Scudo Sports

Bisiklet kaskı takmak zorunda mıyım?

Valla ben kendi adıma konuşayım; ben kimseyi azarlamam haşa ne haddime :) ama ortada topuklu ayakkabı ve bisikletin birleşiminden doğan bi komedi var onu biraz eleştirdim o kadar...

Scudo
@Ömer E.

Katılıyorum. Fakat mesajımı yanlış anlamışsınız. Benim eleştirim tamamen konu mesajlarındaki üslüba idi. Kişisel fikrim kaskın mümkün olduğunca taklıması. Ancak istisnai durumlar her zaman olabilir. Olduğu zaman da saldırmak abestir. Gereksizdir.

Bisiklet kaskı az sayıda ülkede veya ABD/Kanada eyaletinde yasal zorunluluk.
Bazı yerlerde mesela 15 mesela 16 yaş altındaki çocuklara zorunluluk.
Bisiklet kazalarını ikiye ayırmalıyız.
1) Sadece bisiklet kazaları 2) bisiklet-motorlu taşıt kazaları.
BU kazalardan 1. tip kazalarda kaskın kafa/beyin yaralanmasını azalttığı kesin. Evet motorlu taşıtlarla olan kazalarda pek faydası yok doğru ama sadece bisiklet kazaları da azımsanmayacak kadar fazla.
Çocukların başları gövdelerine göre daha büyük olduğundan kasktan daha fazla fayda görüyorlar.
Amerikada bisikletle kaza yapıp ölenlerin %23 ü alkollü. Alkollü bisiklet kullanımı bizim için ciddi sorun değil.

Kendiniz kullanmıyorsanız bile çocuklarınıza muhakkak kask taktırın.

AB dahilinde 15 yaş altı çocuklara kask takma zorunluluğu getirilmesi tartışılıyor.

Kask zorunluluğuna karşı çıkanların ciddi bir kısmı bunun bisiklet kullanımını azaltacağından endişe duyuyor. Yani zorunlu olursa insanlar kask takmamak için bisiklete binmez diyor. Bu sebeple kask zorunluluğuna karşı..

• Beğen
Tepkiler: Mesut DOĞRU
Emniyete katkısını kendim tecrübe ettiğim için ben kask kullanıyorum. Bir düşüşümde başım kaldırım taşının köşesine geldi, kasksız oldsaydım ne olurdu tahayyül edemiyorum. Çok düşük bir ihtimal olduğu kesin ama oldu işte... Farkında olarak dileyen dilediği gibi bisiklete biner....

• Beğen
@baykuş97 ben de sizin gibi düşünüyorum.

Kask takmayanlara hatta genel anlamda bizim gibi olmayanlara daha az ayrımcılık olsun diye en fazla üzülün ama kızmayın aşağılamayın sizin gibi olmayanları ötekileştirmeyin. Bizim gibi olmayanları olduğu gibi kabul etmek zor. Unutmayın insanlara ayar verme tercihlerine karışma hatta tercihlerini sorgulamaya hakkımız yok.

Kask takmamayı savunan arkadaşların %90'ı herhangi bir kaza yapmamış olan arkadaşlardır muhtemelen.

• Beğen
Kask Takmak Zorundasınız Evet. Altınızda ki bisikletle ve Türkiye'de kasksız sürüş intihardır.

Bisikletle ağır bir kaza geçirmeyen kaskın önemi anlayamaz,
İllede kask takmam diyorsan o bisikletten inip ön amortisörlü 2.25 lastikli bir bisiklet ile 15-20 km hızda tin tin gideceksin.
Zira o incecik tekerlekler ile yüksek hızda düşmen seni öteki dünyaya gönderebilir

@ÇaNakkaLeRuHu

Dedigin gibi insanlar o kadar risk aliyor ki kask takmadan surmek bana gore cok kucuk bir risk oluyor. Insanlar yogun stres altinda calisiyor. Bu kansere davetiye cikariyor. Yedigine ictigine aldigi lif oranina dikkat etmiyor buda streste varsa bagirsak kanserine goturebiliyor. Hayatimda bir defa kaza yaptim kendi kendime ondada yokus inerken on frene basmamla oldu. Ondada capoeira ile ugrastigimdan dolayi kafami rahatlikla kurtardim. Bu 13 yasimdaydi. Simdi genelde yazlari kask takarim ama beni korumasi icin degil suruculerin bazilarinin kask takinca daha saygili davranmasindan dolayi. Bu arada E-5 te bisiklet kullaniyorumbu bana gore cok daha riskli ama yapiyorum kimsenin uzulmesini beklemedigim gibi hakaret etmesinide beklemiyorum. Sen kask takip acayip stresli bir iste calisiyorsundur. Ben kask takmayip daha yogunlugu normal bir iste calisiyorumdur. Ben sana aptal gozuyle bakmiyorsam saygi duyuyorsam senin fikrine secimine sacma demiyorsam ayni seyi seninde yapabilmen lazim. Aksi halde bu senin narsist oldugunu gosterir.

• Beğen
Tepkiler: ÇaNakkaLeRuHu
@receptcelik

Kask takmayi zorunlu yapma yetkisini size vermisler demekki.

@UnHoly
Eski bir motor kullanicisi olarak motorla full koruma ile yola cikmak gerektigine kesinlikle katiliyorum. Bu durumun bisiklet icinde gecerli olmasi en buyuk temennimdir ancak belirttiginiz uzre bu mumkun degil o kadar agirlik bisikletli icin inanilmaz bir yuk olacaktir.sadece kask ile bisiklet kullanana bakislar goz onune alinirsa full koruma ile yola cikan bisikletliye mumyalik uzayli gozuyle bakilacaktir! Ne var ki bisiklet ile min 10-15 km hizla yoldayiz altimizda cakil taslari cakili asfalt! ve bir kac tas kum v.b maddeden etkilenerek dusmemize sebep olabilecek iki teker var... En kucuk dususumuzde dahi avucicimize, dizlerimize aldigimiz cizikler darbelerin acisini dusunurseniz basimiza alacagimiz bir darbe sonucu en kucuk bir beyin kanamasi hayatinizin geri kalanini vucudumuzun bir fonksiyonunu kaybetmis olarak yasamamiza sebep olabilir.... Aramizda illaki doktor arkadaslar vardir beyin hasari ve olasi sonuclar icin eminimki sayfalarca yazi yazabilirler.... Sozun ozu herseyimizi tam olarak korumamiz/koruyabilmemiz mumkun degil ancak kask/eldiven/dizlik/gozluk/v.b ne takarsak kendi sagligimiz icin vazgecilmez bir zorunluluktur.
Hayatina,ailesine,sevdiklerine deger veren bir insan elinden gelen tum cabayi sarfetmelidir.

Kask takmadan bisiklete binenler kafayı kırınca beraber gezdikleri bisikletçilere sorumluluk yükleyecekler ya da yanlız geziyorlarsa etrafdaki vatandaşlara... kendi kafaları önemli olmayabilir ancak herkes bu sorumluluğu almak zorunda mı?

@aknorl

Siz kimseye hatalı bir şekilde çarpmadıkça kimse size sorumluluk yüklemeyecektir. Ayrıca her bisiklete binende kafasını kırmıyor. Yılda 200 günden fazla bisiklete biniyorum kask taktığım halde 15 senedir hiç kaza yapmadım. 13 yaşımda bir kaza yaptım yokuş inerken bisikletin ön frenine basıp takla attım normal birisi kafayı yere vurması gerekirken çabamla dizlerimin üzerine düştüm. Tek yaptığım kaza budur bunun en büyük sebebi herkesi potansiyel bir hatalı sürücü sınıfına sokup, her an yolda bozukluklarla karşılaşıp kenarından geçtiğim arabanın kapısını açabileceğine dikkat etmem olarak görüyorum. Selev avatar'ın kaskını takıyorum bir otomobil çarpsa arkadan muhtemelen çiğneyip öldürür. Eğer sizin bakış açınızla baksam robocop gibi her yerinde korumayla gezmeyin biri için sizin sarfettiğiniz cümleleri sarfetmem gerekir değil mi? Ama iyi ki sizin bakış açınızla bakmıyorum ve insanların aldıkları riskler beni onların hür iradelerini sorgulamaya itmiyor.

Bisiklet kullanırken gerekli tüm donanımların tam olması elbette en doğrusudur. Ama bu konuda insanları bir zorunluluğa doğru yöneltmekten çok dışarıdaki, en küçüğünden en yaşlısına bisiklet kullanıcılarının sayısını arttırmak için neler yapılmalı diye düşünülmeli. Bisikleti gündelik yaşamın bir parçası haline getirmek için, yok kask zorunlu, uygun elbise şart, zil olmazsa olmaz gibi bir yaklaşım sergilenmesi bisiklet kullanmayan kişilerde bir ön yargı oluşturmakta. Kullanıcı sayısı arttıkça tam donanımlı kullanıcı sayısı da artacaktır zamanla zaten. Kendi görüşüm bu şekilde. Ben kask kullanıyor muyum? Uzun performans sürüşlerinde evet tamamen keyif sürüşlerinde hayır.

• Beğen
Tepkiler: nature_lover
Kask bir güvenlik önlemidir. Eğer güvenlik önlemi almak istiyorsanız takmalısınız. Ama herkesin kaskına kimse karışamaz oda ayrı konu kimi bu şekil takar öbürü bu şekil takar ya da hiç takmaz çokta güzel olur böylece :D

"Kask takan bisikletli kendini fazlasıyla güvende hissettiği için sürüş sırasında daha fazla risk alıyor ve kaza ihtimalini arttırıyor."
1000% accurate

• Beğen
Tepkiler: vlknbskrt
@Nurullah Ulaşan
Extrem örnek ile anlatmaya çalıştım durumu. Ama beni neden direksiyona oturttuğunuzu anlamadım. Yanınızdaki bisikletli olarak düşünseniz daha iyi anlaşırdık.
Diğer taraftan dedikleriniz doğru dostancı sahilde tey tey giderken kask çok robokop olabilir. 80 km gibi turda kurallar geçerlidir.
Sanırım bunda anlaşabiliriz....

• Beğen
Tepkiler: nature_lover
@receptcelik
@aknorl

80 km turdan kastiniz yarismaysa bu konularda hic bir fikrim yok.

@Nurullah Ulaşan
Yarış değil kast ettiğim yol yapmak acıyla toplanıp gidilen organizasyonlar. Tanıdık tanımadık bir sürü bisikletli yolda gider bütün arabalara hayatı zehir ederler ya hani... yollarda terör estirirler vs...

Geri