Merhaba. Ben sürüşten gelir gelmez Sek markalı proteinli süt içiyorum. 330 ml kutuda 27 gr protein var. İçeriğindeki süt şekeri de glikojen depolarını bir nebze dolduruyor. Duş alıp yemek yemeye hazır hale gelene kadar neredeyse 30 dkdan fazla zaman alıyor. Metabolizma antrenmanın etkisiyle hızlıyken alınan bu besinler hızlı şekilde sindirilip hızlıca kullanılıyor. Bu da toparlanmayı hızlandıran bir etken. Sıvı olarak protein ve karb aldığım için hızlı sindiriliyor ayrıca. Ben yine de protein tozu almayı düşünüyorum. Süt bayağı maliyetli oluyor. Kutusunu 40 tlye alıp stoklamıştım.
Sütü antrenman biter bitmez içtim ve duş vs. hallettikten sonra yemekte protein ve karbonhidrat zengin besleniyorum. Genelde 100-150 gr dana kıyma ve yanında 150-200 gr kadar bulgur pilavı ya da basmati pilavı yiyorum. Yanında büyük tabak mutlaka salata olur. 2 bardak ayrandan da 10-12 gr proteinimi alıp dinlenmeye koyuluyorum.
Uyku kalitesi kas toparlanması için çok ama çok önemli. Uyumadan en az 6 saat önce kafein alımını kesmelisiniz. Uyumadan 2 saat önce mavi ışık yani telefon, bilgisayar gibi ekranlardan uzaklaşmalısınız. Uyku ortamınızın 20°C ve altı sıcaklığa sahip olmasını sağlayın. Hiçbir ışık ve gürültü olmaması da çok iyi olacaktır. Ben ağır antrenman yaptıktan sonra en az 8 saat uyuyorum. Daha öncesinde kalkamıyorum
Toparlanma için çok önemlidir uyku.
Ben şu sıralar kendi uyguladığım rutinimi paylaştım. Siz de kendinize uygun olanı seçip uyarlayabilirsiniz. On the go recovery ürünü benim de radarımda ama çok maliyetli olacak. Ben protein tozuyla almam gereken proteini alıp geri kalan karbonhidratı ve vitamin mineralleri doğal olarak alma taraftarıyım. Bir tabak salatada sizin günlük mineral ve vitamin ihtiyacınız karşılanacak zaten. 150-200 gram pilav karb ihtiyacınızı giderecek. 100 gram kıyma + sek süt protein(27 gr protein) + 2 bardak ayran + pilav bana yaklaşık 65-70 gr protein sağlıyor. Protein ihtiyacı da bu şekilde karşılanıyor. O yüzden kimyasal içeriğe sahip recovery içecekleri bence tercih edilmemeli. Bence protein tozunun kalitelisi alınıp geri kalan karb. ve mineraller doğal olarak karşılanmalı.
Benim vücudum için son zamanlarda uygulayıp da memnun kaldığım tarifi buydu. Biraz yağ yakmak istiyorum. Kkalori olarak günlük 1000-1200 kkalori alıp aşağı yukarı 2500-3000 kadar yakıyorum. Günün sonunda kilo veriyorum ama karbonhidrat azalmadıkça yağ yakmak zor oluyor.
Sürüş sonrası toparlanmayı kısaltmak için sürüş sırasında tükenmemek de önemli bir nokta. Sürüşten 2 saat önce 100 gram sütlü yulaf, ceviz, badem gibi lifli gıdalar yerim ve her saatte yaklaşık 40 gr karbonhidrat alırım ben. Bu şekilde hiç sıkıntı yaşamadım. Eğer sürüş sırasında tükenirseniz toparlanması da çok eziyetli oluyor. O yüzden sürekli bir şeyler yemek şart. Geçen 200 km sürüşümde yaklaşık 300 tllik gıda harcamam oldu mesela