Scudo Sports

Bisiklet Forum Tüketim Karşıtı Çevreciler Platformu

Scudo
@Ahmetgitar ben de aynı sekilde kullaniyorum. Ayda 2 kez firin acarim. Bilgisayar yok, tv günde 2 saat acik olur, haftada 1 de camasir makinesi kullaniyorum. Faturam 45 50 lira geliyor :eek::eek:

Bir yanlışı düzeltmek istiyorum. Buzdolabının dolu veya boş olması tüketimini etkilemez. İçindekileri soğuttuktan sonra harcanan elektrik buzdolabının ısı kayıplarından olur. Isı izolasyonu iyi olan dolaplar kapağı açılmadığı takdirde uzun süre çalışmadan beklerler. Isı kaybı olanlar ise dolu boş olması fark etmeksizin sık sık ısı kaybından ısınan iç ortamını soğutmak için çalışırlar. Eğer içindekileri dışarı çıkarıp ısıttıktan sonra tekrar dolaba koyup soğutmuyorsanız dolabın dolu veya boş olması tüketime hiç etki etmez.

@Ahmetgitar bekar olduğunu düşünüyorum, aksi takdirde faturalar şov yapıyorlar.1 yıllık elektrik faturanı herhalde 1 ayda ödüyorum; elektrik dağıtım şirketi hediye olarak 2 yıllık digitürk+belgesel paketi hediye verdi (böyle müşteriye az bile demiştir)...

@Ahmetgitar
Hocam anlamadim valla ketıla kadar her seyin de fisini cekerim sürekli :( :( bu ay gelsin de bakalim ne kadar diyecek :D

Konuyu yeni farkettim.

Karbon ayak izim 2.71 çıktı.

Bir süredir sahip olmanın ruhumuzu esir etmesi üzerine kafa patlatıyorum.
Alternatif bir yaşamın var olduğuna inanıyorum.

Kıyafetle ilgili konuda yol almaktayım. İhtiyacım olmayan giysilerin tamamı ihtiyaç sahiplerine bağışlandı.
2017 yılında zaruri olmadığı sürece giyime para vermeyi düşünmüyorum.

Gıda konusunda kızımın alerjik bünyesi sebebiyle iyi durumdayız.
Paketli gıdalardan hep uzağız. Alışverişimizi kilolarca yapmamayı, yiyecek atmamayı, ille atılacaksa sokak hayvanlarına harika yemekler hazırlanabildiğini öğrendik.

Elektrik konusuyla ilgili konuda biraz yolum var.
Tüm elektronik eşyalar birarada ve aynı prizden besleniyorlar.
Az önce gidip anahtarlı bir priz aldım, vampir olayına darbe vuracağım.
Çünkü benim de elektrik faturam 60-70 liralarda geziyor maalesef.
Tasarruflu ampul kullanıyoruz ama bir sürü noktada birden fazla ampullü avizeler var, esprisi kalmıyor.
Led aydınlatma olayına bakıp, adetleri de düşürmeyi planlıyorum.
Etkisini görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.

Araba konusunda patlıyorum maalesef.
Çünkü karbonu salmayan adete eksozundan döken bir aracım var.
Sebep?
Dere tepe düz gitmesini beklediğim araçların fiyatları ateş pahası olduğundan ulaşabildiğim araç bir miktar ihtiyar, haliyle eski teknoloji oldu.
Yılda 10.000km civarı kullanıyorum, heryere arabayla gidenlerden toplamda daha az karbon döküyorumdur.
Ama bu mazeret olamaz tabi.
Arabasız bir hayatın mümkün olduğunu biliyor ve bu yöne doğru hazırlık yapıyorum.

Uzun yazıp sıktıklarım için son dönemde çok hoşuma giden bir videoyu paylaşayım.

Aşağıdaki yazıyı geçen hafta yazmıştım. Beğeninize...

Kapitalizmin Gururlu Yerlisi

Vestel kendisini tanıttığı haliyle, Türkiye’nin teknoloji devi. Her ne kadar müşteri memnuniyeti çok olmasa ve hatta çoğu ürünü yüzde yüz yerli üretim olmasa da biz yine öyle bilelim. Zaten konumuz da Vestel’in yerli olup olmadığı da değil.

“Gururla Yerli” sözünü sürekli tekrar eden ve reklamlarında sürekli milliyetçi söylem kullanan Vestel’in geçtiğimiz haftalarda 150 işçiyi siparişler iptal edildi gerekçesiyle işten çıkardığı basında yer aldı.

Gururla yerli olan firmanın 2016 yılında üretim ve karını iç pazarda yüzde 29, ihracatta ise yüzde 25 artırırken işçileri işten atması ise tam da yerli kapitalist teamüllere uygun.

Manisa’da Organize Sanayi Bölgesi içerisinde bulunan fabrikada 16 bin çalışanı bulunan Vestel tarafından işten çıkarılanların İŞKUR’dan gelen işçiler olması ve 6 aylık süre dolmadan çıkarılmalarını, işçiler, “kullan at” formülü olarak tanımlıyor ve atılan işçilerin vergi ve SGK primlerinin bir kısmı İŞKUR tarafından karşılanıyor.

Gururla yerli olan ve 2016 yılının ilk 6 ayında 4.6 milyar TL ile yüzde 24 ciro artışı gösteren şirketin ilk işten çıkarması da bu değil:
2008 yılında Vestel yine ekonomik kriz bahanesiyle işçi çıkarması yapacağını yönetim kurulu tarafından basına “Felaket tellallığı yapmanın anlamı yok. Kriz yok mu? Tabii ki var, hatta Allah’ı var. Ama biz böyle bir dönemde harıl harıl çalışıyoruz. Üretimde kısıtlamaya gitmedik” sözleriyle açıklamıştı. Yani üretim kısıtlaması yok, işçi kısıtlaması var. İnsanın “Ekonomik kriz ne de güzel bir şey!” diyesi geliyor.

Diğer yandan sürekli olarak işçi sirkülasyonu yapılan Vestel’de çalışma koşullarının da kötü olduğu belirtiliyor. Günde 12 saat çalıştırılan işçiler için ek mesai ücreti de verilmiyor. Kapitalizm için herhalde gurur da bu demek oluyor!

Ahmet Yeşil

Kaynak: bolsevik.org

Tuketim karsitliginda bana gore soyle bi paradoks var ; Insanlar ihtiyacinin ucuzunu alma yoluna meyilliler genelde fakat esas muhim olan sey kaliteli ve uzun dayanan urunler almaktir.

forumun genel yapısına ters bir platform.bir yanda "1000 daha kat karbon al, 500 daha koy deore olsun" mantığı işlerken yeldeğirmenlerine karşı don kişot platformu... umarım bir farkındalık ve katılım sağlanabilir (tüm ülke çapında)

kapitalizm benim evden kovuldu,

a-giyim
1- giyim eşyaları bir çantaya sığdı ,15 yıllık ütüsü bozulmayan kumaş pantolonları hala giyerim (6 adet)
2- gömlek giymem ,1 adet boğazlı siyah kazağım var
3- 2 adet montgomeri kışlık 10 yıllık ,sökülmedi bile
4- palto giymem kaban giymem,
5- 2 adet montgomeri yazlık
6- atkı severim iki adet,

b-ayakkabı

1-rugan 18 yıllık az giyildi
2- siyah renkte bağları olan klasik ayakkabı
3- bot

c- teknolojik aletler

1- bilgisayar kasa 15 senelik
2- lg monitör
3- mp3 creative bozulmadı 10 yıllık
4- dvd oynatıcı
5- ps2 konsül,iki adet joistik
6- traş makine 35 yıllık alman malı philips bozulmadı

d-beyaz eşya,

1- cep buzdolabı
2- ocak,
3- mobilya sevmem,
4- yuvarlak bir masa 2 sandalye
5- yer yatağı

mutfakta bir tane elektrikli cihaz yok keza tuvalet,eletrik fatura 21 lira sabittir,doğal gaz soba geçen kış aralık ,ocak ,şubat ve martta sadece 60 lira verdim ,8 ay vermem ,sadece ocağa verilen aylık para 9-12 lira oynar,su ayda 1 m3 tür,tek olunca böyle.
tüketim çılgınlığı ,benim evden adımını içeri atamadı,
cep almadım yeğen iki adet hediye etti ,niyatları dolunca attım, ikinci elden cep aldım niyadı doldu attım,yeğen 2 adet kasa verdi bozulunca attım.
giyimde az eşya,beyaz eşyada ,teknolojik alette az eşya.....slogan budur....

@Kudret Kurtcebe evet abi harikasin. Tuketime tamamen karsi cikamayiz bu mantiksiz. Benim esas bahsettigim sey dayatmalara dayali ihtiyac dışı bi suru gereksiz seyi almama fikri. Sadelesmek ve yasamdan daha naturel seyler beklemek ve vazgececegimiz unsurlari tespit etmek. Bazi arkadaslar sakayla karisik kendi topladigim mersedes bisikletten dolayi espiri maksatli "lümpen" yakistirmalari yapiyorlar. Bende cok gülüyorum bu şakalara , hoşuma da gidiyor :D o bisikleti 10 aylik bi toplama ögrenme, arastirma surecinde 560 tl ye mal ettim ve su an turlarimda ve sehir içi essek niyetine kullaniyorum. 2000 yilinda aldigim pc hala taş gbi, 2000 yilinda aldigim italyan gunes gozlugumu hala kullaniyorum. ( ara ara renk solmasi oluyor , siyah oje ile boyuyorum keh keh ehehe ) su an ustumdeki kiyafetimi 2005 de almistim hala taş gbi ehehe :D

@mariokaldato

7 bisiklet eskittim yalnız ,salcano city bike 'a masraflar olmuş idi,lx ayna kol artı xt ruble takmış idim,scott scale 30 mtb 4500 'e mal oldu,daha sonra slx aynakol takdırdım avid disk frenlerin yerine slx disk frenler gelmiş idi,bu bisikletin fox yüzlük amortisörünü 500 liradan, karbon kadroyu 600 liradan ve hibrite dönüştürdüğüm için saykıl kros (türkçe yazdım )jantları 300 liradan sattım,bisiklet kendini amorti etti ,tam 7 yılda,
son gıant 4500 'e mal oldu,8 'inci bisiklet,
tüketim çılgınlığı bende bisiklette tezahür etti,tek tüketimim bu......

@Kudret Kurtcebe
Abi hareket olan yerde bereket olur derler :D seninki tuketim sayilmaz bir seye benim anladiğim manada " tüketim" demek icin aldigin ürünü yeterince kullanmadan, hakkini vermeden zararina satip baska makinalara durmadan para yatirip ekonomini darboğaza sokmaktir :) senin yaptigin km yi ancak kamil koç un otobusleri filan yapmistir guzel abicim hahaha :D

https://www.bisikletforum.com/dosyalar/fit-jpg.89960/adam bari

çaykur çayı içseydi devlette katkısı olurdu :D

Hayırlı uğurlu olsun, paramız bir ayda yüzde on değer kaybetti.
Artık daha fakir insanlarız.
Başka bir deyişle tüketimi azaltıp paramızı doğru zamanda doğru şeyler için kullanma vakti geldi.
Halen tüketim çılgınlığında ısrar edip birikim yapmaktan bihaber dostlar için felaket öncesi son çıkış diyeyim...

@Ahmetgitar
Ne yazıkki durum daha kötüye gidiyor ve değer kaybı artarak sürücek gibi. Dediğin gibi tüketimi azaltmak zamanı gelmiştir ve bu hepimizin görevidir. Ben açtığınız bu konuyu baştan sona okudum. Sizi Canontürk te de takip ediyordum. Bu konu benim için çok önemli kapılar açtı. Yaşamımın geri kalanı için tüketim konusunda uygulayacağım bazı kararlar almama vesile oldu. En basitinden bu kış için yapmayı dusundugum 300-350 liralık alışverişi yapmayıp eldekilerden daha fazla yararlanmaya karar verdim[emoji106] Elektrik, su, doğalgaz ve yiyecek- içecek konusunda zaten israfa kaçmadan hareket ediyordum ama araba konusunda pek dikkatli hareket edemiyordum. Bu konu vesilesiyle bisikleti sadece haftasonu keyif alma amaçlı bir hobi malzemesi konumundan çıkarıp günlük hayatta kullanmaya başladım ve bu sayede fuzûlî akaryakıt harcamasının önüne geçmiş oldum. Konuyu açan sizin ozelinizde değerli mesajlariyla konuya katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum...

General Mobile 4G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

@Godzilla :acpsnr: 350 bin liraya saç boyatmış he şeytan diyo işi gücü bırak git köye yerleş

Geri