Trafik her yerde bisiklet için sorun. Trafik kuralları ise ülkemizde genel bir sorun. Büyük şehirlerde bisiklet kullanan arkadaşlara saygı duyuyorum. Zoru başarıyorlar ve devam ettiriyorlar. Forum da başlık bile var. Burada birçok arkadaş rızıklarını kazanmak için bisiklet ile gidip geliyor işyerine.
Trafikte kullanabileceğiniz en büyük mekanizmanın dikkatiniz olduğunu unutmayın. Işık ihlali veya trafik kurallarına uymamanın bedelini en iyi ihtimal sağlığımızla ve en kötüsü olarak hayatımızla ödeyebiliriz.
Alışkanlıklarımızı kontrol etmeliyiz. Araç sürücüleri veya yayalardan ziyade kendi sürüşlerimizdeki hataları es geçmemeliyiz. Dikkatimizi dağıtabilecek etkenleri göz ardı etmemeliyiz.
Örnek olarak tavşanı vereyim. Tilki , av köpekleri, yılan,kemirgen, kurt, avcı kuşlar ve avcılar dahil yem olması için birçok sebebi vardır. Bu yüzden adı korkak tavşana veya ürkek hayvana çıkmıştır.
Yukarıda verdiğim tavşan örneğini bisiklet sürücülüğünde ilke edinip bizlere zarar verebilecek etkenleri önceden kestiremezsek sürüşümüz ya kısa yada can sıkıcı olur.
Kamyon,otomobil,motor,dolmuş binbir türlü vasıta çıkabilir. Kedi,köpek veya farklı hayvanlar çıkabilir. Çocuk,yaşlı veya insanlar çıkabilir. Çukur,elektrik ve benzeri kablolar, cam, taş,çakıl,çivi veya hava muhalefeti sebebiyle sürüşümüzü etkileyecek bir engel çıkabilir. Demek istediğim aşırı dikkat dahi dikkatimizin dağılmasına sebep olabilir.
En tehlikeli olan faktör herzaman insan faktörüdür tabi. Sinirlerimizin çelik gibi olması gerekir. Yersiz tartışmalara mahal vermememiz icap eder. Zor durumlar için yedek planımız olması gerekir.
Bunun için sürüş eğitiminden ziyade ani fren eğitimi,dikkat alıştırmaları, kullandığımız bisikletlerin periyodik bakım ve kontrolleri ve stress eğitimi de gereklidir.
Bende iş yerine bisikletle gidip gelen bir birey olarak bazen yanlış hamleler yapıyorum. Eski usül kağıt kalemle not tutuyorum sürüş etkinliğimi. İnceledikten sonra yanlış yaptığım birçok uygulamadan geri döndüm. Uzun zamanlar bu sporu yapmak isteyen arkadaşlara tavsiyem kendi otokontrol sistemlerini geliştirmeleridir.
Tavşana sorsalar neden korkaksın veya ürkeksin diye cevabı öyle olduğumu bilmiyordum ama dikkatliyim diyecektir. Aynı mantıkla hareket edip gerekli tedbirleri alırsak av olma riskini en aza indirmiş oluruz.
Ben küçük bir şehirin küçük bir ilçesinde bu kadar hesap yapıyorsam büyükşehirlerde bu sporu yapan arkadaşlara Allah yardımcı olsun diyorum.
Cümlemize sağlıklı pedallar ve iyi forumlar.