Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Çadırımız bizi vahşi hayvanlardan koruyabilir mi?

Herkese merhaba foruma yeni katıldım ilk mesajım :).Benim bu konuda az bir tecrübem ve tecrübe etmişlerle konuşmuşluğum var bunlara istinaden bende birşeyler yazayım istedim.
Ülkemizde karşılaşabileceğiniz ve insana zarar verebilecek Kurt, ayı ve domuz vardır(Anadolu parsı, çizgilli sırtlan, vaşak varmış ancak karşılaşmak imkansız gibi bir şey). Öncelikle hiçbir vahşi hayvanın besin zincirinde insan yoktur dolayısıyla insanı avlamaya çalışacak hayvan olmaz.Hayvan saldırıyorsa kendisini, bölgesini, yavrusunu yuvasını koruma içgüdüsü ile saldırıyordur(Tabi sağlıklı bir hayvan ise kuduz felan değilse). Mümkün olduğunca vahşi hayvanlar isanlardan uzak durmaya çalışırlar.Eğer çok açlar ise o zaman insanların yaşadığı bölgelere iniyorlar. Bu durumda kışın en sert geçtiği zamanlarda olur. Genelde tilkiler, domuzlar ve kurtlar iniyor.Ayı kış uykusuna yattığından sıkıntı yok.Kış uykusuna yatmayan ayı veya vaktinden önce uyanan ayı gergin ve tehlikelidir.

Ben kendim tilki ve domuz ile karşılaştım.Tilki ile bir köye yakın bir yolda sabah saatlerinde karşılaştım beni görür görmez kaçıp ormanın içinde kayboldu.Domuzla ormanın içinden patika bir yoldan bisikletim ile ken karşılaştım , bir anda karşıma domuz sürüsü çıktı çil yavrusu gibi dağıldılar yarısı sağa yarısı sola kaçıştılar biri çok iriydi.Domuzun saldırdığını farz edersek biber gazı elektroşok felan pek bir işe yarayacağını zannetmiyorum. Bir arkadaşım hava kararınca bir domuz sürüsünün kamp alanına indiğini ve piknikçi kampçılardan kalan artıkları yediklerine şahit olmuş çadırdan uzak durmuşlar.

Kurt izi olduğunu tahmin ettiğim bir ize rastladım ama kurt ile karşılaşmadım.Doğada gezen kamp yapan birinin karşılaştım dediğinede rastlamadım.Çobanlar karşılaşmış anlatanlar oldu farkına varman neredeyse imkansız diyorlar köpekler olmasa.
kurt.jpg
(kurt izi olduğunu tahmin ediyorum.)
Ayı bence bizim ülkemizde karşılaşabileceğiniz en tehlikeli hayvan. Ben izine rastladım, oluğunu bildiğim yerde çok gezdim bisikletimle ama hiç karşılaşmadım. Kaçma şansınız yok. Ne kadar hantal da olsa çok hızlı koşuyormuş. Ben birebir karşılaşan bir köylü ile konuştum kendisinin bahçesine gelip elma ağacından elma yerken denk gelmiş "ne yaptın amca görünce" diye sordum köylü amca ellerimi havaya kaldırdım "hoyt" diye bağırdım kaçtı diye anlattı.Ayı saldıracak olursa kendini oldundan fazla büyük gösterip bağırmak ve imkan varsa doğal olmayan ses çıkarmak gerekir. Yukarıda bazı arkadaşlar radyo demiş olabilir. O anda varsa iki metali birbirine hızlıca vurmak işe yarayabilir.Ayrıca ülkemizdeki ayılar ağaca çıkar ağaca çıkmak kurtuluş değil.örnek
ayi.jpg
(1600 metrede rasltadığım ayı izi orman yolundan 400-500 metre yürümüş sonra ormanın içine girmiş)
Benim en çok karşılaştığım ve tehlike yaratan hayvanlar köpekler. Karşılaştığım zaman kaçmam, kaçmaya çalışmam, ani hareketler yapmamaya korktuğumu belli etmemeye çalışırım.Bisikletin üstündeysem köpekle aramda bisiklet kalacak şekilde bisikletten inerim, baltayı elime alırım. (şehir dışına araziye çıkarken bisikletin kadrosuna bağlı kolayca çekip alabileceğim şekilde balta taşırım.) genelde bisikletin yanından bir süre yürür veya havlarlar sonra peşini bırakırlar. Eğer bisikletin etrafında dolaşıp arkama doğru dolaşan köpek olursa baltayı vuracakmış gibi havaya kaldırırım öyle olunca geri çekilip havlamaya devam ediyorlar veya arkasına bakmadan kaçar. 10 tane sokak köpeği sürüsü de saldırdı(bir tanesi arkama dolandı baltayala üzerine doğru koştum kaçtı o kaçınca hepsi kaçtı.), tek başına kangalda, çoban köpeğide, av köpeğide saldırdı (hepsi yanından geçtiğim bir evin bahçesinden çıkıp aramızda 1 metre kalana kadar üzerime doğru koştu sonra mesafeyi koruyarak havlamaya devam etti anladım ki evini koruyor evi geçince peşimi bıraktı.), 4-5 tane çoban köpeği ilede karşılaştım(koyunlarla birlikte yatıyorlardı beni görünce hepsi bir anda ayağa fırladı hemen bisikletten indim, bisikletten inince hiç bulaşmadılar).
Kamp kurma işine gelince ateş yakın. Hayvanları sizden uzak tutacak en önemli etkendir özellikle geceleri. Hayvanlar kürklü olduğundan kürkte kolay yanıcı olduğundan hayvanlar ateşten korkar ve mümkün olduğunca uzak durur. Kampın etrafına işeyin kokunuz sarsın her tarafı :) hayvanların koku duyuları çok gelişmiştir(kurt hariç) insan kokusunu ayırt ve doğal olmayan kokuyu ayırt ederler. Haşereden korunmak için naflalin topları çadırın etrefına 3-5 tane bırakılabilir kokusuna gelmezler. Yalnız kampınız bitince o naftalin toplarını orada bırakmayın giderken götürün yanınızda.
 
Scudo
@Levent11 hocam yurtdışında kendi tabirleriyle "ayı ülkesi" denilen montana'da kaldım.orada trekking hiking vb yapan herkes yanında ayı spreyi almak zorunda gibi bir şeydi.ayı spreyini bir kere deneme fırsatım oldu(arkadaşımın yanlışlıkla sıkmasıyla) bizim burda kullanılan biber gazından çok daha etkiliydi.burada da belki biber gazı etkili olabilir ayılara karşı bilemiyorum.linkini atıyorum buna benzer bir şeydi.
(link)
 
hocam o ayak izleri maalesef bir ayıya ait

son attığınız fotodakiler
 
2 yıl önce yaz sezonunda, eski foçada deniz kıyısına çadır kurmuştuk bi arkadaşla..
o zamanlar beldede yaban domuzu istilası varmış ama bizim haberimiz yoktu..
geceyarısı olunca çadır kurduğumuz alana kalabalık sürü halinde geldiler, buldukları herşeyi yediler..
ben çadırın içinde oturup bunları izlemiştim.. sonra gittiler sonra bi daha geldiler derken sabah 6 ya kadar homurtularını duymuştum..

sonra bi daha eski foçada çadır kurmadım.. ne olur ne olmaz :D
 
Kapm yapmayı seven biri olarak ve hali hazırda kurulmuş kamp alanlarında kalmayı sevmeyen biri olarak şunları söyleye bilirim;
1)Yemeklerinizi görüş mesafenizde fakat kamp alanına fazla yakın olmayan bir ağaca asın.
2)Yemek artıklarınızı kamp alanından uzak bir yere götürün. Eğer imakanınız varsa artıkları gömün.
3)Herkezin bir yönetemi vardır ama benim tercihim akrep, yılan ve fare gibi haşereleri çadırdan uzak tutmak için çadırın etrafına bir kanal açıp kanala kükürt tozu serpebilirsiniz bu yöntem bağcılıktata çokca kullanılır. Ateş yakılması durumunda çadır etrafına mazot dökmek tehlikeli olabilir.
4)İmkan varsa ateş yakın ateş ve duman oranın insan bölgesi olduğunu gösterir. Ayrıca her hayvan içgüdüsel olarak orman yangınından dolayısıyla ateşten uzak durmaya çalışır.
Bunlar gibi bir çok yöntem sıralaya bilirim daha merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.
 
Geri