Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisiklet sporu neden bu kadar pahalı?

Benim için kişisel tatmin büyük oranda. tur bisikletiyle başladım 1200 tl ye carraro 227 aldım. 5 ay bindim canım yol bisikleti çekti. sattım onu, 4500 tl ye cube aldım. İnsanların bakışları hoşuma gidiyor, bisikletime bakınca huzur doluyorum, mutlu oluyorum. Millet fiyatını sorunca aldıkları cevap ağızlarını açık bırakıyor bana uzaylı ya da salak gözüyle bakıyolar bu ço khoşuma gidiyor, birilerinin akıl sır erdiremediği, anlam veremediği bir alanda uzmanlaşmak güzel şey. Farklı olmayı seviyorum. Bisiklet farklı hissettriiyor.

Hem pahalı bisiklet deyip geçmemek lazım. Bu iş manevi olduğu kadar maddi olarak da yatırım. Geçen yıl 4500 tl ye aldığım bisiklet şu an 6000 tl. durduğu yerde değer kazanıyor meret :D

NOT: Asgari ücretli çalışanım. Gerekirse 36 ay taksit öder 20.000 tl'lik bisikleti alırım hiç düşünmeden. Yeter ki beni mutlu edeceğini bileyim. Mutluluktan, huzurdan daha önemli ne olabilir ki?

Scudo
Ona paramiz deger kaybediyor desek? :) Ben de en absurd seyleri severim, ancak bir bisikleti alip onu aldigimdan daha iyi hale getirip insanlara 400tl harcadim gibi bir sey soylemek daha cok hosuma gidiyor gibi. o zaman nasil yha diye bakiyorlar o zaman da ben mutlu oluyorum (bisiklette daha bunu yapamadim, ancak gitarda alip 300 liraya 5000 TL'lik gitar seviyesine cikarmisligim vardir.

• Beğen
Tepkiler: Fiz334
zenginler için bunlar komik rakamlar ama orta sınıftaki kişiler için bir bisiklet 2500 liradan fazlaysa aşırıya kaçılmış demektir bana göre

• Beğen
Tepkiler: prokamikazae
peki merak ettigim bir sey, bir sekilde isler yolunda gitti, ve "zenginler" diye siniflandirdiginiz gruba girdiniz, dura ace aliyim karbon olsun hatta ozel yapim olsun canyon olsun o olsun bu olsun derdine girer misiniz? yoksa yine makul fiyatin hadi biraz daha uzerinde bir bisiklet mi alirsiniz?

• Beğen
Tepkiler: brky1905
Kapitalist üretim manyaklığının içinde çalışıyorsan tüketim manyaklığını da yaşaman gerekiyor. Eğer tüketim olmazsa üretim de olmaz. Üretim olmazsa da istihdam olmaz. O yüzden istihdam istiyorsak tüketeceğiz. Eğer ben bugün tüketmezsem yarın sen iş bulamazsın. Kapitalizm her zaman kanlı değildir. Kapitalizmi bu kadar kanlı hissetmemizin sebebi üretim anlamında zayıf, mühendislik gerektiren ekipmanların çoğunda dışa bağımlı oluşumuzdur. Yani benim yaptığım tüketimin başka bir ülkedeki üretimi artırması.

bizim icin tuketecek birileri zaten her zaman olmuyacak mi sizce? son model telefonu almak icin cadir kurup bekleyen insanlar gibi, dediginizle hakli olmakla beraber biraz paramizin degersizlignin ve sacma sapan vergilerin de bunda etkisi oldugunu dusunuyorum. Asgari maas ile ust segment bir canyon alabilirken bir alman vatandas bizim icin en az 4 asgari ucret oluyor bu.

@biozalp kapitalist sistemin bize aşıladığı tüketimci düşüncenin yansıması olduğunu düşünmekteyim.

Kendimden örnek vereyim; forumla ilk tanışmam okula gitmek ve ara sıra hafif araziye girmek amacıyla kullanmak için bisiklet almaktı. Başta aklımda kron xc150 vardı, güzel görünüyordu alıp geçecektim fakat biraz okuyunca xc150 alacağım paranın üstüne 200 daha koyarsam tourney değil altus setli bir bisiklet alabileceğimi öğrendim. Bütçemi arttırıp araştırmaya devam ettim. Sonra bütçemi 200 lira daha arttırıp acera setli bisiklet alabileceğimi öğrendim. Artık Kron xc800-xc1000 bakıyordum. Sonra o kadar paraya Kron alınmayacağını öğrenip kaliteli markalar buldum fakat bu sefer de xc1000 ile aynı fiyattaki bisikletin donanımı daha düşük olduğu için bütçemi daha fazla arttırdım. Artık aradığım bisikletin bedeli 3000 liraya kadar uzanmıştı o zamanlar yaptığım araştırmalar:

DSC_0513~3.JPG

DSC_0512~2.JPG

12 taksit yaptırsam her ay sadece 100 lira harcayıp aldığım öğrenim kredisinin 250sini bisiklete versem diye düşünerek yapıyordum bu hesapları... işin çığırından çıktığını kendimi merida big nine 600'ü 3500 liraya bulmaya çalıştığım zaman farkettim. Kron xc150 den merida big nine 600'e...

Aynı soruyu o zaman sordum kendime. Değer mi? Değmezdi. Kendim 96kilo olduktan sonra bisikletimin 11 kilo olmasına değmezdi. 1 yıl ekstra harcama yapamamaya değmezdi. Sonuç olarak 1060 liraya arka aktarıcı hariç full tourney setli, xct maşalı, 16 kilo whistle Huron 1484d aldım. Tek sıkıntım mekanik frenlerinin beni durdurmaya yetmemesiydi. Hidrolik sisteme geçmeyi düşünürken kaza yaptım ben de bisikletin arka jantı da perte çıktık. Bu vesileyle sakatlık sürecinde deore göbekli jant seti ve ön Aktarıcı hariç full altus set, beni durduracak güçte frenler aldım. İşimi görüyor.

Şu an 3500 lira para döküp bisiklet almadığım için mutluyum çünkü hem öyle bir bisiklet alsam hiç alt seviye bir bisiklete bilmediğim için güzelliğini anlayamayacaktım hem de tabiri caizse hakkını vermeyecektim.

Bana göre deoreden sonrası profesyonel değilseniz ego tatmini. Fakat unutmayalım ki bisiklet almak bütçe ile alakalı.bütçesi olan XT setli bisiklet alır fakat hakkını vermiyorsa bana göre o da kapitalizmi besliyor demektir.

Ekleme: 1000 liralık bisikletimi kafama estiği gibi kurcalayorum, çizilirse dert etmiyorum. 3000 liraya bisiklet alsam çizilse içim giderdi ve bozarım diye vidasını oynamaya korkardım. Elimdeki bisikletin bir parçasını bozmam bana 100 liradan fazlaya mal olmayacağından kafam rahat.

tam benim dusundugum sey hocam, "bu ne cesarettir yigidim, beni mutlaka ara" :)

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
@biozalp şu tam süspansiyonlu pahalı dağ bisikletlerinden kesin alırdım diğerlerini bilmiyorum herhalde her sene 1 tane değişitirirdim :D

• Beğen
Tepkiler: prokamikazae
Ben kendimce bir yorum yapayım. Ben yeni girdim bisiklet işine çocukluktan sonra. 6 aydır dönüş yaptım. Rahatsız olduğum nokta. Çok fazla markacılık fuzuli masrafcılık var. Bana biraz bisikletin doğasına aykırı geliyor bu durum. Tabiki bu işi profesyonel spor olarak yapan arkadaşları ayırıyorum ama akşamları bi saat süren bile öyle donanımlar aksesuarlar peşindeki!!.... foruma yeni üyeyim forumda habire o marka bisiklet böyle bu marka öyle. Etkinlik sosyallik spor konularından çok. Yeterlılıgın ve gereksınımın çoook üstünde tüketim konuları.... ben mi yanılıyorum bilmiyorum ama aktif Pro spor olanları ayırmak şartıyla bisikleti ulaşım sosyallesme olarak kullanan topluluktan tüketim konusunda daha bilinç bekliyordum. 6 aydır girdim Bu hobıye. Ve biraz hayalkırıklıgı oldu

@biozalp
Genç kardeşlerim, daha 18 yaşlarındasınız bu işe gerçekten parasını koyan insanlara "tüketim manyağı" diyebiliyorsunuz. Hoş değil, sinir bozucu. Kimseye daha çenenizde tüy bitmemişken manyak demeye kalkışmayın.

Bisikletçilerin genelde gördüğüm tek hobisi bisiklet. Bu da, ortalama kariyer ve kazancı olan bir insanın tek hobiye rahatlıkla para aktarabilmesini sağlıyor. Aero kadrolar, profilli jantlar, dura-ace grupsetler de her şeyi değiştiriyor. Bu insanlar yarışlara gidiyorlar, içlerinde belli bir kazanma isteği ve hırsı var. Ya da Strava kaydında uzun süre yüksek hızlar görmeyi istiyorlar. Hatta sen şimdi televizyon manyaklığı dersin ama hiç bisiklet yarışı kaçırmayan insanlar da var, bisikletforum'daki arkadaşların bundan haberi yoktur da aynı zamanda her zaman bisiklet yarışı var arkadaşlar.

Kimse kendi alamıyor diye başkasının aldığı ürünü karalamak adına böyle çocukça çabalara girmesin. Ne kadar ekmek, o kadar köfte. Ne kadar köfte, o kadar keyif. Ekmeğinizi düzgünce bol kazanmanın yoluna bakın, yeter.

Not: Şu an bisikleti olmayan, eskiden de 4500 TL'lik yol bisikleti olan yol bisikleti sürücüsü. Para biriktirip güzel bir Specialized almayı da planlıyorum, zor olduğu halde. Tüketim manyaklığı olması nasıl mümkün, sen hesap et.

işyerimden bir arkadaş ben bildim bileli bisiklete biner. doğru düzgün servis kullanmaz.. hele bahar aylarının başında o bisiklet sürekli otopark ta.. organizasyon olur çalışanlar kendi araçları yada servisle gider.. o arkadaş yeni topladığı yol-yarış bisikletiyle gider.. mesafeye 52 km diyor maps.. bu sene ki bisiklet için güzel para harcamış.. kadro fiyatını duyan baazı arkadaşlar kolpaçino filmindeki polisin tepkisini verse de az çok araştıran için normal fiyatlar sanırım:) :) kendisinden fikirler alıyorum.. bu arada kadro 4000 civarıymış.. yükselteceğini söyledi. :)

@drumbanger

hocam ozellikle mesajimda da belirttim kimseye demiyorum tuketim manyagi, sadece sizce gerek var mi diye soruyorum, offensive anlamayi becermissiniz yine. Kimse alamiyor diye digerini karalamasin degil bu mevzu, basit bir sekilde bir seyin hobi olmasi ona ne kadar para doktugunuzle mi alakali olmasi lazim, "en son cikani alma" bir hobi iciin sacma ve evet "tuketim manyakligi". En son cikana sahip olmanin getirdigi rahatlik. Kac tane insan taniyorum bir bisikleti alip bisiklet sorun cikarana kadar onu kullanan kadrosu 10yil kullanan oynar parcalarini verimsizlese kadar kullanmayan. Mesela arkadasin babasi bisikletini toplamistir, ancak surekli en son grupset'e gecmez, doktor da ayni zamanda. Yapabilir mi neden yapamasin...

Hobinin guzelliginin olcutu para olmamali bence. Ailemin durumu iyi, Izmir Amerikan Koleji'nde (burslu) okuyorum bu sene mezun olacagim. Dilersem ben de gidip rahatlikla 4500 -5000 tl'lik bir bisiklet alabilirim ki su an benim de birikmis param var.(bu parayi harcamiyim diye 6 aylik faiz'e verdim, universite de lazim olur). Ancak hobi olarak yapiyorsan senin icin bu yoldaki hissiyat olmali, altindaki aletin kac tl olmasi degil. Eger diyorsan ki eyvallah ben altimda pahali makine olunca mutlu oluyorum eyvallah. Ama sirf para dokmek icin para doken cok insan var. Ama kokeninde 4000 lira ile 14000 lira arasinda parasini hakeden bir fark olmuyor (kullandim biliyorum).Turlarda oluyor bazi insanlar ismi Ozan misal kendini Ozan 9000 gibi tanitiyor, altindaki bisiklet 9000 tl'mis. Yas konusundaki sacma tavrinizi da anlamis degilim. Bu kadar saldirgan olmayin, genclere de "sen kucuksun otur" modundaki tavirlar "hos gelmiyor" ve "sinir bozucu oluyor".

Ha bu arada, her yarisi ben de hem eurosport uygulamasindan hem de baska uygulamalardan takip ediyorum, hatta ayni anda iki tur falan takip ediyorum, klasiklere bayilirim vs vs.

En onemli sey aldigin bir seyin verdigi guven ve hazdir.Bu nedenle ayni paraya daha fazla guven veren ve bindiginde insana haz veren bir bisiklet almak bana gore cok onemli.Guven ve hazda kaliteyle oluyor.150 yillik bisiklet markalarinin tecrubelerinden yola cikarak tuketiciye guven veren bisiklet uretmesiyle tamamen taklit yaparak uretilen bisikletin verdigi guven ve haz ayni olmaz.Bu her malzemede gecerli seydir.
O yuzden benim temel felsefem yaptigin seyi ya adam gibi yapacaksin ya da yapmayacaksin.Bir seyi adam gibi yapmanin ilk kosulu da o is icin guven ve haz veren uygun ekipman kullanmaktir.
Elbette bisiklete binmek icin illa tam donanimli bisikletlere ihtiyac yok.Cocuklugumuz bmexlerle gecti ama uzun yola gitmek rampa cikmak tura katilmak vs icin ozellikleri iyi olan ve kalitesiyle guven veren markalara ihtiyac var.
Iyi futbol iyi topcularla oynanir arkadaslar

• Beğen
Tepkiler: venom09
Bisiklet sektöründe sürümden kazanmak diye bir durum olmadığı için işletme maliyeti birim fiyata daha çok yansıyor. Bu yüzden pahalı.
Üreticiler arasında rekabet fazla olmadığından pahalı.
Lüks bir spor gibi görüldüğü için performans düzeyinde pahalı.
İyi ürünler iyi işçilik gerektirdiği için pahalı.
"Pahalı malzeme kalitelidir." algısı olduğu için pahalı.
Ülkemize gelirsek;
Malzemeler ithal olduğu için pahalı.
Biz fakir olduğumuz için bize ayrıca pahalı.

@Mavi Kartal
Cevabınız için teşekkürler hocam, ben de koç gibi ucuz mal alacak kadar zengin değilim tayfasından bir insanım, ancak belirtmeye çalıştığım şey bisiklete dökülen "boşa" paradır. Bu da aynı elektronik eşyada olduğu gibi en son çıkan ve piyasadaki en iyi ürünü alma "ihtiyacı" hissetmek gibi. Dediğim gibi herkesin güzel bisikleti olsun kı ben de lapierre hastası bir insanım ve bir 105 lapierre almak için para biriktiriyorum. Ancak belli bir seviyeden sonra sürekli para bayılmak biraz hobinin dogasina aykırı gibi geliyor. Tabiki yineliyorum daha çok para daha iyi ekipman, daha iyi ekipman daha hız demek. Ama şu anda bundan 10 yıl önce bisiklet yarışçılarınin kullandığı ekipmandan daha iyi ekipmanlar alıp insanlar sahilde 10km sürüyor, veya perşembe gecesi tura çıkıp insanlara ne kadar para yatırdığıni anlatıyor...

arkadaşlar aslına bakarsanız bizler kapitalizm in esiri olarak tüketim toplumuyuz sürekli birşeyler satın alıyoruz, daha hafif olsun, alüminyum vardı karbon olsun, sora set mi ıyy 105 mi yok ultegra yok yok dura ace olmalı, neopren mont vardı nano bilmemne yağmurluk olsun, çanta heybe vardı yok şu marka şu tarz olsun işin gerçeği hiç bir zaman tatmin olmuyoruz maalesef bu bizim spora has değil aslında her şeyde bu hale geldi dünya bence üzücü bir durum ama kabul edelim üretmeyi değil tüketmeye bayılıyoruz

• Beğen
Tepkiler: şamilkafkas
Çok özel oyun alanları isteyen sporlar hariç hiçbir spor pahalı değildir. Önemli olan spor yapmaya dair istektir. Daha doğrusu miskinlikten kurtulmaya çalışmak diyelim. Halen gidip insanlara sorsanız tenis pahalı bir spor der. Neresi pahalı dediğim zaman raket falan diyorlar. 5-6 seneden beri ara ara tenis oynadım. Başlamak için maliyetini söyleyeyim. Altus marka bir tenis raketi: 40-45 tl. 5 tane top:10 tl ... yani 55 tl vererek en az 1 sene rahatlıkla tenis oynayabilirsin. Ufak illerde bile Gençlik Spor'un ücretsiz tenis kortları var. Ama tenis pahalı spor değil mi? Bisiklette durum farklı değil . Alırsın 300-400 liraya eşek bisan yada full amortisör bir bisiklet, hem kas bile yaparsın o bisikletlerle gezebilmek için :)

Yukarıda yazılan birçok mesajı okudum bazılarına üzüldüm. ''Milletin bakmasını seviyorum, bisikletin fiyatını duyunca verdikleri tepki hoşuma gidiyor '' vs. gibi sözler. Toplumumuzun genel yanlışlarının bir örneği de bu aslında. Asgari ücretle geçimini sağlayan bir arkadaşımızın en pahalı telefonu aldığında düşündüğü ile bu sözleri söyleyen arkadaşın düşünce aynı. Herkes kendi kazandığını harcar buna en ufak sözümüz olamaz bunu da belirteyim. Spor ne zaman ekipmanı ve yapılış tarzı ile şekilcilikten uzaklaşırsa o zaman kalitesi artar.

Bulunduğum ildeki stadyumda bir pankart var koşuya gittiğimde her tur geçerken okurum. Hızlı koş, yavaş koş, keyifle koş, zorlayarak koş. Yeterki koşabiliyorken koş. Benzer şekilde Bisan sür, Cannondale sür ama şekil olsun diye değil de spor olsun diye sür...

son cümle açıklayıcı olmuş hocam.. amatör ligdeki oyuncular aylık ak-bil ve yemek gibi ödemelerle elde tutulmaya çalışılırken diğer yandan milyon dolarlar verilerek kiralanan oyuncu aynı değil..

• Beğen
Tepkiler: Groims
Geri