@Gökhan Selçuk Selamlar hocam. Gayet başarılı olmuş eline sağlık. Ben de kendi yaptığım bagaj adaptörünü tanıtayım o zaman sizlere. Çok olmuştu benimkini yapalı hatta önceki yorumlarımda buradan sizlerle paylaşacağımı söylemiştim ama unutmuşum demek ki. Şimdi siz paylaşınca dank etti.
Gelelim aparata. Sizin yaptığınız bu 3D aparattan ebay de satılıyor. Görmüşmüydünüz bilmiyorum ama bayadır var bunlardan. Eğer 130 liranın yarısına yaptırdıysanız çok iyi çünkü ebayden o fiyata alabiliyorsunuz.
(link)
Ben uzun süre çok kararsız kaldım ebayden sipariş vermekle kendim başka daha sağlam bir malzemeden yapma konusunda ve nihayet demo bir seri ürettim
Şöyle söyleyeyim ince işçilik çalışmadım sadece o formu yaparsam nasıl durur monte etmede yada başka herhangi bir şeyde sorun olurmu diye biraz kaba bir işçilikle işimi görecek hale getirdim. İnce işçilik ile çok iyi bir sonuç çıkar ortaya. Onu da zımpara, taşlama, kesme gibi işlerde kullanılan Dremel isimli el aletini aldıktan sonra yapacağım.
Öncelikle 1mm. kalınlığında Alüminyum levha buldum kaplama işi yapan bir işyerinden. Zaten atık olarak o kadar çok parça levha var ki irili ufaklı adamlar al istediğin kadar diyor yani para bile vermedim. Sonra bisiklette sabit olan bagaj adaptörünün ölçülerini alıp bu ölçüler doğrultusunda sağlam bir tahtadan kalıp çıkardım kendime. Bir parça levha kesip sac üzerinden ölçü çıkardım. Nerelerinden kesip bükmem gerektiği ile ilgili. Daha sonra kesilmemiş halde olan parçadan 10 tane kadar aynı ebatlarda kesip kalemle işaretlemelerini yaptım. İşaretli yerlerden sac makası ile kestim. Kalıp tahtası ile beraber sac parçayı mengeneye sıkıştırıp kıvrılması gereken yerlerden çekiçle vurarak formu verdim. Ortaya o 4 parçada gördüğünüz şekil çıktı. Üst kısımları açık olsa da olur çünkü üçgen olarak tasarladıkları için aşağı kaymasının mümkünatı yok. Sizin de yaptığınız gibi delikler delip geri kalan kısım çanta, sepet v.s monte etmek. Benim bunu metal bir parçadan yapma sebebim köpeğimi taşımak içindi. 11 kg bir köpeğim var ve öne büyük bir sepet takıp gezdirmekti amacım. Plastik parçanın esnemeden dolayı zamanla kırılacağını düşündüğüm için böyle bir şey düşündüm.
Sepete monte ederken de Koçtaştan L şeklinde bir demir parçası aldım. Yaptığım aparatı demirle birlikte sepete vidaladım. Sonuç çok sağlam bir şey oldu. Ama tabi dediğim gibi tam istediğim son hali bu değil. Keskin kenarların traşlanıp yuvarlanması, boyasının yapılması falan gerekli. Ama İstediğiniz kadar kalıp çıkartıp yapabilirsiniz. Maliyet mi ? Sepete para verdim bir de Koçtaştan aldığım L demiri ile vidalara. Sepeti saymazsanız 20 lira yok bile
Şimdi sırada yapmak istediğim şey şu
750 lira satış fiyatı var bunun
Bunu kendim yapamam kaynak makinem malzemem yok ama çok ucuza sanayide milyon tane adama kasasını yaptırırım. Benim yaptığım aparatı da kaynattırırım üzerine 100 liraya çıkarım bu işin içinden
Dip Not : Aklınızda bulunsun ola ki bisikletinize bağlı olan adaptör kırıldı. Sizin yaptırdığınız değil bisiklete sabit olan. Sağlam bir tahta kalıp çıkartıp oraya vidalayın aynı işi görecektir. Denedim oldu
Hatta demirden bir karşılık yapacağım çünkü plastiklere pek güvenim yok
Herkese keyifli sürüşler ?