Benim dikkat ettiğim birkaç konu var kiloyla ilgili. Ben de 84 kilodan 74'e düştüm. son 3 aydır yoğun ve düzenli antreman yaptığım için bu tempoyla beslenmemi düzenlemezsem kilo vermeye devam edeceğimin farkına vardım. Genel olarak dikkat ettiğim birkaç konu var.
- Antremanın çeşidine göre o gün antreman öncesi, esnası ve sonrasındaki beslenmemi planlıyorum. Interval yapacaksam antreman öncesi iyi besleniyorum, endurance sürüş yapacaksam antreman öncesi hafif, antreman boyunca da hafif besleniyorum. Interval ve sprint antremanları sonrası glisemik endeksi yüksek bir meyve ve yanında kas kaybını minimize edecek doğal protein kaynaklarıyla besleniyorum.
- 3 saat ve üzeri bir sürüş planım varsa bir gün önce karbonhidrat konusunda biraz bonkör davranıyorum. Ancak bu noktada tükettiğimiz karbonhidratın bile çeşidine özen göstermekte fayda var.
- Son 1 ayda kilo kaybını durdurmak için özellikle kahvaltı ve akşam yemeklerindeki prosiyonlarımı biraz arttırdım. Öğün başına 1er dilim extra ekmek ekledim. Sanırım şimdilik iyi gidiyor.
Yorgunluk ve kas ağrısı gibi konulara yorum yapacak tecrübede olmasam da 1-2 şahsi gözlemimi paylaşayım. 3 aydır yoğun antreman yapıyorum. Haftada 5-6 gün düzenli sürüşüm var. Özellikle interval ve yokuş günlerinden sonra kas ağrıları oluyor az da olsa. Ama her 3 antreman haftası sonrası 4. haftayı recovery olarak planlayıp gerçekten uyguladığım zaman bir sonraki 4 haftalık döngüye çok sağlıklı şekilde başlıyorum. 3 hafta haftada 10-13 saat antreman sonrası 4. hafta 5-6 saat bandında recovery sürüşleri yapmak hem vücudun toparlanmasını sağlıyor hem de gelişimin sürmesine büyük destek oluyor.Nadir de olsa antreman programını bozup arada dinlendiğim 1-2 gün oldu. Bu da biraz vücudumuzu tanımakla ilgili diye düşünüyorum. Çünkü kendinizde o gücü hissetmediğiniz bir gün zorlayarak antremana çıkmak da sakatlık riskini beraberinde getirecektir.
Bu konularla detaylı ilgilenenler için Joe Friel'ın The Cyclist's Bible kitabını öneririm. Antreman programları, beslenme, bisiklet dışı güçlenme ve crossfit antremanları, nabız ve power datası ile antreman yapmak üzerine çok detaylı bilgiler var.