Kusuruma bakmayın ama iki gündür her yorumunuzu okuyorum. Kendiniz yazıp yine kendiniz bozuyosunuz. Yani boş konuşuyorsunuz.
Lüks Anlayışı
Araba lüks değil demişsiniz. Ben 40000 TL ile araba veya bisiklet alabilirim. Bunun hangisinin lüks olacağı benim yaşantıma bağlı. Yani siz kendi gözünüzle bakıp ülkedeki milyonlarca insanın milyonlarca farklı yaşam tarzı ve maddi olanaklara sahip olduğunu hesaba katmıyorsunuz. Benim gözümde de araba sahibi olmak lüks olamaz mı?. Şahin de alabilirim, Cybertruck da alabilirim. Bunun hangisinin lüks olduğu benim gelirimle ve ihtiyaçlarımla ilgilidir.
Benim almak istediğim bisiklet 100.000 TL değerinde bisan bile olsa sizin buna yanlış demeniz bir şey ifade etmez. Sizin yapamayacağınız veya yapmayacağınız bir şey olabilir. Size göre israf olabilir, abartı olabilir. Ama ben ödeyebileceksem ve o bisikleti istiyorsam kimseye laf düşmez. Bir kişi tüm hayatını bir bisiklet alıp onun borcunu ödemek için harcasa bile kimseye laf düşmez. Sizin için lüks kategorisine giren 40.000 TL fiyatında bir bisikletken, başkası için 30.000 TL fiyatlı bir araba olabilir.
Mantığınızın Dışa Yansıması
Sizin mantığınızın geçerli olabileceği ütopik bir gezegende sokağa çıktığınız zaman benzer fiyatlarda araba, benzer fiyatlarda kıyafetler, benzer fiyatlarda yapılar görürdünüz. Herkes aynı fiyat bandında olan bisikletlere biner, aynı fiyat bandındaki telefonları kullanırdı. Bir yerde bir bisikletin fiyatı 100 TL ile 100.000 TL arasındaysa kusura bakmayın, boş konuşuyorsunuz. Söylediğinizin geçerli olması için tüm bisikletlerin 1000 TL altında olması gerekir ki bisiklet için kredi çekilmesin.
Artık Anlayın
Bir şey almak istiyorsunuz ve nakit paranız yok. Hemen almanın tek yolu kredi çekmektir. Bu kredi kişinin ödeme gücüne göre 1.000TL de olur, 100.000TL de olur. Bu parayla ne aldığı da hiçbirimizi ilgilendirmez. Yani krediyle sadece bisiklet değil, her şey alınır. Temel olan ödeme gücü ve iyi planlamadır. Bunu da o kişiden başkası bilemez.
Yani bu konuda yazıp çizmek ve bir kişiye kredi çekip çekmemesi gerektiğini söyleyebilmek için o kişinin her şeyini bilmelisiniz. Burada sadece bisiklet için kredi çekilip çekilemeyeceği konuşulmalı. Bu da tek yorumda bitecek bir konuyken gereksiz uzuyor. Çekilir, çekildi ve çekilecek. Her şeyde olduğu gibi.