@Rüzgarınoğluyumben
Ben hoca değilim ama ingilizceniz varsa şu videoyu seyredin .
(link)
Haftada 1-2 saat 30sn'lik yüksek tempo intervallerin ; haftada 10-12 saatlik %70 maxVo2 antremanlar kadar etkisi var . Denedim faydasını gördüm . Bu 30snlik intervalleri tükenene kadar tekrar edeceksiniz 5 tekrar - 10 tekrar vs artıracaksınız .
Tabii öncesinde en az yarım saat ısınmak gerekiyor . Bu tip antremanlar bizim gibi zamanı olmayan amatörler için uygun . Bacak kaslarını en geç ısınan kaslar olduğunu unutmayın
Eğer haftada 2 saatten fazla biniyorsanız , örneğin 4 saat gibi , bunun en fazla 2 saatinde bu tip antremanlar yapın . Kısa zamanda hızlandığınızı fark edersiniz . Ama haftalık antremanın tamamını bu şekilde yapmayın . Eğer yorgunluğunuz varsa muhakkak o antreman oturumunu normal tempoya çevirin
Örnek antreman programı
1.hafta
Pzt : Dinlenme
Salı : 30 dk ısınma ; (30sn yüksek tempo - 1dk 30 sn normal tempo ) x 5 tekrar- 10 tekrar gibi ; 1 saate tamamlayın . son 15-20 dk hafif çevirin . Hoşafınız çıkar zaten
Çarşamba : Hafif tempo 1 saat gibi
Per : Dinlenme
Cuma : 30 dk ısınma ; 30sn yüksek tempo - 1dk 30 sn normal tempo x 5 tekrar- 10 tekrar gibi ; 1 saate tamamlayın . son 15-20 dk dinlenin .
Cmt : Dinlenme
Pazar : 2 saat ; arkadaşlarla serbest sürüş ; fartlek tipi - kimi zaman hızlanmalı , yavaşlamalı ancak hızlanmalar Salı ve Cuma tempolarına göre daha alt seviyede
1. - 2. ve 3. haftalarda bu antremanı deneyin
4. hafta hafif tempo , recovery şeklinde olacak . İlk 3 haftanın yorgunluğunu alacak şekilde bir antreman haftası olacak
4. Hafta
Pzt : Dinlenme
Salı : 1-1,5 saat hafif tempo ortalama 20-25 km/s gibi
Çarşamba : Hafif tempo 1 saat gibi 20-25 km/s
Per : Dinlenme
Cuma : 1-1,5 saat hafif tempo ortalama 20-25 km/s gibi
Cmt : Dinlenme
Pazar : 2 saat ; arkadaşlarla serbest sürüş ;
Her hafta kuvvet durumunuza göre interval sayılarının birer artırın . Her 2 ayda bir tempoyu düşürün . 4. hafta tarzı antremanların sayısını iki haftaya çıkarın . 1 hafta yüksek tempo , 1 hafta normal tempo haftası gibi
Ayda bir kez (biri geçmesin , eklemleriniz size ömür boyu lazım ), örneğin bir pazar günü 3-5 km yokuş çıkmayı deneyin . 5 km'den fazla yokuş çıkmak anlamsız . Fransa turunda bile en uzun yokuşlar 15-18 km civarı . Bu saatten sonra pro olacak değiliz. Bisiklet sporuyla ilgilenirken başka sporlar yapıp eklemlere yük bindirmeyin . Vücudunuz yorulsa bile beyin bunu farketmiyor yorulmadığınız sanıyorsunuz .
Zamanla intervallerdeki dinlenmeleri 1 dk 30 sn'den 30 saniyeye kadar indirin . 30 sn üzeri interval yapmayın .İnterval sayılarını antreman öncesinden belirleyin . Bir antreman defteri tutun , devamlı not alın . İşi abartmayın . Yavaş yavaş ; istikrarlı artırmalar yapın . İnterval sayılarını 2-3 haftada birde arttırabilirsiniz . Aceleye gerek yok.
Günde 300 km , 30-35 km/s ortalama sürüp federasyon yarışlarında çakanları çok gördüm . Az sürün , öz sürün ; intervalleri abartmayın
Önemli olan çok km yapmak değil , performans artırmaksa bunu deneyin . Vaktiniz size ve sevgilinize kalsın