Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisiklet sürmeyi öğrenmek

İnternette arayıp da bu sayfayı bulan arkadaşlar için, kademe kademe nasıl öğrenebilir (ya da öğretebilirsiniz) yazıyorum. Bugüne kadar 100 kişiye öğretmişimdir, bu yüzden tecrübeyle sabittir.

Beynimiz düşmeme konusunda çok pratik, ve hızlıdır.

TEORİ:
1 - "denge problemim var", "küçükken düşmüştüm", "boyum kısa","kilom fazla", "yaşım geçti" bahane değildir. Bunu peşin söyleyelim.
2 - İnsanoğlunun doğasında denge vardır, iki ayakta hatta tek ayağın parmak ucunda dahi durabiliyorsa, bunu bisiklete uyarlamak zor değildir.
3 - Bazen yakın ile çalışmak daha zordur. "sen bu işi beceremiycen"de olabilir, ya da sizi gereksiz tutup öğreniminizi yavaşlatabilir. Yakın olacaksa sabırlı ve motivasyonu yüksek biri olmalı.
4 - Tekerler açısal momentum nedeniyle, hız kazandıkça dengede dururlar. Bozuk para düşünün, atınca gider gider, yavaşlayınca bir tarafa doğru düşer..Bu yüzden çalışırken hızınız ne güvensiz olacak kadar fazla, ne de dengeniz bozulacak kadar yavaş olmalı.
5 - Kollar refleks olarak kasılır, eller de gidona ağaçtan düşmek istemeyip de son dala tutunur gibi tutunur bazen. Bu düşmenize yol açar. Beyini telkin ederek bu kasılmayı (özellikle kollar,vücut,gidon dörtgenini kaskatı ediyorsa) hafifletmek şarttır.
6 - Bisiklet hangi tarafa doğru düşüyorsa O TARAFA DÖNERSENİZ, düşmez. Dümdüz gitmeye çalışmayın. Bunu kullanın. Düşüş açısına göre gidon açısı ne olacak zamanla alışırsınız.

PRATİK:
Boyunuza uygun bir bisiklet bulun. Frenleri çalışır olmalı, tekerleri inik olmasın, ve frenlere sürtüyor da olmasın. Seleye oturunca ayaklar (tercihen tabanlar) yere değiyor olsun. Bu güvenli hissetmenizi & ve güvende olmanızı sağlayacak. Pedalları 15# bir anahtarla çıkarabilirseniz çıkarın, ama çıkarmazsanız da olur (bacak arkaları biraz morarır). Pedallar, pedallama yönünün tersine doğru çıkar (yani sol pedal tersten çıkar).

Şimdi ayaklarınızla itekleye itekleye gidin. Pedalları kullanmayın. Aşağıya, tekere, gidona bakmayın. Önünüzü görmeniz lazım.

Ayaklarınızı kaldırarak mesafe gitmeye çalışın. 1 metre,2 metre ...

Zamanla daha hızlı iterek ve sağ, sol yapa yapa, mesafeyi uzatın 3 metre, 4 metre

5 metre gidebilince, fren çalışın. Sağ fren (arka teker) kullanın. Sol freni kullanmayın.

Durmak için ayakları değil frenleri kullanın. Ayaklar bisiklet durmaya yakın yere inmeli. (düşme riski yoksa)

10 kere güzel fren yapınca, mesafeye geri dönün.

Bu aşamada kendiniz hızlanamıyorsanız, biri sizi itsin (nazikçe), ya da hafif eğimli bir yer bulun (%5).

10 metre rahat gidebildiğinizde hazırsınız. (bunu 3-4 kez başarınca)

Pedallara geçiş yapın. BU aşama zordur, çünkü sabırsızlık devreye girer. Sabredin, sakin olun, pedalı güzel bir konuma getirerek, ileriye bakarak başlamaya çalışın. Pedal çevirmekde zorlanıyorsanız (bacağı yukarı çekerken) sele boyu biraz yükseltilebilir. Ayaklar yine yere değsin.

İyi bir başlangıç yaptığınızda da diğer pedala ayağınızı koyup çevirin.

yollar sizin.

Videolu resimli anlatım için sitemi ziyaret edebilirsiniz:

(link)

Scudo
Biraz fazla çalışmaya ihtiyacı var galiba.

Aslında 1-2 saatlik bir süreç..nadiren 4 saat. daha fazla süreceğini düşünmüyorum.

Herkese merhabalar,

Ben bisiklet alınca kız arkadaşım da heves etti, çocukken hiç binmemiş yani asla öğrenmemiş bisiklete binmeyi. "Bana öğretir misin?" diye rica etti. Bişeyler öğretme konusunda pek kendime güvenim yoktur, en iyi bildiğim şeyi bile birisine öğretirken bocalarım, güçlük çekerim.

Size sormak istedim ben de. Çocuklar bi şekilde öğreniyorlar, denge tekerlekleri vs hafif ve küçük olmaları öğretirken daha kolaylaştırabilir gibi geldi fakat bi yetişkini düşününce gözüm korktu ne yalan söyliyim.

Internette araştırınca bir kaç güzel video buldum ve bana bi fikir verdi bir de size sormak istedim.

Önereceğiniz yöntemler var mıdır?

• Beğen
Tepkiler: EnginCan
@calpg
pedalları çıkartıp seleyi indirerek mesafe katetmeye çalışarak.

• Beğen
Tepkiler: amoush00
biz küçükken anne babamız 3 tekerli alır, biraz kullandıktan sonra tekini çıkarırdı :) sonra da diğerini çıkarırdı :) sonra da birkaç düş kalk yapar gitmeyi öğrenirdik

Bende eşime ve kendime bisiklet aldım cumartesi. ben kullanmayı biliyorum eşim bilmiyor hafta sonu öğretmeye çalıştım ama bayanlar ne yazık ki kararsız ve güvensizler :) aman düşerim aman bi yerime bişey olur. Bisiklete aldım ve öğretirken uygulamalı ben düştüm bi kaç kere düşünce bişey olmuyor gösterdim eldivenler var kaskımız var zarar görmüyoruz görsel bir şekilde anlattım. Morali düzeldi ilk 30 dk hiç yol kat edememiştim taa ki ben bi kaç kere düşmelerimi gösterene kadar :) Öz güveni yerine geldi kullanmaya başladı ufak ufak gaz da verdim :) kalan 30 dk mesafe kat etmeyi öğrendi bu hafta içi de fren vites vs. öğrendi mi ver elini adalar :)

• Beğen
Tepkiler: calpg ve Tasogare
öğretemezsiniz bence. Bisiklet sürmek temelde kendin öğrenmen gereken bişeydir. Gerekli motivasyon desteğini sağladıktan sonra iş tamamen kullanmak isteyen kişi ile biter. yok düşerim yok süremem gibi endişelere kapılırsa, olmaz o iş. Bisiklette düşmekte var kalkmakta :)

• Beğen
Tepkiler: calpg
@Ahmetkhrmn benim de bulduğum videolar bunlardı zaten.

@DKN abi 30 yaşlarında düşe kalka öğrenmek sıkıntı biraz, sağda solda yara bere, hareket kısıtlaması falan o yüzden yetişkin diye belirttim. bi de 4 demek istediniz heralde yoksa bu hesapla sizin tek tekerli öğrenmiş olmanız lazım :D

@EnginCan ne gibi korumalar kullandınız?

• Beğen
Tepkiler: EnginCan
@calpg dikkatli insan nasılda belli ediyo kendini :D o zamanlar öyle denirdi :hhhhhh:

• Beğen
@calpg kask ve eldiven başka korumalık çok olur diye düşünüyorum dizlik vs.

• Beğen
Dengenin buldun mu tamamdır. Ben bisiklet sürmeyi 5 dakikada carfour malı bir bmx üstünde öğrenmiştim zamanında. Annem bisiklet sürmeyi öğretmek amaçlı selemden tutuyordu. Ben anneme "Yok oradan tutma buradan tut, şuradan tut diye zırladım." Annem de 5 dk. sonra bıkıp beni tümüyle bıraktı ve o şekilde kendi kendime giderek ilk sürüşümü gerçekleştirmiştim.

Bisiklet sürmeyi 1 hafta içinde öğrenmem gerekiyor ama tek başıma yapabileceğim bir şey mi küçükken öğreten olmadi şimdi derdine düştüm tabi :) Ne yapmam lazım ? Eskişehirde oturuyorum var mı bizim buralarda surda çok iyi ogrenirisin dediginiz bir alan ?

Merhabalar, ben bisiklet kullanmayı biliyorum ama eşim bilmiyor buradaki bir öneri beni birlikte bisiklet sürebilmemiz konusunda umutlandırdı. Yetişkin 2teker bisikletlere arka küçük 2teker takılabiliyor mu? Eğer olabiliyorsa bunu İzmirde yapabilecek yerler biliyor musunuz? Yardımcı olursanız cok sevinirim teşekkürler.:)

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
merhabalar bunun acil öğrenebilecek bir şey yok :) bu kişi den kişiye göre değişir. Ben 2 tekerli bisiklet sürmeyi 5 yaşımda, yarım saat içinde öğrendim :)

@cappucino35 hocam devir youtube devri. onlarca video var. bir iki saatte öğrenir.

edit: herkese önerdiğim videoyu buraya ekleyeyim. yetişkin olduğunuz için pedal sökme adımını atlarsınız.

Geri