Merhabalar,
Canyon'a kavuşma maceram benim de mutlu son ile bitti. Bu ve diğer "Canyon Kullanıcıları Kulübü" başlığı altındaki paylaşımları yapan herkese teşekkür ederim. Süreçte tıkandığım noktalarda çok işime yaradılar
Benden sonraki arkadaşlara yardımcı olması için de ben de özet bir kaç bilgi paylaşacağım. Detayına ihtiyaç duyan arkadaşlar yazarsa aktarabilirim.
Ben bisikletimi internet üzerinden sipariş ile Romanya'da yaşayan bir arkadaşıma gönderdim. Bu hafta sonu da araç ile gidip aldım. Dönüşü Romanya - Bulgaristan - Türkiye (Hamzabeyli) rotasından yaptım. Dolayısı ile evrağın onaylanmasını son EU ülkesi olarak Bulgaristan gümrüğünde yaptım. Gümrük görevlileri evrağa pek aşina değillerdi. Ne yapmaları gerektiğini anlatmak, nasıl yapacaklarını eskiden yapılmış Tax Free evraklarına bakarak - birlikte - bulmaları, kasa fişinin ointernet alışverişi olduğundan olamaycağını, evrağın neresini onaylayacaklarını benden öğrenemeleri ve tüm bunlar olurken diğer insanların işlerini de yapmalarındna dolayı 1,5 saatten fazla sürdü. Ama genel olarak olumlu yaklaştılar. Bulgaristan gümrüğü sonrasında bizim tarafa giriş yaptığımda önümde kimse yoktu. Gümrük memuru aracı kontrol etmek istediğini söyledi ben de açtım ve kutuda bisiklet olduğunu söyledim. Fiyatını sordu, 1499 Euro olduğunu söyledim. Memur bunun ticari olduğunu gümrüğe tabi olduğunu söylediç Benim de - buradan öğrendiğim - yolcunun yanında getirme hakkı olduğunu söyledim. Onun 430 Euro ile sınırlı olduğunu söyledi. Ben biraz itiraz eder gibi yaptım. Başka araç olmaması ve akşam saatleri olduğu için "benim dediğim gibi ama bu seferlik geçebilirsin " dedi. Ben de hiç üstelemedim, geçtim. Gümrük memurunun bu tavrından dolayı tedbiren TR gümrüğüne evrağı onaylatmaktan vazgeçtim. Devamında bir sıkıntı olmadan evime ve Canyon'uma kavuştum
Önerim, evrak büyük çoğunlukla almanca olduğu ve çok karşılaşılmadığı için kara gümrüklerinde sıkıntı çıkarma oranı yüksek. Eğer önemli bir avantaj veya fırsat yoksa hava yolu ile getirmek daha güvenli ve pratik gibi.
Ben hanüz evrağı Canyon'a göndermedim. Umarım sonrunsuz biter.
Ek Bilgi : Kara yolu ile yurt dışına çıkan kişilerin 3 gün sonrasında geri dönmeleri durumunda free shop hakkı doğuyormuş. Hava yolunda böyle bir kısıt yok. (Tecrübe ile öğrenildi
)
İyi akşamlar
Saygılar