Scudo Sports

Bisikletlilere karşı duyarlılık kamu spotları.. 1 kibrit çak

Scudo
@bisikletebin

Sevgili @bisikletebin sizi anlıyor, düşüncenize ve şayet gerçekleşir ise projenize yürekten destek veriyorum. Ancak yaşadığımız coğrafyadaki sosyo/ekonomik, sosyo/kültürel ve sosyo/psikolojik gerçeklerin farkında olmalıyız.
Düşüncenizin çıkış noktası harika. Bisikleti spor,ulaşım,sağlık,gezi,keyif vb gibi amaçlar ile kullanan bireylerin can ve mal güvenliğini en üst düzeye taşımak, bu farkındalığı bir kültür olarak yaratmak,yaşamak ve yaşatmak istiyorsunuz.

Yukarıda da değindiğim gibi, yaşadığımız coğrafyadaki insan kardeşlerimizi çözümleyebilir isek, sizin projenize de yaşam alanı oluşturmuş olabiliriz.

Kalın siyah harfler ile alıntıladığım kısım, projenizin hayat bulması için çok önemli bir unsur taşıyor.
Çünkü insanların dikkatini çekebilmek ve bu projeyi yerleşik kültür haline getirebilmek adına ilk basamak, insanlara ulaşmak, insanların bisiklet ve bisikletli algısını olumlu yönde etkilemektir.

(A.P.H.T) yani Asimetrik Psikolojik Harp Teknikleri bu konuda en etkin çözümleri sunuyor. Lütfen burada yanlış bir anlaşılma meydana gelmesin. A.P.H.T insan odaklı bir proje olup,hayatın hemen her alanında (tv reklamları,filmler 25. kare etkinliği) kullanılmaktadır. İşte bu noktada A.P.H.T genel olarak güncel sürüm notlarını kullanır. Bu notlar, algının içeriğine göre (sosyal,siyasal,askeri,ekonomik,psikolojik vb gibi) belirlenir.

Misal; Güncel ve somut örnek vermek gerekir ise; Muhteşem Yüzyıl dizisi ile hayatımıza giren "Hürrem yüzüğü",bu dizi ile etkinlik alanı bulan "şehzade sakalı", futbolcu Ronaldo'nun saç kesimi...

Mesale; Bisiklete gönül vermiş popüler (!) popçu, yahut, futbolda adından söz ettiren bir futbolcu (!), kamu spotu tadında bisiklet ile fotoğraf çektirse, bu görüntüleri istikrarlı bir şekilde sosyal medyada yayımlasa, takipçi algısının etkilenmesi nedeniyle kısa vadede spesifik bir bisiklet kültürü oluşacaktır. Ancak dikkatinizi çekiyorum; kısa vadede (!) Çünkü sosyal hayatın güncesi inanılmaz hızla değişiyor.

Kabul edelim ki; bisiklet spesifik bir olgu. Maalesef yaşadığımız coğrafya, bisikleti "çocuk gereci" olarak tanımlıyor.
Bu algının kırılması için, bisikletin toplum bazında kabul görmüş bireyler tarafından reklam edilmesi gerekli.

Siz sosyal medya üzerinden bisiklet ile ilgili yeni bir kültür inşa etmek isterseniz, etki alanınız sadece takipçi sayınız kadar olacaktır.
Peki takipçilerinizin sosyal hayatta bisiklete bakışı nasıl? Sizin resim ve videolarınızı çok beğenebilir, ancak hayatın olağan akışında bisiklet ve bisiklet kültürü noktasında bildiğinden vazgeçmeyebilir.

Bu nedenle bizim kamuoyu oluşturacağımız yer sosyal medya değil. Kamuoyu oluşturmamız gereken yer, öncelikle bu ülkenin yöneticileri.
Yüce Devletin yöneticileri üzerinde doğru argümanlar ile etkin kamuoyu oluşturabilir isek, işte o zaman devlet destekli kamu spotları, yasal düzenlemeler, sosyal düzenlemeler çok daha hızlı ve etkin olarak hayat bulur.

Ezcümle; Bisiklet ve bisikletli için kalıcı bir kültür inşa etmek istiyor isek, "bu projeye aşağıdan yukarı değil, en tepeden aşağıya doğru başlamalıyız" diye inanıyor ve düşünüyorum.

Esen kalın.
 
@Mesut DOĞRU


Gazetelerde tv lerde bisiklet ile ilgili haberlerin yer almaması bana çok düşündürücü geliyor. Tepeden aşağıya bu iş başlamadığı için aşağıdan topluma doğru bir farkındalık oluşturulması fikrine dayalı bir etkinlik bu olay. Sanatçı New ve Serdar Ortaç Bisiklet kullanıyorlar. Sanatçılara kamu spotu çektirip yayımlatılsa bisiklete bakış açısı da değişir. Önemli tespitler yapmışsınız tebrikler. Bisikleti sadece karne hediye olmaktan çıkarmak için , anne babaları da kaza konularında ikna etmek gerekir. Bisiklet kullanmaya toplumun büyük bölümü araba çarpacak diye cesaret edemiyor diye düşünüyorum. Bu konuda onlara hak veririm.

Bir ekip olsa bu konularda basın medya tv ler ile röportajlar yapıp bisikletlilerin taleplerini paylaşsa ve konu basın ve medya ya da taşınsa. Burada bisikleti haber yapabilecek basın mensubu arkadaşlar var mıdır bu konuda neler düşünürler yardımcı olurlar mı ? Teşekkürler.
 
@bisikletebin @Seymour Glass @Serkan Mıstınoğlu @Ahmetgitar ve diğer bisiklet sever forum üyeleri evet bu konu bizi o kadar alakadar ediyor ki bırakın bir bisikletliyi hiç bir vatandaşın hiç bir canlının zarar görmesini istemeyiz. 24 Marttan beri kimisi ciddi kimisi olsaydı ufak olacak kaza ihtimalleri geçirdim. Çok şükür kaza olmadı. Herkes bir çözüm sunmuş. Bir çözümde Emniyet Genel Müdürlüğünden geldi aslında. Bizim için bir fırsat olabilir.
EGM her yıl farklı bir slogan ile kamu spotu yarışması düzenliyor ve gayet güzel bir ödül veriyor.
Bu seneki ise "Trafikte Saygı Konulu Spot Film Yarışması" ile başlamış bulunmaktadır.
(link) bizler bu yarışmada dereceye gire biliriz yada giremesekte EGM olur CİMER olur BİMER olur Gençlik ve Spor Bakanlığı olur, çekeceğimiz spotu bu makamlarla paylaşırsak derdimizi güzelce anlatırsak belki kamu spotu olarak yayımlanabilir. Ödül de vermesinler yeterki insanlara farkındalık oluşturulsun.
Kamu spotu için yeni bir konu oluşturularak forum üyelerinin düşünceleri ve destekleri doğrultusunda güzel bir kısa film hazırlaya biliriz.
Saygılarımla.
 
@Kafaikiteker


Kamu spotu için yeni bir konu oluşturmak derken ?
 
@bisikletebin Forumdan Kamu spotuna yönelik bir konu açarak düşünce ve fikirler toplana bilir forum üyelerinden ve yine forum üyeleri olarak beğenilen düşünce veya düşünceler için filmler çeke biliriz.
 
Sn @Kafaikiteker şu an "kamu spotu"na yönelik konunun tam içindesiniz. Sn @bisikletebin 'nin açmış olduğu bu başlık altında, bisiklet temalı kamu spotuna yönelik projeleri konuşabiliriz. Konuda uzman arkadaşlarımızın yardımcı olmasını umuyorum. Esen kalın.
 
@Kafaikiteker


Şuan ki konu herkese açık dilerseniz sizde bir kamu spotu konusu açabilirsiniz. Bu konu da her bisiklet dorum üyesinin iştirakine fikir görüş önerilerine açık katılımlarını istirham ederiz.
 
Bunu yeni gördüm. Anlatmak istediğim şey buydu. Bu tarz videolar çekip her bisikletli instagram sayfasına yüklerse daha çok duyarlı sürücü oluşur. Olur mu olmaz mı düşünceleri Artık avrupalıların bunu yaptığını gördüğümüze göre rafa kalkmıştır. Bu teze göre Bisikletli kamu spotları olabilir yapılabilir. Avrupa da yapılmış. Burası avrupa mı diye girişmeyin lütfen olur mu. Teşekkürler.





 
Bisikletle kırmızı ışıkta durmak bile sürücülerin bizi farketmeleri ve bize karşı duyarlı davranmaları için bir adımdır. Eğer otomobil sürücülerinin ve yayaların kurallara uymasını istiyorsak aynı kurallara bizler de uymalıyız. Kendimizi trafikten üstün görerek bir yere varamayız. En basitinden trafikte hoşgörülü ve güleryüzlü olarak işe başlayabiliriz.
 
@uguryilmaz144

Hiç Ab ülkelerindeki trafikte Bisikletlileri geçiş için bekleyen araç sürücülerine baktınız mı? Videoları Youtube de var. Hollanda da bisiklet kullanımı Hollanda da bisiklet yolları olarak izleyebilirsiniz.
 
@bisikletebin

Öyle bir yazmışsınız ki bisiklet kullanmayan birisi, heryerde bisiklet yolu var sanacak. Çoğu zaman araç yollarını kullanıyoruz ve trafiği paylaşıyoruz. Dolayısıyla onların uyduğu kurallara da uymak zorundayız.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hami Bulut
@Serkan Mıstınoğlu

serkan bey, bu konuda size katılmıyorum. dünya tarihi, birilerinin kafalarına vurularak alınan şeylerle dolu. hatta kafaya vurmadan alınamadığının ispatıyla da. ama şu konuda haklısınız, kafaya neyle vurulacağı önemli.
 
@uguryilmaz144

Eski sağlık bakanı bisiklet yollarını talep ediniz diyor. Videoyu izlediniz mi? Bisikletliler sesini çıkarmazsa yolları yapmıyorlar. Bakanda bundan yakınıyor. inşaat işleri için İhale için bekleyen firmalara da bisiklet yollarına da el atın diyor. Her yerde bisiklet yolları olmadığı için olsun diye insanlar talep etsinler diye zaten paylaşıyorum.
 
@Ahmetgitar
Abi sen benim zihnimi falan mı okuyorsun?

Aynı fikir benimde aklıma geldi.Hatta bunu KuzeyEge'ye götürüp tavsiye bile istedim.

Photoshop'un nimetleri...Kafayı zaman zaman taktım ama hiç becermedim...
 
@DurgunDeniz


Köprülere afiş assalar Bisikletlilere sağ şerit hakkı tanıyın diye mesela
 
otobüs durakları, ağaçlar????
 
Ben bu saatten sonra bisiklete insanları özendirmek için ne yapabiliriz onu düşünmemiz gerektiğini düşünüyorum.Sayımız arttıkça istediğimiz şeyler teker teker gerçeklemeye başlayacak zaten.Türkiye'de 3-4 ilin ilçesi başına 10 bisikletli düşerse vatanaş sayı az olduğu için insanların dikkatleri pek çekilemez.Ama ilçe başına 30-40 kişi düşse ne olur?İnsanlar her yerde ara ara bu insanları görünce "Allah Allah "diye bir düşünür."Nereden peydahlandı bunlar acaba?" Amaçları nedir,niye kaskla aydınlatmayla vs dolanır dururlar şehirde?Zaten dikkat çekecek kadar sayımız arttığında sayı bir anda yükselecek.İnsanlar manyak mı her ay arabanın motorun benziniyle uğraşsın? Bakmayın siz bizim insanımız gösteriş meraklısıdır,ucunda tasarruf olsa da sırtına yük olsa da bırakmaz diyenlere.Şimdilerde mesela deseniz birine arabayı bırak bisiklete bin,tasarruf et hem spor olur.Bu çok sık görülen bir şey olmaığı için tedirgin yaklaşacaktır.Ama sayı dediğim gibi belli bir noktaya gelip bisikletlilerin varlığı iyice göze batınca sürü psikolojisi işleyecek e insanlar akın akın kullanmaya başlayacak diye düşnüyorum.
 
Geri