Yurtdışından sipariş verme işi tam bir sabır işi. Eğer tez canlı, hemen olsun isteyen birisi iseniz hiç bulaşmayın boşuna kendinizi sinir eder durursunuz evde.
Ben şu ana kadar CRC'den 10 kere alışveriş yaptım ve biri hariç sorun yaşamadım. En çabuk gelen 4 gündeydi ve kafayı yemiştim resmen. Cuma günü sipariş verdiğim ürün araya haftasonu girmesine rağmen salı günü elime ulaşmıştım. En geç gelen ürün ise araya bayram girdiğinden belki 12 günde geldi. Sorun yaşadığım tek üründe 22 günde (17. iş günü) geldi. Adamlara mail attığımda 15. iş gününe kadar gelmezse haber edin aynı ürünü tekrar gönderelim ya da paranızı iade edelim dediler. Gayet anlayışlılar. 15. gün dolduğunda tekrar mail attım, hemen cevap geldi ve bu iki seçenekten birini yapalım dediler. Ben 2 gün daha bekledim ve ürün elime ulaştı. Adamlara ürün elime ulaştı birşey yapmanıza gerek yok die mail attım, onlarda teşekkür ettiler bu kadar.
Onun dışında Ebay ve benzeri sitelerden de onun üzerinde sipariş yaptım. Kargo seçeneği olarak da varsa takip numarası olmayanları seçtim. Çünkü bu tür kargolar daha çabuk işlem görüyor ve genelde daha çabuk size ulaşıyor, ayrıca daha ucuz. Herkes takip numaralı kargoyu seç demiş ama bu kadar korkmanıza gerek yok. Koca koca firmalar bunlar, heralde sizi mağdur etmemek için bir ton müşteri hizmetleri veriyorlar.
Ebay'de yaptığım alışverişlerde yine biri hariç hiçbir sorun yaşamadım. Genelde 10-15 gün gibi sürelerde geldiler. Sorun yaşadığım tek şey, bir kere dolandırılmam oldu. Gerçi paramı geri aldığımdan dolandırıldım diyemeyiz. Çakalın biri yeni üyelikle 14 $'dan Converse ayakkabı satışa sunmuş. Ben de atladım tabi hiç bakmadan ve satın aldım ardından hemen parayı adama yolladım. Ertesi gün gelip baktığımda ortalıkta ne ürün ne de satıcının profili vardı. Hepsi silinmişti. Hemen müşteri hizmetleri bölümünü açtım. Orada karşınıza MSN konuşma penceresi gibi birşey açılıyor ve yetkili bir kişi ile konuşmaya başlıyorsunuz. Adama anlattım durumu, bu şekilde birşey oldu dedim. O da olan bu durumu dosyama işlediğini, 5-6 gün içinde halledileceğini söyledi. Ertesi gün gelip baktığımda paranın tümünün adamın hesabından çekilip benim hesabıma aktarıldığını gördüm.
Konuyu açan arkadaş için, CRC gayet güvenilir bir firmadır. Adamların reklamını artık Eurosport'ta bile görür oldum. Zaten dünyanın en büyük online bisikletçisi. Kargo konusuna gelirsek, CRC'nin ucuz kargo seçeneği dediğimiz şey Royal Mail'in ekonomik servisi. Ekonomik servis size takip nosu sağlamaz. Siz sipariş verirsiniz ve evde paşa paşa ürünün gelmesini beklersiniz. Fiyatları sabittir. 1 kiloya kadar 10 sterlin, 2 kiloya kadar 20 sterlin. Fakat kadro, amortisör, jant seti tarzındaki parçalar 2 kilodan hafif olsa bile Royal Mail ile gönderilemez. Çünkü bu servistekiler kargo değil posta olarak geçer ve bu büyüklükteki paketlere izin vermez. CRC tüm bunların açıklamasını kendi sitesinde yapmış ve tek tek belirtmiş. Lütfen böyle şeyleri yapmadan önce gerekli bilgiyi edinin. Diğer yeni gelen pahalı seçenek ise Parcel Mail. Daha Parcel Mail'i kullanarak sipariş vermedim. O konuda çok bilgim yok ama özel bir kargo firmasıysa evinize muhtemelen PTT getirmeyecektir. Royal Mail'le gelen postalar ülkemize giriş yaptıktan sonra PTT tarafından alınır ve PTT tarafından dağıtımı yapılır. Çünkü Royal Mail İngiltere'nin ulusal posta servisidir. Aynı bizdeki PTT, ABD'deki USPS, Hong Kong'daki Hong Kong Post ya da Çin'deki China Post gibi.
Diğer yandan, "niye PTT getiriyor, of ya özel firma yok muydu ya çabuk getirsin." tarzı yorumlar gördüm. CRC'de Parcel Mail ne kadar çabuk getirir bilmiyorum ama Ebay vb. yerlerde daha çabuk getiren DHL, Fedex, UPS tarzı firmalar her zaman mevcut. Tabi bunların risklerini de bilmeniz lazım. Siz şimdi PTT'den şikayetçisiniz ama özel bir kargo firmasıyla gelen ürününüz gümrüğe takılsa işte o zaman görürüm sizi. Adamlar resmen müşteriyi soyup soğana çeviriyorlar. Yok ardiye parası, pul parası, kdv bilmem ne tarzında bir ton şeyleri var. Daha önce forumdan birisi 90 sterlinlik kaskını çabuk gelsin diye DHL ile kargolatmıştı. O zamanlar gümrük sınırı 100 € olduğundan belki de biraz şanssız olduğundan kask gümrüğe takılmıştı ve arkadaşın toplamda 90 sterline sipariş verdiği kask ne kadar mal olmuştu tahmin edin. Neredeyse toplamda 670 TL'ye mal olduğunu yazmıştı forumda. Buyrun bir de oradan düşünün yakınmadan önce.
Tekrardan hatırlatmak amacıyla yazıyorum. Şu an yürürlükteki gümrük ve muhafaza kanununa göre (7 Ekim 2009'da yenilendi en son), gümrük ödemeden yapabileceğiniz alışveriş sınırı 150 euro. Fakat bu ticari amaç gütmeyen şahsi harcamalar için geçerlidir ve tütün ile alkol ürünlerini kapsamaz. Eğer alışveriş tutarı 150 ile 1500 euro arasında ise gelen ürününüz AB ülkelerinden geliyor ise %18 , diğer ülkelerden geliyor ise %20 maktu vergi ödeyerek ürününüzü gümrükten çekebilirsiniz.
Daha güvenli alışverişler için lütfen ev adresi kullanın. İşyerlerine veya şirketlere yurtdışından gelen kargolarda gümrüğe takılma riski daha yüksektir.
Eğer ürün size ulaşmış fakat evde olmadığınız için PTT'ye geri döndüyse, onu gidip oradan almanız için 7 iş günü süreniz vardır. Eğer 7 iş günü içinde gidip almazsanız ürün geldiği yere geri yollanır ve sizde ortada dımdızlak kalırsınız. Fakat gelen kargonuz büyük bir paket ise gidip onu almanız için 30 gün süreniz vardır.
Tüm bu ve benzeri şeyleri daha önceden forumda birkaç kere daha yazmıştım. Lütfen yeni konular açmadan önce forumda ufak bir araştırma yapalım. Siz siz olun, yeni bir iş yapacağınız zaman yeterli bilgiyi edinmeden başlamayın. Ayrıca,sitede bir yerlerde yazılı olduğu halde lütfen okumaktan kaçınmayın. Sonra gelip dert yanmayın. İyi forumlar..