uzun olduğunu sandım bisikletçiye 56 kadro almak için gittim o kadar yanlış yönlendiriyor bu siteler.

Meridanın beden tablosuna bakarak 52 kadro aldım bende. Acaba küçük mü gelecek diye eve sürmüştüm. Biraz tecrübe edindikten sonra 52 kadronun çok büyük geldiğini fark ettim. Sele alçakta kalıyor. gidon çok yüksekte. uzak kalıyor diye fren kollarını uzun süre tutamıyorum seatpost açısı yüzünden sele en geride. traktör sürüyormuşum hissi veriyor. değil 50 kadro 47 kadro almam lazım idi şimdi çook pişmanım ama elimden bir şey gelmiyor 2. el piyasası da çok pahalandı bisikleti de satamıyorum.

Bisikleti ayarlamaya çalışıyorum Sele sınırda, Spacerler sınırda , şimdide 80mm -17 derecelik gidon boğazı ve (link)almayı düşünüyorum her şeyi sınıra getirsem bile bisiklet yinede büyük gelecek çok saçma bir durum. gidonun genişliği ve aynakolun uzun olmasından bahsetmiyorum bile :snzdglsn:

slide_2.jpg

IMG_3499.JPG Bu M beden bir Lapierre (52 kadro) Sürüş pozisyonu bu.

@Pamuk buyuk kadroyu, ideal pozisyon olmasa bile, en agrisiz duruma getirmek mumkun. tabii biraz pahali olacak. crank kollarini kisaltmak (aynakol degisecek), seleborusu 0(sifir) setback boru ile degistirmek, gidonu daraltmak (omuz genisliginde olmali)+ reach mesafesi daha dar gidon kullanmak, gidonbogazi kisaltmak (baya bir kisaltmak, 10-20mm yeterli olmayacaktir, 60-80mm gidonbogazi kullanmak). gidon altindaki spacerleri iptal etmek. fren/vites kollarin acilarini degistirmek.

-17 derece gidon bogazina veya verilerle ilgili hicbirsey diyemem, herkesin olcusu ve kadro verileri farkli. ama saydigim yerlerde oynama yapilabilir.

@3rsin

Demek ki benim elimdeki ağrılar, yol bisikletine geçtiğim için değil de gidondan kaynaklanıyor. Zira gidon ile omuz genişliği arasında en az 6 cm fark var. Sizce 6 cm fark makul müdür? Yoksa gidon değiştirmek gerekir mi?

@alpdeger

bende 2 cm fark var kıvranıyorum :snzdglsn: da bisikletin bedeni büyüdükçe gidon genişliği artar 6 cm çok fazla omuzunu doğru ölçtüğüne emin misin

@alpdeger gidonun iki ucu omuzlarinin tam ortasina denk gelmeli. 6cm demek 3 boy buyuk demek. gidon boylari 2cm olarak artar.

gidonu eline al, iki omuzun tam ortasina denk getir. en iyi bu sekilde olcersin.

@Pamuk @3rsin Omzum biraz geniş. Yukarıda yazdıklarınızı okuduktan sonra metreyle değil iple ölçüp karşılaştırdım. İşin açıkçası bunu tahmin ediyordum ama ağrıların bundan olabileceği ihtimalini aklıma getirmek istemedim sanırım. Daha geniş bir gidon takıp denemekte fayda var. Bu arada omuz ölçüsünü, kolların bitiş noktasını baz alarak yapıyorum. Sizin bahsettiğiniz "gidonu eline al, iki omuzun tam ortasina denk getir. en iyi bu sekilde olcersin." hususunu anlamadım açıkçası.

Bu arada boyum 1.78, bacak boyu 80. Kollar ve gövde bacaklara göre biraz daha uzun. Dün bikefit konusunda geçen sele ayarına göre bir ayar yapayım dedim. (bacak boyu X 0,887= göbekten selenin ortasına kadar mesafe) Bu ölçülere göre sele oldukça aşağıda kaldı.

@alpdeger

Kolların bitiş noktasından değil, köprücük kemiğinin bittiği yerden ölçmeniz gerekir. Sizin yaptığınız ölçüm, gerçekte olandan çok daha yüksek bir değer verecektir.

Gidonu elinizde tuttuğunuzda kollarınız birbirine paralel olmalı, yani dirsekleriniz ile bilekleriniz arasındaki mesafe aynı olmalı.

• Beğen
Tepkiler: trainspotting35
Geri