Scudo Sports

Bisiklet evimin yeni üyesi: "Oyuncu" adında bir Fixie/SS

Haluk Eke

Daimi Üye
Tepki
1.290
İsim
Haluk Eke
Başlangıç
1956—57
Bisiklet
Specialized
Eldeki fazla malzemelerle ortaya çıkardığım fixie/ss sonunda test sürüşüne hazır. Kadrosu 2000'lerin Bisan Jaguar'ı. Gidon polisaj ile yenilediğim hurdadan alınmış bir parça.

En değerli parçası da Campagnolo aynakolu (Süper Record olduğu söylenmişti).

Sadece ön freni var. O da SS kullanım halinde gerekli olduğu için.
Boya olarak Hammerit'in siyah düz spray'ini kullandım. Flipflop göbeğin markası Novatec.

Aşağıdaki 2 fotoğraf bisikletimin bitmiş hali:

Oyuncu100.JPG

Oyuncu154.JPG

Kadroyu Hammerit spray boya ile 15 dakika aralıklarla 5 kat boyadım

Oync04.JPG

Oync06.JPG

Novatech flipflop göbek. Öndeki fixed (18T), arkadaki ss (20T) dişli

Oync30.jpg

Bittikten sonraki diğer resimleri:

Oyuncu110.JPG

Oyuncu116.JPG

Oyuncu160.JPG

İlk sürüşüm iki gün sonra hem test hem de fixed dişliye alışma amaçlı olacak. Umarım kendimi fazla yerde bulmam, özellikle de frenleme sırasında tabi. Neyse ki, kurtarıcı olarak bir ön frenim var yine de.

Scudo
Abi sadelik ve guzellik bir arada. Harika bu bebegin keyfini cikar :) Peki istedigimiz an singıl şipede cevirebiliyor muyuz ? Birde gidon sargilarin markasi modeli nedir abi? , cok hoşmuş :)

Çok güzel olmuş elinize sağlık. Benim de kafamda böyle bir proje var ama bu göbeklerin daha az telli olanlarını bir türlü bulamıyorum. Hep 32 telli.

• Beğen
Tepkiler: Haluk Eke
@Anıl Erdoğan Çok teşekkür ederim.

@mühendis arkadaşım, çok teşekkürler.

@mariokaldato Sağolasın Raşit. Arka tekeri çıkarıp ters çevirip taktığında ss oluyor. ss dişlisi 20T olmasına rağmen mili 1 cm kadar öne kaydırabiliyorsun. düşey kadro kulaklarında bu mümkün değil biliyorsun. Gidon sargısı XLC'nin ucuz bir modeli, birkaç yıl önce 20 liraya falan almıştım.

@furkantrojka, teşekkür ederim beğenin için. Fixie göbeklerin 32 tel için olması, fixie'nin bir klasik model olarak algılanmasından. Zaten klasik sadeliği ile estetik kazanıyor bu bisikletler. Örneğin alu bir kadro ile fixie olmaz mı? Olur tabi, ama kalın borularla biraz işin ruhuna ters düşer. Mümkünse geçmeli ince çelik borular, klasik jantlar ve mecburen 1/8 inçlik kalın zincir, dar kurs gidon fixie'nin kategorik olarak özellikleridir diyebilirim.
Fixie'ler yoğun şehir trafiğinde hızlı ulaşım için "icad" edilmiş bisikletler aslında. Hafif seri, dar yerlerden geçebilen, ani hızlanıp duran yapıda. Bir spor bisikleti değil asla, yani fazla hız yapamazsınız, çünkü dişli oranı sabit. Oran çok yüksek olursa yokuş çıkamazsınız, çok düşük olursa da hızlı gidemezsiniz. Bu durumda orta karar bir oran seçiyorsunuz mecburen. Bendeki örn. 42/18. O nedenle bu bisikleti forma ve taytla performans yapmak için değil, daha çok blucin pantalon, tşirt ve spor ayakkabı ile atak kullanım gerektiren yerlerde zevkini çıkararak kullanmak istiyorum. Ama kask ve eldivenden vazgeçmem yine de. Onlar güvenlik için :)

Renk uyumuna bayildim. Herkes bu iki rengin zit oldugunu, yanyana yakismayacagini soylese de ben cok seviyorum. Az biraz Besiktas'liyim da :D Ilkokula giderken el isi dersinde kilim dokuyacaktik, ben ak-kara secmistim ipleri. Anam karsi cikmisti :( Vay efendim "Siyah-beyaz birbirine zit renkler guzel olmaz" demisti o_O Ne alakaysa :koptum:

Konuyu yeni gördüm. Harika olmuş fixieniz. Güle güle kullanın.

• Beğen
@Haluk Eke Elinize Sağlık.Mükemmel olmuş.Ben olsam buna binemez.Salonuma asardım.:D
Sorması ayıp olmaz ise ne kadara mal oldu.?

• Beğen
Eline saglik haluk abi harika bir is cikarmissin ortaya, cok basarili buldum. Mükemmel olmus.:harika::harika::harika::harika::harika:
NOT: Aynakolunu Super Record kim dediyse yanlis bilgilendirmis. Bilmeni istedim sadece.:)

• Beğen
@CmlCLK, Aslında siyah beyaz klasik salon kıyafetidir, örneğin smokin gibi ve biraz asalet taşır diye düşünürüm hep.

@Ali Kılıç 35.5 Tekekkürler ederim :)

@Ali Kılıç 35.5 Teşekkür ederim :)

@mustang41 Çok teşekkürler... Salonda yol bisikletim asılı olduğu için buna ancak yatak odasının duvarı düştü :) Ev dar olunca yol bisikletleri (fixie ile birlikte 3 oldular) her sürüşten sonra temizlenerek duvarlara asılıyor, dağcılar ise verandanın altında yağmura karşı korunaklı olarak dışarıda tutuluyor.

Fixie'nin kadrosunu Bozcaada'da yaşayan bir akrabamdan kendime hediye ettirdim. Epey paslı idi, boya sökücü, zımpara falan tabi kendim yaptım ve 4 kutu Hammerit spray boya kullandım, yaklaşık 80 TL. Alex jant 105 TL, flip flop göbek 135 TL, Zincir 26 TL. Cebimden çıkan sonuçta bunlar oldu, yani toplam 346 TL. Furş, fren kolu ve bacakları, gidon, gidon sargısı, lastikler, ön teker komple, aynakol zaten elimde yedek malzeme olarak vardı. Bunlara 900 TL dersek toplam maliyet 1246 gbi birşey olur.

@Haluk Eke maşallah şiir gibi olmuş.elinize emeğinize sağlık.

• Beğen
@Murat Cömez Çok teşekkürler. Aynakol'un modeli konusunda zaten elime geçtiğinden beri emin olmadım. Vitus kadroyu aldığım arkadaşımız söylemişti. Üzerinde 52/42 olarak bu takılıydı. Ancak çektirmeninin vidalandığı yuva genişletilmiş olduğu için (diş kaptırılmış, sonradan iki kolda da 2 mm daha geniş kılavuz çekilmişti) aynakolu fiyattan düşmüştük. Ona uygun çektirme olmadığı için de fiyatını düşerek bana üzerinde o aynakolla birlikte vermişti arkadaşımız.
52/42 aynakol benim performans düzeyimin çok üstünde olduğu için onu çıkarmak zorundaydım. O nedenle ona uygun bir çektirmeyi ben kendi masaüstü tornamda imal ettim. Fixie'ye nasipmiş demekki, tabi 52'lik aynayı çıkarıp yerine 42'liği takarak...
Bana o aynakolun gerçek modelini söylersen çok sevinirim Murat kardeşim. İstersen daha yakından resimlerini de yollayabilirim. 52/42 olarak ağırlığı 650 g.

@Haluk Eke
Haluk Abi arkadasiniz bir nevi haksiz sayilmaz yalniz dedigim gibi Super Record degilde C-Record yani Corsa Record modeli olarak geciyor.
Konuyu da iskal ettigim ve kirletdigim icin özürdilerim.
Campagnolo Super Record 1973 senesinde üretilmeye basladi ve 1987 senesinde üretimden kaldirildi. Yerini 1985 senesinde Üretilmeye baslayan C-Record (Corsa Record) aldi ve bunun üretimide 1994 senesinde durduruldu. Tekrar Super Record serisi 2010 da Üretilmeye basladi.
C- Record da benzeyen Chorus ve Athena seriside var, cok ufak detaylarla bilen kisi ayirt edebilir ama anlamayan kisi bunu iyi incelemesi gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise Kolun yaprak kismi ile birlesen nokta. Buarada logolarda dikate alinmali, birisi panto digeri ucuz üretim oldugu icin sadece boyama.

519eeb5eed_1.jpg CAMPAGNOLO-Croce-dAune-Rennrad-Kurbeln-Vintage-170-52-39.jpg
Umarim biraz olsun bu bilgiler yararli olmustur.

Güle güle kullanın çok güzel olmuş kazasız belasız...

• Beğen
Muhteşem olmuş bayıldım :) emeğinize sağlık. Bisiklette en beğendiğim parça aynakol oldu. Çok sade çok yakışmış :asik: Bir sorum olacak, bullhorn gidon olsa bir nebze daha mı dik açıda süreriz acaba??

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Geri