Scudo Sports

Bisikletçi beslenmesi nasıl olmalı?

4 günde ketoasidoza girmezsen ciddi kas kaybına uğrarsın, beyin lipitlerinde bile zarar oluşabilir. Sadece kas kaybını yerine koymak bile çok zor.
Su içerek vücut zarar görmeden açlığa kaç gün dayanabilir?

Scudo
Su içerek vücut zarar görmeden açlığa kaç gün dayanabilir?
Bana sorarsan 24 saat bile önermem, metabolizma katabolik faza geçerse işler pek iyi bir yerlere gitmez. Şunu da belirteyim insan vücudu bir makina gibi değil, her yaşın her cinsiyetin her insanın metabolizması farklı. Mitokondrial dnamız hepimizde çok farklı, farklı senaryolara verilen hormonal tepkiler farklı. O yüzden sosyal medyadan duyu metabolizmanızı bozmayın, telafisi çok güç şeyler olabilir. Bu bozuklukların hepsini ölçemezsiniz de hissedemezsiniz de.
Ek olarak bir şey söyleyeyim kas yapmaya çalışanlar bunu çok iyi bilir, 1kg kas arttırmak bile çok zordur, 3günde kaybedersiniz 1kg kası. KAs hücreleri ve sinir hücreleri yetişkinlikte bölünüp çoğalamaz, onlara vereceğiniz zarar da geri dönüşsüz olur.

Fizyoloji bu kadar basit yorumlanan bir şey değil. Bir günlük açlıkta olan şeylerin açlık uzadığında da aynı şekilde yürümeyeceğini biliyoruz. 2016'da 72 saatlik su orucu yaparak Japon bilim adamının bu araştırma için nobel aldığını biliyoruz. Keza depremde günlerce mahsur kalan insanların yemeği geçelim su bile çok kısıtlı durumda hayatta kaldığını gördük, fakat depremzedelerde şu şu hastalıklar çıkıyor diye de, depremzedeler şöyle şöyle önlem alın diyen de ben görmedim duymadım. Mutlaka belli şeyler yıkılır fakat neyin yıkılıp neyin yıkılmadığı bence burada bizleri aşan bir konu. Takdir herkesin kendisine kalmış

• Beğen
Tepkiler: templeos
Fizyoloji bu kadar basit yorumlanan bir şey değil. Bir günlük açlıkta olan şeylerin açlık uzadığında da aynı şekilde yürümeyeceğini biliyoruz. 2016'da 72 saatlik su orucu yaparak Japon bilim adamının bu araştırma için nobel aldığını biliyoruz. Keza depremde günlerce mahsur kalan insanların yemeği geçelim su bile çok kısıtlı durumda hayatta kaldığını gördük, fakat depremzedelerde şu şu hastalıklar çıkıyor diye de, depremzedeler şöyle şöyle önlem alın diyen de ben görmedim duymadım. Mutlaka belli şeyler yıkılır fakat neyin yıkılıp neyin yıkılmadığı bence burada bizleri aşan bir konu. Takdir herkesin kendisine kalmış
Crush sendromundan haberiniz yok öyleyse, ben hekim olduğum için beni aştığını düşünmüyorum, sizin uzmanlığınız neydi?

Depremde günlerce enkaz altında bir şekilde hayatta kalmış insanlar mucize gibi haberlerde anlatılıyor.

İşin aslı, sonrasında hastanede daha uzun süre yatmak zorunda kalıyorlar. Bazıları yoğun bakımlık oluyor. Bazıları uzuv kaybediyor. Böbrek yetersizliği, diyalize geçici ya da kalıcı olarak bağlanma, damar tıkanıklıkları gibi durumlarla mücadele ediyorlar. Bunlar haberlerde anlatılmıyor.
Enkazdan çıkıp hastaneye gidip ertesi gün taburcu olmuyorlar maalesef.

Merhaba tekrardan, öncelikle herkese tavsiyeleri için teşekkür ederim. Şu ana kadar bir şey yemedim, 18 saat oldu. Pek bir zorluk yaşamadım aslında, sadece öğleden sonra hafif bir baş ağrısı hissettim. Acil bir işim çıktığı için yarın sabah şehir dışına çıkmam lazım, uzun bir süre bu halde araç kullanma riskini alıp diğer sürücüleri riske atmak istemediğim için yarın sabah bırakmak zorunda kalacağım. 30 saat ile kendimi sınırlandırış olacağım. Tekrardan uyarılar ve tavsiyeler için teşekkürler.
19 yaşında, 178cm boyla, 74kg ağırlıkla diyet? Sebep?

Madem sorununu biliyorsun, bir az bir çok yiyorsun; ne diye daha da uzun süre yememeye çalışıyorsun? Burada bir çelişki var.

Boşuna 100 saat oruç tutma. Git bir spor salonuna yazıl, daha düzgün bir yeme alışkanlığı ve rutin spor faaliyetin olur.
Salona gidiyordum bir ara, bir şeylere başlangıç olarak yapmak istedim. Kilo vermek gibi bir hedefim yoktu aslında.

• Beğen
Tepkiler: mcanerg
Crush sendromundan haberiniz yok öyleyse, ben hekim olduğum için beni aştığını düşünmüyorum, sizin uzmanlığınız neydi?
4 günde ketoasidoza girmezsen ciddi kas kaybına uğrarsın, beyin lipitlerinde bile zarar oluşabilir. Sadece kas kaybını yerine koymak bile çok zor.
Tıp okuyorum. Crush sendromu sadece depremdeki olayı açıklar, ben sağlıklı insanın 100 saatlik açlıkta bu kadar ciddi bozukluklar olmayacağını anlatmak için örnek verdim. Açlıkta ketozis zaten olur siz de biliyorsunuz. Riskleri yok saymıyorum, muhtemelen çoğu insan zamanımızın beslenme biçimi içerisinde 100 saatte hastanelik olur. Hipoglisemiye de girip olur, ketoasidoza da girer. Yapacak kişinin yeterince bilgi sahibi olduğunu düşündüm söylediklerinden. Önceki mesajlarda birisi demişti bunu kademe kademe arttırarak yapsan daha iyi olur diye, ki bence de öyle. Yine de açlıkta vücudun özel bir fizyolojik duruma geçtiğini biliyorsunuz. Özellikle bu durumun fizyolojisini araştırmadım, fakat sporculardan bunu yapan bir sürü insan var. Kas yıkımı varsa bile geri dönüşsüz olsaydı zaten yapmıyor olurlardı diye düşünüyorum

• Beğen
Tıp okuyorum. Crush sendromu sadece depremdeki olayı açıklar, ben sağlıklı insanın 100 saatlik açlıkta bu kadar ciddi bozukluklar olmayacağını anlatmak için örnek verdim. Açlıkta ketozis zaten olur siz de biliyorsunuz. Riskleri yok saymıyorum, muhtemelen çoğu insan zamanımızın beslenme biçimi içerisinde 100 saatte hastanelik olur. Hipoglisemiye de girip olur, ketoasidoza da girer. Yapacak kişinin yeterince bilgi sahibi olduğunu düşündüm söylediklerinden. Önceki mesajlarda birisi demişti bunu kademe kademe arttırarak yapsan daha iyi olur diye, ki bence de öyle. Yine de açlıkta vücudun özel bir fizyolojik duruma geçtiğini biliyorsunuz. Özellikle bu durumun fizyolojisini araştırmadım, fakat sporculardan bunu yapan bir sürü insan var. Kas yıkımı varsa bile geri dönüşsüz olsaydı zaten yapmıyor olurlardı diye düşünüyorum
Neyse bir mezun ol, hasta gör, işin kliniğini öğren sonra gelirsin konuşuruz istersen.

Bisikletçi beslenmesi kişiye, yaşa, antrenman mekaniğine, müsabık olup olmadığına v.b. değişkenlere göre farklılaş sa da aslolan sağlıklı olmak/kalmaktır .
Akdeniz usulü beslenme tarzını istikrarlı bir şekilde sürdürüp, işlenmiş, katkı ve koruyucu içeren gıdalardan uzak durmak çok belirleyici.
Çocuklarım bir kaç yıl önce eve geldiklerinde yüzlerinde garip bir gülümseme vardı. Sorduğumda :- Baba biz düğünde kola içtik biliyor musun?- demişlerdi.
Sebze yemeklerine de tam alıştıklarında beslenme tarzı görevi tamamlanmış olacak ..

Merhaba, anlık bir karar ile 100 saat 0 kalori gibi bir denemeye başlıyorum. Motivasyon olması açısından da buradan gün gün paylaşmak istiyorum. Birazcık neden böyle bir şey yapmayı deneyeceğimden bahsedeyim:
-Son zamanlarda inanılmaz derecede kendimi saldım beslenme konusunda, bazen saatlerce bir şeyler yemezken bazen de inanılmaz seviyede ağır besleniyordum. Bunu bi dur demek adına sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde diyete başlamaya karar verdim. Bunun ilk adımı da bu "challenge" olacak.
-İrademi de test etmek adına güzel olur diye düşünüyorum, zorlayıcı olacağını tahmin ediyorum.
-Birazcık da neden olmasın, biz yaparız gibi bir dürtü ile başladım.
Bu arada şu an 1.78 m, 74.1 kg'ım. Sonuçları hep beraber göreceğiz umarım. Çok da uzatmadan iyi bir gece herkese...
Kısaca süreçten bahsetmek isterim. Toplam 32-32.5 saat kalori almadım. Sadece sonlara doğru pek iyi uyuyamama gibi bir sıkıntı ile karşılaştım, buna rağmen sabah kalktığımda dinçtim ( Uykularım normalde de çok düzensiz.) İlk besin olarak ise hafif şeyler tükettim, meyve gibi. Birkaç gün daha ağır, yağlı şeyler yemeyi düşünmüyorum. Sürecin sonunda 72.3 kg'dım. Bu da normal bence, kas veya yağ kaybı yaşadığımı düşünmüyorum. Güzel bir deneyimdi:) İlgilenen herkese teşekkürler, iyi bir gece ayrıyeten...

• Beğen
Bu kadar süre hiç bişey yemeden durmak yerine sürekli olarak biraz bişeyler yemek daha mantıklı görünüyor sanki.

Buna aslında hazır taslaklar ve üzerine defalerca düşünülerek, titiz ve profesyonel olarak hazırlanmış büyük tür koşan, hatta fransa türü dediğimizde, ilk 5 e oynayan takım ya da takımın tek tek bireysel sporcularını örnek vererek açıklayabiliriz. Öyle ki, aynı yarışta sadece yarış günü değil yarıştan önce ve yaristan sonra da her bir takımın her bir sporcusu için, ayrı ayrı menüler hazırlanıyor.. Sadece kalori bazında değil, vücutlarının metobolizma hızları veya ağız tadına göre çok çeşitli içerikler sunuluyor.. Kiloları ört 55-65 arası olmasina rağmen, ayni gün içinde belki 1,1.5 kg vücutları kütle kaybediyor.. Bunun yanında kan grubuna Göre bile diyet ya da beslenme programları yapiliyor.. Haliyle , çok hassas bir konu..Ancak bunlar dahil ve üzerine 10 larca detayın eklenebilecegi maddeler yerine, kaba tabirle öneriler ya da uyarılar verilebilir.. Sindirimi kolay, fazla işlenmemiş, yani doğal haline yakin meyve sebzeler ile aç kalmadan ve susuzluk hissetmeden, ona göre yenebilir ancak kişi diyabet sınırında ise mesela , doğal da olsa şekeri yüksek gıdalar alması sakıncalı olabilir. Yine sürüş uzun olacaksa eğer, (uzun sürüş de yine kişiye göre değişir) , kafeinli gıdalar tüketmek , en azından sürüsün başında ya da ortalarında almak yerine sonlarına doğru almak daha mantıklı olabilirken, aşırı soğuk havalarda belki de turun başından sonuna herhangi bir anında almak mantıklı olabilir... 2700 yıl öncesinden platon , üstad "kendini bil.." demiş, yani öyle 😁

(link)

Tatlı krizime ilaç gibi geldi, içine muz veya yaban mersini doğrayınca hele... 2. ürüne %40 indirim var, şeker içeriği düşük, porsiyonda 1 gram.

• Beğen
Tepkiler: StanicEnemy
Profesyonel yada yarı profesyonel yani yarış koşan biri değilseniz etli kuru ve pilav ile beslenin. Hem ata yemeğimizdir hem de çok lezzetlidir. Yada evde ne varsa allah ne verdiyse. Soğan ekmek yemeyin yeter😂konunun biz turcu arkadaşlarla uzaktan yakından alakası yoktur,ne bulursak onu yeriz😄

Bisiklet, dayanıklılık, güç ve verimli enerji kullanımını gerektiren en zorlu sporlardan biridir. Profesyonel bir bisikletçi ya da hafta sonu sürücüsü olsanız da doğru beslenme, performansınızı en üst düzeye çıkarmanın temel taşıdır. Bu rehberde, bisikletçilerin enerjiyi koruması, daha hızlı toparlanması ve genel sağlığını geliştirmesi için beslenmelerini nasıl düzenlemeleri gerektiğini ele alacağız.

Bisikletçiler İçin Doğru Beslenmenin Önemi

Dengeli bir beslenme düzeni, bir bisikletçinin dayanıklılığına, toparlanma hızına ve yorgunluğa karşı direncine doğrudan etki eder. Bisiklet, yüksek miktarda kalori yaktırdığı için enerji depolarını yeniden doldurmak ve en iyi performansı sürdürebilmek adına stratejik beslenme şarttır.

Makro Besinler: Bisikletçilerin Beslenme Temeli

1. Karbonhidratlar – Ana Yakıt Kaynağı
    • Bisikletçiler, günlük olarak vücut ağırlıklarının kilogramı başına 5-12 gram karbonhidrat tüketmelidir.
    • Tam tahıllar, meyveler, sebzeler ve baklagiller sürdürülebilir enerji sağlar.
    • Antrenmandan önce yavaş sindirilen karbonhidratlar tüketmek, erken yorulmayı önler.
  2. Proteinler – Kas Onarımı İçin Gerekli
    • Bisikletçiler, vücut ağırlıklarının kilogramı başına 1,2-2,0 gram protein almalıdır.
    • Yağsız et, balık, yumurta, süt ürünleri ve mercimek, nohut gibi bitkisel proteinler tüketilmelidir.
    • Antrenman sonrası toparlanmayı hızlandırmak için 20-30 gram yüksek kaliteli protein içeren bir öğün önerilir.
  3. Sağlıklı Yağlar – Uzun Süreli Enerji Kaynağı
    • Omega-3 yağ asitleri, iltihaplanmayı azaltır ve dayanıklılığı artırır.
    • Ceviz, badem, avokado ve somon gibi yağlı balıklar sağlıklı yağ kaynaklarıdır.
(link)

tahmini 24 aydır ketojenik diyetteyim ara ara ketozis'den çıkıp low carb (düşük karbonhidrat günlük max 80 gr) evresinde kalıyorum ki ketozisin baskıladığı vücut tepkilerimi açık'tan görebilmek için. ketojenik diyetin verdiği enerjiyi açıkca hissetmek müthiş bir duygu enerjiniz bitmek bilmiyor.Yağın 1 gr 9 kalori iken karbonhidratın 1gr 4 kalori olarak açıktan belli oluyor. 2 ayda bir 7 günlük su orucu yapıp bağışıklık sistemimi güçlendirip alyuvar oluşumunu yükseltiyorum ki vücudumdan bunun karşılığını hem norolojik olarak hem fiziksel olarak alıyorum.Geçmiş de yüksek karbonhidrat aldığım zamanlarda sürekli bir sinirlilik hali,halsizlik,istemsizlik,negatif ruh hali vb.. oluyordu ketojenik diyete geçtik'ten sonra bütün bu oluşumlar ortadan kalktı.Ketojenik diyet yapmak zorunda değilsiniz ama en azından günlük karbonhidrat alımınızı
80-100 gr arasında sınırlarsanız hem karaciğer yağlanmasının önüne geçerseniz hemde daha enerjik olabilirsiniz. 24 saat diliminde tek öğün yapıyorum sabah kahvaltısı yok akşam 17 den önce sistemi kapatıyorum. Asidik ve Alkali olarak beslenme şekli ikiye ayrılıyor buna istinaden vücudumu alkali gıdalarla destekliyip vücut Ph derecesinin alkalide kalmasına özen gösteriyorum...

Geri