Kimse tayt giymek zorunda değil, tayt giymeyerek de bisiklet sürülür. Tayt giyene garip garip bakılması kadar, tayt giymeyene de önyargılı bakış doğru değil.
Denize veya havuza girerken amacınız ailenizle arkadaşınızla güzel vakit geçirmekse mayo ne kadar gerekli olabilir ki? Altınıza bir şort giyip de pekala güzel vakit geçirebilirsiniz. Ama suya girme amacınız farklıysa, mesela spor yapmak istiyorsanız, daha hızlı yüzmek, daha uzun mesafe gitmek istiyorsanız bone ve mayodan iyisini bulamazsınız, hatta vücudunuzu iyice kavrayıp göğsünüzün, sırtınızın, kollarınızın suya direncini azaltan kıyafetler çok avantajlı olur. Enerjinizi boş şeylere harcamak gibi bir şey olabilir mi?
Madem yol bisikleti alacaksın, amacın doğa turları olmayacağına göre enerjini doğru yere harcamalısın. Hız yaparken ve uzun mesafeler pedallarken iyi performans elde etmek için tayt ideal.
Bir konuya da açıklık getireyim. Birçok konuda tartışmalarda "ahlaken uygun değil" vb. şeyler görüyorum. Anladığım kadarıyla ahlakın ne olduğu ve ne olmadığı tam bilinmiyor, toplumsal normlarla karışıyor.
Stephen Covey'in tabiriyle yazayım:
Bir insanın kendisini koruması, ihtiyaçlarını gidermesi ve soyunu sürdürmesi temel içgüdüleri olup varlığının zorunlu bir parçası ise, diğer insanlarla ve canlılarla sosyalleşebilmesini sağlayan ahlaksal ilkeleri de varlığının zorunlu bir parçasıdır. Ahlak ilkeleri evrenseldir (tüm insanoğlunda vardır), zamandan bağımsızdır (insanlık tarihimiz boyunca varolmuştur) ve basittir (2+2'yi hesaplamak daha zordur, çünkü ahlak ilkeleri beyin soğancığında yer alan genetik alışkanlıklardır, düşünmeyi gerektirmez). (sevgi, saygı, doğruluk, dürüstlük, iyilikseverlik, eşitlik, hakkaniyet,...) Bu nedenle ahlak ilkelerini bir inanç sistemine, felsefeye, insan ırkına veya başka bir şeye atfetmek konu hakkında cahil olmakla eş anlamlıdır. Temel içgüdüleriyle ahlak ilkelerini dengeleyerek yaşayan insanlara olgun insan diyoruz.
Mesela evlilik kurumu toplumsal normdur, ahlak ilkesi değildir. Kadın ve erkeğin evlenmeden birarada yaşaması ahlak açısından ne doğru ne yanlıştır. Benzer şekilde ne giydiğiniz de toplumsal normdur ahlakla ilgili değildir. Toplumsal normlar, adı üzerinde, toplumdan topluma değişir. Avustralya Aborijinleri anadan doğma çıplak yaşarken ahlaksal bir hata yapmazlar ve toplumsal normları açısından da doğrudur, ancak başka toplumlarda yanlıştır (artık orjinal yerliler günümüzde kalmadığı için benzetmeler de geçmişe ait oluyor). Kısacası elmayla armutu karıştırmadan yaşamayı öğrenmeye gayret edelim, ben elimden geldiğince böyle yapmaya çalışıyorum.