@Triban
Hocam aslında yukarıdaki entrylere baktım bu başlığa bir şey yazmayacaktım ama senin sorduğunu görünce yazmak istedim.
Öncelikle kalp ve damar sağlınızda bir sıkıntı yoksa yüksek nabza çıkmanızda bir sıkıntı yoksa kalp krizi açısından endişe duyulmasına gerek yok. Belki çok susuz kalmış olmanız, havanın aşırı sıcak olması, sinir sisteminizin bu zorlanmaya henüz alışmamış olması(yeni başlayan) lazım bayılmanız için de, ki yeni başlayan bir kişi de kendini aşırı zorlamaz. Zaten bacaklarınız size bırakmanız ya da tempoyu düşürmeniz gereken zamanı söyleyecektir.
Maksimum kalp hızınız yaşla birlekte azalmakla birlikte genelde sabit kabul edilir. Bı değerin üzerine isteseniz de çıkamazsınız bu fizyolojik bir sınırdır.
Maximum nabızla çok uzun süre gidemezsiniz zaten ki bunun nedeni de kalp değil (yeni başlayan ve Kardiyovasküler olarak adapte olmayanlar hariç) bacaklarınızın fiziksel kapasitesidir ve yine burada da fizyolojik bir sınır vardır.örnek vo2 max yani zone 5 ya da 5.bölge de harcyacağınız zaman 3 ila 8 dk arasıdır. Kondisyonunuza bağlı olarak az yada çok belirli bir süre dinlenip tekrar 5.bölgede 3-8 dk geçirebilirsiniz.
Nabız sensörünüz yoksa
1)bileğinizden nabız sayabilir(15 saniye sayıp 4 ile çarparsınız)
2)Akıllı telefonların yeni nesillerinde nabız sensörü oluyor bir şekilde ulaşıp okutabilirsiniz
Tabi bu üsttekiler pratik olmayacaktır
O yüzden
1) 1den 10a kadar olan bir skalaya(1 bıunu sonsuza dek yapabilirim, 10 daha fazla dayanamayacağım gibi) kendi hissiyatınızı yerleştireceksiniz
2) Ben bu tempoda ne kadar devam ederim diye tahlil edip eforunuzu düzenleyeceksiniz
Tabi powermetre olayına girmiyorum bile.