Bisiklet çoğumuz için bir hobi. Bu hobiye bakış açımız da harcama alışkanlıklarımızı belirliyor. Kimimiz sadece sahip olmanın verdiği hazzı yaşamak için, kimimiz yeni ürünleri deneyip keşfetmek amacıyla para harcıyoruz.
Ben şahsen yeni ürünleri ve beraberinde getirdiği yeni teknolojileri deneyimlemeyi seviyorum. Elektronik, bilgisayar alanında da, bisiklet alanında da bu böyle. Dağ bisikletimde XX1 grupset var mesela. Daha önce 3x9 XTR-X0 karışık bir grupset kullanıyordum ve her şekilde ihtiyaçlarımı karşılıyordu. Ancak bir noktadan sonra yeni şeyler keşfetmenin, yeni tecrübeler edinmek istemenin dürtüsü galip geldi ve 1x11 set denemek istediğime karar verdim. Parayı da sonuçta isteklerimizi karşılamak için kazanıyoruz öyle değil mi?
Her yeni ürün beraberinde yeni bilgi ve tecrübeyi getiriyor. Sadece kullanım deneyimini kastetmiyorum. Özellikle bisiklet söz konusu olunca, bisikletin üzerine taktığım her bileşenin tabiri caizse canını çıkarıyorum. Hidrolik frenlerin dolumu, bakımı, jantların akordu, göbek bakımları, rulman değişimleri, grupsetlerin bakımı ve ayarlarından tutun da karbon kadronun verniklenip cilalanmasına kadar her işi kendim hallediyorum ve bu şekilde azımsanamayacak derecede bilgi ve tecrübe edindim. Ve bu tecrübeyi edinebilmemim ön koşulu da bu ürünlere sahip olmaktı, yoksa kimse size kendi Crossmax SLR jant setini, XX frenlerini, XX1 grupsetini kurcalatmıyor
Eğer içinizde bisiklet mekaniğine, ürünlerin ardındaki mühedisliğe dair merak ve öğrenme aşkı varsa, bir şekilde bunları doyurmak durumundasınız. Bunun karşılığında elde edeceğiniz keyif, bilgi ve tecrübeye de paha biçilemez bence. Bu uğurda para, emek ve vakit harcayanları sorgulamak yerine onları anlamaya çalışmak daha doğru bir yaklaşım olur.