Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

'Cips öldürür!'

Nedret Günaydın

Forum Bağımlısı
Tepki
3.589
Cips yemek yağ içmekten farksız diyen uzmanlar, kanserden obeziteye, diyabetten alzheimere kadar birçok hastalığa neden olduğunu vurguluyor. Baharatlısı, peynirlisi, bifteklisi, ketçaplısı ve daha birçok çeşidi ile büyük küçük herkesi tavlıyor. Her damak tadına uygun bir çeşidi bulunuyor, yedikçe yemek isteniyor. Böyle çok sevilen bir ürünü vücudumuz ise, hiç hem de hiç sevmiyor. Kanserden obeziteye, diyabetten alzheimere, kısırlıktan parkinsona birçok hastalığa sebep oluyor. Cipsin sağlıksız ürünlerin başında geldiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Cemal Aytaç Ak, yağ ve tuz oranı göz önüne alındığında cipslerin tehlikeli yiyecekler kategorisine girdiğini söyledi.

Pakete ‘öldürür’ yazılmalı

Cipsin içinde, akrilamidin bulunduğunu kaydeden Ak, ‘Bu, kimyasal plastik sanayide kullanılan, sigaranın da içinde bulunan ve kansere neden olduğu düşünülen bir maddedir. Nitekim birçok tüketici derneği cips paketlerinin üzerine sigarada olduğu gibi ‘Cips öldürür’ ibaresinin yazılmasını savunmaktadır’ diye konuştu.

Yılda 70 bin ton tüketiliyor

* Ülkemizde 2007′de 70 bin tonluk cips tüketimi gerçekleşti.

* Cips pazarının büyük bölümü ABD firmalarına ait.

* Türkiye’de satılan çerezlerin yüzde 25′i süpermarketlerde satılıyor.

* Sektörde 11 tane uluslararası marka bulunuyor. Bu markaların yanı sıra yerel markalarda var.

* Dünyada her yıl 36 milyar paket patates cipsi satılıyor.

* Türkiye’de cipse ayrılan para 700 milyon dolar.

Aklınızda bulunsun

* Cips paketlerine basılan azot gazı sağlığa zararlı mıdır?

Gıda Güvenliği Derneği (GGD): Hayır, değildir. Azot gazı kullanılmasının amacı mikroorganizma üremesini engellemektir. Azot gazı 24-48 saat içerisinde ürün içinde kendiliğinden ortadan kalkar.

* Cips paketlerinin bazısının üzerinde domatesli, bazısının üzerinde ise domates aromalı yazıyor. İkisinin arasındaki fark nedir?

GGD: Cips ambalajının üzerinde domatesli, peynirli ya da fıstıklı çerez yazıyorsa, içeriğinde mutlaka domates, peynir ya da fıstık olmalıdır. Aromalı cipslerde ise gıda maddelerinin doğal hali ürün içinde bulunmaz.

Anneden bebeğe geçiyor

Cipsin, patates ve mısırın yüksek oranda yağ çekerek kızartma işleminden geçmesiyle hazırlandığını ifade eden Cemal Aytaç Ak, cipslerin; hacmi küçük ve kalorisi yüksek, oldukça sağlıksız ürünlerin başında geldiğini kaydetti.

Obeziteye neden oluyor

İçeriğinde bazı ülkelerde yasaklanan trans yağların bulunduğunu da vurgulayan Cemal Aytaç Ak, cipsin içindeki trans yağların zararlarını şöyle anlattı: ‘Bu yağlar obezite, diyabet, koroner kalp hastalığına neden olmakta. Trans yağların ayrıca kanser, kısırlık, karaciğer fonksiyon bozukluğu, alzheimer ve parkinson gibi hastalıklara sebep olduğuyla ilgili birçok araştırma mevcut. Bu yağları çok tüketen emziren kadınların sütüne geçtiği de kanıtlanmıştır. Trans yağlar, iyi kolestrol seviyesini düşürürken kötü kolestrol seviyesini de tırmandırmaktadır. Ayrıca kandaki yağ oranını da yükseltmektir.’

(link)

Scudo
Teşekkürler gayet güzel bir yazı olmuş.Madem böyle bir yazı var küçükken cipsten hastanede bir gece kaldığımı anlatayım. 5. sınıftayken pokemon tasosu uğruna hergün 3-4 paket cips alırdım.Mahalledeki çocuklardan oynayarak kazanamadığım için hergün cips alırdım.Bir de riski hiç göze almamak için büyük boy cipslerden alırdım.(Çocuk aklı işte.)İşin en kötü yanı o cipsleri de yerdim.Birgün yağmurlu havada dışarda kaldım ve şimşeklerin de verdiği korkuyla beraber o akşam tansiyonum yükselmişti.Sonra çocuk hastanesine kaldırıldım.Kustuktan sonra baya rahatladığımı hatırlıyorum ama bir gün hastanede yattım.Bu sırada doktorlar ilk böbreklerimden şüphelendiler.Daha sonra EKG,kan tahlili vs. yaptılar.O kan alınırken resmen yağ kokusunu aldım.O günden sonra da iyi bir ders oldu ve artık cips yemez oldum.Hiç de canım çekmiyor.McDonald's yada Burger King gibi yerlerden de birşey yemek canım çekmiyor.Eve gelip annemin yaptığı otlardan yiyorum. :D

Cipslerin en az 3/2'si yağdan oluşuyor. Bu bile başlı başına uzak durma sebebi.

Ayrıca: Cipslere konduğu iddia edilen tatlar (domatesli, soğanlı, ketçaplı, fıstıklı vs. vs.) hiçbiri gerçek değil arkadaşlar. Bu tatların hepsi "Monosodyum Glutamat" adlı kimyasal bir madde sayesinde oluyor. Biz de domatesli cips yediğimizi sanıyoruz. Bu maddenin sinir sistemine çok zararlı ve kanserojen olduğu biliniyor.

Monosodyum glutamat aynı zamanda marketlerde satılan hazır çorbalara, hazır soslara, köfte harçları vs gibi birçok ürüne katılıyor. Satın almadan önce bir kez daha düşünmekte fayda var. Hiçbir faydasının olmamasının yanısıra hem cebinize hem sağlığınıza zararlı.

derhal bir gezi düzenleyelim
cips yeme
sağlıklı beslen
neden olmasın
robocop

@Önder Tarım

yaşanmış canlı bir örnek sanırım aklımızda oluşan tüm soru işaretlerine açıklık getiriyor.

• Beğen
Tepkiler: Önder Tarım
Öğrencilerim sular seller gibi yiyorlar.
Ne desem faydasız meretlerin tadı çok güzel çünkü.
Bağımlılık yapıyor.

Ben okulda yemesem de ayda bir kere alıyorum en ufacığından .
Nefsimi köreltmek için. :)

• Beğen
Tepkiler: Onur Kahraman
bu ürünlerde belli bir standardı yakalamak ve maliyetleri düşürmek adına GDO'lu tohumlar kullanılıyor,vücuda bagışıklık sistemine yabancı tabiri caizse mısırdan başka herşeye benzeyen zamazingolar yemeyin yedirmeyin:)

gdo>genetigi degiştirilmiş organizma

Tamda cips yerken okudum :) boğazıma düğümlendi valla..:( Neyse Allahtan çok fazla cips yeme alışkanlığım yok..
Ek olarak cipsler karacigeri zorladığı için genelde sivilceleri çoğaltır özellikle sırt bölgesinde..

Eğer alırsam büyüklerinden iki tanesini bir anda bitiriyorum, karnımı cipsle doyurduğum çok olmuştur (komşumun ilk okula giden oğlu bile ne kadar çok yiyorsun diyor)
1997 yıllarında timsolar diye bir cips vardı resmen bağımlılık yapmıştı, kokusu ve tadı hala aklımdadır.

İğrenç yanlarından biri; Terinizin kokmasına neden oluyor...

Yememek için almamaya çalışıyorum...

hiç cips yeme alışkanlığım yok hayret :D
en çok 3-4 ayda bir cheetos'ların küçük paketlerinden yerim :D

*hatta en son avatarımın çekildiği tarihte yedim o da 31.10.2008, cips yeme tarihim gelmiş benim :D

bende gerçekten baya bir yiyorum.özellikle flim falan izlerken aile boyu cipsleri tek başıma bitiriyorum.ama zararlı.
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler..

almazsam aklıma gelmez, alınca da hangi boy olursa olsun bitirmeden duramam, bi dönem pringles a sarmıştım ama gerçekten metabolizmayı bozuyo, en azından benim sindirim bozuluyodu... kola da aynı şekilde lise yıllarında aktif spor yaparken günde 1 litre içerdik,resmen bağımlılık olmuştu bi maç bi kola, bi maç bi kola, ne akıl aman Ya rabbi... şimdi kurtuldum ondan da çok şükür...

bağımlısı oldum,hergün yediğim günler oluyor,en son dün 1 paket yedim,bunları okuyunca tövbe artık ayda bir kere :) yemeyin gayri :D

Herşeyin azı karar ama bu cipsler resmen bağımlılık yapıyor, acaba içine yabancı bir madde mi katıyorlar?

Teşekkürler gayet güzel bir yazı olmuş.Madem böyle bir yazı var küçükken cipsten hastanede bir gece kaldığımı anlatayım. 5. sınıftayken pokemon tasosu uğruna hergün 3-4 paket cips alırdım.Mahalledeki çocuklardan oynayarak kazanamadığım için hergün cips alırdım.Bir de riski hiç göze almamak için büyük boy cipslerden alırdım.(Çocuk aklı işte.)İşin en kötü yanı o cipsleri de yerdim.Birgün yağmurlu havada dışarda kaldım ve şimşeklerin de verdiği korkuyla beraber o akşam tansiyonum yükselmişti.Sonra çocuk hastanesine kaldırıldım.Kustuktan sonra baya rahatladığımı hatırlıyorum ama bir gün hastanede yattım.Bu sırada doktorlar ilk böbreklerimden şüphelendiler.Daha sonra EKG,kan tahlili vs. yaptılar.O kan alınırken resmen yağ kokusunu aldım.O günden sonra da iyi bir ders oldu ve artık cips yemez oldum.Hiç de canım çekmiyor.McDonald's yada Burger King gibi yerlerden de birşey yemek canım çekmiyor.Eve gelip annemin yaptığı otlardan yiyorum.

bu faydalı yazını okuyunca, aklıma kendi taso ile ilgili anılarım geldi...
gerçekten de 8 yaşlarında sırf içinden çıkacak olan taso için bütün harçlığımı cipse yatırıyordum....genelde de aynen önder arkadaşım gibi cipsler ziyan olmasın diye :) yerdim...

Hem tüm günümü taso oynayarak(bir nevi kumar) geçiriyor, hem paramı çarçur ediyor, hemde sağlıksız besleniyormuşum. :)
ama o zamanlar bunu anlayamıyorsunuz işte...

hala ne zaman görsem, peynirli çitoslardan canım çekiyor. ortalama haftada 1 tane büyük boy tüketiyorum sanırım.
zararlı ama ne yapayım :).

@Soner Sarihan

Ben de olaya sizin gibi bakmak çok isterdim ama maalesef ki tadı cok güzel ama yedikten sonra sivilce komasına girdigim cok oluyor :(.. Bunun zararları varsa niye satıyorlar yada ürünü geliştirip değiştirip daha kaliteli üretim sürecinden geçirip satmaları gerekmez mi:)?... Herkes cips yiyor bence yemeyenini görmedim daha:D

• Beğen
Tepkiler: Önder Özdoğan
@zeplin.ates

Hayattan çok şeyler kaçırmışsınız Zeplin hanım:D Ama güzellik ve formda olmak adına yapılması gerekli bence de ;).. en başta saglık

• Beğen
Tepkiler: ateze
@zeplin.ates

Gazlı içecek bende içmiyorum.(Bira,kola,gazoz vs.)

• Beğen
Tepkiler: ateze
ortalama günde birbuçuk paket sigara iki litre kola ve en az 250 gram cips yaklaşık 50 gram cerez tüketen biri idim kolestrol hastası olduğumu öğrendikten sonra (bu arada bisiklete biniyorum tabi ) ilk olarak cips ve çerez yemeği azalttım. 2007 yılı geldiğinde sigarayı bırakma kararı aldım ve sonuç zor oldu fakat şu anda sigarayı tamamen hayatımdan çıkardım.yaklaşık 15 sene içtikten sonra şimdi ciğerlerimiz temizlemeğe uğraşıyoruz. artık cips tüketimim neredeyse ayda 250 grama kadar düştü. ne yalan söyliyeyim cips i bırakmak sigaradan zor benim için. birkez paketi açtımmı gerisi geliyor, bence cips paketlerinin üzerine "bağımlılık yapar" diye bir yazı yazsalar iyi olur.

Geri