Türkiyede halktan mevduat toplama yetkisi bakanlar kurulu kararı ile verilir. Yani bina bulup , banka tabelası asıp , banka kurdum diye halktan para toplayamıyorsunuz. Banka olduğunuz takdirde hem , Bddk hemde merkez bankasının kayıt kontrolüne tabiisiniz. Ayrıca sermaye piyasası kurulununda denetimi altında olmanız gerekiyor. Yeterlimi ? Hayır. Munzam karşılıklar kararnamesine göre de, halktan toplanılan mevduatın %10 kadarıyla hazine bonosu alma zorunluluğunuz var. Yani halktan topladığınız paranın %10'nu devlete depo etmeniz lazım. Bunlardan birisi olumsuz sonuçlanırsa bankanıza önce kayyum atanır ve sonra el konulur. Albaraka Türk , Faisal finans gibi , Katılım bankasıda olsa bu kurallara tabiisiniz.
Şimdi çiftlik bank adıyla anılan kurumun resmi adı nedir ? Bankamıdır ? Kooperatifmidir ? Yoksa bir şirketmidir ? Halktan toplanan para , ne diye kayıt altına alınmıştır ? Eğer banka statüsünde kurulmuş ise kuruluşu ile alakalı bir bakanlar kurulur kararı varmıdır ? Böyle bir karar varsa BDDK , ve Merkez bankası kayıtlarında para transaferlerinin hangi zamanda ve kimlere yapıldığının kaydı varmıdır ? Böyle bir bakanlar kurulu kararı yoksa , nasıl bunca zaman halktan nasıl mevduat toplayabilmiştir ? Spk , BDDK ve Maliye bakanlığı olaya neden müdahale etmemiştir ?
Neresini tutsanız elinizde kalacak bir durum. Ortada banka statüsünde bir dolandırıcılık var ise mutlaka adı geçen kurumlara müdahale eden , siyasi bir ayağının olması lazım. Başka ülkelerde bu çapta bir olay olsa , önce maliye bakanı sonrada hükümet istifa eder. Böyle bir olayın üzerine , ucu kime ve sonucu nereye varırsa varsın mutlaka gidilir.
Ancak durduk yere süreç böyle olacaktır diye beklentilere girmeyin. Başka ülkelerde olsaydı.
Şimdi bu tosun ortaya çıkıp "Geri döndüm kaldığım yerden aynen devam edeceğim , herkese parası geri iade edeceğim ama önce şikayetlerinizi geri alın sonrada , bir 10.000 TL daha gönderin" dese , millet geceden elinde nakitle kuyruğa girer.