Scudo Sports

Buruk bir yarış (Tuzla B1 Atatürk bisiklet yarışı)

kimse gitmedi diye hayıflanılmasın ve yanlışlıkla F1 le karşılaştırmayın, karşılaştırma gafletine düşmeyin aynı pistte yapıldığından dolayı...
belki tanıtım yanlışları olarak Le-Man serisine benzetilebilir.
otomobilsporları arasında en köklü olan serilerinden biri olan le mans 24 saat serisi dünyanın değişik ülkelerinde 1000 kmlik pr yarışları olarak koşulup finali le man pistinde 24 saat olarak koşulur, 4 farklı grupta yarışan araçlar bir arada start aldıklarında 1o binlerce beygir gücü asfalta iletilir, bu yarışlar için modifiye edilmiş ferrariler, porscheler, başka bir örneği daha olmayan binlerce hp gücündeki audiler ve burada söylemeye gerek görmediğim bir sürü marka milyonlarca dolar harcar ve bu serilerde hem tanıtımlarını gerçekleştirir hemde arge leri için gerekli doneleri toplarlar.
Otomobilsporlarının dünya üzerindeki izleyicisi muhtemelen bisiklet izleyicisinin 100 katından fazla olduğunu göz önüne alırsak bisiklet yarışı yapılacağı zaman çok daha sağlam bir tanıtım yapılması gereklidir.
gelelim le man ve B1 arasındaki benzerliğe; tanıtım "0" , bu organizasyon bir ilk olduğundan dolayı önce marka imajı yaratılmalı idi, üniversiteler, liseler, ilköğretim okulları, en az 1 ay öncesinden billboardlar etkinlik afişleri ile donatılmalı, merkezi yerlerde standlar kurulmalı idi, üstüne yarış görselleri işlenmiş kıyafetleri ile bisikletliler dolaştırılmalıydı, kalabalık yerlerde belli aralıklarla el ilanları dağıtılmalı idi vs vs vs....
bu kadar le man ı anlattım ne alakası var diyeceksiniz, le man da yapılan tanıtım la B1 tanıtımı arasında tek fark 10 üniversitede çok dalga geçtiğimiz standları kurmuşlardı en azından le man ın ne zaman olacağını biliyordu insanlar,
B1'i bilen yok gibiydi.bunca cazibesine rağmen le man da toplam 100 izleyici bile yoktu sanırım B1 bunun üstüne çıkıldı....
değişik organizasyonlar yapılsın ama mantıklı tanıtımlarla yapılsın.....iş start verildiğinde değil tanıtımla başlar, finishle birlikte değil startla beraber biter....

Scudo
Sayın hakan bey tesadüfende olsa, geçte olsa yazınızı yenice gördüm.
Ben kendimde Milli Sporcuydum ve aynı zamanda birçok organizasyona yerinde izlemek ve destek vermek için gidiyorum. tıpkı istanbul parkta yapılan yarışmaya gittiğim gibi. üstelik sadece kendimde gitmekle kalmadım Bisiklet forumdada duyurduğum yakında açılışı yapılacak olan okul bisiklet takımı sporcularından 30 kişiyi bisiklet sporunu tanımaları ve o ortamı o havayı solumaları için götürdüm.
Fakat gördüğüm manzara ve organizasyon karşısında şok oldum.
Biz bisiklet dostları, bisiklet sporunun kahrını çekmiş ve çekiyor olan. Bu güzel sporun geniş kitlelere yayılma özlemi içerisinde olan insanlar için tam bir hayal kırıklığı olduğunu gördüm.
Bisiklet sporunun içinde olupta bu spora belli amaçlar için (?) .. sağlamak için bu spora bukadar zarar verecek insanların varlığı beni gerçekten ciddi bir şekilde rahatsız etti.
- Böylesine ciddi bir organizasyon düzenliyorsun ve tarihi Türk sporcuların sezonu kapattığı dönemde alel acele yapıp türk sporcuları Türk insanının karşısında küçük düşürüyorsun.
- Yarışmaya seyirci toplayamayıp yarışmayı sadece sporculara, hakemlere ve yabancı konuklarımıza izletiyorsun. Bunun karşısında bu organizasyonlara ciddi finansman kaynak sağlıyan sponsorları, belediyeleri Bisiklet sporundan soğutuyorsun.
- Adını uluslar arası yarış koyup belediyelerden ciddi finansman sağlıyorsun. ve gelenlere sadece birkaç yabancı sporcuyu sıkıcı bir yarışta izletip organizasyonu bitiriyorsun. (Ben kendim Milli sporcu olmama rağmen bu yarışları çok sıkılarak izledim.)
- Havaların çok soğuk olduğu döneme denk geldiği için türübinde donmamak için oturamadık bile.
- Yarışın Basında duyurusunu ve yarış sonrası yayınını sağlayamıyorsun.

Daha sayacak okadar çok şey varki ama yinede benim bu yazdıklarımın Organizasyonu kötülemek amaçlı değil bundan sonra yapılacak organizasyonlar için küçükte olsa bir uyarı olduğunu unutmayalım.

Bu organizasyona katılım yapmadıkları için nasıl bisiklet severlere sitemde bulunuyorsanız; Lütfen organizasyon yapmış olmak için böylesine ciddi bütçeleri boşa harcamış olan organizatörler karşısındada sesinizi yükseltiniz.

Neler yapılamazdıki Milli Eğitim ile iş birliğine girilerek bu organizasyona binlerce öğrenci çekilebilirdi. buda bisiklet sporunu gelecek kuşaklara tanıtmak ve sevdirmek için ciddi bir fırsat olacaktı.

Yinede bunun 1. Organizsyon olduğunu unutmayalım ve bundan sonraki Tuzla Belediyesinin Düzenleyeceği Uluslar arası Bisiklet yarışmalarının Daha amacına uygun bir şekilde yapılarak gelişmeye, tanıtılmaya ve sevdirilmeye ihtiyacı olan bisiklet sporuna katkısı ve yardımları olması için gereken desteği verelim.

Ama yinede bunu belirtmeliyimki gereken yerde eleştirmeyi, sorgulamayı ve çalışmayı (Doğru çalışmayı) öğrenelim.

Bisiklet Dostlarına Saygılarımla.

@aziz

Aziz bey selam,
Bilinçli ve açıklayıcı yazınız gayet doyurucu,
teşekkur ederim.

Hakan Kayışlıgil

Sevgili Hakan merhaba.

Minik kızınızla güzel bir etkinliğe katılmışsınız.Fakat Uluslar arası bir organisazyonun bu kadar seyirci ve yarışmacı ile yapılmasıda bir o kadar üzücü.Dediğiniz gibi dünyanın en iyi formula1 pistlerinden birisine zar zor sahip olduk ama maalesef işin organizasyon ve reklam tarafına gelince bunları başaramıyoruz.
Forum arkadaşlarımızın geneli yarıştan son anda haberdar olduklarını söylemişler.Biz yaptığımız iş ne olursa olsun tanıtım ve pazarlama kısmını yapamıyoruz.
Yarış takvimininde Tuzla belediyesi tarafından yeniden gözden geçirilmesi önümüzdeki yıla daha şimdiden hazırlanılması ve profosyonel destek alınması gerekir diye düşünüyorum.
İletişim çağında yaşamamıza rağmen hala aramızda sağlıklı iletişim kuramıyoruz buna yanıyorum.
İlginize teşekkür ederim.Eğer siz ve güzel kızınız olmasaydınız ben bir Bisiklet sever olarak bu konudan haberder dahi olmayacaktım...

• Beğen
Tepkiler: Hakan Kayisligil
arkadaşlar bende eski bir sporcuyum izninizle şunları söyliycem
1- yarış baharda yada yazın yapılmalıyıdı .
2-uluslararası ibaresi kolay verilmez bu ibareye yakışır tanıtım yapılmalıydı
3- yarış sabahın erken saatlerinde değil öğle yada sonrası yapılmalıydı.
4- uluslararası yarışmanın ödülü bisiklet olmamalıydı.
5- sıradan bisiklet yarışı ödülleriyle bir tutulmuş ya iyi bir şey verin yada bu işlere hiç girişmeyin.
6- yarışı en az 3 ay önceden basın ve yayın aracılığıyla halka duyurmaya başlamalıydılar ben ilanı 1 hafta kala gördüm bu sporla uğraşmama rağmen.

• Beğen
Tepkiler: Hakan Kayisligil
tabiki bu söyledikleriniz dikkate alınması gereken şeyler ama bence öncelikle organizasyonun yapılış amacı ve bisiklet sporuna getirilirini ve kaybettiklerini konuşmak bu tür organizasyonları düzenleyen organizatör arkadaşlara ışık olacaktır.
Çünkü bu tür organizasyonlardan sonra belediyelerin bakış açılarını değiştirmek ve tekrardan böyle büyük bir organizasyon düzenlemelerini beklemek zor olacaktır.

gec gordum bu konuyu...
e tabi boyle bir yaristanda hic haberim yoktu.
ama soyle bi durum var bizim ulkemizde; pesinde kosulan, topla oynanan, futbol denilen seyi izlemek icin kesinlikle bundan daha kalabalik bir insan kitlesi olurdu diye dusunuyorum.
ne kadar anlamsiz bulsamada malesef ulkemizde boyle. millet mac izlemek icin ucakla nereden nerelere gidiyo, gel gelelim biz ? bisey dememe gerek yok iste.
sonuc olarak benimde haberim yoktu burada oldugum halde bile! ama F1'de yapilan organizasyon dedigim gibi futbol olsaydi kesinlikle aylar oncesinden duyuru yapilir ve bunun yaninda fanatikler sayesindede duymayan kalmazdi.
iste durum bundan ibaret.

cocuklugumdan beri birkere bile oturup mac izlemedim zoraki olmadigi surece(misafirlik gibi) halada izlemiyorum. etrafimdaki insanlara sasiriyorum bu ne fanatiklik ? :( birazda ilginizi daha guzel sporlara verseniz diyorum ama kimsede tabiri caizse TIK yok.
uzucu bir durum... yapicakta bisey yok gibi... insanlar oturup cerez yemeye bayiliyor, yesil bi ekranin karsisinda. birgun hepsi yesericek ama ne zaman...

• Beğen
Tepkiler: gizer
Geri