Scudo Sports

Bisiklet kaskı takmak zorunda mıyım?

@Bahadır Gürel

Kendi cikarimim degil hocam, adamlar kendi yayinladiklari makalede böyle yazmislar.

Quality of Helmets and Standardization
Most standards require helmets to be effective in impacts of less than 20 km per hour (corresponding to a drop-test from 1,5 meter or less).

Bu cümleden benim düz mantikla anladigim standardin 20 km/h'in altindaki carpismalar icin oldugu. Buna paralel birkac makaleleri daha vardi Amerika'da kasklara "kesin koruma garantisi yoktur" yazilmasinin zorunlu olmasi vs ile alakali ama okuyali cok zaman oldu, simdi bulamadim. Bulursam onlari da eklerim.

• Beğen
Tepkiler: Soner Sarihan
Scudo
Hep tartışılan konudur kask...Takmalı mı? Takmamalı mı? Korur mu? Korumaz mı? Birçok cevap gelir, tartışmalar olur, alternatifler olur...
Bu konuda benim fikrim şu iki sorunun cevabında:
1- Kask takmazsam ne olur?
-Saçlarım bozulmaz
-Super mario nun mantar adamına ya da japon askerine benzemem
-150 tl ortalama param cebimde kalır
2- Kask takarsam ne olur?
Kısa ve net: Ya koruyorsa...

Bu yüzden asla; bisikletle ekmek bile almaya gitsem kaskımı takarım...

Koruma amaçlı imal edilen hiç bir ürünün kesin koruma garantisi yoktur; çelik yelek, emniyet kemeri, kondom..

Geçen sene bisiklet üzerindeyken fark edemediğim bir ağacın dalına ciddi derecede hızlı çarptım, kask oldukça güzel iş gördü.. belki de görmedi :)

Bana kalırsa değil bisiklet binerken, günlük hayatta bile kask takılması gerekiyor, kafanıza beton saksı mı düşer, Beyoğlu'nun orta yerinde cam panel mi..

Ben bir konuda samimi olup olmadığımı, ya da sırf marjinal takılmak için mi öyle düşündüğümü şu şekilde test ederim,

Test şeklimi konuya da uyarlarsak; 8 yaşında bir kızım olduğunu farz ederim "kask takmak zorunda mıyım" şeklinde bana soru yönelttiği vakit "hayır değilsin, hem arabalar da kafanda kask olmadığını görünce sana daha fazla dikkat ederler" şeklinde cevap verebiliyorsam iddiamda samimi olduğumu anlardım.

Arkadaşlar Merhaba,

Bir süredir konuyu arka plandan takip ediyoruz. Her birinizin görüşlerine saygımız sonsuz, ancak arada birkaç üyemizin kendileri gibi düşünmeyenlere karşı hakarete varan ifadeler kullanabildiğine üzüntüyle şahit olduk.

Arkadaşlar malumunuz toplumda bisikletliler olarak bir avuç insan konumundayız. Birbirimize destek olmak yerine ötekileştirmenin ve ayrışmanın hiçbirimize faydası bulunmuyor. Bu davranışlarda bulunan üyeler yönetim olarak bizi de zor durumda bırakmaktalar.

Kask malum bir güvenlik önlemidir. Ne kadar koruduğu, gerekli olup olmadığı tartışılabilir. Nihayetinde isteyen kullanmayı, isteyen kullanmamayı tercih edebilir. Lakin kimsenin kimseyi bu tercihinden dolayı hor görme ve aşağılama hakkı bulunmamaktadır.

Bu şekilde devam edilmesi durumunda yönetim olarak tedbir almak durumunda kalacağımızı bildirir, herkese iyi akşamlar dilerim.

@ÇaNakkaLeRuHu @Edip Dinçer @Atilla Gobel

Sadece bir kere kask takmadan çevre yoluna çıktım, kazanın nasıl olduğunu hatırlamıyorum hala. O 15 dakikalık ara yok, silindi.

İstanbul'da otomobil ile paylaşılan yollarda kask takmayanı trafikten men etmeli..

• Beğen
Yahu ister takarsın, ister takmazsın bir şey diyen yok. Fakat bu konuda rahatsız olduğum kask takmamayı kişisel görüşü gibi değil de kask takmamaya yönlendirir gibi anlatılmasıdır. Yarın birgün konuyu açan kişi yüzünden bir kişi bile kaskını takmadan kaza geçirirse, bunun vebalini kimse ödeyemez diye düşünüyorum... İnsanları yönlendirirken, sosyal mesaj verirken daha duyarlı olmalıyız diye düşünüyorum...

@Murtega

Asıl konu bu.
Mevcut şartlarda tüm tedbirler alınarak trafikteki bisikletli sayısı artmalı, bu işin başka çaresi yok. Öğrenciler okula bisikletle gidebildiği zaman bu iş tamamdır diyebiliriz..

• Beğen
Bence tartışılmaması gereken bir konu kask konusu ve kötü yoldan öğrenmek yerine neden önlemimi alıp güvenlik ekipmanlarımı takmayayım ki arabaya bindiğimde emniyet kemerini bağlamadan rahat duramıyorsam bisiklete bindiğimde de kaskımı takmadan rahat edemiyorum çünkü o yazılarda söylenenenlerin aksine sizin hayatınızı gerçekten kurtarıyor keşke o yazıları buraya koymadan bir de İnternetteki videoları izleseydiniz, izlediğinizde herhangi bir etki yapmıyor ise kendi gözünüzün önünde öyle bir olay olunca veya kendiniz yaşayınca anlıyorsunuz(umarım bu yollardan anlamazsınız kaskın önemini).
Yani gerçekten sizin tarafınızdan da bakmak istiyorum bakıyorum da ama elle tutulacak bir yanı yok yani.
Yalnız yazılardaki açıklamalar çok saçma gerçekten sonunda şaka falan yazdığını düşündüm ben bir ara yani şu an sizin sırf muhalefet olmak için bir başlık açtığınızı düşünmüyor da değilim, çok saçma yani kullandığımız araç(bisiklet), araba gibi bir korumaya sahip değil yani herhangi bir kaza anında direk size bir müdahale olacak e o zaman ben ne yapacağım ya bisiklet sürmeyeceğim ya da kendimi emniyete alıp süreceğim. Bu kadar dar görüşe sahip olabilen insan varmış canlı kanıtı!!!

• Beğen
Bu kask konusu ne kadar abartılıyor yahu takan takar, takmayan takmaz bu kadar basit. Bende kask takmıyorum ve de bir gün eğer bisikletle dağdan inmeyeceksem, çok extrem bir durum yoksa koruyucu ekipman kullanmayı düşünmüyorum. Bu yazıya sonuna kadar katılıyorum ve kaskın bisikleti tehlikeli bi araçmış gibi gösterdiğine inanıyorum. Kaskım var bi kaç kez kullandım ve kendimi hiç güvende hissetmedim, bide bi ego oluştu, bisikletçiyim egosu. O çok fena, arabaların beni sıkıştırabilecekleri yerlerden gitmemek yerine, trafiğe girip beni sıkıştıran araçlara dik dik bakıp, el kol yaparken buldum kendimi sonra uyandım, Allahtan çabuk uyandım.

Küçükken kask takmazdık, sorumsuzduk, cahil cesaretimiz vardı, düşerdik, dizimiz kanardı kolumuz kanardı o halimizle atlattık herşeyi, ama artık büyüdük bilinçliyiz bir şeylerin farkındayız ve tedbirliyiz. Tek değişmeyen şey özgürlüğümüz onuda çorba kasesi kadar şeyin içine hapsedemem heralde.

Birde ben çocuk olsam, bir bisikletçi abim beni durdursa, dese ki ''Bisiklete biniyorsun sen altındaki çok tehlikeli lütfen kask tak yoksa beynin patlar'' dese ben bir çocuk olarak bu cümledeki ''kask'' sözcüğü yerine '' çok tehlikeli'' ve '' beynin patlar '' sözcüklerine odaklanırdım muhtemelen bu da beni bisikletten soğuturdu açıkçası.

Bu yüzden kask takmak kesinlikle kişinin kendi tercihine kalmış ve nedeni de sorgulanmamalı diye düşünüyorum.

@uguryilmaz144
Lutfen karsi fikirlerede saygili olalim. Sonucta bayan arkadasin fikri bu bununla ilgilide fikirlerini burada bizlerle paylasmak istemis. Bana gore herkes sevdigi seyleri sevdigi sekilde yapmali baskasina bir zarari yok sonucta.

• Beğen
Zararı var, sırf bu konuyu açan kişi yüzünden yarın kask kullanmayacak arkadaşlar olacak forumdan. Saçma sapan tezlerle insanları kasktan soğutmaya çalışıyor, yok görüş açısını engelliyormuş, yok sağladığı koruma kanıtlanmamış falan filan. İnsanların aklını bulandırmaya hakkı yok. Kendisi ister taksın, ister takmasın ama burası bir forum ortamı, konuşmalarından etkilenecek genç yaşta arkadaşlar da var...

• Beğen
@Mehmet Yusuf Koçak

Kimsenin vizyonunu elestirmek kimsenin haddine degildir. Ben yazida kask takanlari sinirlendirecek birsey goremiyorum. Lutfen once saygi

@uguryilmaz144

Sadece zaten kask takmak istemeyen biri cesaret alabilir. Bu kisi zaten ya kasksiz bisiklete binilmez diyip bisiklete binmeyecek ya da bosverip binecektir. Neticede bisiklette herkes kask takmak istemez. Bu Ingilterede de boyle Almanya da. Biz once bisiklet kullanimini yayginlastirmaya trafikte kendimizi kabul ettirmeye bakalim.

• Beğen
herzaman kask takarsınız hiçbirşey olmaz birgün unutursunuz işte ne olursa o gün olur
başıma gelen bir şeydir biz her olayda kask takarız sadece bi gün kaskımı unuttum o gün kafama yarım metrelik bir cam parçası düştü ve paramparça oldu eğer dik bir şekilde düşseydi beni ortadan ikiye bölerdi çok rahat...

@ÇaNakkaLeRuHu

Sn ÇaNakkaLeRuHu

Öncelikle; Hiç kimse kişisel tercihlerinden dolayı hesap vermek zorunda değil. Ancak sizin de yukarıda belirttiğiniz gibi, X kişinin (potansiyel olarak) ciddi zararlar görebileceği bir konuda kişisel tercihinin eseri olarak aldığı Risk"i misyon edinerek, bunu "olağan" ve "zararsız" olarak lanse etmesi de, bizim kabul edebileceğimiz bir konu/durum değil.

Konuya muhatap arkadaşımızın söylemleri sizi rahatsız etmiş olabilir (ki, ben hâlâ ifadelerini "eleştirel ironik dil" ile paylaştığını düşünüyorum). Sizin "güvenlik" konusundaki "kişisel tercih tabanlı düşünceniz" de bizleri rahatsız etti.

Esen kalın.

Bence kask takmamanın bence tek sebebi görüntü bozulacak kaygısı. Yoksa anlamıyorum 200-300 gram şeyi ağırlık mı yapıyor nedir?

Eğer dediğim gibi görüntüm bozulacak veya iş kıyafetine kask uymaz gibi bir endişeniz varsa size şunu çok net bir şekilde söyleyebilirim. O bisiklet ile kıyafetiniz, kask takmaktan daha fazla bozmuş görüntüyü. Hani beyinde kalıplaşmış bir görüntü vardır ona uymamış tamam ama yol bisikletinin kullanım amacına da aykırı.

Eğer hergün işe bisikletle gidiyorsanız sizin yerinizde olsam bir fixie yada katlanır bisikler birde o fotoğrafını paylaştığınız brooks kasktan alırım.
Bayan-katlanır-brooks kask. Bu üçü bence birbirine çok yakışan şeyler :)

@Murtega

Eğer 40-50 km hızla bir duvara "kafadan" çarparsanız kaskın sizi koruma şansı düşer (ama kask takmak daima takmamaktan daha güvenlidir), kafamızın konumu itibariyle kafadan darbe ihtimali de çok düşüktür, önce gövdeden darbe alırız, kafamız devamındaki savrulmayla darbe alır ve buna "serbest düşüş" denir. Dikkat ederseniz bisiklet ve motosiklet kaskı çarpma testleri "serbest düşüş" kuralına göre yapılır, bisikletin veya motosikletin hızına göre değil. Burayı gözden kaçırmayın.

Bizim de performans antrenmanlarımıza katılan 60 yaşındaki bir büyüğümüz, motosikletiyle, hem de garajının önünde kafasına aldığı darbeyle felç oldu. 4-5 ay geçti ve şu an daha iyi durumda. Kafasında motosiklet kaskı vardı. Garajının otomatik kapısı açılırken 750 cc'lik motoruna "durur" haldeyken istemsiz şekilde gaz verince, kafası garaj kapısına çarptı. Kask burada işe yaramadı, yaramazdı da.

Tekrar iletiyorum kaskın "serbest düşme" testleriyle bisikletin hızlarını birbirine karıştırmayın. Fransa turundaki bisikletçilerin hızları 40'tan aşağı düşmüyor, sizin deyiminizle kask takmalarının takmamalarından farkı olmazdı ama bu düşünce doğru değil, çünkü çarpma anında kafadan darbe almıyoruz, sonrasındaki "serbest düşme" nedeniyle darbe alıyoruz.

@ilker utanmamı gerektiren ne var anlamadım. nereyi kaçırıyorum

@Nurullah Ulaşan
Kimsenin başka bir kişinin vizyonu hakkında yaptığı bir şey yok ben yanlış gördüğüm bir şey olursa elbette söyleyeceğim ayrıca kendinize bir görev belirlemişsiniz yorumlarınızdan okuduğum kadarıyla kendinizi yargıç ilan etmiş onun bunun benim yorumuma bu yanlış bu doğru diyorsunuz siz bilirkişi misiniz.

Geri