"Caad o kadar iyi mi?" Evet, hatta o kadardan daha iyi. Cannondale'nin alüminyum işlemede başarılı olduğu bilinen bir gerçek. 6066, 7005, 6069 vs alaşımın miktarını belirten belirteçler vardır alüminyumun kalitesini anlatan. Bazen markalar bunlara havalı olsun diye değişik adlar takarlar. İşte süper butted, alüminyum süperlite falan diye. Halbuki o süperlite bildiğimiz çift dipçiklenmiş 6066'dan fazlası değildir. Hatta hafif bile değildir. İsmi havalı olsun da. Burada elbetteki tüketici olan bizlerin bilemeyeceği algı durumlarına oynanır. Ama şurası kesindir. 3 kez dipçiklenmiş bir kadro çift dipçiklenmişe göre daha iyidir.
Peki CAAD Cannondale Advanced Alüminyum Design bu işin neresinde? Zirvesinde bir yerlerde. Çünkü alüminyumu dipçikleme haricinde de işlemeyi, doğru noktalarda uygun gerilimi vermeyi, böylelikle sertlik gereken göbek gibi yerleri esnemez; konfor gereken sele dikmesi gibi yerleri de rahatlık odaklı yapmayı iyi biliyorlar. Bu konudaki tecrübesi yadsınamaz. Bırak üç kez dipçiklenmiş Caad12'yi, çift dipçiklenmiş alüminyum Synaps'ı bile şöyle elinle bir yokla ne demek istediğimi anlayacaksın. Yani bu iş "7005 daha iyiymiş" geyiğine benzemez. A fabrikası 7005'ten harikalar yaparken B fabrikası ağır ve hissiz bir kadro yapabilir.
Cannondale'nin alüminyum becerisi sadece üretim kalitesiyle alakalı değildir. Aynı zamanda tasarım anlayışıdır. Cannondale bir kadro yapacağında zamanın modasına bakmaz. Sıfırdan kadro yapma yoluna gitmez. Elindekini geliştirir. Mesela yeni Orbea Orca'ya bakalım. Tasarımı öncekinden tamamen farklı yeni bir modeldir. Oysaki Yeni Süpersix öncekinin geliştirilmiş halidir. Cannondale hep önceki modelini geliştirerek, daha da iyileştirerek kadro yapıyor. Caad12, Caad10'un geliştirilmiş halidir. Caad10, Caad9'un mükemmeştirilmiş halidir. O da Caad8'in. Bu böyle kusursuz tasarıma kadar gider.
Sevgili dostum Caad 12 zirvedeki yerinden sana gülümsüyor. Muhtemelen şu anki kullandığın karbon enduranstan daha hafif. Mükemmelliği çeşitli dergi testleri tarafından tescillenmiş. Rahatlık bakımından da bu yılkı inceltilmiş haliyle gayet rahat hale de geldi. Daha ne olsun. Fakat bunlar yüzünden sana gülümsemiyor. Şu yüzden: Hani yokuş çıkarken altındaki bisiklet yetmiyormuş gibi oluyormuş ya. Sen de biliyorsunki yokuşu bisiklet çıkmıyor sen çıkıyorsun. Hangi yol bisikleti olursa olsun performansın deyişmeyecek. Performansını geliştirecek tek şey pedala bastığın gücü artırmak. O watt birimi de bir tek şeyle artıyor. Antrenman.
Seni sevdiğimden biraz sitemli yazdım kusura bakma. Daha önce sana şöyle yazdığımı hatırlıyorum. "Gözlerini kapat ve odanda bir bisiklet hayal et. O hayal ettiğin model hangisiyse onu al." Bize yetmeyecek bisiklet yok. Ha bir gün pedala 500 wattla bastığında beni ara. Bütün test birincisi kadroları biliyorum
Selamlar
(Aramızda kalsında yurtdışından bisiklet getirme hakkını bana devredebilirsin. Benim bisiklete göz koyan biri var da. İstediğim model de burda yok
)