Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Çadırımız bizi vahşi hayvanlardan koruyabilir mi?

güzel konu, benim de aklımdan geçiyordu bu. verilen örneklerin kaçı, kamplı bisiklet turu için uygun? malum fedakarlık edilebilecek her parça yükü geride bırakıyoruz da.
geçen yaz yaptığım turda başımdan geçeni anlatayım.
13694610_140733556368931_1236458575_n.jpg

bir önceki yılda yaptığım gibi isanlarla dolu yerlerde, kamp alanlarında daha az kalacağım bir tur planladım. yaz içinde günübirlik, yol bisikletiyle istanbul-edremit yapmıştım bandırma üzerinden, ziyaret ettiğim can dostum ayazma'dan bahsetmişti. kazdağları'nın kuzeyinde, güzel bir doğa bölgesiymiş. internetten de baktım, bayağı hoşuma gitti. orman'ın da tesisi olduğuna güvenerek birkaç gün kalabileceğimi düşündüm, yola koyuldum. karşıdan sert rüzgar yiye yiye alana vardım ki, milli parkta çadır kurmanın yasak olduğunu ve parkın 9'da kapandığını; o saatte orada kimsenin kalmasına izin verilmeyeceğini söylediler.
doğal olarak ateş yakmak da yasak, yazın sıcağında bir yangına sebebiyet vermemek istediğimden zaten kesinlikle ateş yakmazdım. ateş seçeneği kafadan gidiyor zaten.

girişin hemen yanında dümdüz bir arazi vardı, yaklaşık 1 futbol sahası büyüklüğünde. oranın sahibi geceliği 10 liraya mı ne, çadır kurulmasına izin veriyormuş. köpekleri de vardı orada, tesisin tuvaletini de (tuvalet dediğime bakmayın, karanlık, hijyeni olmayan bir yer. bölgede elektrik yok ve telefon çekmiyor) işletiyorlarmış. o yorgunlukla aşağı inmek de istemedim, beklediğim ortamı bulamasam da geceyi geçirmeye karar verdim.

alana inen rampanın öteki tarafında, görüş alanımın dışında 2 çadırda 3 kişi vardı gözlemlediğim kadarıyla. çadırı öteki tarafa kurdum, yükseklerdeki şelalecikte yüzüp kıyafetleri yıkadım. güneş batmaya yakın yemeğimi de yapıp erkenden uyudum. güneş doğmadan 1.5-2 saat önce ay batacaktı ve hedefim samanyolu fotoğrafları çekmekti. ışık ve hava kirliliği olmadığından ideal yerde olduğumu düşünüyordum.

yorgunluktan uyumuştum ki, akşam 21-22 arasında öteki çadırdaki çocukların tırsaki şekilde milli parkın girişindeki adama doğru gittiklerini duyup uyandım. konuştuklarına göre kurt gelmiş, tabi bekleyen kişinin köpekleri de inanılmaz bir şekilde havlıyorlardı. ulan ben tek kalmışım orada, ne yapacağımı bilemedim, yatmaya devam ettim. ama ara ara kafamın kenarına geliyor köpekler, bir yerlere havlıyorlar. önce tırsıp uyanıyorum, sonra bakıyorum başka yere havlıyorlar "oh lan bizimkilermiş" deyip uyuyorum tekrar.
bu sırada kafamı çıkardığımda görüş alanındaki her yeri görebiliyorum, çünkü güzel bir ışığı var ayın.
batma saatine kurduğum alarmla kalkıyor, dışarı çıkmaya cesaret dahi edemiyorum doğal olarak. :D

elimde ne vardı? biber gazı, çakı ve kuvvetli ışığı olan bisiklet farım.
o zamandan beri düşünüyorum, kurt veya ayı gelse ne yapabilirdim? hadi kurt denen hayvan kış haricinde yiyecek bulma sorunu pek yaşamıyor, ayı gelse yapacağım ne var?
elimde kendimi savunabileceğim bir şey olmadığı için sabah bölgeyi terk ettim.

bir daha benzer bir yere gidersem muhtemelen elektroşok aleti bulundururum yanımda, aklıma başka bir şey gelmiyor.
 
Scudo
EyvAllah Sn. Infinity dragon [emoji6]

Cemal Ç.
 
cesaret korkmamak değil ,tedbir alıp korkunun üzerine gitmeye denir.tabiki tedbirin faydası vardır.ama şahsen ben özel çabalarımla birkaç kez ayı gördüm.domuz heryerde öyle böyle görülüyor.kurt ise çok çok aç kalmadıkça tehlikeli gördüğü insana yaklaşmaz.şunu unutmayın insan avcıların avcısıdır ve ne yazıkki bunu tüm hayvanalar genetik kodla yavrularına aktarırlar.hiç insan görmemiş bir hayvanla görmüş olanların bariz davranış farkları vardır.ülkemizde ne yazıkki kaybolma şansınızın bile olmadığı kadar ,bir yapılaşma ve av kültürü var. Ve bu hayvanlar sizden korkmaktadırlar.ve siz üzerlerine gitmedikçe gelmezler.çok sessiz yürümeyin doğada ,ses çıkartan araçlar taşıyın ve o hayvanalara kaçma fırsatı verin .gerisi hep şehir efsanesidir.
 
@hashus1099 bilirim hocam oraları biraz. Biz de ayının sesini duymuştuk. Sesin geldiği yere doğru yürüdük ( biraz cahil cesareti ). Ayı yoktu ama taptaze bir B*K vardı :D . Yanımızdaki çatlak rehber görünce resmen mutlu oldu, fotoğrafını falan çekti. Bir de arabayla giderken 3–5 domuz gördük ormanda.
 
  • Beğen
Tepkiler: Kızılçam
öncelikle yatarken çadırda açık bir yer bırakmayın
uyandığınızda çadırdan çıkarken dışarı attığınız ilk adıma dikkat edin. (bir seferinde bir yılan abimiz bana selamünaleyküm demişti :) )
ortalıkta yiyecek içecek bırakmayın
ormanı yakmayacak şekilde etrafını taşla çevirerek ateş yakın. hiçbir hayvan ateşi sevmez.
çadırı toplarken dikkat edin, çiyan vs gibi canlılar hemen altına girerler.
normal bir şekilde yürürken karşınızda ayağa kalkmış ve ön ayaklarını titreten bir gelincik görürseniz usulca geriye doğru adım atmaya başlayın. yuvası vardır.
ayı ve domuz saldırısı konusunda bildiğiniz tüm duaları edin.
ormanın derinliklerinde ıssız bir köşede iki katlı bir ev bulursanız sakın girmeyin misafir olmayın. evil dead tadında olaylar yaşayabilirsiniz.

arkadaşlar, doğada iseniz her türlü canlı ile karşılaşmanız mümkün. bir arkadaşım niğde'de yaptığı bir kampta bir dağ kedisini zar zor uzaklaştırdığını anlatır durur. unutmayın orası onların yaşam alanı. dünyanın her bölgesinden, kamp yaparken bir çok insanın ayılarca parçalandığını, yılan sokması sonucu öldüğünü, domuz saldırılarına kurban gittiğini hep duyuyoruz. ama bunlar kampçıların onbinde birinin bile başına gelmiyor. nadir gerçekleşen olaylar. yine de tedbirli olmak zorundayız. bizler de tabiat ananın çocuklarıyız, bulaşmadığımız ve ormanın çok derinliklerine girmediğimiz sürece bir sıkıntı yaşamayız. en korktukları canlı insan çünkü.
 
Arkadaşlar eklemek isterim.
Belgeselden izlediğim bilgileri aktaracağım.
Ayı saldırısında ölü takliti yapsanız dahi bi 2 3 kez ciddi ısırırmış ayılar yoklamak için. Bi 6 7 kilomuzu alıyormuş yani.

Domuzdan da daire çizerek kaçmak gerekiyormuş. Kalınca bi ağacın etrafında döndükçe domuzun çizdiği daire genişliyormuş. Çünkü kendimde gerçek gördüm tek yeteneği deli dana gibi koşmak. Daire çizemiyor. En sonunda yorulup bırakırmış.
Ama -mış
 
Sürekli yazıp çizilmesine rağmen köpeklere biber gazı hiçbir etki etmiyor, tecrübeyle sabittir. Yanımda taşırım da sıkarım deyip boşa uğraşmayın.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ahmet Bag
Konuyu tekrar okurken aklıma geldi mantar tabancası çok tavsiye ediliyor. Ses korkutup kaçırıyor diyorlar. Köpekten tutun da ayıya kadar. Kapladığı yer, ağırlığı ve maliyeti yok denecek kadar az olduğuna göre bi tane almakta fayda var.
 
@mesutaktas


elektrikli şok aleti daha iyi olmaz mı ki ayı falan gelirse yada kurt gelirse

@thedewil

elektro şok aleti can dır gerisi heyecan

@Hastateker

elektro şok aleti sesini duydumu zaten bence kaçarlar
 
Arkadaşlar yukarda yazmıştım ama sanırım tam anlatamadım.hayvanlar ateşten korkmazlar o düşündüğünüz şey değil diyeyim.hayvan ısıyı o mesafeden hissetmez ,onu ilgilenidren görünür olmanızdır.yani ateşin ışığı önemli.siz çadırda ve dışında zaten lamba yakmalısınız.karanlıkta çadırı çalı yığını sanıp içinden geçen domuz sürüsü bilirim ben.o yüzden görünürlük önemlidir.karşı karşıya kaldığınızda yani ormanda sessiz yürüseniz olacak birşeydir..(o yüzden bir pilli radyo veya pet şişeyi vücudunuza vurarak ses çıkartın ).ama karşılaştınız sayalım.söz konusu ayıysa ilk yapacağınız şey varsa sırt çantanızı yer bırakıp yavaş yavaş geri çekilin.göz göze bakmayın.o çanta zannettiğinizden daha çok oyalar hayvanı.sonra ufak ufak sıvışın ama biber gazı ,elektroşok gibi şeylerin bir ayıyı etkisiz hale getirmesi(bu söylediğim biber gazı ,özel ve ayılar için üretilmiş ve tr de satılmayan büyüklükte olanları söylemiyorum )imkansız ve hayvanı dahada kızdırır.domuz ise zaten sadece koşar ve saldırır.ve söylenen doğrudur.boynu ile dönmediğinden tır değilde kamyon gibi döner .zikzag ve ağaca çıkma durumu kurtarır.ama yine uyarayım.önce karşılaşmamak konusunda çaba sarfedin derim.
 
@haldun31


elektro şok işe yaramazsa samuray kılıcı :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Rocketman
Hocam bunu görünce zaten hayvan gülmekten ölür.etkili bir silah:komik::komik::komik::komik::komik:
 
  • Beğen
Tepkiler: Hami Bulut
@haldun31 ısısı değil ama ateşin dumanı sebebi ile hayvanların yaklaşmadığını duymuştum. Bu konuda yanılıyor muyum acaba?
 
Hocam duman arı ve benzeri hayvanları etkiler .ama çok bilmişlikte yapmak istemiyorum.yanlış anlamayın sakın.uzun yıllar kamp geçmişi olan biri olarak söylüyorum.dumanda olsa(ki iyi yanan ateşte çok dumanda olmaz) varlığınızı belli edin.önemli olan kısmı bu.ormanda şarkı söyleyin,konuşun ama sessiz kalmayın .tabiki bu kadar extrem yerlerde kamp yapmasanız daha iyi olur derim.çünkü şakaya gelmez durumlar bunlar.
 
@haldun31 bilmişlik olmaz hocam. Amacımız öğrenmek her yeni bilgi kıymetlidir bizim için. Zorda kalmadıkça tercihim olmaz ama başıma gelirse de bilgim olsun isterim. Domuza alıştım artık 10 metre yakınımdan geçip gidiyorlar saldırma amaçları olmuyor istisnalar dışında. Ama köyümden Karadeniz tarafına geçişte sakin orman ve dağ yollarından geçeceğim. Burada ayı, kurt ve domuz bol. Mecbur kalmam durumunda yol kenarında bir yere atacağım kampı ama nasıl uyurum bilmiyorum artık.
 
  • Beğen
Tepkiler: haldun31
@Infinity dragon

hayvan yerine sağa sola sıkmış olmasın bu hayvanlar kurşun geçirmez değil bildiğim kadarıyla :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Kızılçam
@Infinity dragon
hayvan saldıracak kadar yaklaşmadan biber gazı işe yaramıyor diye biliyorum.... :)
 
gürcistanda çadırda yatak keyfi yapıyorum sabah erken,gece karanlıkta kurdum çadırı,etrafımda çadırdan yüksek bir köpek çadırı sallıyor
altıma işeyemedim kız arkadaşim var diye :uzgnm:
gece köpek gelirse korkma diye öğütlemiştim:uyku:
 
@S.Koca

Ayı'nın ve kurtun olduğu yerden geçmektense 90 km ekstradan yol gitmeyi tercih ederim. Cesaretinizi tebrik ederim lakin çok riskli görünüyor. Ayı ile kurt bunlar felaket hayvanlar. Allah bu hayvanlarla kimseyi karşılaştırmasın
 
(link) burda normal biber gazı ile ayılar için üretileni karşılaştırılmış.bu spreyi abd den getirtebilirseniz rahat edeersiniz.tr ye satış yasak yalnız :)
 
Geri