İki aydır triban 500 kullanıyorum..Bu konu altına bir de ben yorum yapayım..
İlk yol bisikletim..Riske girip,bisikleti internet üzerinden satın aldım..Risk diyorum,çünkü bisikleti deneyerek almanın daha doğru olduğu söyleniyor..Mesela bisikletin kadrosunun bana tam uygun olup olmadığını veya viteslerin düzgün çalışıp çalışmadığını bilmeden bisikleti satın almak risktir..Özellikle viteslerden çekiniyordum ama gereksiz bir korkuymuş bu..Öncelikle ömür boyu garanti konusu önemli..Bisikleti değerlendirenler,bu konuyu es geçmesin..Kadroda veya maşada bir sıkıntı olursa,karşımızda bir muhatap bulacağız..Zaten bisikletin en önemli yeri de kadro sonuçta..Kadrodan bahsedeyim..Kadro umduğumdan iyi çıktı..Şöyle..Resimlerde gözüktüğünden daha şık duruyor..Ayrıca kadronun kıvrımlarını da beğendim..Bu kadro,endurance kadro..Yani yarışlar için uygun değil..Yalnız kadroya bulaşan zincir yağı veya lastiklerden sıçrayan kiri çıkarmak zor oluyor..
Maşası karbon..Karbon maşa,özellikle yeni kullanıcılar için önemli..Çünkü alüminyum veya çelik maşalarla,yoldaki titreşimin fazlasıyla hissedildiği söyleniyor..Ben daha önce kullandığım amortisörlü şehir bisikletimle,nerdeyse aynı konforu yakaladım diyebilirim..
Vitesler umduğumdan daha iyi çıktı..Bisiklet gelir gelmez,bisikletçiye vitesleri ayarlattım..Çünkü kendi başınıza düzgün ayar yapmanız zor..Bir iki defa,ruble tarafından çat pat ses geldi..Arka aktarıcıdan gelmiş olabilir ama devam etmedi..Aslında viteslere ilk dokunduğumda,vitesleri bozuk filan zannettim..Fren kolunun yanlarında ikişer tane vitesler için aparat var..Küçük olan bana çok sert geldi..Dedim,bu bozuk herhalde..Biraz bastırınca vitesin attığını gördüm tabi..Diğeri çok yumuşak ama..Sonuçta viteslerden memnunum ve bu konu önemliydi benim için..Tıkır tıkır geçiyor vitesler..
Fren pabuçlarını değiştirdim..İyi bir pabuç almanızı tavsiye ederim ama üstündeki pabuçlarla da bir müddet idare edebilirsiniz..''Yol bisikletinin frenleri tutmaz'' gibi şeyler söylenir ama alakası yok..İyi bir pabuçla çokta iyi durabilirsiniz..Fren ayakları/kolları gayet kaliteli..
Seleyi de değiştirdim ama sele taytla kullanılabilir..
Rubleyi de değiştirdim..Decathlon'dan 40 liraya 12-32 ruble aldım...Bisiklete sorunsuz uyum sağladı..Rampaları daha rahat çıkıyorum..Üstündeki ruble biraz sert geldi bana..Bu ruble konusu da çok önemli..
Jantların iyi olup olmadığını bilemiyorum..Bir sıkıntı görmedim..Bisikletin akıcılığı bana yeterli geliyor..Başka bir yol bisikleti kullanmadığımdan,bu konuda yorum yapamıyacağım ama ileride jantlar değiştirilebilir..
Lastiklerle ilgili olumsuz yorumlar var ama alakası yok..2 aydır aktif şekilde kullanıyorum bisikleti ve bir sıkıntı olmadı daha..Yol tutuşu yeterli..Bir gün yağmurlu havada sürdüm,hiç öyle kayma filan olmadı..Lastikte umduğumdan iyi çıktı açıkcası..
Pedalları değiştirdim..Kalpiyeli pedal aldım..Performansım arttı..Aslında pedal değiştirme nedenim,pedaldan ses gelmesiydi..Pedalı değiştirirsem geçer sandım ama geçmedi..Bisikletçiye gösterdim ve yeni bisikletlerde tık tık diye göbekten ses gelebileceğini söyledi..Zamanla geçermiş bu ses..Pedala basınca şu an hafif bir ses geliyor..Bilyalar zamanla oturunca bu ses kesilirmiş..Bu konuya da dikkat edelim..
Ön ve arkada portbagaj delikleri var ama suluğun karşısına,sele altına başka bir suluk veya pompa koymak istesek,delik yok..Bu olmalıydı..
Bisikletle beraber gelen alyan anahtarı doğru değil..Ayrıca pedalı takmak için anahtar da çıkmadı kutudan..Bende bu aletler olduğu için kendim kurabildim bisikleti..Zaten gidon ve pedalı takıyoruz sadece..Gerisi olduğu gibi kurulu geliyor..
Sadede gelelim..2000 liraya böyle bir bisiklet bulamazsınız,aramayın..Ömür boyu kadro garantisi,tıkır tıkır çalışan vitesler,yoldaki titreşimi emen karbon bir maşa,kaliteli lastikler,sağlam frenler..Kaçırma..