Scudo Sports

Bisikletçi beslenmesi nasıl olmalı?

Scudo
Arkadaşlar boy 1.76 kilo 98. 80 kilodan 2 yıl içinde 102 leri gördüm. Sonra biraz indim. 78 kiloya kadar inmek istiyorum. Yani 20 kilo fazlalığım var. 2 ay önce bisikletimi aldım ve bu sürede tüm ekipmanları yavaş yavaş toparladım. İki ayda yaklaşık 500 km sürüş gerçekleştirdik. Fakat son 10 gündür süremiyorum. Hem Ramazan ayı hem hava şartları sebebi ile.

Şimdi sizce nasıl bir diyet / beslenme ve antrenman uygulamalıyım ?
 
@Ertan M.

hahahahaha. Yani kusura bakmayın da bu sporcuların yıl boyu tükettiği karbonhidrat ve özellikle de glisemik indeksi yüksek karbonhidrat ile orta boy bir kasaba doyar. Adam daha yeni 16 jel yuttuğu bir etabın beslenme programını açıkladı.

Düşük karbonhidratla antrenman sağlık için yapılmaz, karbonhidrat depolama kapasitesini geliştirmek ve yağ yakımını artırmak amaçlıdır. Antrenmanda karbonhidrat depolarının boş olması tehlikeli bir durumdur ve bilinçli yapılmalıdır. Bağışıklık sistemini baskılar, hormonal üretimi bozar, vücudu panik moduna sokar ve tüm tamirat işleri durur, bazal metabolizmayı yavaşlatır, yağ depolamaya çalışır. O yüzden off sezonun derinliklerinde, düşük şiddette antrenman yapılan bir dönemde ve çok dikkatli yapılır.

Tabii bu tiplerin çoğu katabolik ilaçlarla erittikleri bedenlerine bahane için aç karnına sürüyoruz abii diye yalanlar attıklarından millet Pantani 2 havuçla 300km gidiyormuş diye anlatıyor birbirine.
Hepsi yalan, geçiniz. Antrenmanda yaktığınızı antrenman süresinde ve hemen ardında geri koymazsanız işiniz kısa sürede biter. Genç ve sağlıklı iseniz bu şekilde bir süre sabit performansta dayanırsınız ama sonra çökersiniz.

Bu tabii yukarıdaki sistem sağlıklı demek değildir, performans için gerekli demektir. Performans derken de öyle 1000 vam ile rampa çıkmak değil kastedilen. Tepe seviyesi, limitteki performans.
 
Tüm yazıları okudum bu sıralar bisiklet öncesi, üzerinde ve sonrası beslenmeme daha bir önem vermekteyim ve tavsiyelerinizi istiyorum.

180 cm boy, 73 kilo. Hafta içi çalıştığımdan dolayı hafta içi 2 gün sabah 6-7 arası bir saat antrenman haftasonu da 2-3 saatlik sürüşler yapıyorum. İki güzergah belirledim sürekli orada sürüyorum, birisi düz diğer tırmanış için.

Beslenmeye gelince normalde tüm ev yemeklerini yerim fast food gibi, kola, gazoz gibi şeyleri yıllardır hiç tüketmedim. Örneğin fıstık, kabak çekirdeği, badem gibi yemişleri çok sık tüketirim. Ayrıca yüzme sporuyla da ilgilendiğimi belirtmek isterim.. Haftaiçi 1 gün gidiyorum, bazen de bisikletle dönüşümlü oluyor. Günde 2 adet maden suyu içmeye çalışıyorum, meyve de neredeyse her gün tüketirim. Bir abimiz %70 yağ demiş, ben bu oranı tam bilemiyorum ama yağı da çok tüketirim. Baya tahıllı ekmeği zeytinyağına bana bana yerim, hatta askerden gelince zeytinyağını sade içmiştim :D Tabi bizdeki zeytinyağı memleketten geliyor oldukça kaliteli. Tereyağı da çok tüketirim. O da Trabzon'dan geliyor oldukça efso bir tadı var. Bir kitapta bisikletçiler için %50 karbonhidrat, %30 protein ve %20 yağ ile beslenilmesi gerektiği yazıyordu. Bunu ölçemiyorum da işte kafama göre yapmaya çalışıyorum.

Bisiklet sürerken ve antrenman öncesine gelelim: Sabah erken kalkıp çıktığım için çok vakit kaybetmemeye çalışıyorum. Bol yulaf, üzerine süt (bazen yoğurt), kuru üzüm kayısı vb meyveler ya da çiğ kuruyemişler döküyorum, biraz da bal veya evde bulunan reçellerden döküyorum. Sonra tam tahıllı ekmeğe fıstık ezmesi sürüyorum bolcana üzerine tarçın döküyorum varsa muz dilimleyip koyuyorum ve bisiklete atlıyorum. 1 saatlik sürüşlerde sadece 600 ml matara yeterli oluyor. Kimi arkadaşlar süt ürünlerinden uzak durun antrenman öncesi demiş bu konuda aydınlatılmak isterim. Yanlış bu yaptıklarım diye. Uzun sürüşlerde de hemen hemen aynı kahvaltıyı yapıyorum, kalktığım saate göre espresso içebilirim. Bu arada kahve çok tüketirim günde yaklaşık 25-30 gr çekirdek kadar. (yemiyorum :D ölçerek yaptığım için gramı söylüyorum) 2-3 saatlik turlarda normal suyla başlıyorum, 45. dakikalarda 26 gr karbonhidrat içeren bir jel tüketiyorum. Suyla bunu destekliyorum ta ki 600 ml matara bitene kadar bu da yaklaşık 1 saat 15 dakikalık bir süreçte oluyor. Diğer matarama da isotonik tozlardan 1 paket atıyorum (35 gram karbonhidrat içeriyormuş) bunu da 1 saat 40 dakika sonrası tüketmeye başlıyorum. Zaten 3 saate yaklaşırken bitiyor.

Şimdi diyelim ki 6 saat bir sürüş yapacağım nasıl bir tüketim programı izlemeliyim? 45 dakikada ilk jelimi 1.40 da içinci jelimi, 2.5 da protein bar ya da tadım bar, 3.20 de toz enerji içeceği, 4.10 da powerade ve son olarak 1 jelle bitirsem güzel bir plan olabilir mi? Uzun sürüşlerde neler yapıyorsunuz deneyimlerinizi paylaşır mısınız?

Antrenaman sonrasında genelde duşumu falan alır bir şu yeni çıkan proteini yüksek sütler var ya içim fit, sek fit vs onlardan 250 ml kadar içiyorum, vakit varsa omlet yiyorum ve kahvemi yapıp işime gidiyorum. Haftasonu kahvaltım daha dolu tabi. Öğlen de pilavdır, makarnadır, ettir yemeğe çalışıyorum. Ama geçen kiremitte kuşbaşını gömdüm mesela :D Tabi iş yerinde çıkan yemeğe de bağlı.
 
  • Beğen
Tepkiler: orhun21
@WishPhysics

Sürüş:
1) 8-12 Saat ÖNCE; yulaf, bakliyat gibi sindirimi daha yavaş olan besinleri tüketebilirsiniz.
2) 1-2 Saat ÖNCE; büyük veya geç sindirilen öğün yemekten kaçının. Sürüş yaparken kanı bacaklarımızda toplamak isteriz, midemizde değil. Örnek: 1 bardak sade kahve, 2 parça pirinç patlağı keki, 1 kaşık fıstık ezmesi
3) Sürüş sırasında: Jel taşımak kolay bir çözüm olabilir. Ama ekonomik açıdan pek değer mi bilmiyorum. Üzüm, pirinç patlağı, üzüm suyu, kuru üzüm, şekerli kola(gazlı olduğu için benim midemi zorluyor) veya şekerli izotonik içecek, soda en mantıklı seçenekler.
4) 0 - 60dk Sonrasında: Kana hızlı karışan protein ve karbonhidratlar tüketebilirsiniz. Örnek: Tereyağlı yumurta yanında kuru veya taze meyveler ve az kuru yemiş
5) 120-180 dk sonra: İlk öğününüzden sonra eklemlerinize buz yapıp 1-2 saat yatarsınız. Asıl sağlam öğününüzü şimdi yiyebilirsiniz. Örnek: Et + pirinç/yulaf/bakliyat/makarna+ bol zeytinyağlı salata vs

Bana mantıklı gelen, performans için, bu şekilde beslenmek. Farklı görüşler mutlaka olacaktır.
 
@WishPhysics

İsotonic toz olarak ne kullanıyorsunuz ? Nerden temin ediyorsunuz ?


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
Ben de izotonik sporcu içeceği olarak önceden bunu kullanıyorum. Şu an az antrenman yaptığım için ekstra bir şey kullanmıyorum.

olimp_iso_plus_isotonic_drink_700_gr_9150.jpeg


O-Iso-plus-Isotonic-Drink700.jpg
 
  • Beğen
Tepkiler: Cenk Akbulut
@Wishphysic

Teşekkürler yardımın için [emoji870]


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
  • Beğen
Tepkiler: WishPhysics
@Ilter Elmass

Bu tozları güvenilir olarak nereden temin esiyorsunuz birde bildiğim kadarıyla üstünde yazan lakarnitine maddesi yağ yakıcı özelliği o da kalp ritmini hızlandırdıyor bu bisiklet gibi bir spor esnasinda zaten an be an kalp ritminin hızlanıyor bunun kullanılması pek bi mantıklı gelmedi bana


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
carnitine kalp ritmine etki etmez.Eğer diyet yapıyorsanız ve düzgün bir diyetse vücudunuz yağ yakmaya meyilli olur. carnitine bu dönemde kandaki bu yağ asitlerini hücre içindeki mitekondriye taşıyıp enerji için kullanılması hususunda katalizör görevi yapar.Tek başına hiçbir etkisi yok uygun diyet ve fiziksel aktivite gerekli.
 
Slm yine yeni bir ürün keşfederek daha öncede bu konunun altında yukarıda görüldüğü gibi isotonic ve karbonhidrat içeren içecekler hakkında istişare yapmıştık
Şimdi ise herballife markasinin CR7 ürününü asla durma kanalından bir triatlon sporu yapan YouTuberci Fatih topçunun bir videosunda kullandığı elektrolitlerin arasında bu ürünü gördüm Kullanan var mi yararını gören var mi acaba ?


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 
Başlığı okuyunca, allah alah dedim kendi kendime !
"Bisiklet satıcılarının da özel beslenmesi mi varmış"
Bisikletçi: Bisiklet satan kişi yada kurum, kuruluş...
 
@Erensoy

Konunun sahibi değilim ama bu çok değerli bilgi ve yaklaşım için saygılarımı sunuyorum.
 
@Erensoy

O açından bakarsak çok da kompleks olmayacaktır. Bu kur ile yakında kuru ekmekle falan beslenecekler çünkü.
 
Herkese merhaba benimde bu konu hakkında bir sorum olucak ben bisiklete baya uzun bir ara verdikten sonra ilk defa bu gün bisiklete bindim ve küçükten başlayım dedim ve ve bildiğim kısa ama ortalama eyimi %12-13olan bir rota 9km uzunluğunda neyse yola çıktım gidiyorum yanıma bir kaç enerji barı almıştım onları bisiklet üzerinde yedim birde benzinci den su alıp yoluma devam ettim neyse yokuşlu kısma geldim yaklaşık 1km tırmandım miğdemde tuhaf bir his oldu pek aldırış etmedim tırmanmaya devam ettim sonra o his birden acı ve miğde bulantısına dönüştü ve durmak zorunda kaldım bisikletten indim biraz bekleyim geçer dedim ama geçmedi artık neden oldu bilmiyorum acaba bu beslenmeden dolayı kaynaklanan bir sorunudur acaba yeteri kadar vücuda kalori girmediği içinmi anlayamadım sizin bir bilginiz varmıdır bu konuda benim gibi bir olay yaşayıp çözümünü bilen varmıdır. Siz şimdi diye bilirsiniz ki bu beslenme ile ilgili bir konu neden bunu buraya yazıyorsun bence bu sorun beslenme ile ilgili bir şey ve bilgisi olan arkadaşlar lütfen cevap yazarsa sevinirim :)
 
Geri