Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisikletçiler, Dişlerinize dikkat...

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Tepki
5.312
Merhaba arkadaşlar,
Bir kaç keredir dişlerimdeki çürükler bir hayli ilerlemiş olduğu halde ağrı yapmadığı için neredeyse kanal tedavisine gidiyordu, diş doktorum ilerlediği halde mutlaka ağrı yapmış olması gerektiğini söylemişti, neden sonra kafama dank etti, sağlam antrenman yaptığım zamanlar dişim ağrımıyordu, daha ziyade antrenmanı azalttığım zamanlar diş ağrısı daha çok oluyordu, bunun da nedeni antrenman sonucu vücutta daha fazla salgılanan ağrı kesici hormonlar, kimyasallar vs, diş doktorum da böyle olduğunu onayladı.
Uzun lafı kısası eğer aktif spor yapıyorsanız dişlerinizde problem olmasa bile kontrol ettirin, zira ilerleyen bir diş sorununu ağrı olamayabileceği için erken farkedemeyebilirsiniz.

Scudo
Geçen yıl yaptığımız Avrupa turundan ( Almanya- Hollanda - Belçika - Fransa 37 günde boyunca 2600 km bisiklet sürmüştük. ) sonra kahvaltı yaparken ıssırdığım ekmeğin içinden taş çıktı diye ağzımdakini peçeteye çıkardım. Bende de ne şans var diyecekken ağzımdan ıslık gibi bir ses çıktı. :)

En Ön sağ azı dişim tam diş eti seviyesinden kırılıp düşmüştü.:eek:

2,5 sene önce iç ve arka tarafından dolgu tedavisi olduğum diş, dolgu hala duruyor olmasına rağmen dolgunun altından çürümeye devam etmiş ( burada maalesef başta ben olmak üzere, doktorun hatası da var ) ve ekmek ıssırırken kırılacak kadar çürütmüştü.

Tekrar doktora gittiğimde, film çekti ve ağrısız nasıl durduğumu, bu kadar nasıl dayandığımı, diş kökünün kanalın başlangıcına kadar ( hatta belki içine kadar ) çürüdüğünü söyledi. Hiç ağrımadı dediğimde ise inanmadı.

Sonuçta içte kalan kök çekildiğinde diş kökü ile çene kemiği arasında bir çeşit kist olduğunu bana da gösterdi doktor ve tekrar sordu. bu dişin hiç ağrımadığından emin misin ? Tüm kanal ( şu kanal tedavisi denen şeyin yapıldığı sinir kökü ) çürümüş ve oradan da diş kökünden de aşağıya doğru çene kemiğine doğru çürüme ve apse devam etmiş. Filmde görünenden daha kötü durumdaymış.

Sevgili Hakan anlatınca aklıma geldi acaba , yaptığımız turun doktorun hissetmediğime inanmadığı bu ağrıyı hissetmememde etkisi olabilir mi ? :rolleyes:

Not : Genel olarak ağrı eşiğim çok yüksektir. Ancak belirtmeliyim ki bu övünülecek bir şey değil, vücudun savunma mekanizması ve alarm zili olan ağrıları zamanında hissetmek tedbir almak için gerçekten gerekli bir şey.

HAkan abi bende bu konuyu açacaktım.Çünki ben dişlerime inanılmaz özen gösteririm.Sabah akşam en kötü ihtimalle akşamları yatmadan önce dişlerimi fırçalarım.Özellikle çikolata ve kafeyin aldığım zaman.
Dişlerimiz çürümüş de olsa asla ama asla dişlerimizi çektirmeyelim.
Dolgu olarak önermeliyim.Ve en son çare. Umarın sağlıklı bir yaşam olur iyi forumlar.Bu sitede güzel ve kısa açıklama var.Faydası olur ve bilinçli bir toplum oluruz.Hakan abi eline emeğine sağlık.İyi Forumlar..
(link)

Abi bu konu ile ilgili bende şuan da sıkıntı çekmekteyim ve her akşam fırçaladığım halde yinede bu çürümeden kurtulamdım.
Demek ki bazı dişler genetik olarak farklı sağlamlığa bağlı.yani zencilerin dişlerin de ollduğu gibi.Adamlar da herşey var,Ama pırıl pırıl.Azda olsa zenci geni olması gerekirmiş.:).Konu dikkate alınması gerekli.
Sağlıklı bir yaşam diliyorum.İy Forumlar..

arkadaşlar konu için teşekkürler. her insanın acıyı hissetme de farklılığı varmış. benim de dişlerimdeki problem yirmi yaş dişi. allahım o dişler çok lanet bişey. hiç bir işe yaramayan ve diğer sağlam dişlere zarar veren bir diş neden çıkar. alt çenemde çıkan iki diş. biri azılara kanal tedavisi yaptırmama neden oldu. azı dişim yarısına kadar çürümüştü. diğer yirmi yaş dişi hala çıkmadı,çıkacak yer arıyor. diğer sağlam dişlerime baskı yapıyor. cerrahi tedavi gerektiriyor ama doktor 3 ay daha bekle ucu çıkarsa çekeriz dedi.
bu süreçte beni rahatsız edecek bir ağrı yaşamadım. sadece sıcak soğuk ve tatlı şeyler yediğimde çok sık olmayan ağrılar oluyordu. ben de diş ağrısı çok kötüdür diye daha fazla ilerlemeden çektirdim.

sonuçta şöyle bişeyi bilmemiz i gerekiyor. acı eşik değerimizi???? acıya dayanma ölçüsü var mı???
saygılar

Arkadaşlar illa dişlerimizde bir ağrı olmasını veya bir çürük oluşmasını beklememeliyiz.Diş hekimlerinin önerisi hiçbir şikayetimiz olmasa da 6 ayda bir diş hekimine gidip dişlerimizi kontrol ettirmeliyiz.Böylece çürükleri ve diğer hastalıkları daha erken teşhis etme şansımız olur.Çekilme aşamasına veya kanal tedavisi aşamasına geldikten sonra iş işten geçmiş oluyor.Herkese sağlıklı günler....

ben sadece sabahları fırçalıyorum diş sağlığımı ve görünümünü koruması yeter bide ağız kokusu gidermesi çok iy kızların ve arkadaşlarıın karşısında mahçub duruma düşmemek için mutlaka fırçalanmalı :)

@sadana

Bu zenci olayinda jkeisnlikle sizekatiliyorum adamlarin hepsinin disleri bembeyaz ben de dis sorunu var aynen dediginiz gibi fircalamak yetmiyo herhalde genetik bizim disler herkese dengeli ve saglikli yasam diliyorum

çok ilginç bir bilgi.insanın aklına gelmez böyle birşey.geçmiş olsun ve bilgi için teşekkürler.

aslında haklısın sık sık doktora gitid kontrol ettirmemiz şart
ben sabah ve akşam fırçalıyorum dişlerimi yeter diyorum ama yetmiuyor işte

• Beğen
Tepkiler: tolga.aydogan
Geri