@Ozy neyi nasıl yapacağımız konusunda bile sıkıntı var malesef. Bir arkadaş da ilk önce amacı yazmamıza rağmen amaç amaç diye tutturmuştu. Bir sorun, proje ile şöyle çözülür.
İlk önce bir sorun tespit edersiniz. Sorun, çözümün ilk basamağıdır. Mesela buradaki sorunu bulalım:
Sorun: Bisikletlilerin trafikte tehlikeler yaşamaları.
Buna uygun bir amaç yazıyoruz.
Amaç: Bisikletlilerin trafikte güvenliklerini sağlamak.
Buna uygun tehlike kaynaklarını belirlemek lazım. Bisikletcilere tek tehlike araçlar mi? Yollar da tehlike mi? Araçlar nerede tehlike, şehir içinde mi şehirler arasında mı? Bunların hepsini analiz etmek lazım. O yüzden ilk yazıda sorunları yazdım ki 'bu sorunu ben de yaşıyorum' veya ben de başka bir sorun yaşıyorum densin. Bütün sorunları teker teker tespit edersiniz.
İkincisi, çeşitli senaryoları değerlendirmek. Mesela yollarin kenarındaki çukurlar bana tehlike yaratiyorsa, yolun kenarını ayrı bisiklet yolu yapmak bana çıkar sağlamaz.
Yani özetle, ilk basamak olarak 'bisiklet yolu yapılsın' deyip, sorunları bile doğru düzgün tartışıp tespit etmeden bir sonuca ulaşamazsanız, çocuk eglendirirsiniz. O yüzden bir şeyi ince tartışmamız, bu bir sorundur, bu bir çözüm olabilir dememiz lazım.
Ama bakıyorum, insanlar 'çok uzun bu ya' diye okumaya bile eriniyor. Böyle bir toplumda bir şeyin çözülebilmesi zaten mucize oluyor.
@emeritus bakın izah edeyim.
Sondan araba gidiyor, sağdan da siz (bisiklet yolundan). Araba geldi, sağa dönecek. Şehirler arası yol olduğu için 90 km/s hızla gelip yavaşlıyor. Araba sağa dönecek, yani bisiklet yoluna. Bisiklet yolu orada kesilmek zorunda.
Bu iyi bir örnek. Daha kötüsü: Mesela siz sağdan gidiyorsunuz, ileride köprülü kavşak var.
Bisiklet yolunu nereden geçirmeyi planlıyorsunuz? Nasıl bir şey var kafanızda merak ediyorum.
Ben de diyorum ki işte 'yapılsın da nasıl olduğuna karışmam' demek yerine çözüm üretin, fizibilitesi olmayan şeye ısrarcı olmayalım boşuna.