Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisikletlilere ceza kesilmesi

Olacak o kadar iyi ki kaldırıldı, yoksa iyi malzeme çıkardı bu haberden.
Hakikaten ne üzüldüm, bisikletliyi ezememiş çakarlı ışığını resmi araç sanmışlar vah vah. Sen nasıl trafikte görünür şekilde yol alırsın, alkol alıp canını alsak seni tutuksuz yargılanırız biz - onun bile cezası bu kadar çabuk tecelli olmuyor - bisikletli kendini koruyarak makam aracı gibi de güvenlik şeridinden sürerse, peki bizim ya yol vermemiz gerekirse! Bize çiğneyecek trafik kuralı mı bırakmamaya çalışıyorsunuz, devlet bizi bu korsan çakarlı bisiklet zulmünden kurtarsın.

Scudo
Muhtemelen kırmızı mavi polis ışığını andıran bir ışık olduğu için ceza söz konusu olmuştur. Bazı ışıklar gerçekten polis gibi görünüyor. Bazı motor ve arabalar var ara sıra görüyorum, amerikan polisi motoru ve arabası gibi dekore edilmiş geziyor. Acaba o şekilde gezmek de ceza gerektirir mi? Yoksa çakar yakıp gezdiği zaman mı cezalık bir durum oluyor. Bu tür durumlarla karşı karşıya kalmamak adına bisikletimize bir aksesuar takmadan önce mevzuata bakmakta fayda var.

Sanıyorum önde beyaz çakar, arkada da kırmızı çakar kullanıldığında ceza söz konusu olmuyordur.

Keşke ceza yiyen arkadaşın ışık donanımının da bir görseli ya da videosu olsaydı. Daha sağlıklı yorum yapılabilirdi.

Bir arkadaş, durma polis dur deyince, kaç git demiş. Yıllar önce Kadıköy boğanın orada polis bir arabaya sağa çek dedi genç durmadı ve polis çekti vurdu öldürdü çocuğu, hatırlayan vardır elbet. Yakın zamanda da izmirde benzer bir haber hatırlıyorum. Allah korusun, çekip vurabilirler dikkat edin. Kaçmak gibi bir durum olacak ise bunları da hesaba katarak kaçış yolu/yönü belirleyin ya da kaçmayın.

Son düzenleme:
Almanya'daki kuzenimin çalıştığı ofisin sahibi avukat. Adam safkan Almanmış. Eşi de Türk. Ülkemizi ve bizdeki kanunları çok iyi biliyormuş. Bir gün demişki "şaşırıyorum Türkiye'de öyle kanunlar var ki bu kanunlar Almanya'da bile yok lakin o kanunların uygulanırlılığınan şüpheliyim".

Demem o ki mevzuata uymayan o kadar çok kanunsuzluk var ki bisikletliye kesilen ceza gerçekten sakil durmuş. Ülke olarak trafikteki her şeyin tastamamdır da sıra ona gelir gerçekten anlarım.

Trafikteki çakarlı sivil araç konusunda gerçekten çok muzdaribim. O çakarları açıp seyehat edince ne oluyor çok merak ediyorum. Seyehat amaçlı Avrupa ülkelerinde bulundum (kuzenim sayesinde). Değil çakar yollarda polis bile görmedim desem yeri var.

Unutmadan şunu da söyleyeyim şehirler arası karayolunda akşam bisiklet sürüyorsanız muhakkak ama muhakkak yanıp sönen güçlü bir arka kırmızı lambanız olmalı ki arkadan gelen araçlar sizi farketsin. Benim iki tane var. Biri kırmızı diğeri kırmızı mavi :) Grup halinde flaşörlü lambaları gece kullandığınıza gündüzden daha farkedilir oluyorsunuz. Bir çok kez tecrübe ettim.

Böyle bir çakar olmalı...:koptum:
Nasıl bir çakar olduğunu ben de merak ettim.

Kırmızı ve mavi ışık yanıp sönen, çakar lamba tabir edilen işaretciyi motorlu yada motorsuz, İtfaiye, Ambulans, Kolluk kuvvetleri ve Protokol araçları hariç, herhangi bir taşıt takamaz.

Yönetmelikte açıkça belirtmiş. Kimse kusura bakmasında cezada bir yanlışlık yok. Gece uzaktan gören yada tam net açıdan göremeyen birisi, bisikletide bu araçlardan sanabilir.

Kırmızı yakın sadece, yada beyaz. Ben öyle yapıyorum.
"açıkça belirtilmiş" dediğiniz yönetmelikte ne yazıyor, söyler misiniz.

Bir araç sürücüsünün kendisi ile aynı yönde giden 100 metre ilerideki bisikletliyi polis veya itfaiye sanmasının kimseye zararı olduğunu da düşünmüyorum. Bu cezanın bu kadar ağır olmasının sebebi, çakar takan araçların geçiş üstünlüğü varmış gibi davranması.

İyide bisiklette çakar kullanmak bize herhangi bir geçiş üstünlüğü sağlamıyor. İtfaiye polis ambulans gibi araçlar bu çakarla geçiş üstünlüğü ve uyarı veriyor. Sivil arabaya takanlarda milleti kandırıp geçiş üstünlüğü sağlama için kullanıyor ama bisikletliler olarak bizler sadece görünürlüğümüzü artırıyoruz bu cezaya sağlam bir itiraz yapılırsa iptal edilir ve emsal olur

Nasıl bir çakar olduğunu ben de merak ettim.

"açıkça belirtilmiş" dediğiniz yönetmelikte ne yazıyor, söyler misiniz.

Bir araç sürücüsünün kendisi ile aynı yönde giden 100 metre ilerideki bisikletliyi polis veya itfaiye sanmasının kimseye zararı olduğunu da düşünmüyorum. Bu cezanın bu kadar ağır olmasının sebebi, çakar takan araçların geçiş üstünlüğü varmış gibi davranması.

26/2 Trafik Ceza Maddesi Nedir?
Yukarıda özetle trafikte çakar lamba takma cezası olduğundan bahsetmiştik. 2918 sayılı karayolları trafik kanunun da bulunan 26. Maddesinde bu kural düzenlenmiştir.

Nitekim Araçlara ait trafik ayırım işaretleri ve diğer işaretler olarak düzenlenen kurallar içerisinde tam açıklamasını merak ederseniz;

Mevzuatta belirtilen ışıklı ve/veya sesli uyarı işareti veren cihazları mevzuatta izin verilmeyen araçlara takmak ve kullanmak,
26/2 sadece bir ihlal maddesidir yüzde olarak kusurlu sayılmaz
Şeklinde tanımlanmıştır.

İyide bisiklette çakar kullanmak bize herhangi bir geçiş üstünlüğü sağlamıyor. İtfaiye polis ambulans gibi araçlar bu çakarla geçiş üstünlüğü ve uyarı veriyor. Sivil arabaya takanlarda milleti kandırıp geçiş üstünlüğü sağlama için kullanıyor ama bisikletliler olarak bizler sadece görünürlüğümüzü artırıyoruz bu cezaya sağlam bir itiraz yapılırsa iptal edilir ve emsal olur

Akşam ve özellikle gece sürüşlerinde gidiş geliş halinde bir yolda karşıdan gelen aracın bir farı yanmıyorsa motor gibi görünüyor.

Demek istediğim bisiklet ya da başka bir araç polise benzer bir ışık yakarsa toplumu yanıltan bir durum oluşturur. Her görenin hizaya gelmesi hayatın olağan akışına ters bir durumdur. O zaman birisi de çıksın eline silah alıp doğrultsun önüne kıramasın kimse. Saçma ama böyle.

Kırmızı ve mavi ışık yanıp sönen, çakar lamba tabir edilen işaretciyi motorlu yada motorsuz, İtfaiye, Ambulans, Kolluk kuvvetleri ve Protokol araçları hariç, herhangi bir taşıt takamaz.

Yönetmelikte açıkça belirtmiş. Kimse kusura bakmasında cezada bir yanlışlık yok. Gece uzaktan gören yada tam net açıdan göremeyen birisi, bisikletide bu araçlardan sanabilir.

Kırmızı yakın sadece, yada beyaz. Ben öyle yapıyorum.
Benim anlamadığım şey siz gece bisiklet kullanırken herhangi bir tehlike ile karşılaşmamışsınız şu ana kadar galiba.Yoksa böyle bir yazı yazma gereğinde bulunmazdınız.Gecenin bir vakti şehirler arası yolda görünürlüğü arttırmak için sadece kırmızı ışık yeterli olmuyor ne kadar yanıp sönse bile.Ki zaten eğer gece bu riski alıp yola çıkıyorsanız bunu çoktan fark etmiş olurdunuz.Kendim araba kullanırken bile gece vakti sadece kırmızı çakar kullanan bisikletlileri yanlarına yaklaşmadığım müddetçe çok zor fark ediyorum.Ne kadar geç fark edersem o kadar çok kaza riski oluştuğunu anlatmama da gerek yoktur zaten.Fakat çakar kullanan bir bisikletli kendini hatırı sayılır bir mesafeden belli ettiriyor,gelen araçlarda buna dikkat ediyor ve gerek hızlarını düşürüyorlar gerekse de hafif bir şekilde bisikletliden uzaklaşıyorlar.Daha sayamayacağım çakar kullanmamızı haklı çıkaracak şey var ama görünen köy kılavuz istemez diye düşünüyorum…

Son düzenleme:
26/2 Trafik Ceza Maddesi Nedir?
Yukarıda özetle trafikte çakar lamba takma cezası olduğundan bahsetmiştik. 2918 sayılı karayolları trafik kanunun da bulunan 26. Maddesinde bu kural düzenlenmiştir.

Nitekim Araçlara ait trafik ayırım işaretleri ve diğer işaretler olarak düzenlenen kurallar içerisinde tam açıklamasını merak ederseniz;

Mevzuatta belirtilen ışıklı ve/veya sesli uyarı işareti veren cihazları mevzuatta izin verilmeyen araçlara takmak ve kullanmak,
26/2 sadece bir ihlal maddesidir yüzde olarak kusurlu sayılmaz
Şeklinde tanımlanmıştır.

Akşam ve özellikle gece sürüşlerinde gidiş geliş halinde bir yolda karşıdan gelen aracın bir farı yanmıyorsa motor gibi görünüyor.

Demek istediğim bisiklet ya da başka bir araç polise benzer bir ışık yakarsa toplumu yanıltan bir durum oluşturur. Her görenin hizaya gelmesi hayatın olağan akışına ters bir durumdur. O zaman birisi de çıksın eline silah alıp doğrultsun önüne kıramasın kimse. Saçma ama böyle.
Galiba yanlış anlaşıldım; 2918 sayılı kanunun Madde 26/2'sini sormadım. "Mevzuatta belirtilen ışıklı uyarı işareti veren cihaz" hangi yönetmelikte nasıl tanımlanıyor onu sordum.

Mantığınızı anlayamıyorum. Normal bir sürücünün, önünde polis gidiyor diye "hizaya gelmesi" gerekmez. Esas hayatın olağan akışına ters olan, sivil kıyafetli birinin bisiklet üstündeyken resmi görevdeki polis sanılması.

Cezayı yazan polisin Romanya ile bir alıp veremediği mi varmış, araştırılsın...

O zaman bunun önüne geçmek çok basit olarak sarı renkli bant yapıştırdınız mı, mavi çakar olur yeşil, kimse de birşey diyemez. Sahiden makam çakarı gibi dönen aynalı ışıklarla bisiklet farını nasıl kıyaslayabilmişler? Oldu olacak bisikletin de limuzine benziyor ehliyet ve ruhsat desinler.

O zaman bunun önüne geçmek çok basit olarak sarı renkli bant yapıştırdınız mı, mavi çakar olur yeşil, kimse de birşey diyemez. Sahiden makam çakarı gibi dönen aynalı ışıklarla bisiklet farını nasıl kıyaslayabilmişler? Oldu olacak bisikletin de limuzine benziyor ehliyet ve ruhsat desinler.
Yakında ehliyet isterler !

• Beğen
Tepkiler: Ali Eren
Bisikletlerimize "flaş modlu" aydınlatma cihazları takıyoruz. Flaş mod ile çakar mevzuatta aynı anlama geliyorsa bizlere de ceza yazılmalı.
Yok gelmiyorsa keyfe keder ceza kesilmiş olmalı.

Bisikletlerimize "flaş modlu" aydınlatma cihazları takıyoruz. Flaş mod ile çakar mevzuatta aynı anlama geliyorsa bizlere de ceza yazılmalı.
Yok gelmiyorsa keyfe keder ceza kesilmiş olmalı.

Sorun şu. Kanun var. Ama kim nasıl yorumluyorsa o şekilde uyguluyor.

Sorun şu. Kanun var. Ama kim nasıl yorumluyorsa o şekilde uyguluyor.
Ayrıca durduk yere ceza kesilecek ise bu ürünlerin ithalatına da engel getirilsin. Gidip de dünya kadar para ödeyip almayalım.

• Beğen
Tepkiler: Ali Eren
Ayrıca durduk yere ceza kesilecek ise bu ürünlerin ithalatına da engel getirilsin. Gidip de dünya kadar para ödeyip almayalım.

Vergiden mahrum kalırlar. Böyle bir şey kesinlikle söz konusu olamaz. İhtiyaç halinde veya istedikleri zaman istedikleri gibi kanunu esnetip ceza veya yaptırım uygulayabiliyorlar. Hukuka güven kesinlikle yok. Ben güvenmiyorum? Başıma ne gelecek bilmiyorum. Kim nasıl yorumlayacak bilmiyorum. Beni koruyan kanunu uygulayacak bir birim insan mı var? Ülkemizde çok güzel kanunlar var ama herkes "polis, hakim, savcı vb.," adamına göre keyfine göre keyfine göre uygulayabiliyorlar.

Arkadaşlar Türkiyedeki düzenlemeler canı istediği zaman kamunun lehine dilediğini yapabilecek şekilde düzenlenmiştir. Burda isterse polis dilediğini yapar. Ama ben bana yolda problem çıkartan hiç kimseyi görmedim. Hatta çok yardımcıda olduklarına defalarca şahidim.İnsiyatif meselesi yani çakar lamba. Gece yolda şehirlerarasındasınız aydınlatma yok bazı yollarda emniyet bile yok havada dolunay +3-3 varsa hadi yine bir nebze görünürsünüz yoksa ancak aracın kaputuna geldiğinizde görünürsünüz. Burdada insiyatif yine bize düşüyor ya takacaksın can güvenliğini bir nebze arttıracaksın (gündüz bile sizi görmeyenlerin gece göreceğini ummayın) bir problemle karşılaştığın zaman konuşup durumu izah edip çözmeye çalışacaksın. yada risk alacaksın. Ben ilkini tercih ediyorum. (Bu arada hep şehirler arası diyoruz bu her yerde geçerli sonuçta can güvenliği söz konusu ise gerisi teferruattır.)

Şöyle bir durum var. Yasaları komple bilme gibi bir durum olması mümkün değil. Herkes bu durumu dün akşam öğrendi ,belki istisna olabilir tabi.
Bilen vardır belki. Sorun şu polis arkadaşı durduğunda ceza yerine böyle bir madde olduğunu bunu kullanmaması gerektiğini söyleyip orada çıkartmasını , kapatmasını
sağlayabilirdi. Kişinin de bunu kullandığı dijital ortamda kayıt altına alınırdı daha sonra ki kullanımda da ceza yazılabilirdi ! Burada Polis arkadaş biraz katı davranmış.

Şöyle bir durum var. Yasaları komple bilme gibi bir durum olması mümkün değil. Herkes bu durumu dün akşam öğrendi ,belki istisna olabilir tabi.
Bilen vardır belki. Sorun şu polis arkadaşı durduğunda ceza yerine böyle bir madde olduğunu bunu kullanmaması gerektiğini söyleyip orada çıkartmasını , kapatmasını
sağlayabilirdi. Kişinin de bunu kullandığı dijital ortamda kayıt altına alınırdı daha sonra ki kullanımda da ceza yazılabilirdi ! Burada Polis arkadaş biraz katı davranmış.
Kesinlikle, ben İstanbulda yanlışlıkla 3.köprü yoluna girdim. Jandarma durdurdu ilerde. Tamam abi dediler ilk çıkıştan çıkıver dediler, geçtik gittik.

• Beğen
Tepkiler: RmzBurak
Para lazım para, nefes almaya bile ceza kesecekler yakında.

Galiba yanlış anlaşıldım; 2918 sayılı kanunun Madde 26/2'sini sormadım. "Mevzuatta belirtilen ışıklı uyarı işareti veren cihaz" hangi yönetmelikte nasıl tanımlanıyor onu sordum.

Mantığınızı anlayamıyorum. Normal bir sürücünün, önünde polis gidiyor diye "hizaya gelmesi" gerekmez. Esas hayatın olağan akışına ters olan, sivil kıyafetli birinin bisiklet üstündeyken resmi görevdeki polis sanılması.

Cezayı yazan polisin Romanya ile bir alıp veremediği mi varmış, araştırılsın...
Yönetmelik ne der bakmak lazım doğru.

Polis her zaman sivilleri gerer. Hayatın akışına ters olan germesi evet ama bu içinde bulunduğumuz toplumda polislerin sizi gerdiği gerçeğini değiştirmiyor. Bir polis çevirmesine girdiğimizde olabilecek bir sürü terslik var. Adam dangıl dungul konuşur, birader kendine gel desen al başına iş. Başıma çok geldi. Höt zöt konuşmalar. Polisler hele ki eski zamanlarda çok daha fazla idi ama son dönemde çok elit polisler de var. Açıkçası gece gece ensemde bir anda kırmızı mavi çakarı açık polis görsem ne oluyor derim. Çünkü polisler bir mevzu yoksa durduk yere çakar açmaz. Bisiklette bu durum sürekli mevcuya gider gibi bir görüntü oluşturuyor. Demek istediğim buydu aslında. Mış gibi görünmek.

Bir polis bisikletçi gibi görünürse bunun adı sivil polis olur.
Bir bisikletçi polis gibi görünürse bunun adı suçtur.

En azından mantığım böyle diyor.

Benzer durum kargo motırlarında da oluyor. Bazıları polis anorağına benzer anorak giyiyor, arkanda ya da önünde birden görünce dikkat çekiyor. Polis sananlar oluyor. Polise yol verilir ama polise benzeyen adama yol verilmez. Bunu demek istedim.

Geri