Benim boyum 1.73, sıradan biriyim, bacaklarım örümcek gibi uzun falan da değil, iki ayağımında ucu yere değecek şekilde standart ayarı yaptım, anlayacağın belirtilen speklere uygun kullandım. ( spekte belirtilen kullanıcı boyu 145-178cm )
İlginç olan yeni modelde yani Tilt 120'de spek 145-175cm olarak değiştirilmiş ve maalesef sele borusunun çapı hala 31.6 mm olarak görünüyor. Kısacası ürünlerini iyileştireceklerine, kendilerini güvene alacak şekilde speklerle oynamışlar. Halbuki, madem yeni model çıkarıyorlar şu değişiklikleri yaparak piyasaya sorunsuz bir ürün sürebilirlerdi :
1. Hem sele borusunun hem de sele yatağının et kalınlığını hafifçe artırıp mukavemeti arttırabilirlerdi. ( borunun çapı yine 31.6 mm olur ama içindeki boşluğun çapı 1-2 mm küçülürdü mesela ) Bu çözüm zaten pek de hafif olmayan tasarıma birkaç yüz gram daha eklerdi.
2. Sele yatağı aşağıdan yukarı hafifçe genişletilerek huni şeklinde tasarlanabilirdi. Mesela alt ucunun çapı 32mm ise üst ucunun çapı ise 35mm yapılırdı, böylece sele borusu 1-2 mm bel verse bile sorun kalmazdı. Bu çözümde ağırlık cezası yok ama daha kaliteli bir bilezik gerekiyor. ( gerçekçi olalım mevcut bilezik o kadar dandik ki sele borusunun yamulma problem olsun olmasın her şekilde iyileştirllmesi gerekiyor.)
3. (En radikal çözüm) Sele borusu yuvarlak değil , eliptik yapılabilir. Sele borusunun arkaya yatık olduğunu gözönüne alırsak bütün darbeleri ön-arka ekseninde alacağı ayan beyan ortada. Tanım gereği, bisikleti yere yatırıp üzerine çıkmadığınız sürece hiçbir sele borusuna sağdan-soldan yük binmez, binseydi bisiklet devrillirdi. Sele borusu yanlardan basık ön-arka ekseninde geniş şekilde eliptik olsaydı mukavemeti artardı. Bu çözümün sorunu maliyeti arttırması:
a. Eliptik boru standart değil, tedariki pahalı olabilir.
b. Bilezik daha da kaliteli olmalı, boruyu yandan değil ön-arka ekseninden sıkmalı.
c. Selenin sağa sola döndürüllerek ayarlanması için yukarıda, selenin hemen altına bir atraksiyon daha eklemek gerekir.