Ben de uzman değilim, mesela ben de hata yapmış gibi oldum çünkü her çalışmada farklı sonuç var. Erzurum Üniversitesi'nin çalışmasında ayçiçek yağına eşit çıkmış, ispanyolların bir çalışmasında hatırı sayılır düzeyde daha yüksek.Yanma derecelerine göre olay değişir zeytinyağında. Zeytinyağı çeşidine göre 110 derecede kaynama noktasına gelen zeytinyağı da var 220 derecede (sızma zeytinyağı) kaynama noktasına gelen zeytinyağı da var. Ayçiçek yağında bu nokta 180 derece mesala.
Airfryer 200 derecede pişiriyor patates kızartmasını. Sızma zeytinyağı ile airfryer da yapılan kızartma daha sağlıklıdır benim için. Aksi halde 180 derecede kaynama noktasına ulaşan bir ayçiçekyağı 200 dereceye koyarsanız toksitler iyice ortaya çıkacaktır.
Bu arada, konuda uzman değilim. Sadece bireysel araştırmalarım sonucunda bu bilgilere ulaştım. Uzman ve konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar detaylı aydınlatabilirse minnettar olurum tabi ki.
Akrilamid çalışmalarında ilginç bir hata okudum, isterlerse çikolata eritirken bile akrilamid bulabiliyorlarmış, deney sonu bulaşıyormuş. O sebeple yöntemler çok güvenilir değil, sıfır çıkması gerekirken yüksek bulunabiliyor.
Misal, bu ispanyolların çalışması EVOO şu bizim zeytinyağı, SO ise ayçiçek yağı. Burada 2 kat fark var, halbuki Erzurum Üniversitesi'nde ikisi de düz hesap 1000 çıkmış.
Sonuç olarak kızartma yöntemi daha önemli.