Scudo Sports

Bisiklet Forum Tüketim Karşıtı Çevreciler Platformu

"Lehül Mülk" ilkesinin, tüketim karşıtlığını destekleyici bir referans olarak dillendirilmesinde ben sorundan ziyade fayda görürürüm. Dinden söz etme endişesini bu kadar abartarak, dinsel ilkelerin bir dünya görüşünün ve dinsel akidelerin de bir hayat tarzının inşasındaki belirleyici katkısını inkâr etmiş oluruz. Birbirimizle konuşmayı, din ve siyaset tartışması yapmayı beceremiyoruz diye, din ve siyaseti düşünce süreçlerinin tamamen dışına çıkarmak zihnin doğal işleyişine aykırı. Düşünceyi ve tartışmayı baskılamak ve kısıtlamak yerine, iletişimin önünü açmayı sağlayacak, uzlaşmacı ve ılımlı bir tutum içinde olmalıyız. Okulda siyaset ve din konuşmak yanlış, işyerinde konuşmak yanlış, dost meclislerinde konuşmak yanlış, internet forumlarında da yanlış, e peki neresi kaldı geriye, yatak odamızda fısıltıyla mı konuşacağız biz bunları? Nihayetinde Allah'ın varlığını konuşmuyoruz, tüketim davranışımızın özeleştirisini kendi zihinsel referanslarımız içinde yapmaya çalışıyoruz. Kimi için bu referanslar din dışıdır, kimi için de dinsel kaynaklıdır. İslamın ya da başka bir dinin hayat tarzımızı "iyi" yönde geliştirecek yönlerini iletişime dahil etmek yerine, inanmayanlara baskı ya da inananlara hakaret endişesiyle birbirimizden uzaklaşmak mı daha doğru?

@Ahmetgitar arkadaşımın da "Lehül Mülk" ilkesi hakkında biraz okuma yapmasını isterim, "her şey Allah'a aittir" sözünü bu kadar basit yorumlamaması için. Antikapitalist Müslümanlar ve İhsan Eliaçık başta olmak üzere birçok isim bu konularda yazıp çiziyor. Mahmud Muhammed Taha'nın "İslam'ın İkinci Mesajı" adlı kitabı meraklısına önerebileceğim önemli bir eserdir. İslam'ın "sol"dan yorumuna dair geniş bir literatür var. Ebu Zerr'den beri İslam ve mülkiyet ilişkisi konuşulur yazılır çizilir, iyi de olur.

Sözün kısası, entelektüel üretim sürecinden dini dışlamayı sağlıklı bulmuyorum; konuşamıyorsak bu dini referanslardan değil, iletişim beceriksizliğimizden kaynaklanıyor. Ha ama forum yönetimi sorunların önüne geçemeyiz yassah kardeşim demeye devam ediyorsa diyecek bir şey kalmıyor, yasaklarla ve endişelerle dolan hayatımızda bisikletin de havasından suyundan konuşur susarız.

Scudo
@Ahmetgitar konu çok çetrefilli kabul ediyorum. :) Ben insanin mulkiyet hakkinin olduguna ve olmasi gerektigine inaniyorum. Malini fakirlerle paylastiktan sonra sorun yok Paylasmak mutluluk sebebidir ama kapitalizm insana paylasmayi degil sahip olmayi dayatir, sana söyle fisildar ; " aha bu mal senin olmali yoksa lümpen gorunemezssin, toplumdan dislanirsin , bu mutlaka senin olmali kankaaaaa " derken sen yemi yutar alirsin onu , bu seferde derki o zalim kapitalizm : : tamam aldinda , mis gbi kredi kartindan da böldurdun ama bunun sfc 3000 modeli çikti bilader !!! Ezik seniiii utanmiyorsun sfc 2500 kulanmaya demi . seni gidi mokbank musteri hizmetlerinde cuzdani büzülesice seniii " der ve sen yine ezik bi tuketim cilgini olarak hayatina devam edetsin. Sosyalizm tam aksini soyler .:"_ tum mal partinindir sen anca esssek gbi calisir ac karnini doyurursun yok sana oyle karbon biskeletler , , cylocrosslar, katlanirlar bilmem ne .. Sen devletin malisin malsin yani al sana dedenden kalma devlet mali hizmet bisikleti calis simdi durmadan etudunu yap bide " der.... ( dur bakalim umarim damarina basmadik hahaha :D takiliyorum kizma )

Ikiside bana gelmez ahmetcim Allah in nimetlerinden faydalanmak ve sukretmek esasdir. Ve bizden kotu durumda olanlara guzel yardimlarda bulunmaktir

unutmadan eklemek isterim; tabi ki bukadarına da pes diyorum, arıy dı böcekti vs. Akıl Allah (c.c) bize vermiş olduğu en kıymetli niymetlerin ilki dir, ceset ruh ile şereflendikten sonra ilk akıl ile süslenmiştir , hakkını veririz, veremeyiz tamamen bizim sorumluluğumuzdur. sizi daha fazla sıkmak istemem,basit bir örnek verip geçmek istiyorum; bugün herkes bilerek ya da bilmeyerek aynı yanlışı yapıyor hırsızlığı kategorize ediyor , bir tarafta kişi milyarları götürüyor diğeri sadece bir erik çalıyor!!! ama milyar götüren daha kötü oluyor;) sevgi saygılarım ile

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Bence rahat olmakta fayda var. Tertemiz bir ateist nesil geliyor.

Cemaatlerin ne rezil oluşumlar olduğunu Feto ile gören, gerçek anlamda insanlık düşmanı olduklarını Aladağ'da Süleymancılarla gören, program başına 20bin alan hocaefendileri gören, Cübbelilerle fuhuşa batmış sakallı rezilleri gören...
Ve bu sayılan çirkinliklerin hepsinin de din-iman-allah diyenler tarafından işlendiğini gören bir nesil geliyor.
O neslin yüzüne karşı da "Her şey Allah'tan geliyor." diyemeyeceksiniz işte. Bir an önce başka "argümanlar" bulsanız iyi edersiniz.

Geliyoooor Geliyoooor Atayızlar geliyooor.

@vela2016

biz diyoruz kaz siz diyorsunuz koz, buyrun sahne sizin.

İnsanoğlu çok garip, kendi bedenine bile sahip değil iken mal mülk sahibi olmaya kalkıyor. Aslında bu kadar yazmam yeterliydi boş bulundum uzattım kusura bakmayın amacım ne dini içerik nede polemik yaratmak değil. Sadece kapital düzenin insanı sahip olamayacağı şeylerle kandırıp köleleştirdiğini anlatmaktı. Kötü oldu da diyemem insanlık adına konu açıp üç beş felsefi yazı yazan arkadaşların ne kadar tepkisel ve tahammülsüz olduklarını gördük.

Değerli dostlar kimsenin neye inanıp inanmadığı beni ilgilendirmiyor.
Bu başlıktaki konuların kapsayıcı olması önemli. Şahsen tüketim karşıtlığı ateist ya da dindar herkesi kapsayabilecek bir konu. Bunu savunurken din şöyle emrediyor demek yerine sebeplerini söylemek kapsayıcı olur. Çünkü sebep söylemeden din böyle emrediyor dediğimiz zaman bu inanmayan insanlar için bir anlam ifade etmez.
Ben şimdi Allah istediği için mi tüketim karşıtı olacağım yoksa zaten mantığım için bu doğru olduğu için mi?
Mantığını vermez isek ve adam ateist ise bu konu onun için bir anlam ifade etmez. O sebeple önce mantık diyorum.
Yoksa olay tahammül meselesi değil.
Ayrıca tahammül dersek inananların genel olarak daha tahammülsüz olduğu da ortada.

Tüketim karşıtlığı ve çevre üzerine konuşmak zor mu? Allah böyle ister demeden konuşmanın bir yolu yok mu?
Tesadüf kelimesine karşı bile Allah varsa tesadüf yok diyen insanlar varken din ve inanç sınırlarını neye göre belirleyeceğiz?

Hem konuyu saptırıp hem yine mağdur olmak durumunu bir yerlerden hatırlıyorum.
Yine inançlı arkadaşlar mağdur olmuş.
Yine biz tahammülsüz olmuşuz.
Yine siz biz diye ayrılmışız...

@mariokaldato

Lütfen şirk koşmayınız.

Şaşırdım mi ?hayir . Tuhaflık insanların okumadıkları,bilmedikleri birseye otomatik karşı olmaları.

@Ahmetgitar ayıran sizsiniz kimin inançlı olup olmadığını bu forumda yazdığı iki satırla belirleyebiliyorsanız size denilebilecek hiçbirşey yok. Sizin karşı olduğunuz dogma, din değil. Dinde kabul etme yoktur akletme sorgulama vardır. Din inanmak değil bilmektir.

• Beğen
Tepkiler: ahmtbag
Stalin zamanı dahil rus devrimine inanmayan 10 ila 20 milyona yakın insanın katledildiği zikredilir oldu hatta kayıtlar sovyet Rusya yıkılınca ortaya çıktı ve sonra kayboldu. hatta stalin in ukraynaya gıda ambargosu koyduğu ve yüzbinleri katlettiği ortada. sebep sen benim düşünce sistemine uymadın o zaman ölmelisin. durum bundan ibaret.

Oku bakalım ayet-el kursi diye eli silahlı adam soruyor. bilmiyorsan çekip vuruyor ve bunu internete yüklüyor. Neden adam Müslümanım demiş ama arapça olan bir şeyi ezbere bilmiyor. demek ki müslüman değil.

Dinlisi de dinsizi de bisiklete binebiliyor bizi birleştiren şu 2 tekerlekli makina. boşverin kim neyse ne. sayılar selamlar.

@Togursamsun
Sizi tebrik ederim, 32 sayfa boyunca bu tip bir tartışma ortamının olmadığı başlığa gelip hiçbir katkı koymadan konuyu anlamsız bir şekilde dine getirdiğiniz için. Bir de hakaret, ne kadar tahammülsüz olduğumuz görülmüş. Yazık.
Bravo gerçekten.

@mariokaldato
Kaldato (bak bende diyebiliyormuşum)ahkam kesmeyi, işkembeyi kübradan boş beleş sallamayı bir kenara bırakalım. Lafın iyisi varsa onuda ben yaparım merak etme. Ainesi iştir kişinin lafa bakılmaz. O senin saydığın külliyatı daha buradakilerin birçoğunun beşiğini develer sallar iken yalayıp yuttum. Kendin için sevdiğini başkası için veriyormusun. Bak bibercinin jant cortlamış adama kimse arkadaş gel bu sevdiğim seti sana veriyorum kardeşim demiyor. Sen dedinmi demedin tabi. Ben dedimmi demem tabi. Çünkü ben hiç bir zaman din ve ahlak zabıtalığı yapmadım.

@Ahmetgitar
Evet cok mantikli Ahnet argumana dayanmadan sebeb-sonuc ve mantiki izah getirmek daha bi dogru sanki.

@mehmetsunu
Bak beni canevimden vurdun sayin mandra trolu memet sulu bey . :( candan meselesinde % 3636777000 haklisin. Bende 26 jant iki bisiklet var . olsa verirdim . hatta neyse detay vermicem ezdin beni bu sefer böğrüme mermi saydirdin :(

@mariokaldato
Pardon, haklısınız, argüman olarak önce Allah deyip sonrasında mantık, sebep ve sonuç ararız hocam!

Neyse siz biraz Allah din konuşun, bilgelik yapın, insanları cennete götürme yollarını deneyin, gazınız çıksın gelirim.
Şimdi bisiklet vakti. Tamamen bana ait olan bisikletimi süreceğim.

@Ahmetgitar aaa ama ahmet gerildin yine . ne alaka tezine yine kendin muhalefet ediyorsun. Ben iyi niyetlice bsey dedim Allah deyince mantksiz mi olucak fikirler. ?

• Beğen
Tepkiler: ahmtbag
@Ahmetgitar kimseye hakaret etmedim etmem de yaptığım durum tespiti en sabırlı insan bile yeri gelir tahammül edemeyebilir . Açtığın konulara insanları özel davetiye ile çağırdığını bilmiyordum kusura bakma. Katkıya gelirsek yapmaya çalıştığım katkıya verdiğin tepki nedeniyle konu buraya geldi

Ayrica "cok tuketmekten fayda yok , dunya mali dunyada kaliyor Hersey Allah Teala ' nin mulkudur " fikri ile , "tuketim cilginligina dur demek gerekir, burnuvazi insanlari tuketime davet eder " fikri arasinda ne gbi bi zitlik var onu anlamadm bende

tebrik ediyorum forumun provakatör ekibi bir konuyu daha linç etti. sana, size mi düştü insanları yargılamak hüküm vermek. ahirette hesap vericez zaten. burda telaş yapmanıza işi aceleye getirmenize gerek yok. ama sizin gibilerin gerçek olduğuna bile inanmıyorum. rüzgar nerden eserse yelkeni oraya çevirirsiniz. al cumhurbaşkanını koy gandi kemali uyum sürecinden sonra sağlam solcu olursunuz, al onu koy bahçeliyi sağlam milliyetçilere dönüşürsünüz. işin özü boş adamlarsınız. huzur verin insanlara.

@Togursamsun
Her şey Allah'ındır aksi şirk koşmaktır sözünde ben bir katkı görmüyorum.
Cevap olarak hayır öyle değildir çünkü Allah yoktur desek ne olacak? Susacak mı herkes? Hayır elbette, sonra Allah'ın varlığı üzerine bir tartışma dönecek. O yüzden diyoruz ki her şeye gerekli gereksiz dinen böyledir aksi şirk koşmaktır vb demeyin. Demeyin ki normal düzlemde tartışalım.
Aksi olunca bisikletim sözünden senin bisikletin değil Allah'ın, tesadüfen arı geçmez Allah öyle istemiştir denir ve önü alınamaz.
Zaten dini konular dindarlar için bile tartışmalı, biri her şey Allah'ındır derken diğeri özel mülkiyet bence vardır diyor. Hadi oturup Allah, şirk, özel mülkiyet konuşalım... Bunu mu istiyorsunuz?

Evet 32 sayfa bunlar konuşulmadı, yüzlerce insan katkı sundu. Sonra siz gelip alakasız bir laf ettiniz. Sonra tahammülsüz olduk. Evet bu bir hakaret.
Biraz kendinizi sorgulayın.

Not: Vaktiyle provokasyon yapmaktan keyif alan insanlarla bolca tartıştım. Boşa vakit kaybı oldu. Üstelik bazı arkadaşlar engelle geç diye öneride bulunmuştu. Ben insanların sürekli gelişmekte olduğu, hatalarından ders aldığı inancı ile bunu yapmadım. Bu iletimden sonra bunu yapacağım.
Adminler de başlıktaki dini içerikli iletileri silerse iyi olur kanaatindeyim. Aylarca süren başlıkların birilerinin zırvalamalarına kurban edilmesini istemem çünkü.

@mariokaldato gerilmiş falan değilim. Neden gerileyim. Ancak geçenlerde bana yaptığın anlamsız eleştiriler sonucu bir ay foruma uğramadım, buyur beni beğenmiyorsun sen yaz okuyalım dedim. Hiçbir paylaşım yapmadın. Eleştiri iyi geliyor sanırım. Bugün yine aynı heyecanla başlığa saldırdığını görüyorum. Mehmet Sunu güzel yazmış. Haklısın demekle olmuyor. Buyur paylaş jantını, ya da sigara içme de başkasına jant al. Yapmıyorsan da oturup vaaz verme. Ayrıca sosyalizmden anlamadığını söylemiştim sana, ama yine aynı laflar devam ediyor. Birazdan da benim bisikletlere sıra gelecek eminim. Hadi hep birlikte başlığın içine edelim :) yıkıcı olmak çok keyifli...

Geri