Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisikletten soğumaya başlıyorum (kişisel sitem ve dertleşme içerir)

@Pamuk hiç moralini bozma. Çünkü oda sağlığın bir parçası. Ne dedik önce SAĞLIK. Kendi başıma gelen ve bir arkadaşımın başına gelenlerden bahsedeceğim.
Sol elde uyuşma sebebiyle iş yeri hekimine gittiğimde beni hemen Acile yönlendirdi. Acilde EKG cihazına bağladım. Kalp ritmi ile ilgili bir sorun olmadığını herhangi bir hastanede Nöroloji bölümüne gitmemi söylediler. Nörolojide önce EMG dedikleri kol boyunca sinirin elektrik iletiminin ölçüldüğü bir test yapıldı. Sol kolun, sağ kola göre biraz yavaş olduğunu söylediler. Daha sonra boyun MR çekilmemi söylediler. Boyun MR ı sonucu boynumda biri ileri derecede 3 tane fıtık olduğu tespit edildi. Hatta doktor bana trafik kazası yapıp yapmadığımı sordu. O derece yani. Tabi tüm bu ölçüm , görüntüleme , muayene işlemleri öncesi ortada bulunan vezneye gidip önce ödeme yaptığımı da belirteyim. (O zamanlar çalıştığım için hem işten geri kalmamak hem de cepte para olduğundan işlerin çabuk olması adına özel hastaneye gittim. Gece 22:00 de MR çektirip ,ertesi gün teshis için doktora gidebiliyordum.) Daha başka bir sorun olup olmadığını da kontrol etmek için bu sefer Baş MR ı çekmemi istediler. Onu da yaptırdık bu sefer ise Kavernom dedikleri bir oluşum tespit ettiler. Bunu fıtıktan çok daha fazla önemsediler. Sonuç: Kavernom için kilo verilecek, güneşte aktivite yapılmayacak vb..... Fıtık için boyun kısmı rüzgarda bırakılmayacak vb...
Bu boyun macerasından birkaç yıl sonra işyerinde 1,5 ton civarında bir paleti sıkıştığı bant üzerinden kurtarmak için çalışanlardan birisiyle manivela aracılıyla kaldırmaya çalıştı. Yapamadık. Sonra o gittikten sonra ben bir daha denedim, olmadı. Akşamına belimdeki yanma sonrası aklıma gelen fıtık düşüncesi oldukça korkuttu. Hastane gittim. Yine vezne ,MR, muayene.. ritüelinden sonra öğrendiğim fıtık olmadığım fakat bel kısmında kan birikimi olduğu şeklindeydi. Bir kaç egzersiz hareketi , kas gevsetici iğne ve hapla beraber ayrıldım. Fizik tedavi bile vermedi. Yaklaşık 1,5 sene boyunca belimde hep bir sertlik ve esnetme kütürdetme isteği oldu. Taki bisiklete başlayana kadar. Tabiki ara verdiğimde belimdeki bu gerilme hissi tekrarlıyor. Bisiklet olmasa da en azından esneme hareketleri yapmam grekiyor.
Bir arkadaşım ise -ki kendisi gençliğinde oldukça çevik ve sporcu birisi idi- futbol macı sırasında 1 sene arayla her iki el bileğini de kırdı. Platin takıldı.Tabi moral seviyesi iyi değildi. Arkasından beli ile ilgili şikayetleri başladı. Bel fıtığı sebebiyle bir kaç sene arayla 2 defa ameliyat oldu. Fakat hala beli ile ilgili arada sıkıntı hisseder. Yetmedi arkasından boyun ile ilgili sıkıntılar başladı. Yine ameliyat oldu.Boyun ile ilgili bir daha şikayetini hatırlamıyorum. Hem bel hem de boyun için fizik tedaviye gitmişti sadece.
Arkadaşım boyun ve bel ile ilgili 3 ameliyat oldu, fizik tedavilere gitti, acılar çekti, morali oldukça bozuldu. Bana ise fizik tedavi bile vermediler. İkimiz de hem bisiklet hem de başka sporları beraber yapıyoruz. Yani kişiye göre çözümler ve süreçler farklı oluyor. Ama kendimle ilgili şunu söyleyeyim. Kışın normal hayatımda kesinlikle sıkı giyinir, yünlü yada termal illaki giyerim.. Kilo almayayım diye yememezlik yapmam. Denizden yaz yada kış çıktığım da illaki beremi takarım. Yazın bile kolay kolay atletsiz dışarı çıkmam. Boynumu ve belimi rüzgardan ve soğuktan korumaya çalışırım.Yani biraz eski usul takılırım. Kendimin ve ekipmanımın bakımına dikkat ederim. Pantolon yada montumun tamirini yaptırırım.Yenisini almam. İdare ederim. Ama spor amaçlı iç giyim dış giyim eşyalarım tamdır. (Cebimde para varken birçoğunu tedarik etmiştim.)
Sağlığına dikkat et, özellikle moralini bozma , gereksiz yere vucudunu zorlama.
Geçmiş olsun. İyi haberlerini bekliyoruz.

İlave: Bahsettiğim arkadaşımla ben aynı okul hatta aynı sınıftan mezun olduk. Ben çalışma hayatım boyunca doğru düzgün masa başında oturmadım yada işim masabaşı bir iş değildi. Arkadaşım ise hala 8 saat masabaşında oturuyor. Hareketsiz yaşam kas ve iskelet sistemine, psikolojisine ve hatta sindirim sistemine bile zarar veriyor. Bence en önemli konu bu olmalı .
 
Scudo
@historiyst
Hocam onla olmaz.Yukarıda belirttiğim markalardan ve pelvis kemikleri aralığı ölçünüze göre sele alın. Bu iş bence biraz da bilim. Yani bikefit'i göz ardı etmemek lazım...

@Pamuk
Hocam çok geçmiş olsun. İlgili şikayetleriniz için iyi bir fizyoterapi merkezine görünün derim ellerinizdeki mr ve şikayetleri de belirterek. Benim önerim, bisiklet sporcularının ve triatletlerin gittiği PT akademi olur. Orada Gülşah ve Feridi Hocalar yüksek lisans ve doktora derecesine sahip fizyoterapistlerdir. Size yardımcı olurlar. En azından bir muayene olun derim. detaylı bilgi için: (link)
 
@Pamuk geçmiş olsun. Ben de geçen hafta karın fıtığı ameliyatı oldum, 6 ay pistlerden uzak duracağım. ((
 
@Pamuk

Aslında ne kadar aç gözlüyüz bir çoğumuz. Kendimle çok savaşıyorum. Bisikletim varken diyorum bazen cyclecross mu alsam. şunu mu alsam, bunu mu alsam...

Halbuki kıymetini bilmek lazım anlarımızın çok haklısınız. Yazınız beni çok etkiledi. Çok büyük geçmiş olsun Allahtan dileğim bir an önce iyileşip bisiklet sürmeye başlamanız.
 
bu benim de yaşadığım durum insan hep daha fazlasını istiyor hem elindeki bisikleti geliştirme adına hem de kişisel kondisyon derece olarak sürekli bir yarış halinde olmaya çalışıyor ama bunun sonu yok olaya bir yarış mücadele şeklinde bakıyordum eskiden şimdi strava vb uygulamalar kullanmıyorum süre tutmuyorum km sayacını bile kullanmamaya başladım anın keyfini çıkartıyorum ağır ağır sallana sallana eğlenerek biniyorum artık bisiklete
 
Şuan ben arabaya döndüm lakin çok pişmanım keşke bisiklet olayını terk etmeseydim diyorum. Evlilik ve çocuk olunca bisikletimi sattım. Bisiklet binerken daha bi atletik vücudum vardı. Şuan bildiğiniz büyük bir göbek üşengeçlik herşey var ne yazık ki 75 kiloydum şimdi ise 94 kiloyum malesef.
 
Bence bu bir denklem meselesi, klasik kar-zarar..

Kendim için konuşacak olursam,lise yıllarında spor yapıyor olsamda mezuniyetten sonra ve üniversitenin başlamasıyla herhangi bir spor branşıyla ilgilenemedim.Herşey 2011 de eve kablolu yayın bağlatıp Eurosporttan bisiklet yarışlarını izlemekle başladı yani beni bisiklete başlatan insanlar Caner Eler,Sarper Günsal diyebilirim.Nihayet ilk bisikletimi 2013 yazında aldım.(Yaz başlangıcı cok ciddi bir akciğer enfeksiyonu(zatürre) geçirmiştim).O dönem yaklaşık 3 yıldır sağ dizimdeki ön çapraz bağ %100 kopuktu.Bursa gibi nispeten dağlık bir şehirde 50-60 km uzunluktaki ve yaklaşık 1000m irtifa kazançlı turlarla başladım.Sürüşlerden sonra dizimde nahoş ağrılar olsa da şişlik olmadığından hep devam ettim.2014 baharında bisikleti daha verimli kullanabilmek için dizimden ağır bir ameliyat oldum.Koltuk değnekleri ve fiziksel tedaviyle geçen yaklaşık 4 ay....Geriye dönüp baktığımda bisiklet bana bir kaç kronik hastalık daha verdi.Kronik sinüzit (doktor tavsiyesiyle son 3 ayda 3 kutu antibiyotik bitirdim) ve bacağımdaki varis.

Ancak kendi kar-zarar denklemimi kurduğumda iyiki başlamışım diyorum.O dönem muzdarip olduğum ve hala zaman zaman hortlayan depresyonla mücadelemde inanılmaz katkıları oldu.Ayrıca bisikletin üzerindeyken hissettiğim duyguları başka hiçbir şeyden alamadım.Şu anda hala antibiyotik kullandığımdan şansımı fazla zorlamak istemiyorum ama biliyorum güzel havalar geliyor; yani yeniden sele üzerinde olmayı iple çekiyorum.

Biraz sıkıcı oldu affedin, yazarken tekrardan kendimle muhakeme yapma şansına eriştim ve bisiklete devam sonucu çıktı, hepinize bol pedallamalar. :)
 
Ne kadar da fazla olumsuz yorum var :ssrtcbya: Meger, bisiklete binerken eziyet ceken ne kadar da cok forumdas varmis :naslyany:
Aslinda daha cok alinti yapip daha uzun yazmak isterdim zaman zamanim kisitli :( Tek bir alinti yapiyorum :)

@Ismaildmr

Eger kadroyu cok da yanlis secmediyseniz temelde 2 ufak ayarla (sele ve gidon) gayet konforlu bir bisiklet elde edebilirsiniz. Kalin, jelesi bol seleler, jel pedli taytlar, chamois creamlar (sele bolgeniz icin ozel uretilmis krem!) varken, ve hepsini gectim; biz bilgiye boylesine kolay ulasabildigimiz bir bilgi cagindayken (akilli telefonu olmayan, internete her an bagli olmayan kalmamisken) problemlerimizi hala cozemiyorsak, burda sorun bence bizim usengecligimizden ve ugrasmak istemememizden kaynaklaniyor :snzdglsn:
Sayisiz konuda, yillardir konusup paylasip duruyoruz, hemen her probleminiz bu forumda tartisilmistir, tek yapmaniz gereken aramak ve ihtiyaciniz olan bilgilere ulasmak :)
Bacak agrilari ise belirli bir kondisyona geldikten sonra sona erecektir (eger kikirdak agrisindan bahsetmiyorsaniz) cunku kaslariniz guclenmis olacaktir. Hatta ve hatta, yuksel kadans, dusuk guc uzun sure bisiklet kullandiginiza quadriseps denilen bacak kaslariniz oylesine guclenecek ve tum yuku tasimaya baslayacaklar ki, diz (kikirdak) agrilarindan bile sizi kurtaracaktir! Bu problemi sag dizimde cozdum, doktora gitmistim ve krem yazip gondermisti 3-4 yildir devam eden bir agriydi ve bisiklet bunu cozdu. (Duzenli ve bilincli antrenman cozdu desem daha dogru)

Bisiklet, siz ne ekerseniz onu verir. Lastik basinclarinizi kontrol etmeden yola cikarsaniz dusuk basinctaki lastik daha kolay patlar ve olan size olur. Bu yuzden ayak pompasi edinin, lastik havanizi her hafta kontrol edin, lastiklerinizi guzelce yakindan gozle ve parmakla kontrol edin. Lastige saplanmis fakat patlatamamis ufak cam parcalari goreceksiniz, bunlari tespit edip kurdanla oradan cikartin. Yoksa ilk cukurda o cam ic lastige kadar girecektir.

Yapilmasi gereken birkac rutin var ve bunlardan kacmayip bunlari da severek yapar, duzenli hale getirirseniz bisiklet tamamen keyif haline geliyor (bence) :D
Bakiminizi, kontrolunuzu aksatmayin, giyiminize temizliginize dikkat edin, surus esnasinda tekerin gececegi yerler her daim gozunuzle takip edip temiz yerden gidin, yani siz elinizden gelen gayreti gosterin, çile olmaz bisiklet :)
 
@Serkan Mıstınoğlu bisikletle ilgili çilem asansöre sığdırmak . Geri kalanlar hayatın getirdikleri. Zaten hayat , arka fondan gelen bir müzikle izlediğimiz bir kola yada dondurma reklamı değil ki . Acı tatlı herşey var bu hayatin içinde.
 
  • Beğen
Tepkiler: Road_Runner
@Serkan Mıstınoğlu

Serkan Hocam. Bende de sağ dizde kikırdak hasari var. Doktor 2-3 seans prp tedavisi yapalim. Rahatlarsin ve daha konforlu bisiklet surersin demisti. Gercekten her surusten sonra bu agrilardan biktim. Hafif vites yuksek kadanstan kastiniz nedir? Bende tiagra var 10'lu sistem. On kucuk yaprak arka ruble kacta olmali? Bir de kadansim 40-50 kmlik suruste 75-85 arasi degisiyor? Ideali kac olmali benim kosullarimda? Bir de watt olcer pedalim yok. Gucumu nasil hesaplarim. Strava'nin ortalama-tahmini guc olcerine itimat edebilir miyim?
 
@btaskazan 90 kadansi hedefleyin. Asfalt,ruzgar,egim şartlari surekli degiseceginden dolayi rublenin hangi dislide olmasi gerektigini netlestiremeyecegim. 120 nabiz dolayinda surebilirsiniz.
Strava'nin watt tahmini uc asagi bes yukari yakin bir deger vermeye calisir. Tabiki ruzgari hesap edemez, en cok yanilma payini da ruzgardan alir. Biz amatorler kabaca 150-170 watt civari suruyoruz ortalama bir suruste. Ama siz nabzi hedef alin, rahat surun, yavas surun.
Mumkunse surus oncesi dizleri isitmak icin diz egzersizleri yapabilirsiniz 4 farkli hareket vardi.
Diziniz agrimaya baslayinca surusu sonlandirin, eve donun. Birkac gun sonra diziniz iyi olunca tekrar cikin. Ama agriya agriya asla surmeyin. Dizinize yukleme yapmayin, fazla guc uygulamayin pedala. Dusuk vites yuksek kadans surun. Haftada 3 kez idealdir (bir gun dinlenme bir gun surus)
 
@Serkan Mıstınoğlu

Merhabalar, 2 senedir bisiklete binen biri olarak genelde kadansa bakmadan tüm gücümle bisiklet süren biriyim. Bugünkü 100+ sürüşümde yağ yakmak için çıkmıştım ve 90 kadansın çevresinde sürdüm. Şuan sanki hiç bisiklet sürmeyen biriymişim gibi bacaklarımda kas ağrısı var. Bugünkü sürüşün ardından yazınızı okudum tam üstüne denk geldi :D
 
  • Beğen
Tepkiler: Road_Runner
@btaskazan merhaba hocam öncelikle aynı benzer durumu bende yaşadım sağlık yönünden sol ayağımın ters dönerek burkulması dersin dizlerde sıvı bitmesi kireçlenme dersin sağ ayak bileğimde eklem ağrısı filan derken doktora gidip gidip geliyordum tabi o zamanlar sehir bisikleti ile günlük sahil gezisi yapıyordum en sonunda çözümü reklam olarak algılanmasın saraçoğlu kürlerinde budum tedaviyi 2-3 aya hiç bir şeyim kalmadı suan sol ayak bileğim koşarken ağrısı vuruyor ama pedallerken hiç sancı mancı hissetmiyorum sağlık yönünden dert ediyorsan saraçoğlu kürlerini dene kendin de yapabilirsin...
 
Yaşlandık dostlarım, daha geçen yıla kadar bir 200 km bize dokunmazdı, dün 120. km de istop ettik. Sadece ben değil benimle aynı yaşta olan erdemde. Sonra yahu biz ne yapıyoruz dedik, her haftasonu artık nerdeyse ezberlediğimiz rotalar git gel ve ismet abinin tabiriyle bu vahşi turculuk olayı, bitmeyen rampalar, tepemizde güneş, araçların yanımızdan teğet geçişi, toz, hava direnci, rüzgar ve tamamen bedenimize işkence. Bisikletle birlikte hayattanda soğudum.
 
  • Beğen
Tepkiler: bilalfidanboy
@Serkan Mıstınoğlu
@Serkan Mıstınoğlu
Yav Serkan abi, hani vardir ya bizim turk sinemalarinda veya dizilerinde sevgilisini birinden kiskaniyordur, sevgilisi bir kafede kiskandigi arkadasiyla bulusurda bir anlik samimi fotograflarini veya o ani gorur ya, benim alintimida tam olumsuz yerinden vurmussunuz haaa..:):confused::D:D

Aslinda yazimin devaminda bisikletin kendini sevdirecegi olumlu yanindanda bahsettim di.

Usenmiyorum cogu seye..elimle guzel bakim yaparim, olcu konusunda pek bilgili degilim..kaliteli seylere butce ayiramiyorum,,zalım bisiklet totoyu kotu agritiyor, ama mutluyum..son zamanlarda arabaya kotu dadandim..bu ara kendimle savasiyorum..
Saglik gercekten onemli..diz agrisini gecen yil neredeyse cozmustum..kuvvetleniyor gibiydi sanki..bir haftadir yavastan tingirtadiyorum, biyerlere uzuyorum, agrim malesef var..arayi acinca hersey sil bastan tekrarladi..
 
  • Beğen
Tepkiler: Road_Runner
Geri