DSLR dediğimiz makinaların albenisi, büyük aps-c sensörü, fotoğraf kalitesi, manuel ayarlarının yanında, kullananı profesyonel fotoğrafçıymış gibi hissettiren fiziki görüntüsünden kaynaklanır. Bir çok insan, hiç ihtiyacı olmadığı halde, yada normal bir kompakt makinayla işini rahatlıkla görebileceği halde, sırf bu psikolojik sebeple bu makinalara yüklü paralar ödemekte. Bir müddet sonra, gerek hevesin kaybolması, gerek taşınabilirliğin olmaması, ağırlık ..vs sebeplerle maalesef makina bir kenara terkedilmekte, en azından hakkı verilememektedir.
Diğer bir konu da makineyi almakla işin sona ermemesi. Dslr makinaların görüntü kalitesi çok iyidir, doğru. ama uygun lens ile. Çoğu dslr makinalar kit lens denilen
18-55 mm objektifle gelir. Ama bu lensin mm aralığı, diyafram açıklığı, keskinlik..vs özellikleri bir müddet sonra kullanıcıya yetmeyecektir ve artık lens alma zamanıdır.
Geniş açı, tele, makro, sabit odaklı derken sürekli yapılacak masraflar bütçenizi epey sarsacak, ya da makinenizi hiçbir zaman optimum performansta kullanamayacaksınız. Bunların yanında, harici flaş, filtreler, grip..vs aksesuarları saymıyorum bile. Yukarıda saydığım bazı lenslerin fiyatının makinenizden daha pahalı olduğunu da belirteyim. Ve bunlar için size büyükçe bir çanta ve bu çantayı gün boyu taşıyacak bir omuz gerek. Bir müddet sonra o lensi çıkar-diğer lensi tak döngüsü de sizi yıldırabilir.
Olay şu, profesyonel olan makine değil kullanıcıdır. İşiniz fotoğrafçılık ise (düğün fotoğrafçısı, muhabir, ajans fot...vs) yani bu işten para kazanıyorsanız tamam. Ama tatilde fotoğraf çekmek, aile arasında fotoğraf çekmek için bu makineyi almak, tabiri caiz ise "pompalı tüfekle sinek avlamaya" benzer. harcadığınız paralar da cabası.
Zira, dslr ile çekilmiş 5 mp standart boyutlardaki bir fotoğraf ile, kompakt makineyle çekilmiş aynı fotoğrafı yan yana koyup ayırt etmek mümkün değildir. Ben anlarım diyene hodri meydan.
Peki ne yapalım? Ben, bana soranlara gelişmiş özellikli kompakt makinaları öneriyorum. (Örn: Canon G12, Nikon P7100 çok iyi seçimler)
BU makinalar üzerinde bulunan manuel ayarlar, görüntü kalitesi, sağlamlığı ve aynı zamanda fiyatı ile birçok Dslr'ye meydan okuyan cinsten.
Aynı zamanda yukarıda saydığım lenslerin özelliklerini üzerinde barındırması ve nispeten taşınabilir olması ile bence en iyi seçim. Muhabirlerin ve özellikle savaş muhabirlerinin yanında yedek olarak bu cihazları taşıması tesadüf değildir. (amerikalı bir muhabir ırak savaşda 5 yıl boyunca Canon G12 kullanmıştır.)
Okuduğunuz için teşekkür ederim.