Günaydın herkese. Üstteki mesajlarımda gönderdiğim ses ile alakalı bu hafta sonu bayağı bir test yaptım.
-Vites ayarını hala ustalıkla halledemiyorum. O sebeple bisikleti yakındaki bir ustaya götürdüm. Oradayken o da baktı bisiklete. Vites ayarını halletti. Ön aktarıcıyı montajlarken biraz yamuk kalmış sanırım. Onu düzeltti. Vites ayarını öyle yaptı. Viteslerde sıkıntılı geçişler rahatladı. Fakat ses devam etti. Aktarıcı ayarlarından olmadığını anlamış olduk.
-Usta da bir test etti. Gidon boğazını değiştirip ilave gidon yükseltici taktığım için oradaki parçalardan ses geldiğini düşündü. Tork anahtarı ile hepsini max değerin bir tık altında sıkmıştım. Sağ olsun usta bunlar da gevşek olabilir deyip hepsini iyice bir sıktı 😅"tork anahtarıyla sıkmıştım..." dediysem de dinletemedim. Neyse ses yine kesilmedi.
-Sesin kaynağının sele olduğunu söylemişti bir arkadaş. Bu sebeple gidip civatacıdan m5x35, m5x40 vb... bayağı bir vida aldım. İnternette iki adet sele bağlantı vidasını 500 liraya satıyorlar. Civatacıdan 6'şar adet 30 tane vidayı 38 liraya aldım. Gayet sağlam gözüküyorlar. Vidaları değiştirmek için baktığımda çıkarttığım vidalar biraz yamulmuştu. Değiştirip tekrar denedim. Ses geçmedi. Sele kelepçesinin vidasını da değiştirdim. Yine olmadı. Sele kelepçesini değiştirdim, yine olmadı. En son sele borusu ve seleyi Salcano'dan söküp buna taktım. Yine geçmedi. Sorun sele değil, emin oldum.
-Arka ve ön göbekleri ve rubleyi de test etmek için Salcano'daki ön ve arka janta Fx 2'ye uyacak şekilde lastik taktım. Önce arka tarafı denedim. Yine olmadı. Dolayısıyla yeni değiştirmiş olduğum rublede veya toz kapağını yamulttuğum bakımını yeni yaptığım arka göbekte sıkıntı olmadığına emin oldum.
-Ön tekeri değiştirdim. Oradan da ses gelmedi.
-Sorun montaj yeri yalama olup aşınan soldaki krank koludur diye düşündüm. Fischer'daki kol uyumluydu. Onu söküp buna taktım. Yine geçmedi ses. Buna şaşırdım açıkçası. Çünkü ses artık ya aynakoldan geliyor, ya göbekten, ya zincirden ya da furçtan. İhtimalleri çok azalttım.
-Fren sistemini komple sıfır yenilemiştim. Oradan geldiğini düşünmüyorum.
-Zincir 0,5 uzamış. Bu kadar uzaması bu sese neden olmaz diyor sorduğum kişiler.
Defalarca parça sök, tak test sürüşü yap, pite geri gir tekrar sök, tak. Bayağı yordu beni. Hatta diğer bisikletin 27,5 jantına 28 iç lastik takmam gerekti. Elimde yedek iç lastik yoktu. Bir şekilde oldu fakat lastik bir patladı, bir patladı ki sormayın. Tam da evin içinde, ben lastiğe 30 cm yakınken rotorun vidalarını sıkıyordum. Bir 10 dakika kadar net duyamadım. Lastik yarılarak patladığı için az daha sağır oluyordum. Ufak odada olduğum için duvarlardan da geri sekti ses herhalde. Fps oyunlarındaki flaş bombasını yemiş gibi oldum. Hatta sesi duyduğum gibi dengem bozuldu sendeledim falan abartmıyorum.
Şimdi okurken bile fenalık geçirten bu yazı benim cumartesi günüme mal oldu. Furçtan olduğunu düşünmüyorum. Ama yine de önümüzdeki hafta sonu furça da bir bakım yapacağım. Gerekli aletleri edindim. Aynakoldan olsa krank kolunu değiştirince düzelir diye düşünmüştüm. Acaba milin kendisi de aşınmış olabilir mi? Veya orta göbeği presslerken yumuşak bir çekiçle hafif vurduktan sonra aynakolun kendisinde sıktırmıştım. Acaba göbek mi bozuldu? Ama bu ses göbeğe bakım yapmadan önce de vardı? Yeni zincir almak istemiyorum, belki komple grupset yenileyeceğim. Ekstra masraf olmasın diye uğraşıyorum.
Kadronun kendisinden geliyor olabilir mi? Bisiklet sehpasında elle pedal çevirirken bu ses çıkmıyor.
Ek olarak bir de şöyle bir durum var. Buna emin oldum. Düşük viteslerde de ses geliyor. Ön küçükte veya büyükteyken de. Arka en büyük ve en küçükteyken de. Düz giderken bir sıkıntı yok. Ne zaman ki pedala kuvvet uygulamaya başlasam o zaman başlıyor ses. (Pedalları da kontrol ettim.) Kuvvet uygulamak derken o da şöyle, ayakta kullanıp pedala dik bastığımda bu sesi almıyorum. Halbuki daha fazla kuvvet uyguluyorum. Ne zaman ki oturup pedallamaya başlıyorum bu ses yine geliyor. Otururken pedalladığımda pedalı biraz hafif öne doğru bastığımı da fark ettim. Yani ayağımla ağırlığı direkt ayaktaki gibi yukarıdan aşağı değil de pedalın dönüş yönünde biraz öne doğru itip öyle aşağı doğru itiyorum. Ses o zaman çıkıyor.
Bir yol gösteren veya fikir veren olursa çok sevinirim. Acayip sıkıldım bu işten.
Ya yeni bir aynakol, yeni bir orta göbek ve yeni zincir alıp bu sistemle devam edeceğim ki ses geçmezse yaklaşık 2500 lira zararım olacak. Ya da komple grupset yenileyeceğim. Eşimi de ikna ettim bütçe konusunda 😂Ev tamirhaneye döndü diye kabul etti.