"Lehül Mülk" ilkesinin, tüketim karşıtlığını destekleyici bir referans olarak dillendirilmesinde ben sorundan ziyade fayda görürürüm. Dinden söz etme endişesini bu kadar abartarak, dinsel ilkelerin bir dünya görüşünün ve dinsel akidelerin de bir hayat tarzının inşasındaki belirleyici katkısını inkâr etmiş oluruz. Birbirimizle konuşmayı, din ve siyaset tartışması yapmayı beceremiyoruz diye, din ve siyaseti düşünce süreçlerinin tamamen dışına çıkarmak zihnin doğal işleyişine aykırı. Düşünceyi ve tartışmayı baskılamak ve kısıtlamak yerine, iletişimin önünü açmayı sağlayacak, uzlaşmacı ve ılımlı bir tutum içinde olmalıyız. Okulda siyaset ve din konuşmak yanlış, işyerinde konuşmak yanlış, dost meclislerinde konuşmak yanlış, internet forumlarında da yanlış, e peki neresi kaldı geriye, yatak odamızda fısıltıyla mı konuşacağız biz bunları? Nihayetinde Allah'ın varlığını konuşmuyoruz, tüketim davranışımızın özeleştirisini kendi zihinsel referanslarımız içinde yapmaya çalışıyoruz. Kimi için bu referanslar din dışıdır, kimi için de dinsel kaynaklıdır. İslamın ya da başka bir dinin hayat tarzımızı "iyi" yönde geliştirecek yönlerini iletişime dahil etmek yerine, inanmayanlara baskı ya da inananlara hakaret endişesiyle birbirimizden uzaklaşmak mı daha doğru?
@Ahmetgitar arkadaşımın da "Lehül Mülk" ilkesi hakkında biraz okuma yapmasını isterim, "her şey Allah'a aittir" sözünü bu kadar basit yorumlamaması için. Antikapitalist Müslümanlar ve İhsan Eliaçık başta olmak üzere birçok isim bu konularda yazıp çiziyor. Mahmud Muhammed Taha'nın "İslam'ın İkinci Mesajı" adlı kitabı meraklısına önerebileceğim önemli bir eserdir. İslam'ın "sol"dan yorumuna dair geniş bir literatür var. Ebu Zerr'den beri İslam ve mülkiyet ilişkisi konuşulur yazılır çizilir, iyi de olur.
Sözün kısası, entelektüel üretim sürecinden dini dışlamayı sağlıklı bulmuyorum; konuşamıyorsak bu dini referanslardan değil, iletişim beceriksizliğimizden kaynaklanıyor. Ha ama forum yönetimi sorunların önüne geçemeyiz yassah kardeşim demeye devam ediyorsa diyecek bir şey kalmıyor, yasaklarla ve endişelerle dolan hayatımızda bisikletin de havasından suyundan konuşur susarız.
@Ahmetgitar arkadaşımın da "Lehül Mülk" ilkesi hakkında biraz okuma yapmasını isterim, "her şey Allah'a aittir" sözünü bu kadar basit yorumlamaması için. Antikapitalist Müslümanlar ve İhsan Eliaçık başta olmak üzere birçok isim bu konularda yazıp çiziyor. Mahmud Muhammed Taha'nın "İslam'ın İkinci Mesajı" adlı kitabı meraklısına önerebileceğim önemli bir eserdir. İslam'ın "sol"dan yorumuna dair geniş bir literatür var. Ebu Zerr'den beri İslam ve mülkiyet ilişkisi konuşulur yazılır çizilir, iyi de olur.
Sözün kısası, entelektüel üretim sürecinden dini dışlamayı sağlıklı bulmuyorum; konuşamıyorsak bu dini referanslardan değil, iletişim beceriksizliğimizden kaynaklanıyor. Ha ama forum yönetimi sorunların önüne geçemeyiz yassah kardeşim demeye devam ediyorsa diyecek bir şey kalmıyor, yasaklarla ve endişelerle dolan hayatımızda bisikletin de havasından suyundan konuşur susarız.