Merhaba,
Çok yakın dönemde aldığım Rose yol bisikletim için tax free yapmış ve ödemeyi aldığımı yine bu konu başlığı altında yazmıştım. Yazının detayları şu linkteydi.
Canyon Kullanıcıları Kulübü
Ben Dusseldorf havaalanında tax free işlemini yaptım. Bana verilen fatura üzerinde gösterilen tax (%19) için gümrük görevlisi mühürünü vurduktan sonra formun orjinalini DHL ile Rose muhasebe birimine bana verilen kişi adına gönderdim. 2-3 gün içinde form teslim edildi. 2-3 gün içinde de Türkiye'de verdiğim EURO hesabına ait IBAN numarasına SWITF ile gönderildi.
Yatırılan tutar üzerinden benim bankam sadece SWIFT komisyonunu kesti. Bankaların SWIFT kesintileri değişebiliyor. Çalıştığınız bankadan Almanya çıkışlı bir SWIFT işleminde ne kadar kesinti yapılacağını sorabilirsiniz.
Bu arada Almanya'daki havaalanlarında tax free işlemi ile ilgili yönlendirmeler genelde çok iyi ve personel de çok yardımcı oluyor. Burada dikkat edilmesi gereken şeyler şöyle: Bisikletinizi fabrika ya da show room'dan teslim alırken tax free yapacağınızı söylemeniz gerekiyor. Havaalanına 3-4 saat önceden gitmeniz sıkışmamanız için faydalı olacaktır. Öncelikle check-in işlemi yaptırmanız ve bisiklet taşımak istediğinizi söylemeniz gerekiyor. Check-in işlemi yapan görevli biletinize bisiklet taşıdığınız bilgisini ekliyor, sizi bisiklet taşıma ücretinin ödenmesi için (THY için genel olarak 30 Euro) satış ofisine yönlendiriyor. Ödemeyi yaptıktan sonra bisiklet kutunuz ile beraber tax free işlemi için gümrük tax free ofisine gidiyorsunuz.
Buradaki görevli genel olarak kutuyu açmanızı istiyor. Bunun için yanınızda yedek bant olmasını öneririm. Kontroller yapıldıktan sonra bisikletinizi ve varsa diğer bagajlarınızı teslim etmek üzere büyük bagaj bölümüne yönlendiriyorlar. Bisikletiniz diğer bagajlarınız ile beraber uçağa yükleniyor. İstanbul'a döndüğünüzde bisiklet kutunuzu yine büyük bagaj bölmesinden teslim alıyorsunuz. Teslim aldıktan sonra kutuda herhangi bir darbe var mı, size zor gelmiyorsa içini açıp bisiklet ve parçalarına zarar gelmiş mi kontrol etmenizi öneririm. Herhangi bir hasar durumunda tutanak tutturmanız gerekiyor ve bunu havaalanından ayrılmadan yapmanız daha kolay olacaktır.
Şimdiden yeni bisikletleriniz hayırlı olsun.
Son olarak ben de bir önceki Canyon Endurace AL 6 bisikletimi yenisini aldıktan sonra satışa çıkardım. Satılık bisiklet soranlar veya ilgilenenler Market bölümünde bulabilirler.
Kolay gelsin.