Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

'Cips öldürür!'

Yanma derecelerine göre olay değişir zeytinyağında. Zeytinyağı çeşidine göre 110 derecede kaynama noktasına gelen zeytinyağı da var 220 derecede (sızma zeytinyağı) kaynama noktasına gelen zeytinyağı da var. Ayçiçek yağında bu nokta 180 derece mesala.
Airfryer 200 derecede pişiriyor patates kızartmasını. Sızma zeytinyağı ile airfryer da yapılan kızartma daha sağlıklıdır benim için. Aksi halde 180 derecede kaynama noktasına ulaşan bir ayçiçekyağı 200 dereceye koyarsanız toksitler iyice ortaya çıkacaktır.

Bu arada, konuda uzman değilim. Sadece bireysel araştırmalarım sonucunda bu bilgilere ulaştım. Uzman ve konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar detaylı aydınlatabilirse minnettar olurum tabi ki.
Ben de uzman değilim, mesela ben de hata yapmış gibi oldum çünkü her çalışmada farklı sonuç var. Erzurum Üniversitesi'nin çalışmasında ayçiçek yağına eşit çıkmış, ispanyolların bir çalışmasında hatırı sayılır düzeyde daha yüksek.
Akrilamid çalışmalarında ilginç bir hata okudum, isterlerse çikolata eritirken bile akrilamid bulabiliyorlarmış, deney sonu bulaşıyormuş. O sebeple yöntemler çok güvenilir değil, sıfır çıkması gerekirken yüksek bulunabiliyor.
Misal, bu ispanyolların çalışması EVOO şu bizim zeytinyağı, SO ise ayçiçek yağı. Burada 2 kat fark var, halbuki Erzurum Üniversitesi'nde ikisi de düz hesap 1000 çıkmış.
1-s2.0-S002364382100918X-gr3.jpg

Sonuç olarak kızartma yöntemi daha önemli.

Scudo
Ben cipslerden tat alamıyorum Allah'tan. Ot gibi geliyor tatları. Yoksa bağımlısı olmuştum. Bir ara Doritos Dünya Serisi isminde cips çıkarmıştı. Onuncok beğendim. Sonra kaldırdılar piyasadan.

• Beğen
Tepkiler: Batuhan Köksal
Ben cipslerden tat alamıyorum Allah'tan. Ot gibi geliyor tatları. Yoksa bağımlısı olmuştum. Bir ara Doritos Dünya Serisi isminde cips çıkarmıştı. Onuncok beğendim. Sonra kaldırdılar piyasadan.
Bir sen sevmişsin o zaman :)
Bende gastrit reflü var asitli şeyler içmem kafein sigara alkol cips te tüketmem ama bazen bir vuruyor en küçük paketlerin 4 lü paketlenmişleri oluyor içlerinde 3-5 adet cips var karıştırıp krizi öyle çözüyorum. Sonrası gavisgonlu geceler.

130 gr'lık ambalajda satılan patates cipsi yediğinizde yaklaşık 700 kcal alırsınız. Bunu yakmak için de 18 km/saat ortalama hızla 2 saat bisiklet sürmeniz gerekir.

Yakmak sorun değil de en ucuz 130gr cips 10tl civarı olmuş 😔

Onlar dönemsel üründü. Sadece kısa süreli üretildi.

130 gr'lık ambalajda satılan patates cipsi yediğinizde yaklaşık 700 kcal alırsınız. Bunu yakmak için de 18 km/saat ortalama hızla 2 saat bisiklet sürmeniz gerekir.
Demirden korksaydık trene binmezdik reis. O 700 kcal hoş gelir, sefa gelir :huhuu:

Son dönemde bütün cipslerde bir tatsızlaşma, samanlaşma mevcut. İmalatçı maliyeti düşürmek için aroma ve yağdan kısıyor. BİM'in ketçaplı patates cipsi mesela. Ketçapın kokusu var sadece. Eskiden böyle değildi. Ayrıca yağı da az. Çocukluğumda yediğim peynirli Tombi'yi hatırlıyorum. Parmaklar yağdan ayna gibi parlardı. Aynı şekilde elektrik maliyetinden kısmak için cipslerin pişme süresi de kısaldı. Piyasadaki çoğu cips eskisi kadar gevrek değil. Sadece Pringles tadı bozulmadan devam ediyor. O da dışarıdan geldiği için.

Yanma derecelerine göre olay değişir zeytinyağında. Zeytinyağı çeşidine göre 110 derecede kaynama noktasına gelen zeytinyağı da var 220 derecede (sızma zeytinyağı) kaynama noktasına gelen zeytinyağı da var. Ayçiçek yağında bu nokta 180 derece mesala.
Airfryer 200 derecede pişiriyor patates kızartmasını. Sızma zeytinyağı ile airfryer da yapılan kızartma daha sağlıklıdır benim için. Aksi halde 180 derecede kaynama noktasına ulaşan bir ayçiçekyağı 200 dereceye koyarsanız toksitler iyice ortaya çıkacaktır.

Bu arada, konuda uzman değilim. Sadece bireysel araştırmalarım sonucunda bu bilgilere ulaştım. Uzman ve konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar detaylı aydınlatabilirse minnettar olurum tabi ki.
bende çok uzman değilim ama sadece şunu biliyorum zeytinyağının soğuk sıkım, riviera vs hangi tarz üretildiği önemli. Soğuk sıkım en çok toksit çıkarıyoran türmüş sadece pişmiş yemeğe sonradan yada salatalara kullanın deniliyor. diğer ucuz tip riviera vs tarzı yağlar zaten ayçiçek yağı benim için :)

Sigara, alkol, üründeki kullanım miktarı belirtilmemiş glikoz-fruktoz şuruplu tüm şekerli/gazlı içeçeklerden uzak durduğum gibi paketinde MSG'nin ne oranda kullanıldığı belli olmayan her türlü cips ve bulyondan da uzak duruyorum. Bunları çöp olarak niteliyorum, çöpe ne para veririm ne de üzerine para verseler tüketirim.

Ben 1 paket cips yediğim zaman 3 gün duş almamış gibi uyanıyorum ertesi gün. Vücuda fazla geliyor o yağ miktarı, yüzümün yağlandığını hissedebiliyorum. Ama deniz kenarında buz gibi tuborg yaz birası yanında da güzel gidiyor meret 😁

Abi Tayland aşırı güzel değil miydi! Beni cipse bağımlı edecek ürün odur. Umarım geri gelir bir şekilde

@Batuhan Köksal Tayland versiyonu Doritos'a değil de Ruffles'a yapılmış sanırım.
1655758285540.jpeg

Benim en sevdiğim limited ise Lay's in Körilisiydi, paketinde Hindistan'la ilgili simgeler olduğunu hatırlıyorum, sene 2007 falan. Bizdeki paketinin fotosunu bulamadım.
1655758485459.jpeg

@Spartiat "Dünya Serisi" adı altında Tr'de 4 tane limited cips sürülmüş. Ruffles - Japonya, Tayland. Doritos - Meksika, Vietnam. Lay's e yapılmamış.
FEa4fd1XIBQhqdS.jpg
859512_0_521Wx521H

@Batuhan Köksal Bahsettiğim Körili Lay's bitince BİM'den sade patates cipsi alıp bir tepsiye yayıp üstüne köri serpiyordum, gayet de hesaplı geliyordu. Sen de bu tip eklemeyle o tada yaklaşabilirsin. Avrupa'da Lay's in Tayland versiyonunda "yeşil köri" diye bir baharattan bahsediliyor. Normal köri sarı oluyor, normal köri değil. Spartiat'ın fotosundaki pakette belirtilen "tatlı tay biberi"nden yapılan bir baharat olabilir bu.

Konu cips olunca dünya'nın altını üstüne getiririm.

• Beğen
Tepkiler: MakRo
@can_celik biraz bakınca içindekileri buldum, uzunca bir liste. Aroma vericiler, soğan tozu, peyniraltı suyu tozu, paprika, kırmızı biber, sarımsak tozu, karabiber, zencefil, kimyon, baharat, renklendiriciler (paprika ekstratı, kurkumin), kurutulmuş mango. Ben bu ayarı hayatta tutturamam :D
Ama siz dedikten sonra baktım acı tatlı sos Tayland menşeili bir sosmuş. Tarifi olduğu gibi hazır satılan çeşitleri de var. İlk firsatta alıp deneyecegim konuyu hortlatırım

• Muhteşem
Tepkiler: Can Çelik

Bu arada bendeki airfryerda hiç yağ koymadan 180 derecede mis gibi oluyor patatesler abi :D

• Beğen
Tepkiler: CengoCenk
Bu arada bendeki airfryerda hiç yağ koymadan 180 derecede mis gibi oluyor patatesler abi :D
Eğer hazır dilimli dondurulmuş patates yapıyorsam aynen hiç yağ koymam. Ama evde soyulmuş dilimlenmiş taze patatesten bahsediyorsak yağ koymadan da olmuyor.

Ben 1 paket cips yediğim zaman 3 gün duş almamış gibi uyanıyorum ertesi gün. Vücuda fazla geliyor o yağ miktarı, yüzümün yağlandığını hissedebiliyorum. Ama deniz kenarında buz gibi tuborg yaz birası yanında da güzel gidiyor meret 😁
Lan varya adamı zorla cips başlatacaksınız :D

Geri