Scudo Sports

Bisiklet genel bakım ve temizliği nasıl yapılır?

...Mazot gazyağı mı = asperox veya muadili eve uygun ürün mü?

Doğrusu budur demiyorum, yaptığımı yazıyorum: 30 küsür yıl gaz yağı ve mazot kullandım. Sonra bilgiye daha kolay ulaşır olunca, Shimano teknisyenleri ve bazı yabancı takım teknisyenlerinin videolarını izleyince, kimyasallardan da eskisinden daha fazla çekinir olunca, zaten zincirlerim de neredeyse hiçbir zaman fazla kirlenmediğinden süreci hafifletmeye karar verdim, artık sadece sabunlu su kullanıyorum.

Ama şunu da ekleyeyim:
Soru bu: "shimano teknisyenleri zincir temizliği için ne öneriyor?"
1706472526839.png

Scudo
Doğrusu budur demiyorum, yaptığımı yazıyorum: 30 küsür yıl gaz yağı ve mazot kullandım. Sonra bilgiye daha kolay ulaşır olunca, Shimano teknisyenleri ve bazı yabancı takım teknisyenlerinin videolarını izleyince, kimyasallardan da eskisinden daha fazla çekinir olunca, zaten zincirlerim de neredeyse hiçbir zaman fazla kirlenmediğinden süreci hafifletmeye karar verdim, artık sadece sabunlu su kullanıyorum.

Ama şunu da ekleyeyim:
Soru bu: "shimano teknisyenleri zincir temizliği için ne öneriyor?"
314220 dosyayı görüntüle

dediğiniz doğru. Motor dizel yakıt enjektörleri neredeyse motor ömrüne eşit çok uzun yıllar boyu çalışır.
hassas içiçe çalışan bu parçalar mazotun yağlama etkisi sayesinde daha uzun yıllar çalışır. :)
Mazot özetle yağlayıcı özelliği olan ama yağ sökücü bir ürün.

ancak günümüzde mazot veya gazyağından daha iyi ürünler var ve çevreye zararı daha az. En güzel örneği ben eldivenle kullanınca bile mazotta olduğu gibi, her yerim kaşınmıyor.:)

Son düzenleme:
Kirlenen mazot veya gazyağını nasıl bertaraf ediyorsunuz?
mazotla zinciri ve rubleyi fırçaladıktan sonra deterjanla yıkayıp duruluyorum,kurulayarak işlemi bitiriyorum.
ürünü eleştirmek serbest tabii,
asperoxu bazen bende kullanıyorum ama durulamasını kurulamasını iyi yapıyorum,zarar verip vermediğini deneyimledim,bazı sayfalarda uyarılar şeklinde paylaşıldı dikkat etmekte fayda var.

netice itibariyle detaylara çok takılma,ister asperoxla ister mazotla istersende gazla yıka ama sonunda deterjanla köpük köpük mis gibi yıka ne yağ kalır ne kir,en sonda bir güzel kurula bir iki saat sonrada zincirini yağla bas gaza sür,yıllardır yaptığım şey

şu ana kadar Asperox nedeniyle pas sorunu yaşayanımız var mı?
Zincir paslanabilir derken, gerekçesi nedir?.:)
Asperox nedeniyle paslanır demedim, kurutma işlemi iyi yapılmaz ise paslanır buna dikkat etmek gerek. Mazotta durulama gibi bir işleme gerek yok.

Zinciri önce temizleme aparatı içine mazot koyup kabaca temizliyorum, sonrasında içerisine mazot koyduğum ultrasonik temizleyicinin içinde 2 tur daha temizliyorum. Yağ, kir kalmıyor. ultrasonik temizeyicideki 2. tur temiz mazor ve fırça yardımı ile rubleyi vs. temizliyorum. bulaşık deterjanı ile zincirdeki mazot kalıntılarını temizledikten sonra yağlıyorum. Bisikletin kendisine ise yine bulaşık detarjanını köpürtüp girişiyorum. Sadece bisiklet yolunda kullandığım için çok da fazla kirlenmiyor bisikletim. 350-400 km'de bir işlemi yapmak yetiyor.

• Beğen
Tepkiler: Anonim
Eski motorcu,karavancıyım gezilerdeki araçların tüm bakımlarını ben yapardım aldığım ilk Mosso bisiklette de disk frenleri balataları kontrol etmiştim Emanet Bianchi bisiklet hidrolikleri ve frenleri...Gidiş ve Duruş bünyesindeki lastik,jant,zincir ve fren her yol öncesi ister uzun ister kısa kontrol ederim Bunun haricinde de zinciri yağsız bırakmam Vida,sıkıştırmaların olduğu yerleri de yağlarım ammaaa yağladıktan sonra yağlı da bırakmam bezle hafif dokunurum yağsız da asla bırakmam
Bisiklet bakım fotoğrafı hiç çekmemişim ama Bu Motosikletle Karadeniz Batum turum öncesi Bakım olmazsa olmaz

Dosyalar

• Ekran görüntüsü_2024-08-06_00-26-56.jpg
    Ekran görüntüsü_2024-08-06_00-26-56.jpg
    32,2 KB · Okunma: 27
Herkese keyıflı forumlar, uzunca bır sure, ornegın 3-4 ay kadar kullanmadıgınız bısıkletın zıncırı, gobeklerı, jant tellerı koklerı, gobek rulmanları vs ıcın korozyon ve pas engellemek adına neler onerırsınız?Kuru bır oda ya da ortamda kalması yeterlı mı? Yoksa her bır eklemlı parcayı cıkarıp guzelce yagından arındırdıktan sonra yaglı bırakmak mı dogru olur?

Herkese keyıflı forumlar, uzunca bır sure, ornegın 3-4 ay kadar kullanmadıgınız bısıkletın zıncırı, gobeklerı, jant tellerı koklerı, gobek rulmanları vs ıcın korozyon ve pas engellemek adına neler onerırsınız?Kuru bır oda ya da ortamda kalması yeterlı mı? Yoksa her bır eklemlı parcayı cıkarıp guzelce yagından arındırdıktan sonra yaglı bırakmak mı dogru olur?
Kış içinse zaten çoğu kişi bakımını bu zamanda yapıp bırakıyor veya tam tersi kullanacağı zaman bahar döneminde. Bakımı yapıp bırakın. 5 senelik bisikletimde sorun yaşamadım hiç evde duruyor. Yaz kış kullandım ama göbek bakımları yılda 1 oldu bazen yılda iki kış kullanımından dolayı. Zincir düzenli zaten

• Beğen
Tepkiler: SerdarCYCoo2Bursa
Dün bir bisikletçiye sorayım dedim bakım ne kadar diye giriş seviye 900 tl dedi. İçerikler ; vites ayarı , fren ayarı , zincir yağlama, bisikleti yıkama. Bunun üzerine "abi bunları evden çıkarken yaptım" dedim ve adam belki göbek bakımı yaparız diye ekledi. Valla bisiklet 1.5 yıldır bende daha göbeklere bakım yaptıramadım sonumuz hayır olsun 😭

bugün ön göbeğe bakım yaptım sırasıyla taktım gereken şeyleri ama maşayıda taktıktan sonra ön tekerlek dönmemeye başladı nerede hata yaptım acaba pedala basıyorum biraz dönüyor ve hemen duruyor tekerlek

bugün ön göbeğe bakım yaptım sırasıyla taktım gereken şeyleri ama maşayıda taktıktan sonra ön tekerlek dönmemeye başladı nerede hata yaptım acaba pedala basıyorum biraz dönüyor ve hemen duruyor tekerlek
cok fazla sikmissinizdir yavas yavas deneyerek gevsetin gobegi.

• Muhteşem
Tepkiler: İsa DEMİRKOL
Tekerlek sökükken milin iki ucundan tutup çevirince rahat dönüyor mu?
evet hocam aşırı rahat dönmüyor ama elle fazla güç uygulamadan döndürebiliyorum

Eminim bakmışsınızdır ama aklıma geldi yazmamazlık olmaz.
Frenleri de kontrol edin. Papuç ya da kaliper...

Düşük bir ihtimal ama çok önceleri bu hatayı yaptığım için söylemek istedim , eğer göbek milini ters taktıysanız ve freniniz disk fren ise rotor bağlantı yeri maşaya sürtüyor olabilir .

maşa bakımı yapıyordum suntour xcm 15 maşama
tozlukları söktüm onun altında kovan dedikleri şey var bıçak yardımı ile tırnağını kaldırıp o kovanlarıda söktüm temizleyip yağladım bir kovanı takabildim diğeri takılmıyor o trınağı tık etmiyor niye böyle oluyor ne yapabilirim yardım ederseniz sevinirim

Geri