Allah aşkına birisi bana 200 lira verdiğimiz sözde shimano soytarısı servisler de şu bisikletlere ne yapılıyor açıklayabilir mi ?
Yıkama ve vites kontrolü başka bir şey yok şahit olmadım izmirde kaçtan bisikletçi gezdim hepsi birbirinden habersiz bilgisiz sallama peşinde ne zamanda gitsek sora gel akşam gel yarın gel dolu yoğun ne bu be altımızda ferrarimi var hep kazık🤬bana bildiğiniz göbekleri söken aktaricilari makaraları temizleyen furç kontrolü yapan açıp gresleyen bilyalara bakan akord lastik ve ayrıntılı teknik detaya inen servis önerirmisiniz varsa tabi türkiye de sanmıyorum olsun ver 150 ver 250 haram olsun...
Shimano'nun bir standartı varsa da ben bilmiyorum, işletmeden işletmeye değişir ama genelde 200 Lira civarına yapılan bakımlarda şunun gibi işler oluyor:
-Vites ve fren tellerinin çıkartılıp silinip yağlanıp yeniden takılması (hidrolik sistemlerde bleeding denen hava alma işlemi)
-Vites ve fren ayarlarının yapılması
-Zincirin temizlenip yağlanması
-Gevşemiş vida var mı diye kontrol edilmesi, gidonda boşluk varsa onun alınması
-Jant akord ve göbeklerinin kontrol edilmesi
Bunların hakkını vererek yapılması 1 saat falan sürüyor. İlaveten makaraları temizleyecek, göbekleri ve furş takımını açıp temizleyip tekrar gresleyecek olan bunu 200 Liraya yapacaksa; ya emeğine değer vermiyordur, ya da bu işleri üstünkörü yapacaktır (hatta belki de hiç yapmayacaktır).
Şunu da eklemek istiyorum: bu tip bakımların "alıcısı"; bisikletin mekanik işleri hakkında bilgisi sıfıra yakın olan kişiler. Vites ayarının bozulduğunu farketmeyen, farketse bile ne yapacağını bilmeyenler için senede 2-3 kez bisikleti servis merkezine götürmek mantıklı bir davranış. Tavsiyem; vites ayarı, zincir temizliği gibi sık yapılması gereken ufak işleri yapmayı öğrenin, yapamadığınız işler için de
gerektiği zaman servise gidip "orta göbeğin değişmesi lazım" veya "jant göbeklerinin temizlenip greslenmesi lazım" diyin. Böylece yapılması gerekmeyen işler için para ödemiş olmazsınız.