1980 li yillarin baslarinda olmasi lazim. !981 veya 82 olarak hatirliyorum. Federal Almanya' nin Stuttgart sehrinde bir tanidigim kitapci arkadasin dükkanindayiz. Arka tarafini biraz kahvehane gibi yapmis, gencler, aydinlar gelip satranc oynuyorlar, malum memleket meseleleri(!) tartisiyorlar.
O aksam rahmetli yazarimiz Aziz Nesin gelecek ziyarete! Benim de o rada bulunus sebeplerimden bir tanesi aslinda!
Neyse cok uzatmayalim, mesakkatli bir sürü olaydan sonra Aziz Nesin geldi, basina gelenleri de biraz anlatti. Bütün aksam sohbet edildi, Aziz Nesin anlatti sorular soruldu filan......
Aksamin ilerlemis bir saatinde, sanirim 23:00 siralari, bizim kitapci arkadas Aziz Nesin' e söyle bir soru yöneltti:
- Hocam, bakin burada bulunan insanlarin büyük cogunlugu yüksek okull okumus, kendini yetistirmis aydin insanlar, bütün aksam iki tane kitap satabildim, ne dersin?
Aziz Nesin gülümseyerek,
- Sen buna nicin hayret ediyorsun, bunlar Türk, zaten her seyi bilirler!
Simdi bu hikayenin bu konu ile alaksini kavramakta güclük cekenler varsa biraz baglanti kurayim, anlayanlardan da özür dilerim. Cünkü bu sele ve yarattigi sikintilar konusu o kadar cok islendi ki, artik her seferinde bunun bu kadar cok islendigini de tekrar etmek zorunda kaliyorum, iyice tadi kaciyor. Bu forumda bir sürü bilimsel alintilar, resimler, semalar, kaynaklar gösterilerek bu konu artik herkesin neredeyse ordinaryüs profesör olmasina yetecek kadar bilgi ile dolu, ama Türklerin okumaya ihtiyaclari yok!
Ben kisa bir özet yapayim: Bisiklet ile sürücünün 3 tane temas noktasi var. Ayaklar ve elleri tek tek sayrsak 5 tane tabii ki, hatta kaba etleri iki tarafli sayarsak 6 tane. Hani biraz esprili yazmaya calisiyorum ki, gerilenler gevsesinler biraz.
Hülasa, bu 3 temas noktasinin ayarlari ve uygunlugu tam dogru degilse, rahatsiz eder, zarar da verebilir.
1. Nokta eller: Gidon uzakligi, yüksekligi, sekli. Ellerde, kollarda, omuzlarda, sirtta, belde agrilara, sakatliklara uyusmalara neden olabilir.
2. Ayaklar: Pedallar, hele kilitli pedallar ise yanlis ayarlari dizlerde arizalara yol acabilir.
3. Kaba etler ki pedallarla dogrudan ilgilidir. Sele yüksekligi- ileri geri olmasi, dizler icin cok önemlidir. En önemlisi de selenin genisligidir.
Kiciniza göre fazla genisse, bacaklarin ic tarafini tahris eder, cok darsa; uyusma da yapabilir, iktidarsizlik ta yapabilir, yarada yapabilir... yapabilir de yapabilir ........
Yariscilarda bu arizalarin hic biri olmaz, cünkü onlar bu ayarlari dogru yaparlar, dogru yapan adamlari vardir. Bu demektir ki yanlis ayarlarsaniz her bir sey olabilir, dogru ayarlarsaniz sadece faydaso olur, en fazla keseye zarari olur, ama kese de zaten bunun icin degil mi?
Bunlarin nicin böyle oldugunu artik kendiniz arastiracaksiniz, ister bu forumda ister baska kaynaklarda.....