Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisiklet yolu hakkında ilginç bir mesele var :)

Bahsedilen bisikletlinin yaptığı doğru mu?


  • Toplam katılım
    178

Gixxer

Forum Demirbaşı
Kayıt
24 Temmuz 2012
Mesaj
423
Tepki
373
Şehir
İstanbul
İsim
Yiğit Tabas
Bisiklet
Focus
Herkese hayırlı ramazanlar!
Arkadaşlar facebook'ta gezinirken bir bisiklet sayfasının Emirgan sahiline yapılmakta olan bisiklet yoluyla ilgili paylaşımını gördüm ve bir fotoğraf dikkatimi çok çekti: bisikletli.jpg
Şimdi bu resimde ne görüyoruz? Bisiklet yolu gayet güzel görünüyor fakat arkadaki yol bisikletlimiz araç yolundan ilerliyor. Facebook'ta arkadaki bisikletliyi biraz da haklı olarak eleştirenler olmuş ama bir noktada da bisikletli haklı değil mi? Bir yanda bisiklet yolu olmasına rağmen yolu kullanarak bir çeşit kural ihmali var bir diğer yanda da o bisiklet yolunun bisikletlinin yaptığı antrenman temposuna uygun olup olmadığı, yoldaki tümseklerin ve özellikle kaldırımdan inip çıkarkenki çok hafif tümsek rampaların (Maltepe sahil bisiklet yolunda çok rastlanır buna) hem bisiklet hem de sürücüsü için engel oluşturduğu gibi bir gerçek var. Şahsen benim karbon bir bisikletim olsa ben de öyle yoldan giderdim çünkü bisiklet yolunun kesintiye uğradığı yerlerden zank diye inişler gerçekleşebiliyor. Sonuç olarak arkadaki yol bisikletinin yaptığı bir kural hatası sayılıyor ama teoride. Uygulamada ne kadar doğru ne kadar yanlış bir hareket sizce? Yol bisikleti almayı düşündüğümden beri kafamı kurcalayan bir soru. Bu tip bir yolda bu tip bir kullanım amacında bisiklet yolu varken yoldan sürmek ne kadar doğru ne kadar yanlış? Değerli görüşlerinizi bekliyorum. :))

Fotoğrafın kaynağı: (link)
 
Scudo
Bana kalırsa doğru , tamda bahsettiginiz nedenlerden dolayı.
 
Bizim trafik kurallarımıza göre doğru olanı yapmak daha mantıklı ,tabi burada yapılan kural ihlali bisiklet yolunun olduğu yerde bisikletin araç yolunda gitmesi yasaktır.Ama adama sorsan oda kendine gore haklı.
 
  • Beğen
Tepkiler: Kadirhan
bisikletcinin kurali, o an isine ne geliyosa yapmasidir bana gore. isine o an yoldan gitmek geliyosa onu yapmali. katlanir bisikletimle pendik bisiklet yolunda giderken tumsek dolu yerlerden gecerken heryerinden cart diye ses geliyor , 120 psi lastikli incecik yol bisikletini dusunemiyorum oralardan geciste. en makulu yoldan gitmek yol icin.
 
Araç yolundan giden arkadaşın ne derece doğru bir hareket yaptığını, aşağıdaki fotoğraf ile belgelemek istiyorum. Fotoğrafı yaklaşık 1 saat önce çektim, ve bu araç gibi en az 20 araç bisiklet yollarını kapatmıştı. Buyrun, istediğiniz yerden gidebilirsiniz!
 
Sizin de dediğiniz gibi bir bisikletlinin bisiklet yolu bulunan bir bölgede motorlu araçların kullandığı yolu kullanması trafik kurallarına uymamaktadır. Ancak bazen öyle bisiklet yolları görüyoruz ki akla zarar. Ortasına simitçi arabası koyan mı dersin, otopark olarak kullanılan bölümleri mi dersin, ne olduğu belli olmayan belli belirsiz işaretlenmiş bisiklet yolları mı dersin vs. vs. Ve genelde Türkiyemizdeki sayılı olan bisiklet yollarının çoğu çok bakımsız. Onun dışında bazı bölgelerde çok komik kısalıkta. Mesela istanbul avcılar sahildeki bisiklet yolu tam komedi. :D Hiç abartmıyorum 300m var yok. Bilen bilir.

İşte bu durumlar göz önüne alındığında ben dahil neredeyse tüm bisikletliler komik bisiklet yolları yerine normal olarak caddeleri ve sokakları tercih ediyor.
 
Bisiklet yolları ulaşım veya gezinti amacıyla tasarlanıyor. Antrenman için tasarlanmıyor, sadece bizde böyle değil, sanırım tüm dünyada böyle. Ben şimdi bisiklet yolunda bir performans antrenmanı yapmaya çalışsam? 35 ortalama ile? Nolur? Dayak yerim :) E hani orası bisiklet yoluydu? Yok işte öyle bişey.

Eğer "antrenman" yapacaksan asfalttasındır, nettir. Bisiklet yolunda antrenman yapmaktansa, in asfaltta yap, daha az kaza yapma riskin olur. bisiklet yolunda kesin birine çarparsın çünkü 35-40'la giderken.

Fotoğrafı da konuşalım, yol bisikletlerinin göründüğü bölgede, kendisine olur da bir araba çarparsa, arkadaşın hiçbir hak iddiası olamaz. Çünkü hemen yanında bisiklet yolu var ve bisiklet yolundan gitmiyor. O da bunun farkındadır, ama kimse bisiklet yolunda antrenman yapmaz, kaldırımdan inmekle çıkmakla uğraşmaz.

Bence fotoğraftaki 2 arkadaş da haklı, ve olması gereken yerdeler. Bence çok normal bir fotoğraf :) Evet, bisiklet yolu olan yerde asfalttan sürmemiz yasak, ama yasakları delmek gerekiyor, çünkü buna bir çözüm yok!
 
Arkadaşlar sporla ulaşımı karıştırmayın. Spor yapmak istiyorsan velodram orda, git yap. Bir sürü köy yolu vs var onları kullan. Ama bisiklet yolunun yanından yolda gitmek pek mantıklı değil. Rahmetli olduğunda iyi binerdi demeleri neyi değiştirir. Riskleri en aza indirnek biz bisikletlilerin hayatını korur, taşıtların değil.
 
Bana göre bisikletin yolu anayoldur. Bir tasıttır sonucta. Ayrica bisiklet yollari amatör, fazla iyi süremeyen veya trafige ayak uyduramayan bisikletliler icin uygun olabilir
 
İsterse bisiklet yoluna uçak düşmüş olsun, yol lavlar içinde olsun.Bisiklet yolu varken araç yolundan gitmek kanunen yasak.Şimdi sormaya gerek yok hangi kanun o vs elbette bilmiyorum sayısı neydi ancak görmüştüm, eminim.Ben yol'cu olarak uyuyor muyum o kural'a? Hayır.Bisiklet yolları'nın durumu çünkü aynen üstte paylaşılan fotoğrafta göründüğü gibi.
 
Bu bahsettiğiniz emirgandaki bisiklet yolu 600 metre civarında kısacık bir yol ve girmek için yol da yok kaldırımdan çıkmanız lazım yani hem kısa olması hem de kaldırımdan çıkılması gerektiignden dolayı tamamen yol bisikletine aykırı bir durum her gün burdan geçiyorum 1 kere bile kullanmadim.
 
  • Beğen
Tepkiler: rohe
Fotoğraftaki bisiklet yolu çok kısa bir mesafe, devamlılığı yok. Girmesi bir dert, çıkması ayrı bir dert. Ayrıca genellikle yayaların işgalinde.
 
@çağrı can

Nasıl yani adam iş güç arasında fırsat bulabildiği kısıtlı zamanda avrupa yakasından kalksın gelsin Veledromda antreman yapsın sonra bisikletin yolunda 20 km/h ile tın tın evine mi dönsün ? Dikkat edersen bisikletlilerin en çok kullandığı güzergahlar sahil hattı oluyor. Yol bisikleti arkadaş antreman yapıyor bisiklet yolunda 40 km/h tempo ile bisiklet yolunda ilerleyemez ama yol üzerine trafiğe ayak uydurabilir. Bisiklet yolunda hız yapmak, ana cadde üzerinde hız yapmaktan çok daha tehlikelidir. Heran önüne patenli birisi, küçük çocuk, köpek vs. yaya çıkabilir.

Bahadır Bey, ne güzel demiş ; "Adı üzerinde 'yol bisikleti' ingilizcesi de road bike :)

mesele nedir? "
 
Hız sınırı zaten 30 km olduğuna göre yerleşim yerlerinde antrenman yapmak hem yasal değil hemde pek akıl kârı değil bence.
 
Şöyle düşünmekte yarar görüyorum.

Bisiklet yolundan giderken bir motorsikletliye kafa kafaya geldiniz söyleyeceğiniz şey ne olur?

"Arkadaşım, yol dururken burada ne işin var?" Değil mi? O arkadaşta size aşağıdaki cevaplardan birini verse ne hissedersiniz?
"Bana göre ben de iki tekerlekli taşıt kullanıyorum..."
"Yolda çok trafik var...."
"Yollarda çok çukur var. Bisiklet yolu daha düzgün, amörtisörlerim yıpranıyor; o yüzden buradan gidiyorum."
"Ben amatör motorcuyum burası daha güvenli"

İğne, çuvaldız meselesi. Biz kurallara uyalım ki karşımızdakilerden de aynı şeyi bekliyelim.
 
Yol bisikleti kullanan arkadaş taşıt yolundan gidiyor, ortalama hızı 30 - 35. Arkadan gelen araçların hızı 60 - 70. Yol 2 şeritli ve emniyet şeridi olarak kullanılabilecek yerlere de araçlar parketmiş. Bisikletin kenara çekilme şansı yok, arkadan gelen araç, eğer karşı istikametten araç geliyorsa bisikleti sollayamayacağından hızını bisikletin hızına düşürmek zorunda. Trafik yoğunlaştığında, arkadan gelen taşıtlar, toplu taşıma araçları da dahil, hızlarını 30-35 e düşürmek zorundalar. Niye? Adamın biri bisikletle gezecek diye.

Sahil yolunda ayrılmış bisiklet yolunda 20 - 25 km ile bisiklet sürerken ileride 3-4 km hızla yürüyen yayalar yüzünden frene basmak zorunda kaldı diye cinnet geçirenler, karayolunda bisiklet süren ve yer yer trafiğin yavaşlamasına sebep olan adam için "saygı" ve "anlayış" beklerler.

Dünyada kendimiz ve kendi zevklerimizden başka birşey düşünemez olduk galiba.
 
@çağrı can

Velodrom'dan bahsettiğinize göre, sanırım İstanbul Maltepe'de yer alan Velodrom'da sürüş yaptınız. Ankara'da Velodrom varsa bilemiyorum. Yanlışsam düzeltin lütfen.

İstanbul Maltepe'de yer alan Velodrom'a, bu akşam yaklaşık 8-10 tane çocuk yaya, bisikletli, patenli,ve top oynamak amacıyla giriş yaptı. Süratli giden yol bisikletlerinin önüne (ben dahil) atlamak suretiyle herkesi tehlikeye soktu. Bunu yaparken de güvenlik görevlisi ortada olmadığı gibi, çocukların aileleri, olan biteni sadece izlemekle yetindiler.

O çocuklardan tek bir tanesine ben veya bir başkası çarpmış olsaydı, şu an karakolda gözetim altında veya nöbetçi savcı hakim kimse artık onun karşısında olurdu.

Bisiklet yolu varken, araç yoluna girilmez faslını geçeceğiz. Geçmek zorundayız çünkü yapılan yollar hiç bir bisiklet için uygun değil.

Bisiklet yollarında sürat yapma kısmını da bir kenara bıraktım. Normal mtb veya şehir bisikletiniz ile giderken, yayaların ve çocukların önünüze atlaması, yol üzerine araç park edilmesi ve mangal yapılması nedeniyle, yolu kullanamıyorsunuz.

Ben geçen sene omuzları yıldızlı emniyet görevlisinin yüzüne karşı şunu söyledim. Bisiklet yolunu kapatan araçlar yüzünden, araç yoluna inmemiz gerekiyor ki bu yasak, siz neden bir şey yapmıyorsunuz? Cevap, haklısınız yetişemiyoruz olmuştu. Kim nereye yetişemiyor?

Bimer'e kaç kez yazı yazdım. Emniyet ve Trafik birimlerine kaç kez fotoğraf yolladım, karşılığında klasik cevaplar verdiler. 155'i arayıp ihbar da bulunun, 1 tane çekici gelip araçları kaldırmak ile uğraşmıyor. Bu ülke de birileri miting yapacağı zaman yollarda çekilmedik araç kalmıyor.

Bisiklet yolunu sadece akşam trafik yoğunlu nedeniyle kullanıyorum. Onun haricinde işim olmaz, isteyen istediği cezayı yazabilir. Halen bisiklet yolu varken, araç yolundan gidilmez diye düşünen arkadaşlar varsa, yukarıda paylaştığım fotoğraf'a lütfen daha dikkatli baksınlar. İsterseniz yarın akşam daha fazla fotoğraf ile gelebilirim.
 
Geri