Herkese merhaba,
Özellikle internet ortamındaki tartışmalara girmeyi tercih etmesem de bisikletli arkadaşlarımızın uyarılarıyla yeni fark ettiğim bu konu başlığı altında mesajlar yazan Bisikletliler Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Halil Atalay'ın yukarıda ve önceki mesajlarında Bisikletli Ulaşım Platformu-BUP ile ilgili yazdığı "çalıntı resim kullanma" ithamına istinaden yapmış olduğu "hırsız" yakıştırmasına, BUP'u hırsızlıkla suçladığı projede yer alan ekibin üyelerinden biri olarak kendisine cevap vermek ve tüm bisikletseverleri konu ile ilgili bilgilendirme gereği duyuyorum.
Konuya girmeden önce kendisinin bu konu içinde (50.ve 87.mesajlar) yazdığı üç ayrı mesajı buraya aynen kopyalıyorum :
... Ülkemizde il defa Bisikletli taşıma sistemli otobüs projesini İETT hayata geçirmiştir. (birileri çıkıp biz yaptık diye ortalık da dolaşıyor ancak kullandıkları resmi bile çalıntıdır.)...
...Allah Allah hazırladıkları broşürdeki fotoğraf bile derneğimiz tarafımızdan çekilmiştir. bu ilk montaj edilen otokar otobüsünde bisiklet koyularak çekilmiştir. fotoğrafın çekildiği yeri yazmıyorum eğer onlar bizim diye savunan var ise yazsın görelim....
...Unutmadan yaptığınız broşürde kullandığınız resim derneğin resmidir. izinsiz kullanılmıştır. kötü niyetli olsak yasal yollar bizden yana (telif hakkı kanunu var biliyorsunuzdur?)...
(Halil Atalay'ın bahsettiği söz konusu İETT-BUP broşürü projesini ve Eylül 2015'te basılan broşürde kullanılan fotoğrafı merak edenler şu konuya göz gezdirebilir :
[BUP] Bisikletli Ulaşım Platforumdan bir güzel hareket daha!)
Bu yazıları herhangi kötü niyetli birisi yazmış olsaydı umursanacak hiçbir yanı olmazdı ancak söz konusu mesajları yazan ve son derece ciddi ithamlarda ve suçlamalarda bulunan kişi yıllardır Bisikletliler Derneği Başkan Yardımcılığı görevini yürüten bir şahıs olunca iş ister istemez boyut değiştiriyor.
Öncelikle Bisikletliler Derneği üst düzey yetkilisinin hiçbir şeyi sorup soruşturmadan böylesi basit bir söylem içinde bulunmasını ve insanları itham altında bırakmasını şiddetle kınıyorum ve Halil Atalay'ı yapmış olduğu bu mesnetsiz itham, suçlama ve iftiralarından dolayı önce bu projede emeği geçen herkesten, daha sonra İETT Kurumsal İletişim Müdürülüğündeki tüm yetkililerden ve tüm bisikletseverlerden tam da burada, Türkiye'nin dört bir yanından binlerce bisikletseverin takip ettiği herkese açık bu forumda özür dilemeye davet ediyorum.
Saçma sapan suçlamalarda bulunmadan önce Derneğin söz konusu fotoğrafla ilgili neyin ne olduğunu BUP'a sormamasını bir nebze anlayabiliyoruz zira Bisikletliler Derneği uzun süredir tuhaf bir şekilde BUP'u saplantı ve takıntı haline getirmiş durumdadır. Ancak sürekli irtibatta oldukları İETT yetkililerine dahi fotoğrafla ilgili soru sorma zahmetine katlanmayıp neyin ne olduğunu öğrenmeden burada suçlamalarda bulunmak, bir dernek yetkilisi tarafından basitçe iftiralarda bulunmak akıl alır gibi değildir.
İETT-BUP broşürünün kapak sayfasındaki fotoğrafı izinsiz kullanarak çaldığımızı iddia ederek projedeki herkesi suçlayan ve hatta "iyi niyetli olmaları sebebiyle yasal yollara gitmediklerini" belirterek tehditkar bir söylem içinde bulunmaktan da geri kalmayan Bisikletliler Derneği Başkan Yardımcısı Halil Atalay ve Bisikletliler Derneğindeki başta Dernek Başkanı Murat Suyabatmaz olmak üzere diğer tüm yetkililer her ne kadar konunun aslını sorma ihtiyacı hissetmese de ben durumu herkesin bilgi sahibi olması için izah edeyim :
BUP ekibi olarak broşürün hazırlık aşamasında kullandığımız kapak fotoğrafı, Hacıosman Metro İstasyonu önünde BUP ekibinin çektiği hareket halindeki bisiklet taşıma aparatlı İETT otobüsünün fotoğrafı idi. Ancak Eylül ayında broşürün son rötuş aşamasında İETT yetkilileri kapak fotoğrafını değiştirmiş ve kendileri tarafından mevcut fotoğraf konmuştur. Bu fotoğrafın da kime ait olduğu doğal olarak tarafımızdan sorgulanmamıştır zira bizler için esas önemli olan kapak fotoğrafı değil, broşürün içeriğidir. Tüm yazışmalar ve taslak görseller hem bizde hem İETT'de mevcuttur. Bu durumu sürecin her aşamasını bizzat takip eden İETT Kurumsal İletişim Müdürü Sayın Uğur Mıntış ve Kurumsal İletişim yetkilisi Sayın Esra Polat ile görüşerek herkes teyit edebilir. (İETT Kurumsal İletişim Dairesi Başkanlığı Telefonu : 0212 372 32 10)
Bisikletliler Derneği Ynt.Krl.Başkan Yardımcısı Halil Bey'İn bu suçlamalarına ve iftiralarına göre İETT de kimseye sormadan bu fotoğrafı kullanmış ve kendi tabirinizle fotoğrafı "çalmıştır". Bisikletliler Derneği'nin yarından tezi yok hem BUP'a, hem de İETT'ye gerekli ve ilgili davaları açmasını rica ediyorum!
Tamamen gönüllülük esasına göre hareket eden ve hiçbir "maddi çıkar" gözetmeksizin vakti ve enerjisi yettiğince çok çeşitli etkinlik, eylem ve çalışmalarla tüm bisikletliler için faydalı işler yapmaya çalışan ve bağımsız bir oluşum olan BUP'un İETT ile yapmış olduğu bu önemli çalışmayı Bisikletliler Derneği’nin tebrik ve takdir etmesini beklemiyoruz zira BUP Haritası başta olmak üzere BUP'un gerçekleştirdiği diğer konularda da Bisikletliler Derneği'nin takındığı tuhaf tavırlar artık bizlerin ve BUP'u takip edenlerin aşina olduğu bir durumdur.
Ancak broşürde kullanılan kapak fotoğrafı ile ilgili işin aslını astarını merak etmeyen, sorup soruşturma zahmetine bile katlanmayan Bisikletliler Derneği'nin hem BUP'u, hem de İETT'yi adeta hırsızlıkla suçlaması ve pis bir iftira atması kesinlikle kabul edilemez.
Sonuç olarak herkesin net şekilde görebileceği üzere gerçek sorun broşürlere basılan bir fotoğraf veya telif hakkı sorunu değildir. Bisikletliler Derneği'nin ve yetkilisinin bir fotoğraf bahanesiyle tamamen gönüllülerin gerçekleştirdiği bu önemli çalışmayı (aynı BUP Haritasında ve diğer pek çok konuda olduğu gibi) itibarsızlaştırma ve lekeleme çabasını sevgili bisikletseverlerin takdirine bırakıyorum.
Sayın Halil Atalay'ı burada herkesin huzurunda özür dilemeye davet ettiğimi hatırlatır, herkese iyi akşamlar dilerim. Ayrıca Türkiye'nin dört bir yanında bisikletlilerin hakları için samimi şekilde çalışan/uğraşan tüm bireylere, derneklere ve oluşumlara da başarılar dilerim.
Tüm bisikletlilere sevgi ve saygılarımla...
Engin Ertekin
Bisikletli Ulaşım Platformu-BUP Temsilcisi