Scudo Sports

Bisiklet sporu neden bu kadar pahalı?

@biozalp

Bakimini yaptigin hicbir mekanik kullanim omurleri disinda seni yolda birakmaz. Elektronik aksam ise tam tersi her an her yerde sorun cikartabilir, bakimi daha zordur. Guvenlik de goreceli birsey bence...

Scudo
@Bahadır Gürel

Seni yakından takip ediyorum bahadır gürel. Ama bu yazdıkların ile darvinist görüşlerin birleştiğinde-o kısma yönelik herhangibir eleştirim yok- yazdıklarının satır aralarında öjenik bir elitizmin tehlikeli sularında dolaştığını gösteriyor. Sen eskiden böyle değildin, bana hayal kırıklığı yaşatıyorsun. Acaba ben bahadır güreli yanlış tanımış olabilirmiyim?
Bu arada
Bisiklete dair her şeyin pahalı olma sorunsalı

• Beğen
Tepkiler: şamilkafkas
Başlık "Bisiklet sporu neden bu kadar pahalı " ama konu tamamen "param var alırım " ya da "neden alıyorsun boşa para veriyorsun" gibi bir muhabbete dönüşmüş. Şimdi bu spor pahalı mı değil mi ? Bu soru cevaplandımı yoksa "parayı basarım alırım" ve "ona o kadar para verirsen kapitalizmin esirisin" muhabbetine devam mı ?

Biz kur farkı ve vergilerden dolayı yaklaşık %45 daha pahalı yaşıyoruz zaten. Üretici olmakla da ilgisi yok. Yerli Üretici de illa bir yerden kısıyor maliyetin çoğu yine ithal kaynaklı.
Biz bunları yaşarken diğer ülkelerde kendi bütçelerine göre pahalı olduğunu düşünüyor. 2000€ ya bizim önümüze koysalar oynaya oynaya alacağımız bir bisiklet bir almana yada İngilizede pahalı geliyor çünkü pahalı biz 2000€ verir alırız çünkü Türkiye'de o bisiklet 3000€ zaten. Bazı üreticiler üzerine karlarını ayarlayarak tüm dünyada aynı fiyatı tutturuyor ama Türkiye vergiden yine bir %18 geçiriyor.
Dediğim gibi yabancılarda şikayetçi çünkü spor dan çıkıp hobiye kaydı bisiklet. Dünyaya erişir oldu markalar. Daha gösterişli ürünlere daha çok fiyat çeker oldu. Sadece profesyoneller için AR-GE değil herkesin AR-GE yapamaya başladılar. Profesyonel ürünlerin ön üretim maliyetlerini sıradan kişilere yüklemenin kolay yolunu buldular.
%6 Watt kazanç sağlayan bir jantı
Sanki mucize gibi pazarladılar. %6 Watt günlük kullanıcı için 3-4 bin etmez ama sanki etmesi gerektiğini profesyoneller aracılığı ile anlattılar.
Bisiklete binerken Watt ölçmek normal kullanıcı için gerekli değildir çünkü normal kullanıcı istediği yerde durur dinlenir beslenir.
Bu gün 20 bin harcayana da bir şey demem 2 bin harcayana da bir şey demem ama mantıklı harcamak en doğrusu.
10kg fazlan kiloluyken 7 kg bisiklet almak mantıksız.
Yolda patladığı zaman arkadaki arabadan yenisini veren yoksa tubular kullanmak mantıksız.
Yanından dev kamyonların otobüslerin geçtiği trafikte 50-60-80mm derin jant kullanmak mantıksız.
Sele kıcına batarken karbon gidon kullanmak mantıksız.
50 tl lik kask kullanırken 105 setin olması mantıksız.
Dengeli bir harcamada miktarı çok olsada ihtiyaçları karşılıyorsa ve görünümünden çok işlevi için yapılıyorsa sorun yok.
Yoksa dükkanlar şekerçi dükkanı gibi doyumsuzca alırsın. Önemli olan nekadarına ihtiyacın var.
Şimdi 1000 tl lik bisiklet alayın yan ürünlerde 300 tl 1300 tl ye başlayayım sonra satar satar değiştiririm de yanlış bence.
Alması satması yeniden alması kargo paraları gittisi geldisi ucuz bisiklet çabuk bozulur yaptırması kaybettiğin hevesi falan en az 1000 TL'de öylece havaya gider.

Mantıklı olan tüm şarları düşünüp, kendini tanıyıp bu işe öyle girip minimum 3 maksimum 10 bin tl lerde sağlam başmak.
Ucuz bisiklet alıp bozulduğu için bırakan arkadaşlarım oldu ama pahalı alıp bırakan hiç olmadı çünkü verdiği paranın karşılığı alamak içi. Belirli rutinde bindi. Ucuz alınca amaaan boşver oluyor.
Kolay gelsin, herkese bol mantık dilerim.

@biozalp Bence bu etkenlerin içinde bacaklar kadar altınızda ki makinenin de hissedilir derecede farkı var.Misal esnemezliği yok denecek kadar az olan bir yol kadrosu ile giriş seviyesi alü bir kadro uyguladığınız gücü aynı oranda mı iletir yola?Ya da vites veya fren seti performans ve güvenlik olarak aynı mı olur?Bir kere psikolojik olarak insan daha güvende hisseder kendini...
Özetle demem o ki boş verin arkadaşlar kim neye biniyor nasıl biniyor, kaç para bayılıyor, kendini mi tatmin ediyor yoksa başkalarının ona altındaki makinesinden ötürü hayranlık duymaları hoşlarına mı gidiyor... (daha uzar gider teldeyim şuan :) )
Önemli olan sizin mutlu ve sağlıklı olmanız.İstediğimizi almakta en doğal hakkımız.
Not: Para biriktirip orta seviye bir yol bisikleti almayı düşünen biri.

Bana iyi geldiğini bildiğim tecrübe ettiğim bir şeye, daha iyisi için bütçem dahilinde verdiğim para gözüme gelmez şahsen.Bir bisiklete 2000-3000 vermek gözüme gelmez ama bir telefona vs asla o kadar para vermem.

Bisiklet çoğumuz için bir hobi. Bu hobiye bakış açımız da harcama alışkanlıklarımızı belirliyor. Kimimiz sadece sahip olmanın verdiği hazzı yaşamak için, kimimiz yeni ürünleri deneyip keşfetmek amacıyla para harcıyoruz.

Ben şahsen yeni ürünleri ve beraberinde getirdiği yeni teknolojileri deneyimlemeyi seviyorum. Elektronik, bilgisayar alanında da, bisiklet alanında da bu böyle. Dağ bisikletimde XX1 grupset var mesela. Daha önce 3x9 XTR-X0 karışık bir grupset kullanıyordum ve her şekilde ihtiyaçlarımı karşılıyordu. Ancak bir noktadan sonra yeni şeyler keşfetmenin, yeni tecrübeler edinmek istemenin dürtüsü galip geldi ve 1x11 set denemek istediğime karar verdim. Parayı da sonuçta isteklerimizi karşılamak için kazanıyoruz öyle değil mi? :)

Her yeni ürün beraberinde yeni bilgi ve tecrübeyi getiriyor. Sadece kullanım deneyimini kastetmiyorum. Özellikle bisiklet söz konusu olunca, bisikletin üzerine taktığım her bileşenin tabiri caizse canını çıkarıyorum. Hidrolik frenlerin dolumu, bakımı, jantların akordu, göbek bakımları, rulman değişimleri, grupsetlerin bakımı ve ayarlarından tutun da karbon kadronun verniklenip cilalanmasına kadar her işi kendim hallediyorum ve bu şekilde azımsanamayacak derecede bilgi ve tecrübe edindim. Ve bu tecrübeyi edinebilmemim ön koşulu da bu ürünlere sahip olmaktı, yoksa kimse size kendi Crossmax SLR jant setini, XX frenlerini, XX1 grupsetini kurcalatmıyor :)

Eğer içinizde bisiklet mekaniğine, ürünlerin ardındaki mühedisliğe dair merak ve öğrenme aşkı varsa, bir şekilde bunları doyurmak durumundasınız. Bunun karşılığında elde edeceğiniz keyif, bilgi ve tecrübeye de paha biçilemez bence. Bu uğurda para, emek ve vakit harcayanları sorgulamak yerine onları anlamaya çalışmak daha doğru bir yaklaşım olur.

Çankırı'da yaşıyorum ve Kırıkkaleliyim. Bu iki il için gördüklerimi söylüyorum.Bahsi geçen illerin nüfus durumunu az biraz tahmin ediyorsunuzdur. Çankırı'da 2, Kırıkkale'de 3 adet kort var devlete ait ve çoğunlukla boş. Üstelik bir ücret talep edilmiyor. Diğer Anadolu illerinde de benzer durum söz konusudur muhtemelen. Peki ben Kırıkkale veya Çankırı'da yoldan birini çevirip tenis pahalı bir spor mudur? diye sorsam cevabı ne olur takdiri size bırakıyorum. Bu kısmı atlayayım asıl konu olan bisiklet sporunun pahalılığı konusunda daha önce görüşümü yazdım ama tekrar edeyim. Hayatın diğer alanlarında olduğu gibi bisiklet sporunda amaca uygunluk, ekipman kalitesini belirleyen ana unsur olmalı. Dağ bayır gezmeyen asfalttan çıkmayan adamın mtb alması ne kadar abes kaçar ise, yarışlara girmeyecek işten eve belki günde 10 km bisiklet kullanacak bir adamın 5000 tl üzeri karbon bir yol bisikleti alması da o kadar garip bir durum olur. Yani ekipman şekile göre veya pahasına göre değil kullanım amacına göre şekillenir. Henüz bir ay önce Cannondale quick 6 bisikletimi sattım ve şuanda btwin elops 320 kullanıyorum. Cannondale'in fiyatı 2000 tl civarıydı, şimdi kullandığım elops ise 850 tl. Amacım işe git-gel 4-5 km yol yapmak ve arada da akşamları çıkıp 1 saat kadar bisiklet sürmek. İnanın bana elops çok daha konforlu benim açımdan. Şimdi gidip ben bu iş için Pinarello Dogma alsam ve beni görenler - ki görenlerin büyük kısmı için pinarello muhtemelen bisandan daha kötüdür o kadar konuya uzaklar- ooo bu bisiklet bilmem kaç k lık bisiklet adama bak dese. Benim bisiklet konforum artar mı? Ya da belime daha mı az yük biner? Hiçbiri. Gururum okşanır, zenginliğimi gösteririm ve o para verilir mi bu bisiklete diyen adamın bilgisizliğine gülüp kendi alimliğimden gurur duyarım. Yani parayla ego tatmini yapmış olurum. Bunların hepsi benim düşüncem tabiki. İsteyen gücü nispetinde istediği marka model alabilir. Ama amacımızdan sapıp, gelirimizi dikkatli kullanamaz isek o zaman tüketim toplumu olup hiçbir şeyden tatmin olamaz seviyeye geliriz.

Ultegra seti olan bir bisiklete sahip bir kişi düşünün. Dura-ace yapacak. Hani dura-ace yazınca herkes bakıp voooav diyor ya. Aradaki vites geçiş hızının, ağırlığın yada frenleme kalitesinin bir profesyonel bisiklet yarışçısı haricinde normal bir kullanıcıya etkisini söyler misiniz bana? Yahu günde ortalama 20 km bisiklet sürüyorum ha sora olmuş ha dura-ace ne farkı var benim için. Dura-ace 'in üst modeli çıkacak bu sefer onu almak isteyeceksin. Bunun sonu yok ki. Asla tatmin olmayacaksın ve hiçbir zaman o eski bmx bisikletinin tadına varamayacaksın kardeşim çünkü sporculuğun yada daha iyi insan olmanın değil, komponentlerin, daha şekilli telefonların, daha güzel kıyafetlerin yarıştırıldığı tatminsiz tüketim toplumuna hoş geldin.

@h.ustuner Cankiri'ya gecen sene mac icin gelmistim. Yeni spor kompleksleri yapilmis, belki bir kac nesil sonra spor cok daha fazla yayilir diye umarim. Goruslerinize katiliyorum.

Hangi spor dalı ucuz? 50-60 cm kol yapan adama sormak lazım o vücudu nasıl yaptın diye ne diyecek hergün bol,bol et ,balık,süt yumurtamı yedim diyecek bunun whey proteini var,protein tozu var,amino asit hapları var,steroidleri var kısaca var oğlu var yani pahalımı evet pahalı bütçe yetermi herkese yetmez elbet.birisi kalkar ismemi markayamı para vereceğim der, öbürü çıkar ucuz mal alacak kadar zengin değilim der.sonu gelmez sorular ve yorumlar.

@Bicycle_Dream hocam, 50-60 kol yapan adamın yaptığı benim gözümde spor falan değil. Suplementlerin insan sağlığına dair etkileri halen büyük tartışma konusu iken, sağlık için yapılan bir aktivite olan sporda bunları kullanmak resmen sporun amacına ve ruhuna ihanet gibi bir şey. Daha güçlü ve sağlıklı olmak , bunun yanında daha fit bir vücuda sahip olmak başka şey. 50-60 cm kol yapıp, vücut geliştirmenin dibine vurmak çok başka. Birincisi spor, ikincisi ise çok daha farklı bir durum. Sağlığı yerinde olan bir insanın steroid kullanmasının savunulacak bir tarafı bile yok. Hele de spor için.

• Beğen
Tepkiler: kobalamin
@h.ustuner Size göre öyle siz tu kaka deyince yada beğenmeyince olmuyor kusura bakmayın bana görede futbol bir spor dalı değil.

Paketlenen, fabrikasyon butun besinler zararlidir. Performans sporu yapiyorsaniz ve bu besinleri kullaniyorsaniz eger sporu biraktiktan sonra sonuclarini aci bir sekilde anlarsiniz.

@Bicycle_Dream Tabiki hocam size göre de futbol bir spor dalı olmayabilir. Herkesin farklı düşüncede olması gayet olası bir durum.

Beyler konuyu çarpıtmadan tartışalım burda benim şahsen demek istediğim her spor dalı pahalı ama kullanılan giyim kuşamla ama kullanılan ilaçlar veya diğer ürünlerle konu steroidler değil önce bunu idrak edelim onu tartışmıyoruz(evet kullanılmasın kötü ,berbat vb..) oda kişiyi bağlar,ben şahsen ihtiyacım ne varsa onu alrım bana bisiklet satan şark kurnazı esnafın dediği yol bisikletiniz hayırlı olsun bunun yanında hemen 400 tl'lik shimano bisiklet ayakkabısı alın , birde size 200'tl lik spd shimano pedal verelim sebep,niye veriyorsun? verme kardeşim sanırsınki onlar olmasa bisiklete binemezsin :D tanrıdan peygambere inen 10 emir gibi..

Bu is biraz da tuketim cilginliginin eseri ve maalesef bu cilginlik bisiklet piyasasina da sicramis durumda.
Kapitalist sistem insanlara farkli alternatifler sunarak varligini surdurur. Bisiklet, ekipman ve aksesuarda bu denli cesitlilik olmazsa belki de sektor ayakta duramayacak ve bitecek. Bir sekilde ayakta durabilmek icin inovatif urunler sunmak zorundalar ve bunlarin da arge, uretim, stok, tasarim maliyetleri var. Haliyle nihai fiyata yansiyor bu etkenler.

@Bicycle_Dream
Çocukluğum aklıma geldi.
Almanya dan gelen katlanır kırmızı bir bisikletim vardı.tel arka bagajı vardı, selwnin altınsa orjinal takım çantası vardı,3 kişi binerdik.zeytinburnundan yeşilköye yada beşiktaşa 12 yaşındayken giderdim.
Bir şort birde tişört ile tüm gün terlerdik.

Şimdi ise sanki dünya şampiyonadına hazırlanıyoemuşyz gibi saçma sapan harcamalar yapıyoruz.neyse.

@asusmune Aynen öyle ben en çok dayatmalara kızıyorum yoksa banane alan ne alırsa alsın kimsenin karışmak haddi değil.

@mehmetsunu

Öjenizm nedir? Irk ayrımı yaparak insanları buna göre elemektir.

Ben neden bahsediyorum? İnsanları ne olursa olsun hiçbir şeye göre sınıflandırmaya çalışmayın, hata yaparsınız. Evrimsel analizde "ırk ayrımı" bile siyasidir, evrim biyolojisinde bir karşılığı bulunmaz.

Şimdi soruyorum; öjenizm yazdıklarımın neresinde?

@Ceyhun Özkan

tabiki insan daha iyi komponentla kendini daha iyi hissedecektir, ancak bu artis parabolik artiyor, soyle ki 1000tl bisiklet ile 2000tl bir bisiklet arasinda performans acisindan ucurum bir fark olabiliyor ki 3000tl bandi bana gore fiyat performans olarak en iyi segment oluyor. Ancak bu fiyati astiktan sonra farklar o kadar minimal oluyor ki altiniza markasiz komponentlari koyasal farkini anlamaniz bile guc olmaya basliyor (uzun sure duraace kullanip sonrasina 105'e gecip bir fark hissetmeyen ve gunluk 60km kullanan klup sporcusu bir arkadasin sozleri de ayni zamanda bunlar). Bir asamadan sonra sacma olmaya basliyor ki benim sozettigim de bu.

@h.ustuner

katiliyorum, fazla soze de gerek yok :)

@Bicycle_Dream

@Kuzey Ege

@Kuzey Ege ve @Bicycle_Dream dostlarim. Benim actigim konu "Ciddi bu fiyata deger mi" isimli bir konuydu, moderator arkadaslar bu konu ile birlestirmeyi uygun gormusler yanlis anlasilmasin, benim sordugum soru ve uzerine tartismalar #76. posttan itibaren basliyor, ilk mesaj ile konsept olarak benzese de ayni acidan bakmiyor. Neden pahali oldugunu sorgulamiyorum ben veya sporun neden pahali oldugunu, deger mi onu sorguluyorum :)

• Beğen
Tepkiler: Ceyhun Özkan
Geri